avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 276 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Conform legii am dreptul dar nu vor sa imi dea banii
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Conform legii am dreptul dar nu vor sa imi dea banii

"ART. 73.2,L76/2002 : Absolventii carora li s-a stabilit dreptul la indemnizatie de somaj si se angajeaza in perioada de acordare a indemnizatiei, in conditiile prevazute la alin. (1), beneficiaza, din bugetul asigurarilor pentru somaj, de o suma egala cu indemnizatia de somaj la care ar fi avut dreptul, in conditiile legii, pana la expirarea perioadei de acordare a acesteia, daca nu s-ar fi angajat. "



Problema consta in faptul ca eu am depus dosarul de somaj si am stat decat o luna si 2 saptamani in somaj , dupa care am fost angajat pe perioada nedeterminata .Am primit acea prima de 500 de ron ca am fost angajat si conform legii cei de la somaj m-ai trebuiau sa imi acorde restul de banii pe lunile de somaj care aveam dreptul (4 luni si ceva) . Dupa ce am facut un an de la angajare am intrebat la cei de la ajofm daca m-ai primimesc ceva banii , la care ei mi-au spus ca nu am terminat . Am aflat acum ca un prieten primeste acei banii restu din somaj care a fost tot la fel angajat dar cu 2 luni mai tarziu decat mine . M-am dus la cei de la ajofm si cand i-am intrebat mi-au zis ca nu este adevarat ca ei ne-au informat si ca trebuia sa ne ducem in termen de 60 de zile de cand am facut anul .Mentionez ca eu am fost angajat pe 22 noiembrie 2011 , am facut un an pe 22 noiembrie 2012 si acum suntem in 15 aprilie 2013 .

V-a rog daca poate cineva sa imi ofere o explicatie sau un ajutor in a rezolva aceasta problema pentru ca conform legi am dreptul si nu specifica nicaieri ca trebuia sa ma duc in 60 de zile si plus de asta nu mi-au spus cei de acolo , iar un coleg de la munca de la mine este in aceeasi situatie ca mine .
Cel mai recent răspuns: mitzuady , utilizator 18:31, 15 Aprilie 2013
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 73.1.
(1) Absolvenţii instituţiilor de învãţãmânt şi absolvenţii şcolilor speciale, în vârstã de minimum 16 ani, înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã, în situaţia în care se angajeazã cu program normal de lucru, pentru o perioadã mai mare de 12 luni, beneficiazã, din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, de o primã de încadrare egalã cu valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare la data încadrãrii.

(2) Absolvenţii cãrora li s-a stabilit dreptul la indemnizaţie de şomaj şi se angajeazã în perioada de acordare a indemnizaţiei, în condiţiile prevãzute la alin. (1), beneficiazã, din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, de o sumã egalã cu indemnizaţia de şomaj la care ar fi avut dreptul, în condiţiile legii, pânã la expirarea perioadei de acordare a acesteia, dacã nu s-ar fi angajat.

(3) Drepturile prevãzute la alin. (2) se acordã absolvenţilor care îşi menţin raporturile de muncã sau de serviciu pentru o perioadã de cel puţin 12 luni de la data angajãrii.
...


2. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:

Art. 43.3.
...
(2) Pentru acordarea dreptului prevãzut la art. 73.1 alin. (2) din lege, persoanele îndreptãţite vor depune la agenţia pentru ocuparea forţei de muncã judeţeanã, respectiv a municipiului Bucureşti, unde s-au aflat în evidenţã sau, dupã caz, la care le-a fost transferat dosarul, în termen de maximum 60 de zile de la expirarea celor 12 luni de la data angajãrii, urmãtoarele documente:
a) cerere conform modelului prevãzut în anexa nr. 24;
b) actul de identitate al absolventului, în copie;
c) abrogata de HG 113/2011
d) declaraţie pe propria rãspundere a absolventului cã la data absolvirii studiilor nu avea raporturi de muncã sau de serviciu, precum şi cã la data solicitãrii dreptului şi în perioada în care se aflã în plata indemnizaţiei de şomaj nu urma o formã de învãţãmânt;
e) declaratie pe propria raspundere a angajatorului din care sa rezulte ca in ultimii 2 ani de la data angajarii acesta nu a mai fost in raporturi de munca sau de serviciu cu persoana respectiva, nu avea obligatia, potrivit legii, de a o angaja si a mentinut raporturile de munca sau de serviciu ale persoanei pentru o perioada de 12 luni, pentru absolventii care nu au beneficiat de prima prevazuta la art. 73.1 alin. (1) din lege. In situatia in care absolventii au beneficiat de prima prevazuta la art. 73.1 alin. (1) din lege, conditia privind mentinerea raporturilor de munca sau de serviciu pentru o perioada de 12 luni se verifica pe baza informatiilor care se pun la dispozitia agentiilor pentru ocuparea fortei de munca de inspectia muncii.
(litera modificata de HG 113/2011)

(3) Termenul prevãzut la alin. (2) este termen de decãdere din dreptul de a beneficia de suma prevãzutã la art.73.1 alin. (2) din lege.
...


3. Asadar, in mod intentionat sau nu, cei de la Agentia de Somaj, nu v-au informat corect si ati pierdut dreptul la a beneficia de acei bani.

4. Incercati sa faceti o sesizare la ANOFM, pe e-mail, dar nu cred ca mai aveti nici o sansa.


Multumesc pentru raspuns raspuns !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Este posibila micsorarea salariul minim pentru studii superioare, sub pragul admis de lege? Clarisa_cn Clarisa_cn Buna ziua, Lucrez de 9 luni la o companie, pe postul de referent marketing, fiind incadrata pe cartea de munca cu un salariu de 1200, minimul pentru studii ... (vezi toată discuția)
Prima de instalare doctoritza doctoritza Mentionez ca in luna septembrie am sustinut examenul de licenta iar in noiembrie examenul de rezidentiat pe care l-am promovat urmand ca in cursul acestei luni ... (vezi toată discuția)
Absolvent 2014 somer indemnizat Annc Annc Buna ziua! Ieri am semnat contractul de munca; este vorba de un loc de munca subventionat pentru absolventii 2014 cu studii superioare. De aceea am ... (vezi toată discuția)