avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 437 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Este posibila micsorarea salariul minim pentru studii ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Este posibila micsorarea salariul minim pentru studii superioare, sub pragul admis de lege?

Buna ziua,

Lucrez de 9 luni la o companie, pe postul de referent marketing, fiind incadrata pe cartea de munca cu un salariu de 1200, minimul pentru studii superioare.
Angajatorul a propus scaderea salariului pe cartea de munca la 800.
Este posibil sa faca acest lucru?

Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: Clarisa_cn , utilizator 14:03, 11 Iulie 2011
Da, cu conditia sa se intocmeasca un act aditional la CIM pe care sa-l semnati si Dvs, act care va mai cuprinde o modificare: si programul de munca sa fie diminuat.
Avand in vedere ca la data angajarii eram inregistrata la AJOFM ca absolventa, am inteles ca pot beneficia de o subventie de la stat, in cazul mentinerii relatiilor de munca pe o perioada de peste 1 an.

Acest lucru va fi afectat de modificarea salariului si a programului de munca din CIM?
1. HG 1193/2010 spune ca "incepand cu data de 1 ianuarie 2011, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata se stabileste la 670 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 170 de ore in medie pe luna in anul 2011..."
2. Asadar nu pomeneste nimic despre salarii minime in functie de studii sau de cerintele anumitor posturi. Aceasta o face fiecare angajator in parte prin R.I. sau prin CCM aplicabil unitatii respective. De asemenea fiecare salariat, la semnarea CIM, isi negociaza salariul cu angajatorul.
3. Orice modificare a unor prevederi din CIM (inclusiv salariu si timpul de munca) se face prin act aditional semnat de ambele parti.

4. Daca indepliniti conditiile puteti beneficia de prevederile Legii 76/2002:
Art. 73.1.
(1) Absolvenţii instituţiilor de învãţãmânt şi absolvenţii şcolilor speciale, în vârstã de minimum 16 ani, înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã, în situaţia în care se angajeazã cu program normal de lucru, pentru o perioadã mai mare de 12 luni, beneficiazã, din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, de o primã de încadrare egalã cu valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare la data încadrãrii.

(2) Absolvenţii cãrora li s-a stabilit dreptul la indemnizaţie de şomaj şi se angajeazã în perioada de acordare a indemnizaţiei, în condiţiile prevãzute la alin.(1), beneficiazã, din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, de o sumã egalã cu indemnizaţia de şomaj la care ar fi avut dreptul, în condiţiile legii, pânã la expirarea perioadei de acordare a acesteia, dacã nu s-ar fi angajat.

(3) Drepturile prevãzute la alin. (2) se acordã absolvenţilor care îşi menţin raporturile de muncã sau de serviciu pentru o perioadã de cel puţin 12 luni de la data angajãrii.

(4) Valoarea indicatorului social de referinta, avuta in vedere la calculul indemnizatiei de somaj la care persoanele prevazute la alin. (2) ar fi avut dreptul, in conditiile legii, daca nu s-ar fi angajat, este valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data angajarii.

(5) Nu beneficiazã de prevederile alin. (1) şi (2):
a) absolvenţii care la data absolvirii studiilor aveau raporturi de muncã sau de serviciu;
b) absolvenţii care se încadreazã la angajatori cu care au fost în raporturi de muncã sau de serviciu în ultimii 2 ani;
c) absolvenţii care la data solicitãrii dreptului urmeazã o formã de învãţãmânt;
d) absolvenţii instituţiilor de învãţãmânt faţã de care angajatorii au obligaţia, potrivit legii, de a-i încadra în muncã;
e) absolvenţii pentru care plata indemnizaţiei de şomaj a fost suspendatã potrivit art. 45 alin. (1) lit. c), iar ulterior, ca urmare a schimbãrii duratei contractului individual de muncã, plata indemnizaţiei de şomaj înceteazã potrivit art. 44 lit. a).

5. Indicatorul social de referinta, in vigoare = 500 lei.

6. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:
Art. 43.1.
(1) Dreptul sub formã de primã, prevãzut la art. 73.1 alin. (1) din lege, se acordã absolvenţilor care îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) sunt absolvenţi ai instituţiilor de învãţãmânt sau absolvenţi ai şcolilor speciale, în vârstã de minimum 16 ani, înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, în a cãror razã teritorialã îşi au domiciliul sau, dupã caz, reşedinţa;
b) nu se regãsesc în una dintre situaţiile prevãzute la art. 73.1 alin. (5) din lege;
c) nu au avut raporturi de muncã sau de serviciu în perioada cuprinsã între absolvirea studiilor şi încadrarea în muncã;
d) se încadreazã în muncã potrivit art. 73.1 alin. (1) din lege în termen de 12 luni de la data absolvirii.

(2) Pentru acordarea primei prevãzute la art. 73.1 alin. (1) din lege, persoanele îndreptãţite vor depune la agenţia pentru ocuparea forţei de muncã judeţeanã, respectiv a municipiului Bucureşti, unde se aflã în evidenţã, în termen de maximum 60 de zile de la data angajãrii dupã absolvirea studiilor, urmãtoarele documente:
a) cerere conform modelului prevãzut în anexa nr. 23;
b) actul de identitate al absolventului, în copie;
c) actul de absolvire a instituţiei de învãţãmânt, în copie;
d) înştiinţare emisã de angajator privind încadrarea în muncã;
e) actul în baza cãruia absolventul a fost încadrat în muncã, în copie;
f) declaraţie pe propria rãspundere a absolventului cã la data absolvirii studiilor şi în perioada cuprinsã între aceastã datã şi încadrarea în muncã nu a avut raporturi de muncã sau de serviciu, precum şi cã la data solicitãrii dreptului nu urmeazã o formã de învãţãmânt;
g) declaraţie pe propria rãspundere a angajatorului din care sã rezulte cã în ultimii 2 ani acesta nu a mai fost în raporturi de muncã sau de serviciu cu persoana respectivã şi nu are obligaţia, potrivit legii, de a o angaja;
h) angajamentul absolventului pentru respectarea art. 76 alin. (1) din lege, potrivit modelului prevãzut în anexa nr. 13, care constituie titlu executoriu, potrivit legii.

(3) Termenul prevãzut la alin. (2) este termen de decãdere din dreptul de a beneficia de prima prevãzutã la art. 73.1 alin. (1) din lege.

(4) Dreptul sub formã de primã, prevãzut la art. 73.1 alin. (1) din lege, se acordã o singurã datã pentru fiecare dintre urmãtoarele niveluri din cadrul sistemului naţional de învãţãmânt reglementat prin Legea învãţãmântului nr. 84/1995, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare:
a) învãţãmânt secundar inferior, ciclul inferior al liceului sau şcoala de arte şi meserii;
b) învãţãmânt secundar superior sau învãţãmânt postliceal;
c) învãţãmânt superior.


Art. 43.2.
(1) În cazul încadrãrii în muncã într-o localitate din alt judeţ, dreptul sub formã de primã, prevãzut la art. 73.1 alin. (1) din lege, se acordã de agenţia pentru ocuparea forţei de muncã judeţeanã, respectiv a municipiului Bucureşti, unde beneficiarul s-a aflat în evidenţã, urmând ca dosarul acestuia sã fie transferat la agenţia pentru ocuparea forţei de muncã în a cãrei razã îşi stabileşte noul domiciliu, care va acorda, dupã caz, şi celelalte drepturi prevãzute de lege şi va urmãri respectarea obligaţiilor ce decurg din acordarea drepturilor.

(2) Trimestrial, pânã la data de 15 a lunii pentru trimestrul anterior, beneficiarii drepturilor prevãzute la art.73.1 alin. (1) din lege sunt obligaţi sã prezinte la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã la care sunt înregistraţi sau, dupã caz, la care le-a fost transferat dosarul dovezile emise de angajator cã sunt încadraţi.

(3) Dovezile se vor prezenta fie personal, fie prin scrisori recomandate cu confirmare de primire.

(4) Beneficiarilor care nu prezintã sau nu transmit dovada menţionatã la alin. (2) li se va cere, în scris, de cãtre agenţia pentru ocuparea forţei de muncã sã prezinte aceastã dovadã în termen de 15 zile de la data primirii comunicãrii.

(5) Dacã dupã douã astfel de comunicãri absolventul nu prezintã actul doveditor, agenţia pentru ocuparea forţei de muncã va contacta angajatorul cu care s-a încheiat raportul de muncã sau de serviciu, pentru clarificarea statutului acestuia, şi, în funcţie de constatãrile fãcute, se vor adopta mãsuri în conformitate cu prevederile legale.

Art. 43.3.
(1) Dreptul prevãzut la art. 73.1 alin. (2) din lege se acordã absolvenţilor care îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) li s-a stabilit dreptul la indemnizaţie de şomaj, potrivit legii;
b) nu se regãsesc în una dintre situaţiile prevãzute la art. 73.1 alin. (5) din lege;
c) se încadreazã în muncã potrivit art. 73.1 alin. (1) din lege;
d) le înceteazã plata indemnizaţiei de şomaj potrivit art. 44 lit. a) din lege, ca urmare a încadrãrii în muncã;
e) îşi menţin raporturile de muncã sau de serviciu cu angajatorul la care s-au încadrat în muncã, pentru o perioadã de cel puţin 12 luni de la data angajãrii.

(2) Pentru acordarea dreptului prevãzut la art. 73.1 alin. (2) din lege, persoanele îndreptãţite vor depune la agenţia pentru ocuparea forţei de muncã judeţeanã, respectiv a municipiului Bucureşti, unde s-au aflat în evidenţã sau, dupã caz, la care le-a fost transferat dosarul, în termen de maximum 60 de zile de la expirarea celor 12 luni de la data angajãrii, urmãtoarele documente:
a) cerere conform modelului prevãzut în anexa nr. 24;
b) actul de identitate al absolventului, în copie;
c) abrogata de HG 113/2011
d) declaraţie pe propria rãspundere a absolventului cã la data absolvirii studiilor nu avea raporturi de muncã sau de serviciu, precum şi cã la data solicitãrii dreptului şi în perioada în care se aflã în plata indemnizaţiei de şomaj nu urma o formã de învãţãmânt;
e) declaratie pe propria raspundere a angajatorului din care sa rezulte ca in ultimii 2 ani de la data angajarii acesta nu a mai fost in raporturi de munca sau de serviciu cu persoana respectiva, nu avea obligatia, potrivit legii, de a o angaja si a mentinut raporturile de munca sau de serviciu ale persoanei pentru o perioada de 12 luni, pentru absolventii care nu au beneficiat de prima prevazuta la art. 73.1 alin. (1) din lege. In situatia in care absolventii au beneficiat de prima prevazuta la art. 73.1 alin. (1) din lege, conditia privind mentinerea raporturilor de munca sau de serviciu pentru o perioada de 12 luni se verifica pe baza informatiilor care se pun la dispozitia agentiilor pentru ocuparea fortei de munca de inspectia muncii.

(3) Termenul prevãzut la alin. (2) este termen de decãdere din dreptul de a beneficia de suma prevãzutã la art.73.1 alin. (2) din lege.

(4) Dreptul prevãzut la art. 73.1 alin. (2) din lege se acordã dupã menţinerea cu angajatorul la care s-au încadrat în muncã a raporturilor de muncã sau de serviciu pentru o perioadã de cel puţin 12 luni de la data angajãrii de cãtre agenţia pentru ocuparea forţei de muncã judeţeanã, respectiv a municipiului Bucureşti, unde absolventul s-a aflat în evidenţã sau, dupã caz, i-a fost transferat dosarul.

(5) Dreptul prevãzut la art. 73.1 alin. (2) din lege se poate cumula cu dreptul sub formã de primã prevãzut la art. 73.1 alin. (1) din lege, precum şi cu prima de încadrare prevãzutã la art. 74 din lege sau cu prima de instalare prevãzutã la art. 75 din lege.
Buna ziua,

Am urmatoarea nelamurire legata de beneficiile acordate absolventilor

1. Nu am beneficiat de prima mentionata in Art. 73.1 alin. (1) , deoarece am depasit termenul de 60 de zile de la angajare pentru depunerea dosarului. Mai pot beneficia de prima mentionata in Art. 73.1 alin. (2) ? Cei de la AJOFM mi-au dat un raspuns negativ, desi din cate am inteles din Art. 43.3 alin (4) as avea acest drept.

2. Ca urmare a incadrari in munca, am fost nevoita sa imi schimb domiciliul in alt judet. Pot beneficia si de prima de instalare?

Va multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumul indemnizatie de somaj cu salariu miliardar miliardar O prietena este absolventa de facultate, a intrat in somaj, a 2-a luna, iar acum doreste sa se angajeze la o societate, dar nu pe calificarea ei. Intrebarea e ... (vezi toată discuția)
Prima de instalare doctoritza doctoritza Mentionez ca in luna septembrie am sustinut examenul de licenta iar in noiembrie examenul de rezidentiat pe care l-am promovat urmand ca in cursul acestei luni ... (vezi toată discuția)
Absolvent 2014 somer indemnizat Annc Annc Buna ziua! Ieri am semnat contractul de munca; este vorba de un loc de munca subventionat pentru absolventii 2014 cu studii superioare. De aceea am ... (vezi toată discuția)