avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1948 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... procedura angajare somer absolvent
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

procedura angajare somer absolvent

Buna seara! Doresc sa ma angajez pe perioada nedeterminata.Sunt somera de 2 luni.Locul de munca mi l-am gasit eu,nu ma repartizat de la somaj.As vrea sa stiu procedura de angajare a unui somer ? Atat obligatiile mele cat si ale angajatorului. Acest anu vrea sa incheie conventie.Eu doresc primirea primei de 500 Ron cat si asomajului la terminarea celor 12 luni.Am somaj ca urmare a faptului ca am fost studenta nu din munca!
va multumesc !!
Cel mai recent răspuns: lorelayold76 , utilizator 13:55, 9 Ianuarie 2010
despre ce prima este vorba?

daca va angajati urmatoarele luni cat ati mai fi avut somaj, primiti 30% din indemnizatie...in acest caz angajatorul are obligatia sa intocmeasca o adeverinta lunara prin care adevereste ca lucrati si nu incurca cu nimic pe patron, nici el si nici angajatul nu sunt obligati sa intretina raportul de munca 2 ani

in legatura cu prima de 500 Ron, nu stiu la ce va referiti, poate imi dati amanunte, s-ar putea sa il oblige pe angajator sa nu va dea afara timp de 2 ani si este neplacut pt el, dar si dumneavoastra sunteti obligata sa lucrati 2 ani, altfel veti da suma inapoi.

Legea 76 din 2002
5. Completarea veniturilor salariale ale angajaţilor

Art. 72 - Persoanele care primesc indemnizaţia de şomaj în perioada prevăzută de lege şi care se angajează, potrivit legii, pentru program normal de lucru beneficiază, din momentul angajării până la sfârşitul perioadei pentru care erau îndreptăţite să primească indemnizaţie de şomaj, de o sumă lunară, neimpozabilă, acordată din bugetul asigurărilor pentru şomaj, în cuantum de 30% din indemnizaţia de şomaj primită în luna anterioară încadrării.

Art. 73 - (1) Persoanele prevăzute la art. 72 beneficiază de această sumă şi în situaţia în care, în perioada pentru care au dreptul la indemnizaţia de şomaj, le încetează raportul de muncă sau de serviciu la primul angajator şi se încadrează la un alt angajator.

(2) Suma plătită din bugetul asigurărilor pentru şomaj, în cuantumul stabilit la art. 72, se acordă pentru situaţia prevăzută la alin. (1) până la sfârşitul perioadei pentru care persoana era îndreptăţită să primească indemnizaţia de şomaj.

6. Stimularea mobilităţii forţei de muncă

Art. 74 - Persoanele care în perioada în care beneficiază de indemnizaţie de şomaj se încadrează, potrivit legii, într-o localitate situată la o distanţă mai mare de 50 km de localitatea în care îşi au domiciliul stabil, beneficiază de o primă de încadrare neimpozabilă, acordată din bugetul asigurărilor pentru şomaj, egală cu nivelul a două salarii minime brute pe ţară în vigoare la data acordării.

Art. 75 - Persoanele care în perioada în care beneficiază de indemnizaţie de şomaj se încadrează, potrivit legii, într-o altă localitate şi, ca urmare a acestui fapt, îşi schimbă domiciliul primesc o primă de instalare, acordată din bugetul asigurărilor pentru şomaj, egală cu nivelul a 7 salarii minime brute pe ţară în vigoare la data instalării.

Art. 76 - (1) Încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu din iniţiativa sau din motive imputabile angajatului, într-o perioadă mai mică de 12 luni de la data încadrării în muncă, atrage obligaţia restituirii integrale de către angajat a sumelor acordate drept prime prevăzute la art. 74 şi 75.

(2) În situaţia nerespectării prevederilor alin. (1) recuperarea sumelor prevăzute la art. 74 şi 75 se va face pe baza deciziilor de imputare emise de agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, care constituie titluri executorii.




In baza Legii 76/2002 si completand anexa 11 si anexa 5.1

Art. 80. - (1) Angajatorii care încadrează în muncă pe durată nedeterminată absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ sunt scutiţi, pe o perioadă de 12 luni, de plata contribuţiei datorate la bugetul asigurărilor pentru şomaj, aferentă absolvenţilor încadraţi, şi primesc lunar, pe această perioadă, pentru fiecare absolvent:
a) o sumă egală cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării în muncă, pentru absolvenţii ciclului inferior al liceului sau ai şcolilor de arte şi meserii;
b) o sumă egală cu de 1,2 ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării în muncă, pentru absolvenţii de învăţământ secundar superior sau învăţământ postliceal;
c) o sumă egală cu de 1,5 ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării în muncă, pentru absolvenţii de învăţământ superior.
(2) Angajatorii care încadrează în muncă pe durată nedeterminată absolvenţi din rândul persoanelor cu handicap primesc lunar, pentru fiecare absolvent, sumele prevăzute la alin. (1) pe o perioadă de 18 luni.
(3) Nu beneficiază de prevederile alin. (1) şi (2) angajatorii care au obligaţia, potrivit legii, de a încadra în muncă absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ, pentru absolvenţii din această categorie.
De prima nu am gasit nicairi nici o informatie tot pe acest forum mi s-a spus de 500 lei.In cazul in care un absolvent se angajeaza pe o perioada mai mare de 12 luni.

Art. 73. - (1) Persoanele prevazute la art. 72 beneficiaza de aceasta suma si in situatia in care, in perioada pentru care au dreptul la indemnizatia de somaj, le inceteaza raportul de munca sau de serviciu la primul angajator si se incadreaza la un alt angajator.
(2) Suma platita din bugetul asigurarilor pentru somaj, in cuantumul stabilit la art. 72, se acorda pentru situatia prevazuta la alin. (1) pana la sfarsitul perioadei pentru care persoana era indreptatita sa primeasca indemnizatia de somaj.
Art. 731. - (1) Absolventii institutiilor de invatamant si absolventii scolilor speciale, in varsta de minimum 16 ani, inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca, in situatia in care se angajeaza cu program normal de lucru, pentru o perioada mai mare de 12 luni, beneficiaza, din bugetul asigurarilor pentru somaj, de o prima egala cu un salariu de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare la data incadrarii.
(2) Absolventii carora li s-a stabilit dreptul la indemnizatie de somaj si se angajeaza in perioada de acordare a indemnizatiei, in conditiile prevazute la alin. (1), beneficiaza, din bugetul asigurarilor pentru somaj, de o suma egala cu indemnizatia de somaj la care ar fi avut dreptul, in conditiile legii, pana la expirarea perioadei de acordare a acesteia, daca nu s-ar fi angajat.
(3) Drepturile prevazute la alin. (2) se acorda absolventilor care isi mentin raporturile de munca sau de serviciu pentru o perioada de cel putin 12 luni de la data angajarii.
(4) Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, avut in vedere la calculul indemnizatiei de somaj la care persoanele prevazute la alin. (2) ar fi avut dreptul, in conditiile legii, daca nu s-ar fi angajat, este salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare la data angajarii.
(5) Nu beneficiaza de prevederile alin. (1) si (2):
a) absolventii care la data absolvirii studiilor aveau raporturi de munca sau de serviciu;
b) absolventii care se incadreaza la angajatori cu care au fost in raporturi de munca sau de serviciu in ultimii 2 ani;
c) absolventii care la data solicitarii dreptului urmeaza o forma de invatamant;
d) absolventii institutiilor de invatamant fata de care angajatorii au obligatia, potrivit legii, de a-i incadra in munca;
e) absolventii pentru care plata indemnizatiei de somaj a fost suspendata potrivit art. 45 alin. (1) lit. c), iar ulterior, ca urmare a schimbarii duratei contractului individual de munca, plata indemnizatiei de somaj inceteaza potrivit art. 44 lit. a).*
__________

Angajatorul nu doreste conventie si nici eu.

-As dori sa stiu care sunt pasii care trebuie facuti pentru a ma angaja?
Trebuie sa anunte postul vacant? ce acte trebuiesc in afara de CIM?
Va multumesc pentru raspunsuri dar mai am nelamuriri...
daca postul este gasit de dumneavoastra, nu de AJOFM, atunci nu sunteti obligata sa faceti conventie, ci doar sa anuntati la somaj ca v-ati angajat, ducand o adeverinta de la angajator. In acest caz puteti doar sa va luati cei 30% din idemnizatie (ducand lunar adevarinta de la angajator ca ati lucrat in luna precedenta). Asfel ca nu sunteti conditionati de conventie, puteti inceta cim oricand doriti dumneavoastra sau angajatorul. Daca doriti amanunte contactati-ma pe mesaje private.
Succes

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Facilitati angajare somer LIVIU NISTEA LIVIU NISTEA De ce facilitati beneficiaza angajatorul sau/si salariatul in cazul angajarii unui somer? Multumesc! (vezi toată discuția)
Facilitati angajare absolvent delia1988 delia1988 Am absolvit masterul pe 29-02-2012. Nu am mai beneficiat de somaj deloc pana acum. Daca ma inregistrez ca somer ce facilitati si obligatii ar avea un presupus ... (vezi toată discuția)
Beneficii acordate unui angajator in cazul angajarii unui absolvent alina_u91 alina_u91 Buna, de curand am terminat facultatea si urmeaza sa inchei un contract de angajare. M ar interesa: - daca angajatorul beneficieaza de acel venit lunar de ... (vezi toată discuția)