Prima de încadrare
Absolvenții instituțiilor de învățământ care au cel puțin 16 ani și sunt înregistrați la agențiile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă pot să obțină o primă de încadrare dacă reușesc să se angajeze cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni.
Concret, așa cum se arată în Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, prima de încadrare este egală cu valoarea indicatorului social de referință, care, în prezent, este de 500 de lei. Banii se acordă o singură dată.
”Absolvenții instituțiilor de învățământ și absolvenții școlilor speciale, în vârstă de minimum 16 ani, înregistrați la agențiile pentru ocuparea forței de muncă, în situația în care se angajează cu normă întreagă, pentru o perioadă mai mare de 12 luni, beneficiază, din bugetul asigurărilor pentru șomaj, de o primă de încadrare egală cu valoarea indicatorului social de referință în vigoare la data încadrării”, scrie în actul normativ, cu precizarea că, după cum se arată în normele Legii șomajului, angajarea trebuie să se producă în cel mult 12 luni de la absolvire.
În acest sens, absolvenții trebuie să depună, în maximum 60 de zile de la angajare, la agenția teritorială pentru ocuparea forței de muncă în a cărei evidență se află, următoarele acte:
- o cerere-tip;
- actul de identitate (copie);
- actul de absolvire (copie);
- o înștiințare emisă de angajator privind încadrarea în muncă;
- actul în baza căruia absolventul a fost încadrat în muncă (copie);
- o declarație pe propria răspundere a absolventului că la data absolvirii studiilor și în perioada cuprinsă între această dată și încadrarea în muncă nu a avut raporturi de muncă/serviciu, precum și că la data solicitării dreptului nu urmează o formă de învățământ;
- o declarație pe propria răspundere a angajatorului din care să rezulte că în ultimii doi ani acesta n-a mai fost în raporturi de muncă sau de serviciu cu persoana respectivă și nu are obligaţia, potrivit legii, de a o angaja;
- angajamentul absolventului de a restitui banii dacă îi încetează raporturile de muncă/serviciu, mai devreme de 12 luni, în anumite situații.
Dacă primesc indemnizația de șomaj și se angajează în perioada de acordare a acesteia (care este de șase luni), elevii pot să se bucure de o sumă echivalentă indemnizației de șomaj pentru perioada rămasă de la angajare și până la expirarea celor șase luni de acordare a indemnizației de șomaj. Însă regula este valabilă numai dacă absolvenții se angajează cu normă întreagă pentru mai mult de 12 luni. De exemplu, dacă se angajează cu două luni înainte de încetarea plății indemnizației de șomaj, absolventul primește 500 de lei.
Cererea pentru acordarea acestor bani trebuie depusă, conform normelor Legii șomajului, în cel mult 60 de zile de la expirarea celor 12 luni de la data angajării, împreună cu:
- o cerere-tip;
- actul de identitate (copie);
- o declarație pe propria răspundere a absolventului că la data absolvirii studiilor nu avea raporturi de muncă/serviciu, precum și că la data solicitării dreptului și în perioada în care se află în plata indemnizației de șomaj nu urma o formă de învățământ;
- o declarație pe propria răspundere a angajatorului din care să rezulte că în ultimii doi ani de la data angajării acesta n-a mai fost în raporturi de muncă sau de serviciu cu persoana respectivă, nu avea obligația, potrivit legii, de a o angaja și a menţinut raporturile de muncă sau de serviciu ale persoanei pentru o perioadă de 12 luni, pentru absolvenții care n-au beneficiat de prima de încadrare. Dacă absolvenții au beneficiat de prima de încadrare, condiția de menținere a raporturilor de muncă/serviciu pentru o perioadă de 12 luni se verifică pe baza informațiilor care se pun la dispoziția agențiilor pentru ocuparea forței de muncă de către Inspecția Muncii.
Cele două sume de bani (prima de încadrare și banii pentru cei angajați în timpul acordării indemnizației) nu se acordă, de exemplu, dacă absolvenții deja sunt angajați la data absolvirii studiilor sau dacă la data solicitării banilor urmează o altă formă de învățământ.
Important! Absolvenți sunt considerați, potrivit Legii șomajului, persoanele care au obținut ”o diplomă sau un certificat de studii, în condițiile legii, în una dintre instituțiile de învățământ gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat în condițiile legii”.
Indemnizația de șomaj
Dacă în cel mult 60 de zile de la absolvire nu reușesc să-și găsească un loc de muncă potrivit pregătirii lor profesionale, absolvenții de liceu în vârstă de minimum 16 ani pot să ceară indemnizația de șomaj, conform Legii nr. 76/2002. În acest sens, absolvenții trebuie să fie înregistrați la agenția pentru ocuparea forței de muncă în raza căreia își au domiciliul și să nu realizeze venituri (sau să realizeze venituri din activități autorizate de maximum 500 de lei).
De reținut este că, așa cum prevăd normele Legii șomajului, absolvenții ”se consideră că nu au reușit sau nu au putut să se încadreze în muncă dacă fac dovada că în perioada de 60 de zile de la data absolvirii s-au înregistrat la agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene sau a municipiului București ori la alți furnizori de servicii specializate pentru stimularea ocupării forței de muncă, acreditați în condițiile legii sau care nu se supun potrivit legii condiției de acreditare, în vederea medierii pentru încadrare în muncă”.
Așadar, dacă nu se înregistrează în termenul de 60 de zile de la absolvire, elevii nu mai pot cere indemnizația de șomaj. Dacă respectă termenul indicat, aceștia pot cere indemnizația în cel mult 12 luni de la expirarea celor 60 de zile de la absolvire. În același timp, trebuie menționat că, dacă urmează o altă formă de învățământ la data solicitării dreptului, absolvenții nu mai pot solicita ajutorul bănesc.
Absolvenții de liceu care vor să se înregistreze la agențiile teritoriale ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă au nevoie de trei documente, conform unui comunicat recent al agenției bucureștene pentru ocuparea forței de muncă, acestea fiind:
- actul de identitate (original și copie);
- actele de studii și de calificare sau adeverința din care să rezulte data absolvirii (original și copie);
- o adeverință medicală din care să rezulte că persoana este clinic sănătoasă sau aptă de muncă ori că are eventuale restricții medicale.
Apoi, dacă în 60 de zile de la absolvire nu reuşesc să se angajeze, absolvenții pot cere indemnizația de şomaj. Aceasta se acordă pentru șase luni și este o sumă fixă lunară, reprezentând 50% din valoarea indicatorului social de referință, adică 250 de lei pe lună. Pe deasupra, absolvenții aflați în căutarea unui loc de muncă pot să se bucure de informare și consiliere profesională, medierea muncii, formare profesională sau chiar consultanță și asistență pentru începerea unei activități independente sau pentru inițierea unei afaceri.
Atenție! Absolvenții școlilor speciale pentru persoane cu handicap, în vârstă de minimum 16 ani, pot să ceară, de asemenea, indemnizația de șomaj, precum și prima de încadrare sau suma pentru angajarea în timpul primirii ajutorului de șomaj.
Notă: Rezultatele primei sesiuni a examenului de bacalaureat 2016 pot fi găsite aici. Datele de contact ale agențiilor teritoriale pentru ocuparea forței de muncă sunt disponibile aici.
Comentarii articol (6)