Absolventii institutiilor de invatamant, precum si absolventii scolilor speciale pentru persoane cu handicap in varsta de minimum 16 ani, inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca, beneficiaza de o prima de incadrare de 500 lei, daca se angajeaza pe o perioada de cel putin 12 luni, informeaza ANOFM pe site-ul propriu.
In schimb, daca nu reusesc sa se incadreze in munca in 60 de zile calendaristice de la data absolvirii, atunci tinerii vor primi indemnizatie de somaj, in cuantum de 250 lei pe luna, timp de 6 luni.
Mai mult de-atat, daca pe parcursul celor 6 luni reusesc sa se angajeze, tinerii vor beneficia de inca o facilitate de la stat.
Astfel, conform reglementarilor in vigoare, in situatia in care se angajeaza in perioada de acordare a indemnizatiei, ei vor beneficia de o suma egala cu indemnizatia de somaj la care ar fi avut dreptul, pana la expirarea perioadei de acordare a acesteia, daca nu s-ar fi angajat.
"Drepturile prevazute se acorda absolventilor care isi mentin raporturile de munca sau de serviciu pentru o perioada de cel putin 12 luni de la data angajarii", se precizeaza pe site-ul ANOFM. Daca raporturile de munca inceteaza inainte de implinirea a 12 luni, atunci angajatul va restitui integral prima de incadrare.
Pe de alta parte, nu beneficiaza de aceste drepturi:
- absolventii care la data absolvirii studiilor aveau raporturi de munca sau de serviciu;
- absolventii care se incadreaza la angajatori cu care au fost in raporturi de munca sau de serviciu in ultimii 2 ani;
- absolventii care la data solicitarii dreptului urmeaza o forma de invatamant;
- absolventii institutiilor de invatamant fata de care angajatorii au obligatia, potrivit legii, de a-i incadra in munca;
- absolventii pentru care plata indemnizatiei de somaj a fost suspendata, iar ulterior, ca urmare a schimbarii duratei contractului individual de munca, plata indemnizatiei de somaj inceteaza.
Mai mult, conform unui anunt al institutiei de acum cateva luni, prima de incadrare se dubleaza pentru cei care isi gasesc un loc de munca situat la o distanta mai mare de 50 km de localitatea de domiciliu si ajunge sa fie chiar de 7 ori mai mare (3.500 lei) in cazul in care persoanele isi schimba domiciliul pentru a munci.
"Daca te angajezi in perioada in care beneficiezi de indemnizatia de somaj intr-o localitate si urmare a acestui fapt iti schimbi domiciliul, poti beneficia de prima de instalare reprezentand o suma egala cu de sapte ori valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data instalarii", informa ANOFM la acea data.
Persoanele interesate pot obtine informatii suplimentare la agentiile judetene pentru ocuparea fortei de munca din raza de domiciliu sau resedinta, ale caror date de contact sunt disponibile aici.
Comentarii articol (0)