avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 703 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Retragere master-suma egala cu indemnizatia de somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Retragere master-suma egala cu indemnizatia de somaj

Buna Ziua! In iulie 2013 am absolvit o facultate si pe data de 30.09.2013 am depus dosarul pentru somaj. Pe 01.10.2013 am incheiat un contract individual de munca pe durata nedeterminata. Mi s-a spus ca pot beneficia timp de 6 luni de o suma egala cu indemnizatia de somaj ( 500 lei), ca si cand nici nu m-as fi angajat. Mentionez faptul ca nu am precizat ca sunt inscrisa si la master. In momentul in care am adus la cunostinta faptul ca sunt inscrisa intr-o forma de invatamant, mi s-a comunicat ca nu ma mai incadrez pentru a obtine aceasta indemnizatie. As dori sa stiu, in situatia retragerii de la master, daca mai pot beneficia de aceasta suma de bani. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: CazacuMaria , utilizator 09:08, 28 Octombrie 2013
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 73.1
(1) Absolventii institutiilor de invatamant si absolventii scolilor speciale, in varsta de minimum 16 ani, inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca, in situatia in care se angajeaza cu norma intreaga, pentru o perioada mai mare de 12 luni, beneficiaza, din bugetul asigurarilor pentru somaj, de o prima de incadrare egala cu valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data incadrarii.

(2) Absolvenţii cãrora li s-a stabilit dreptul la indemnizaţie de şomaj şi se angajeazã în perioada de acordare a indemnizaţiei, în condiţiile prevãzute la alin. (1), beneficiazã, din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, de o sumã egalã cu indemnizaţia de şomaj la care ar fi avut dreptul, în condiţiile legii, pânã la expirarea perioadei de acordare a acesteia, dacã nu s-ar fi angajat.

(3) Drepturile prevãzute la alin. (2) se acordã absolvenţilor care îşi menţin raporturile de muncã sau de serviciu pentru o perioadã de cel puţin 12 luni de la data angajãrii.

(4) Valoarea indicatorului social de referinta, avuta in vedere la calculul indemnizatiei de somaj la care persoanele prevazute la alin. (2) ar fi avut dreptul, in conditiile legii, daca nu s-ar fi angajat, este valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data angajarii.
(indicatorul social de referinta, in vigoare = 500 lei)


2. Daca va mentineti contractul individual de munca in timp ce sunteti masteranda nu pierdeti cei 500 lei lunar.
Totusi alin. 5 pct. c) al aceluiasi articol precizeaza:
(5) Nu beneficiaza de prevederile alin. (1) si (2):
a) absolventii care la data absolvirii studiilor aveau raporturi de munca sau de serviciu;
b) absolventii care se incadreaza la angajatori cu care au fost in raporturi de munca sau de serviciu in ultimii 2 ani;
c) absolventii care la data solicitarii dreptului urmeaza o forma de invatamant;
d) absolventii institutiilor de invatamant fata de care angajatorii au obligatia, potrivit legii, de a-i incadra in munca;
e) absolventii pentru care plata indemnizatiei de somaj a fost suspendata potrivit art. 45 alin. (1) lit. c), iar ulterior, ca urmare a schimbarii duratei contractului individual de munca, plata indemnizatiei de somaj inceteaza potrivit art. 44 lit. a).


Sa inteleg ca, in intervalul cuprins intre obtinerea diplomei de licenta si data de 1 octombrie, moment in care incepe anul universitar (studiile de masterat) sunt considerata ca nefiind incadrata intr-o forma de invatamant?
1. La momentul inregistrarii la Agentia de Somaj (30.09.2013) nu urmati nici o forma de invatamant.

2. Cursurile de master le-ati inceput cu data de 01.10.2013 data cu care v-a incetat plata indemnizatiei de somaj deoarece ati incheiat un contract individual de munca.

3. Parerea mea este ca dvs., chiar daca ati beneficiat de indemnizatie de somaj o singur zi (30.09.2013), va incadrati in art. 73(1), alin. (2) din Legea 76/2002.

4. Perioada de cand ati absolvit facultatea si pana ati inceput cursurile la master este o perioada in care nu erati incadrata intr-o forma de invatamant.

5. Puteti sa va adresati cu intrebarea si Agentiei Nationale de Ocupare a Fortei de Munca (ANOFM), pe e-mail, la: anofm@anofm.ro
Am sunat de doua ori la AJOFM Iasi si mi s-au dat doua raspunsuri diferite:
1. m-as fi incadrat perfect pentru obtinerea sumei egale cu indemnizatia de somaj, daca nu as fi fost inscrisa la master;
2. nu pot beneficia decat de prima de absolvire in cuantum de 500 lei, o singura data, in situatia in care m-as retrage de la master si as obtine de la secretariatul facultatii o adeverinta precum ca nu am confirmat locul la master, implicit nu m-am inscris;
Din pricina faptului ca nu sunt lamurita, am decis sa cer parerea pe acest forum. Logic, citind si legea somajului, sunt de acord cu ceea ce ati scris dvs. Problema este ca cei de la AJOFM nu vor accepta sa-mi acorde indemnizatia, date fiind raspunsurile de mai sus.
De aceea v-am recomandat sa va adresati cu intrebarea si la Agentiei Nationala de Ocupare a Fortei de Munca (ANOFM), pe e-mail, la: anofm@anofm.ro


Alte discuții în legătură

Somaj absolvent master iulia57 iulia57 Buna ziua! Am absolvit facultatea in 2010. In perioada 2011-2013 am urmat si absolvit masterul. Am fost la AJOFM sa depun dosar pentru ajutor somaj. Nu mi-au ... (vezi toată discuția)
Debit indemnizatie de somaj necuvenita claudiu10000 claudiu10000 Buna seara ! Am primit astazi o scrisoare recomandata CU O decizie din partea ANOFM Decizia zice in felul urmator: Se imputa dl..domiciliat in ...un debit ... (vezi toată discuția)
Prima de angajare cristihl cristihl Cum pot beneficia de prima de angajare de 500 de lei,fiind absolvent de liceu ,am primit somaj 2 luni dupa care m-am angajat pe perioada determinata de 2 ... (vezi toată discuția)