Cei care nu reusesc sa se angajeze in maxim 60 de zile de la absolvirea unei institutii de invatamant pot solicita acordarea indemnizatiei de somaj, informeaza Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) pe site-ul propriu. Indemnizatia se va acorda, conform legii, pe o perioada de 6 luni, chiar daca in acest timp beneficiarul reuseste sa se angajeze.
Ce conditii trebuie intrunite?
Conform ANOFM, absolventii au posibilitatea de a solicita acordarea indemnizatiei de somaj daca, intr-o perioada de 60 de zile de la absolvire, nu si-au gasit un loc de munca, insa doar cu anumite conditii.
In primul rand, persoanele care solicita indemnizatia de somaj
trebuie sa fie absolventi ai unei institutii de invatatmant, adica sa fi obtinut o diploma sau un certificat de studii in una dintre institutiile de invatamant gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat in conditiile legii.
Apoi, absolventii
trebuie sa dovedeasca faptul ca nu au reusit sa se incadreze in munca, desi au incercat. Astfel, ei trebuie ca, in perioada a 60 de zile de la absolvire, sa se inregistreze la agentiile pentru ocuparea fortei de munca judetene sau a municipiului Bucuresti. Pot fi inregistrati chiar si la alti furnizori de servicii specializate, insa acestia trebuie obligatoriu acreditati in conditiile legii.
Nu in ultimul rand, pentru a beneficia de indemnizatia de somaj, absolventii
nu trebuie sa urmeze o forma de invatamant si nici sa realizeze venituri. Exceptie fac cei care au venituri din activitati autorizate, dar acestea trebuie sa fie mai mici de 500 lei, adica valoarea indicatorului social de referinta.
Potrivit ANOFM, indemnizatia poate fi solicitata in cel mult 12 luni de la data absolvirii si se acorda o singura data, pentru fiecare forma de invatamant absolvita.
Te-ai angajat in perioada in care primesti somajul? Atunci beneficiezi de prima de incadrare
Conform legii, absolventii vor beneficia de indemnizatia de somaj in valoare de 250 de lei, pentru o perioada de maxim 6 luni.
Daca reusesc sa se angajeze, absolventii vor primi o
prima de incadrare de 500 de lei si, mai mult decat atat, vor continua sa primeasca indemnizatia de somaj pana la expirarea celor 6 luni.
Prima de incadrare
se dubleaza pentru cei care isi gasesc un loc de munca situat la o distanta mai mare de 50 km de localitatea de domiciliu si ajunge sa fie chiar
de 7 ori mai mare (3.500 lei) in cazul in care persoanele isi schimba domiciliul pentru a munci.
Totusi, ANOFM precizeaza ca acest drept se acorda doar celor care se angajeaza cu program normal de lucru, pe o perioada mai mare de 12 luni. Daca raporturile de munca inceteaza inainte de implinirea a 12 luni, atunci
angajatul va restitui integral prima de incadrare.
Persoanele interesate pot obtine informatii suplimentare la agentiile judetene pentru ocuparea fortei de munca din raza de domiciliu sau resedinta, ale caror date de contact sunt disponibile
aici.
Comentarii articol (0)