avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Beneficiaza indemnizatie crestere copil?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Beneficiaza indemnizatie crestere copil?

Va rog din suflet sa-mi spuneti daca sora mea beneficiaza de indemnizatie. Sa va explic situatia. A terminat anul trecut facultatea de farmacie,dand examenul de licenta pe data de 27 septembrie, la cateva zile casatorindu-se. A cautat un loc de munca, unde a inceput lucrul la data de 2 noiembrie (asteptand mai intai sa i se elibereze noua carte de identitate). A ramas insarcinata, a avut un concediu medical din cauza sarcinii,apoi intrand in prenatal. A nascut la data de 13 iulie. Acum s-a terminat perioada post natala si cand a mers sa depuna dosarul pentru indemnizatie i s-a zis ca nu beneficiaza pentru ca trebuia dupa licenta obligatoriu sa-si depuna dosar pentru somaj, ca sa fie asigurata in periada pana s-a angajat. Din ce am citit in lege se incadreaza in cele 60 de zile de dupa licenta, deci ar fi perioada care si-a gasit locul de munca. Am intrebat si alte persoane in domeniu care ne-au zis ca e imposibil sa nu primeasca, dar vreau parerea dumneavoastra, daca e cazul sa actioneze in instanta (juristul de la ITM sustine ca nu beneficiaza). Va rog din suflet sa-mi raspundeti. Am intrebat in alt judet si acolo i s-a spus ca beneficiaza. Ce e de facut?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:21, 13 Septembrie 2013
Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului nu are relevanţă plata contribuţiilor de asigurări sociale, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit in ultimul an anterior datei nasterii copilului timp de 12 luni, aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010..



" Absolventii care intr-o perioada de 60 de zile de la absolvire nu reusesc sa se incadreze in munca potrivit pregatirii profesionale, beneficiaza de o indemnizatie de somaj in cuantum de 50% din valoarea indicatorului social de referinta, pe o perioada de 6 luni.
In primul rand, persoanele care solicita indemnizatia de somaj trebuie sa fie absolventi ai unei institutii de invatatmant, adica sa fi obtinut o diploma sau un certificat de studii in una dintre institutiile de invatamant gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat in conditiile legii.

Apoi, absolventii trebuie sa dovedeasca faptul ca nu au reusit sa se incadreze in munca potrivit pregatirii profesionale, desi au incercat. Astfel, ei trebuie ca, in perioada a 60 de zile de la absolvire, sa se inregistreze la agentiile pentru ocuparea fortei de munca judetene sau a municipiului Bucuresti, pe baza cartii de identitate, a adeverintei de la medicul de familie si a actului de absolvire a formei respective de invatamant. Pot fi inregistrati chiar si la alti furnizori de servicii specializate, insa acestia trebuie obligatoriu acreditati in conditiile legii.

Nu in ultimul rand, pentru a beneficia de indemnizatia de somaj, absolventii nu trebuie sa urmeze o forma de invatamant si nici sa realizeze venituri. Exceptie fac cei care au venituri din activitati autorizate, dar acestea trebuie sa fie mai mici de 500 lei, adica valoarea indicatorului social de referinta.

Potrivit ANOFM, indemnizatia poate fi solicitata in cel mult 12 luni de la data absolvirii si se acorda o singura data, pentru fiecare forma de invatamant absolvita".
Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/art...


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj dupa terminarea liceului? rebeca09 rebeca09 daca am terminat liceul la seral pot lua somaj? (vezi toată discuția)
Absolvent liceu fara diploma de bacalaureat iero iero Anul acesta am absolvit liceul si nu am luat diploma de bacalaureat.Ma gandesc sa imi depun dosarul la ajutorul de somaj. Imi puteti spune pana cand se poate ... (vezi toată discuția)
Somaj elev BiancaAlexandra BiancaAlexandra Pot beneficia de somaj daca am terminat liceul acum pe 30 mai si inca nu am dat bacul? Multumesc. (vezi toată discuția)