In perioada 1 iunie - 31 iulie 2013, in baza de date a ANOFM s-au inregistrat 43.008 absolventi someri, informeaza institutia in documentul de presa. Concret, din numarul total, 3.970 de absolventi au fost inregistrati in luna iunie si 39.038 in luna iulie.
Pentru luna iulie 2013, situatia absolventilor dupa forma de invatamant este urmatoarea:
- 648 absolventi - primar, gimnazial si professional
- 35.728 absolventi - liceal si post-liceal
- 2.662 absolventi - universitar
Dupa ce s-au inscris la agentiile de ocupare a fortei de munca sau la alti furnizori de servicii specializate pentru stimularea ocuparii fortei de munca, acreditati, absolventii pot beneficia de serviciile de mediere a muncii pe locurile de munca vacante declarate de angajatori, precum si de serviciile de informare si consiliere profesionala, pot participa la cursuri gratuite de formare profesionala.
Absolventii care intr-o perioada de 60 de zile de la absolvire nu reusesc sa se incadreze in munca potrivit pregatirii profesionale, beneficiaza de o indemnizatie de somaj in cuantum de 50% din valoarea indicatorului social de referinta, pe o perioada de 6 luni.
* Indicatorul social de referinta are o valoare de 500 lei.
Important! Indemnizatia de somaj nu se acorda automat tuturor celor care s-au inscris in termenul legal de 60 de zile de la absolvire, ci se acorda la cerere.
Ce conditii trebuie indeplinite pentru a primi indemnizatia de somaj?
In primul rand, persoanele care solicita indemnizatia de somaj trebuie sa fie absolventi ai unei institutii de invatatmant, adica sa fi obtinut o diploma sau un certificat de studii in una dintre institutiile de invatamant gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat in conditiile legii.
Apoi, absolventii trebuie sa dovedeasca faptul ca nu au reusit sa se incadreze in munca potrivit pregatirii profesionale, desi au incercat. Astfel, ei trebuie ca, in perioada a 60 de zile de la absolvire, sa se inregistreze la agentiile pentru ocuparea fortei de munca judetene sau a municipiului Bucuresti, pe baza cartii de identitate, a adeverintei de la medicul de familie si a actului de absolvire a formei respective de invatamant. Pot fi inregistrati chiar si la alti furnizori de servicii specializate, insa acestia trebuie obligatoriu acreditati in conditiile legii.
Nu in ultimul rand, pentru a beneficia de indemnizatia de somaj, absolventii nu trebuie sa urmeze o forma de invatamant si nici sa realizeze venituri. Exceptie fac cei care au venituri din activitati autorizate, dar acestea trebuie sa fie mai mici de 500 lei, adica valoarea indicatorului social de referinta.
Potrivit ANOFM, indemnizatia poate fi solicitata in cel mult 12 luni de la data absolvirii si se acorda o singura data, pentru fiecare forma de invatamant absolvita.
Cum obtii ajutoru de somaj?
Concret, conform datelor ANOFM, persoana aflata in cautarea unui loc de munca va completa si semna o cerere de solicitare a indemnizatiei de somaj, la care va atasa urmatoarele documente:
- actul de identitate - original;
- actul de absolvire a formei de invatamant respective (original si copie);
- adeverinta medicala din care sa rezulte ca este apt de munca ori ca are eventuale restrictii medicale;
- adeverinta eliberata de furnizorul de servicii acreditat prin care se certifica data inregistrarii in evidentele acestuia;
- acte eliberate de organele financiare teritoriale din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri sau realizezi venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta.
Citeste AICI mai multe informatii despre intreaga procedura.
Comentarii articol (1)