Ce parinte nu se poate “lauda” cu o astfel de batalie castigata in fata copilului, fie ca este vorba de un instrument muzical, un sport sau alegerea unor haine de la raionul de copii? De multe ori, parintii ajung sa le impuna copiilor propriile lor dorinte. Acest lucru se intampla fie din convingerea ca adultii stiu ce e mai bine pentru cei mici, fie din cauza regretelor parintilor ca au trecut atatea oportunitati pe langa ei in copilarie, ramase neexploatate.
8 situatii in care parintii fac alegeri in locul copilului
- Cand parintele ii interzice copilului anumite prietenii: “Nu-mi place de prietenul tau cel mai bun, nu mai ai voie sa te intalnesti cu el”.
- Cand parintele face alegeri culinare in locul copilului si il obliga pe cel mic sa manance alimente care nu ii plac.
- Cand parintele regreta ca nu are anumite abilitati sau ca nu si-a exploatat anumite talente de-a lungul vietii si atunci il obliga pe cel mic sa “recupereze”, inscriindu-l impotriva vointei lui la cursuri de balet, inot, tenis, pictura, germana etc.
- Cand copilul se imbraca numai cu haine alese si “aprobate” de parinti.
- Cand cadourile alese de parinti pentru copil nu au nicio legatura cu dorintele copilului, desi parintii sunt la curent cu ce isi doreste cel mic.
- Cand parintii isi trimit copiii la concursuri la care cei mici nu isi doresc sa participe.
- Cand parintii aleg materiile de la scoala pe care sa se concentreze cel mic.
- Cand, atunci cand mai creste, parintii ii aleg copilului profilul liceului sau facultatea.
Cum iti dai seama ca nu tu esti cel care ar trebui sa aleaga tot timpul?
- In mod frecvent, trebuie sa insisti ca cel mic sa faca ceva anume.
- Prima ta replica, atunci cand copilul iti comunica o dorinta sau o preferinta, este “Dar nu ti-ar placea mai mult sa…?”
- Atunci cand copilul tau are un succes, te bucuri mai mult decat el, iar atunci cand are un esec, suferi mai mult ca el.
- Auzi adesea de la copilul tau ca nu ii plac anumite activitati la care este inscris si observi ca este intotdeauna nerabdator sa le termine.
- Copilul tau nu se implica atat cat ai vrea in activitatile propuse de tine si atitudinea lui te nemultumeste pentru ca nu corespunde asteptarilor tale.
- Copilul tau este stresat ca nu are succes in activitatile pe care tu le-ai ales pentru el.
- Cei din jur iti atrag atentia ca ar trebui sa tii cont si de ce isi doreste copilul.
- Cel putin o data pe saptamana spui “eu sunt parintele si stiu ce e mai bine” sau “o sa imi multumesti mai tarziu”.
Sfaturi pentru a gasi calea de mijloc intre dorintele copilului si dorintele tale
- Fa diferenta intre nevoile tale si nevoile copilului tau. Acesta este primul pas spre a recunoaste faptul ca sunteti doua persoane distincte, cu contexte de viata diferite si cu nevoi si dorinte separate.
- Atunci cand ii propui o activitate celui mic, gandeste-te daca nu este strict alegerea ta, care porneste dintr-o nevoie personala.
- Accepta ideea ca si parintii gresesc si iau decizii proaste.
- Propune-ti sa aveti anumite situatii (cum ar fi alegerea hainelor sau a prietenilor) in care copilul sa aiba ultimul cuvant de spus.
De ce sa faci toate astea? E simplu: pentru ca timpul trece si copilul tau se transforma in adult. Si cine si-ar dori sa isi vada copilul, de-acum mare, ca nu poate face alegeri, ca nu isi poate asuma un esec, ca are nevoie in permanenta de cineva care sa ii spuna ce sa faca?
Antrenamentul spre independenta incepe din copilarie, chiar daca asta inseamna ca ai un copil care nu va pune niciodata gura pe conopida si nu va invata sa cante la pian decat “Iepuras coconas”!
Comentarii articol (1)