Unde îți sunt pantofii? Urcă în mașină! Spală-te pe dinți! Te-ai spălat pe dinți? Acestea sunt unele dintre frazele pe care părinții le repetă zilnic. Există însă cuvinte magice pe care ar trebui să i le spui copilului în fiecare zi. Jurnalista Crystal Henry de la The List a vorbit cu specialiști care vă dezvăluie care sunt acele cuvinte magice.
Articol scris de Anca Vlad, redactor totuldespremame.ro.Formulați întrebări de genul ”Ce mai faci?”Psihologul pediatru Brandi Russell spune că cele mai potrivite cuvinte sunt cele formulate ca întrebare.
„Întrebarea deschide ușa spre comunicare și îi permite copilul să-și dea seama că ești interesat de el ca persoană și astfel îl ajuți să devină independent. Întrebări simple ca Ce mai faci? ajută copilul să-și identifice propriile dorințe și să-și împărtășească emoțiile”, susține Russell.
E amabil din partea taPsihoterapeutul Mellisa Divaris Thompon lucrează cu părinții ca să repare răul cu care se confruntă ca adulți din cauza cuvintelor care li s-au spus când erau copii. Ea crede că uneori e de ajuns să spui cuiva că e amabil ca acest lucru să devină realitate. Thompson crede că părintele ar trebui
„să-l prindă” pe copil făcând ceva bun și să-l laude spunându-i ceva gen E amabil din partea ta. Aceasta este e o modalitate uimitoare de a-l ajuta să devină un adult sănătos din punct de vedere emoțional.
Mulțumesc și te rogDr. John DeGarmo, unul dintre experții de marcă în parenting, e de părere că dacă vrei să fii respectat, trebuie să respecți la rândul tău. Ca părinte și fost profesor de liceu, cuvintele
„te rog” și
„mulțumesc” făceau parte din vocabularul lui zilnic. DeGarmo spune că adolescenții și copii au nevoie de modele pe care să le copieze și că dacă vrei ca ei să adopte aceste cuvintele, folosește-le cu sinceritate.
Îmi cer scuzePoate că asta nu se întâmplă prea des, dar copilul ar trebui să te audă cerându-ți scuze atunci când greșești. Spunându-i că regreți și că-ți pare rău îi arată că și adulții își asumă responsabilitatea faptelor lor, ne asigură pediatrul Alison Mitzner. Dacă îți ceri scuze după ce ți-ai pierdut cumpătul sau ai greșit când ai luat o anumită decizie, atunci copilul capătă și mai multă încredere în tine.
Laude pe meritE bine să-ți lauzi copilul atunci când face un lucru bun. Pe de altă parte, laudele necuvenite nu-l stimulează să facă eforturi. Dacă sunt lăudați pe merit, vor avea tăria să meargă mai departe pe aceeași linie, susține Lynn Zekeri, mamă și medic. La fel de adevărat este că laudele pot avea efectul scontat cu un copil și nu cu altul, așa că e bine să ții cont de faptul că fiecare copil e unic în felul lui.
Un alt pont oferit de Zakeri e să stai de vorbă cu cel mic atunci când plimbați câinele familiei sau mergeți împreună cu mașina. Asta îl ajută să evite contactul vizual, care poate fi intimidant, și-l face să fie mai relaxat și mai deschis.
Îmi place când…Terapeutul Kimberly Hershenson afirmă că părinții ar trebui să sublinieze un anumit comportament, talent sau abilitate a copilului în fiecare zi.
„Îmi place cum te porți cu fratele tău” sau
„Îmi place când mă ajuți” atrage într-un mod pozitiv atenția copilului și ajută la îmbunătățirea comportamentului lui.
Sunt recunoscătoare pentru…E foarte important să-i spui că ești recunoscătoare pentru un anumit lucru, e de părere Hershenson. Recunoștința reprezintă un alt nivel al iubirii și al modului în care-l apreciezi.
Cum ți-ai petrecut ziua?Părinții vorebesc mult și, deseori, spun lucruri neimportante în loc să-și întrebe copilul cum a fost ziua și să-i asculte cu atenție răspunsul. Nu trebuie să faci caz de asta, dar e bine să fii deschisă la ceea ce-ți spune. Chiar dacă ai impresia că sunt chestii banale sau cu care nu ești de acord, ar trebui să-l asculți și să faci abstracție de telefonul mobil sau de laptop. Lasă-l să se bucure de toată atenția ta.
Poți face față!Cel mai mare dar pe care îl poți face copilului e să-i permiți să greșească. Dacă rezolvă problemele minore care apar în copilărie le va face față mult mai ușor celor care apar la maturitate. Psihologul Nicole Beurkens spune că aceste cuvinte magice –
„Știu că poți face față” – transmit un mesaj de încredere. Deși mulți părinți cred că dacă le rezolvă problemele înseamnă că-i iubesc, în momentul în care găsește singur soluția devine mult mai încrezător.
Vezi partea bună a lucrurilorÎn fiecare zi apar situații care se pot transforma din negative în pozitive. Katie Walsh, expert în parenting, afirmă că dacă înveți copilul că nimic nu e atât de rău precum pare, îi va fi mai ușor în viață. Asta nu înseamnă că trebuie să creadă că viața e roz, ci că pentru orice problemă există o soluție.
Nu trebuie să ascundă sau să ignore o problemă pentru poate deveni un obicei. Părintele poate fi un exemplu pentru cum trebuie să reacționeze: în loc să se plângă sau să vadă totul în negru, el trebuie să fie calm și să caute soluții.
Cuvinte magice: Te iubesc!Poate că ese evident acest lucru, dar sunt mulți copii care nu aud niciodată aceste cuvinte magice. Unii părinți nu consideră necesar să-și exprime în acest fel dragostea, deși copiii chiar au nevoie să le audă.
„Cuvintele au putere”, e convins DeGarmo. Ele pot răni sau vindeca, încuraja sau dezamăgi. De-a lungul timpului, el a avut grijă de peste 50 de copii biologici, adoptabili, dați în plasament sau fără adăpost. Medicul recunoaște că în fiecare zi încearcă să le spună copiilor o vorbă bună și să le laude progresele pentru ei își doresc cu ardoare să audă așa ceva.
Îmi place să mă uit la tine când te jociJennifer Soos este terapeut și mamă și din acest motiv își permite să le un sfat părinților ai căror copii practică un sport. Cei care stau pe margine și-și încurajează gălăgios copilul, dându-i instrucțiuni în gura mare, îl ajută mult mai puțin decât acela care îl iubește așa cum e. Competiția e bună atâta timp cât nu depăsește limita.
Nu ești obligat să fii prieten cu toată lumeaSoos spune că e foarte important ca micuțul să știe că nu e obligat să fie prieten cu toată lumea; poate fi numai amabil. Învățătura, proiectele și premiile sunt importante, dar dacă nu ești atent cu cei din jurul tău, atunci toate astea nu valorează nimic. Soos subliniază că amabilitatea se învață acasă.
Ai dragostea meaDragostea necondiționată este un concept greu de explicat unui copil, dar Soos le recomandă părinților să le explice copiilor că dragostea lor nu e căpătată, așa că nu are cum s-o piardă. Greșelile și eșecurile pot avea consecințe, dar asta nu schimbă faptul că un părinte își iubește copilul.
E în regulă!Tesha Dames-Smith, fondator al Klass Act Mentoring Program, afirmă că e foarte important să-ți înveți copilul că un eșec nu e echivalentul unei condamnări la moarte.
„E în regulă să dai greș. Mai încearcă o dată” e o mantră pe care părinții o pot folosi ca să-și învețe copiii că nu trebuie să renunțe.
Ești mulțumit de…Jennifer McCarville, specialist în dezvoltarea copilului, spune că nu laudă desenele sau proiectele copiilor. Atunci când e întrebată dacă-i place o planșă ea întreabă la rândul ei
„Tu ești mulțumit de ea?”. Ea admite că e bine să lauzi un copil, dar e mai bine să-l implici, să devină critic.
O ghindă nu se transformă într-un stejar falnic imediat cum ai pus-o în pământ. Are nevoie de apă și de nutrienți ca să crească și să se maturizeze. Nimeni nu se așteaptă să stea la umbra unei ghinde, dar mulți le cer copiilor să se poarte ca un adult, încheie McCarville. Copilăria este un proces complicat, iar părinții trebuie să-l lase să se desfășoare în ritmul lui. Copilul nu este un mic adult, ci… un copil. Orice i-am spune în fiecare zi, important e să ne bucurăm de copilăria care trece ca un fum.
Articol preluat de pe www.totuldespremame.ro. Puteţi citi aici articolul original.
Comentarii articol (0)