"In sfarsit avem un instrument comunitar si asigurarea ca datele sunt folosite in interesul Europei", a spus portughezul Carlos Coelho de la Grupul PPE.
Carlos Coelho a condus o delegatie de deputati europeni de la comisia pentru libertati civile care a mers la Tallinn pe 29 si 30 aprilie, inainte ca agentia sa preia pe 9 mai responsabilitatea gestionarii operationale a Sistemului de informatii Schengen de a doua generatie (SIS II), unul din cele mai mari sisteme informatice din lume.
Gestionarea sistemelor la nivel UE
Sistemele informatice UE permit politiei de frontiera, vamesilor si autoritatilor judiciare sa schimbe si sa compare informatii din bazele de date proprii. Acestea trebuie sa functioneze fara intrerupere.
Agentia a devenit operationala la 1 decembrie 2012 si are sediul la Tallinn, in Estonia (cu gestionarea operationala la Strasbourg si sediul de rezerva la Sankt Johan im Pongau, Austria). Parlamentul European a insistat inca din 2001 ca aceste sisteme sa fie gestionate la nivel UE (SIS era gestionat de Franta la cererea celorlalte state membre).
Responsabilitati si ce urmeaza
eu-LISA gestioneaza trei sisteme informatice in domeniul afacerilor interne: Sistemul de informatii Schengen de a doua generatie (SIS II), EURODAC - pentru amprentele solicitantilor de azil si Sistemul de Informatii privind Vizele.
Dupa vizita la eu-LISA, Coelho a aratat importanta recrutarii celor mai buni profesionisti din Europa, a mentinerii unei relatii stranse intre statele membre si a unei bune campanii de comunicare pentru informarea cetatenilor UE despre SIS II.
Comentarii articol (1)