Parlamentul European se opune ferm reintroducerii controalelor la frontiera in interiorul spatiului Schengen, subliniind ca fluxurile de migratie nu sunt un motiv pentru reintroducerea controalelor la frontiera, se arata intr-un document de presa al Legislativului European.
Conform PE, unele state membre au criticat sptiul Schengen si au initiat discutii privind reintroducerea controalelor la frontierele nationale simtindu-se amenintate de un influx neprevazut de imigranti din Africa de Nord. In data de 24 iunie, Consiliul European a solicitat Comisiei sa prezinte in septembrie o propunere de creare a unui mecanism de salvgardare pentru a raspunde "circumstantelor exceptionale" de acest tip.
Printr-o rezolutie adoptata joi, Parlamentul European isi reafirma "
opozitia ferma fata de orice mecanism Schengen care are alte obiective decat sporirea libertatii de circulatie si consolidarea guvernantei UE in ceea ce priveste spatiul Schengen".
Astfel, PE atrage atentia ca actualul Cod al frontierelor Schengen prevede
posibilitatea reintroducerii controalelor la frontierele interne "numai atunci cand exista o amenintare serioasa la adresa politicilor publice sau a securitatii interne".
De asemenea, PE cere Comisiei sa prezinte o initiativa menita sa defineasca "aplicarea stricta" a dispozitiilor actuale de catre statele membre, insistand ca orice exceptii nou aparute, cum ar fi noi argumente pentru reintroducerea controalelor la frontiera, "nu ar intari sistemul Schengen".
Potrivit deputatilor europeni, problemele recente legate de Schengen "pot fi explicate prin reticenta de a implementa politici comune europene in alte domenii", dintre care se evidentiaza un sistem comun european de azil si migratie, deputatii solicitand mai multe progrese in aceste domenii (termenul limita pentru infiintarea unui sistem comun european de azil a fost stabilit pentru 2012).
Un nou mecanism de evaluare Schengen european
Sistemul actual prevede ca decizia de reintroducere a controalelor la frontiere sa fie luata unilateral de catre statele membre, astfel ca deputatii europeni sprijina introducerea unui nou mecanism de evaluare Schengen care sa faca parte dintr-un sistem european.
"Noul sistem de evaluare Schengen ar trebui sa fie mai <<comunitar>>, adica sa aiba la baza o abordare europeana si sa beneficieze de sprijinul institutiilor europene, spre deosebire de un sistem integral interguvernamental", a declarat Carlos Coelho, raportorul Parlamentului European in chestiunea mecanismului de evaluare.
Totodata, noul mecanism, aflat momentan in discutie in Parlament, va reprezenta parte a raspunsului la aceste probleme, atata timp cat "asigura o monitorizare eficienta a oricarei incercari de a reintroduce controale ilegale la frontierele interne si reafirma increderea reciproca", se precizeaza in documentul de presa.
Deputatii europeni mai mentioneaza si ca eficienta mecanismului de evaluare consta in posibilitatea de a acorda sanctiuni in cazul in care deficientele persista si ameninta securitatea generala a spatiului Schengen.
Mecanismul va permite, in acelasi timp, solicitarea si obtinerea sprijinului statelor membre in cazul unei presiuni exceptionale asupra frontierelor externe ale UE.
Conform PE, crearea zonei Schengen a definit o granita externa comuna, "asupra careia UE are o responsabilitate comuna in a o administra". Cu toate acestea, UE "nu s-a conformat inca in totalitate pentru indeplinirea acestei cerinte".
Comentarii articol (0)