UE va crea un sistem comun in materie de azil, astfel incat sa intareasca controalele la frontierele externe, sa consolideze supravegherea in spatiul Schengen si sa utilizeze politica privind migratia pentru a echilibra piata muncii, dupa cum informeaza un document de presa al Comisiei Europene.
De la inceputul acestui an, conflictele politice din Africa de Nord au adus la frontierele UE peste 25.000 de solicitanti de azil. Conform Comisiei Europene, Italia si Malta sunt in mod deosebit afectate de acest val migrator.
"Uniunea are obligatia morala de a le oferi un adapost sigur persoanelor indreptatite sa solicite azil. Toate statele membre ar trebui sa intervina in situatia in care tarile aflate la frontiera se afla in imposibilitatea de a gestiona singure un flux neasteptat de migranti. Imaginea barcilor improvizate si a plajelor supraaglomerate nu trebuie sa ne faca sa uitam faptul ca o abordare pe termen lung, complexa si bine structurata, in materie de azil si imigrare este si in interesul Europei", releva un comunicat de presa al Comisiei.
Ajutandu-ne pe noi
Potrivit CE, cifrele vorbesc de la sine. In 2007, populatia activa a Europei numara 235 de milioane de persoane.
"Acestea ne platesc pensiile si finanteaza sistemele sociale si de sanatate, asupra carora se exercita deja o presiune foarte mare", se arata in documentul Comisiei.
Potrivit CE, pana in 2060, numarul lucratorilor europeni va scadea cu 50 de milioane, daca se mentin nivelurile istorice ale migratiei. In caz contrar, numarul persoanelor care vor avea misiunea de a mentine viu modelul social european va fi mai mic cu 110 milioane.
Conform estimarilor prezentate de Comisie, pana in 2020, numai in sectorul medical numarul angajatilor se va reduce cu aproximativ un milion. Migrantii pot ocupa aceste locuri de munca si multe altele.
O abordare echilibrata
Noile propuneri ale Comisiei in materie de migrare fac diferenta dintre migrantii economici, care incearca sa intre ilegal pe teritoriul UE, refugiati, solicitanti de azil si persoane stramutate temporar, care doresc sa revina in tarile de origine. Aceste propuneri vizeaza:
- adoptarea, pana in 2010, a unei abordari europene comune referitoare la solicitantii de azil;
- intarirea controalelor la frontierele externe ale UE si consolidarea supravegherii in spatiul Schengen pentru a preveni infractiunile si imigrarea ilegala;
- folosirea migratiei legale in vederea echilibrarii pietei europene a fortei de munca;
- derularea de schimburi de informatii cu privire la modalitatile cele mai adecvate de integrare a imigrantilor legali;
- conturarea unei abordari strategice in relatia cu tarile terte pentru a facilita migratia legala si pentru a preveni neregulile.
Din datele CE, reiese ca, in 2010, numarului refugiatilor care s-au stabilit in UE s-a ridicat la 5000, fiind inferior celui inregistrat in SUA sau Canada.
Comentarii articol (0)