Cresterea preturilor la combustibil va duce la marirea tuturor preturilor cu minim 20 la suta, a declarat, miercuri, Ion Alexandru, presedintele Uniunii Nationale a Transportatorilor Rutieri din România, într-o conferinta de presa.
UNTRR a cerut Guvernului sa se implice în stabilirea pretului la combustibil, fiind proprietarul rezervelor nationale de petrol. Patronii sustin ca motorina din România este mai scumpa decât în Bulgaria. În timp ce în Bulgaria un litru de motorina costa 0,86 euro în România se vinde cu 0,92.
UNTRR a propus 'impunerea accizei pe tona de petrol extras ca apoi aceeasi valoare a accizei sa fie scazuta din pretul la pompa'.
Transportatorii cer ca banii platiti pentru diferite taxe si impozite sa fie investiti în infrastructura, aratând ca România are în prezent doar 227 km de autostrada.
"Cerem ca banii nostri sa se regaseasca în tronsonul de autostrada care sa lege Constanta Pord de Nadlag prin Pitesti si Sibiu. Nu avem nevoie de autostrada în Transilvania unde nu este zona industriala, iar noi transportatorii nu avem ce cauta în aceea parte", sustine Ion Alexandru.
Reprezentantii UNTRR au criticat autoritatile ca au obligat transportatorii români sa aplice legislatia Uniunii Europene, desi România nu este membra a UE. Ei sustin ca au investit foarte multi bani în mijloace de transport Euro 3 pentru a le strica pe Drumurile Nationale, diminuându-se astfel foarte mult sansele recuperarii investitiei.
UNTRR a anuntat ca va trimite propunerile sale la Comisiile de industrie ale Parlamentului si va cere, totodata, sa fie reanalizat contractul de privatizare a Petrom OMV în vederea gasirii solutiilor pentru eliminarea tendintei de monopol pe piata combustibilului. xxx
10.000 miliarde lei pentru programul Fermierul
Bucuresti, 14 sept /Rompres/ - Sumele propuse pentru derularea programului Fermierul se ridica la circa 10.000 miliarde lei (250 milioane euro), circa 87 la suta reprezentând cofinantarea Sapard, iar 13 la suta investitiile directe, a anuntat, miercuri, ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur.
Programul se va derula pe trei masuri Sapard, cea mai mare suma, circa 4.500 miliarde lei fiind orientata catre masura 3.1 - investitii în exploatatii agricole. Alte 2.870 miliarde lei reprezinta cofinantarea Sapard pe masura 1.1 - Îmbunatatirea prelucrarii produselor agricole si piscicole, iar pe masura 3.4 - diversificarea activitatilor economice, circa 1.150 miliarde lei.
Pentru investitiile directe care vor fi realizate prin programul Fermierul au fost prevazute 50 milioane de euro (aproximativ 1.700 miliarde lei), acestea fiind cele care nu pot fi facute cu ajutorul programului Sapard si anume dotarea cu utilaje agricole, înfiintarea laboratoarelor de produse ecologice, a fabricilor de nutreturi combinate.
Ministrul agriculturii estimeaza ca acest program va conduce la înfiintarea a 6.000 de ferme zootehnice si vegetale, peste 500 unitati de servicii neagricole precum si a 570 de unitati de procesare lapte si carne.
"Prin programul Fermierul urmarim majorarea procentului de investitii în agricultura", a precizat ministrul Flutur. Acest program va fi functional numai dupa aprobarea bugetului MAPDR.
În prezent au fost prevazute 300 de miliarde lei în bugetul din 2005 pentru înfiintarea de ferme zootehnice si vegetale prin fondul de investitii în agricultura.
Comentarii articol (0)