Noua masura fiscala este cuprinsa in OUG nr. 50/2013, publicata in Monitorul Oficial nr. 320 din 3 iunie, care a intrat in vigoare in ziua publicarii.
Potrivit actului normativ, contribuabilii care au de incasat sume certe, lichide ai exigibile de la autoritatile cu competente in gestionarea fondurilor europene vor putea solicita amanarea la plata a impozitelor, taxelor, contributiilor ai a altor sume datorate statului, inclusiv a obligatiilor accesorii, administrate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala sau transmise spre recuperare acestei autoritati.
"In prezent, contribuabilii care au de incasat sume de la autoritatile cu competente in gestionarea fondurilor europene in baza contractelor de finantare incheiate cu acestea, se confrunta cu un blocaj financiar: pe de o parte au de achitat obligatii fiscale reprezentand impozite, taxe, contributii ai alte sume de aceasta natura datorate bugetului general consolidat, iar pe de alta parte au de incasat sume pentru care au depus cereri de rambursare", explica Guvernul in nota de fundamentare a proiectului de act normativ, la lansarea sa in dezbatere publica.
Pe perioada amanarii la plata:
- nu incepe sau se suspenda, dupa caz, procedura de executare silita pentru obligatiile fiscale amanate la plata;
- nu se sting obligatiile fiscale ce fac obiectul amanarii la plata, cu exceptia situatiei in care contribuabilul opteaza pentru stingerea acestora.
OUG nr. 50/2013 stabileste ca amanarea la plata ar urma sa se acorde in limita sumei de incasat de la autoritatile competente ai in ordinea vechimii obligatiilor fiscale, pentru o perioada de maxim doi ani.
In cazul in care contribuabilul nu finalizeaza procedura de amanare la plata in cei doi ani, atunci aceasta inceteaza, iar contribuabilul va datora dobanzi, penalitati de intarziere sau accesorii, potrivit legii, pe intreaga perioada de amanare la plata.
Potrivit actului normativ publicat luni, pentru a beneficia de amanarea la plata a obligatiilor fiscale, firmele trebuie sa depuna o cerere in acest sens la organul fiscal la care sunt arondate, insotita de un document emis de autoritatea de la care ele au de incasat fondurile europene. Acest document, valabil 20 de zile, certifica sumele certe, lichide si exigibile pe care o anumita firma le are de incasat de la respetica autoritate care gestioneaza fonduri europene.
Reglementarile legale permit unui contribuabil sa depuna si mai multe cereri de amanare la plata, ori de cate ori are nevoie, cu conditia ca sumele pentru care se solicita amanarea sa fie in limita celor pe care el trebuie sa le recupereze de la autoritatile de fonduri europene.
Totusi, contribuabilii nu pot beneficia de amanarea la plata daca:
- sunt in insolventa,
- sunt executati silit de un alt creditor prin poprirea sumelor de incasat de la autoritatile autoritatile competente,
- au in derulare o eaalonare la plata.
Procedura de aplicare a acestei facilitati ar urma sa fie aprobata printr-un ordin separat, emis de MFP in 30 de zile de la data intrarii in vigoare a OUG nr. 50/2013, dupa cum se precizeaza in ordonanta. Conform calculelor noastre, acest termen expira in 2 iulie.