Legea nr. 168/2013, publicata in Monitorul Oficial nr. 310, din 29 mai 2013, da contribuabililor care indeplinesc conditia de capital social posibilitatea sa opteze pentru unul din cele doua regimuri de impozitare. Actul normativ aproba OG nr. 8/2013, ordonanta care a modificat Codul fiscal la finalul lunii ianuarie.
Va reamintim ca OG nr. 8/2013 a obligat toate firmele care realizeaza venituri sub 65.000 de euro, inclusiv cele care se infiinteaza in cursul anului, indiferent de numarul de salariati, sa plateasca impozit pe veniturile microintreprinderilor incepand de la 1 februarie 2013, chiar daca pana atunci ele erau platitoare de impozit pe profit. Practic, de la 1 februarie, nicio societate privata cu venituri sub plafonul amintit sau nou-infiintata nu mai putea plati 16% impozit pe profit, ci devenea obligata sa aplice regimul fiscal al microintreprinderilor, care presupune plata unui impozit de 3% pe veniturile realizate.
Potrivit normelor legislative, desi prevederile ordonantei au intrat in vigoare inca de la debutul lunii februarie, actul normativ trebuia aprobat prin lege pentru a-si produce in continuare efectele juridice.
Parlamentarii au adoptat ordonanta nr. 8/2013, insa i-au adus si cateva amendamente, anumite prevederi fiscale fiind din nou modificate.
Posibilitatea de a opta "costa" 25.000 de euro
Conform vechilor reglementari, toate firmele infiintate dupa 1 februarie erau obligate sa plateasca impozit pe veniturile microintreprinderilor si puteau trece la impozitarea pe profit numai daca nu mai indeplineau conditiile pentru a fi microintreprindere.
Important! Criteriile care califica o societate comerciala ca microintreprindere sunt:
- cifra de afaceri de pana in 65.000 de euro
- realizarea de venituri, altele decat cele din activitati desfasurate in domeniul bancar, in domeniile asigurarilor si reasigurarilor, al pietei de capital sau in domeniile jocurilor de noroc, consultantei si managementului,
- capitalul social este detinut de persoane, altele decat statul si autoritatile locale.
Parlamentarii au nuantat aceasta prevedere si au introdus o execeptie, astfel ca regimul fiscal aplicat microintreprinderilor a devenit optional pentru firmele care se infiinteaza in cursul anului, cu conditia ca ele sa aiba un capital social de minim 25.000 de euro.
Noua reglementare a intrat in vigoare de la 1 iunie, la trei zile de publicarea Legii nr. 168/2013 in Monitorul Oficial.
"Persoana juridica romana nou-infiintata care, la data inregistrarii in registrul comertului, are subscris un capital social reprezentand cel putin echivalentul in lei al sumei de 25.000 euro poate opta sa aplice prevederile titlului II (cel care reglementeaza impozitul pe profit in Codul fiscal – n.red.)", se arata in legea de aprobare a OG nr. 8/2013.
Potrivit prevederilor nou-introduse, cursul de schimb utilizat pentru determinarea echivalentului in lei pentru suma de 25.000 euro este cursul de schimb comunicat de BNR la data inregistrarii persoanei juridice.
Legea nr. 168/2013 mai stabileste ca, in cazul in care conditia referitoare la capitalul social nu este respectata, persoanele juridice devin microintreprinderi incepand cu anul fiscal urmator celui in care capitalul social este redus sub valoarea reprezentand echivalentul in lei al sumei de 25.000 euro de la data inregistrarii.
Impozit pe profit vs. Impozit pe venit micro: Avantaje si dezavantaje
Ca orice alt sistem de impozitare, si regimul fiscal aplicat microintreprinderilor are atat beneficii, cat si neajunsuri pentru contribuabilii care il aplica.
Microintreprinderile datoreaza la bugetul de stat un impozit de 3% pe veniturile realizate. Baza de impozitare in cazul microintreprinderilor este constituita din veniturile din orice sursa, din care se scad:
- veniturile aferente costurilor stocurilor de produse;
- veniturile aferente costurilor serviciilor in curs de executie;
- veniturile din productia de imobilizari corporale si necorporale;
- veniturile din subventii de exploatare;
- veniturile din provizioane si ajustari pentru depreciere sau pierdere de valoare;
- veniturile rezultate din restituirea sau anularea unor dobanzi si/sau penalitati de intarziere, care au fost cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil;
- veniturile realizate din despagubiri, de la societatile de asigurare/reasigurare, pentru pagubele produse bunurilor de natura stocurilor sau a activelor corporale proprii.
In cazul in care o microintreprindere achizitioneaza case de marcat, valoarea de achizitie a acestora se deduce din baza impozabila, in conformitate cu documentul justificativ, in trimestrul in care au fost puse in functiune.
Din perspectiva consultantilor fiscali, microintreprinderile sunt avantajate din moment ce calculul impozitului pe venit presupune un volum de munca redus fata de calculul impozitului pe profit, ele nefiind nevoite sa tina evidente complicate si sa judece deductibilitatea unor cheltuieli.
In plus, conformarea fiscala este mai lejera din partea microintreprinderilor pentru ca metoda de calcul a sumelor de plata este mai simpla decat in cazul impozitului pe profit si presupune un risc de eroare mai scazut, astfel ca si riscul de a plati dobanzi si penalitati este mult diminuat.
Totusi, nici dezvantajele microintreprinderii nu sunt de neglijat, avand in vedere ca, aceasta forma de impozitare poate impune pentru anumite firme o sarcina fiscala mai mare decat daca ar plati impozit in functie de profit.
Spre exemplu, firmele care inregistreaza pierderi sunt afectate negativ pentru ca vor fi fortate sa plateasca un impozit de 3% din veniturile lor fata de zero lei, cat ar plati pentru ca nu realizeaza profit.
De asemenea, Silviu Sandache de la Deloitte Tax explica pentru AvocatNet.ro ca si firmele cu cifra de afaceri sub 65.000 euro si care, in mod obisnuit, au o marja a profitului impozabil mai mica de 18% vor suferi financiar de pe urma impunerii ca microintreprindere pentru ca vor plati un impozit mai mare decat in situatia in care ar fi ramas platitoare de impozit pe profit.
In aceasta categorie intra societatile de comert, cum sunt micile magazine, dar si firmele care realizeaza tranzactii in valuta, care din cauza instabilitatii cursului valutar, pot ajunge in situatia de a plati un impozit pe veniturile din diferente de curs nerealizate, fara posibilitatea de a-si deduce cheltuielile cu diferentele de curs.
De cealalata parte a baricadei, exista si societati care au de castigat daca aplica impozitarea pe veniturile microinreprinderilor.
Silviu Sandache mentiona aici firmele care au o marja a profitului impozabil mai mare de 18%, cum sunt cele de prestari servicii sau de IT.
Modificari si la criteriile care califica o microintreprindere
Pe langa introducerea posibilitatii de optiune, Legea nr. 168/2013 a modificat si conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca o societate pentru a deveni microintreprindere.
Asa cum precizam mai sus, in vechea reglementare, pana acum erau trei criterii care calificau o firma ca microintreprindere:
- cifra de afaceri de pana in 65.000 de euro
- realizarea de venituri, altele decat cele din activitati desfasurate in domeniul bancar, in domeniile asigurarilor si reasigurarilor, al pietei de capital sau in domeniile jocurilor de noroc, consultantei si managementului,
- capitalul social este detinut de persoane, altele decat statul si autoritatile locale.
De la 1 iunie, la acestea s-a mai adaugat inca o conditie, astfel ca o societate nu poate fi microintreprindere daca se afla in dizolvare cu lichidare, inregistrata in registrul comertului sau la instantele judecatoresti.