Din momentul deblocarii fondurilor de la Comisia Europeana, in urma cu 4 luni, Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (AMPOSDRU) a atras sume mai mari decat toti banii rambursati in perioada 2007-2012, reusind o crestere a ratei absorbtiei de 16.27%, fata de 5,51% cat era in aprilie 2012, anunta Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice (MMFPSPV) in documentul de presa.
Suma totala rambursata de Comisia Europeana este de 566 milioane Euro. Conform institutiei, in perioada martie - aprilie 2013, s-au verificat si achitat peste 1.000 de cereri de rambursare in valoare totala de peste 400 milioane lei, ceea ce inseamna rambursarea la zi a cheltuielilor catre beneficiari.
"Acest lucru a fost posibil datorita remedierii deficientelor de sistem care au dus la pre-suspendarea programului in perioada august 2012 – ianuarie 2013", puncteaza sursa citata, care adauga ca cereri de rambursare in valoare de 127 de milioane lei sunt in prezent trimise spre verificare la Ministerul Finantelor Publice, spre a fi ulterior transmise Comisiei Europene. "Pregatim o noua cerere de rambursare de peste 140 milioane lei, care va fi transmisa cel tarziu saptamana viitoare", sustine institutia.
Cu toate acestea, conform studiillor de specialitate, Romania se mentine pe ultimul loc din Europa Centrala si de Est in ceea ce priveste atragerea de fonduri europene, se arata intr-un document de presa al Societatii de avocatura Wolf Theiss remis redactiei noastre.
"Aceasta situatie, de fapt, nu poate decat sa influenteze negativ atractivitatea mediului de afaceri", a declarat Ligia Popescu, Partener Wolf Theiss, in cadrul evenimentului "Stadiul Absorbtiei Fondurilor Europene si al Procesului de Regionalizare", organizat recent de europarlamentarul Ramona Manescu.
Potrivit avocatului, analizele prezentate de mediul de afaceri din Romania indica in mod constant ineficienta administrativa ca unul dintre principalii factori cu impact negativ major asupra procesului de absorbtie a fondurilor europene. "Intr-o perspectiva macroeconomica generala, slaba capacitate administrativa are potentialul de a afecta si dezvoltarea de ansamblu, pe termen lung, a Romaniei. De aceea, implementarea cu perseverenta a unei strategii coerente vizand imbunatatirea capacitatii administrative ar trebui sa reprezinte o prioritate absoluta a programului de guvernare", sustine Ligia Popescu.
Reprezentantul Wolf Theiss a mentionat, de asemenea, ca, spre deosebire de ceilalti factori care influenteza absorbtia fondurilor europene si nu pot fi modificati, precum situatia macroeconomica si cofinantarea, capacitatea administrativa poate fi imbunatatita.
"Sunt de parere ca, pe langa propunerea facuta de guvernul Romaniei de a crea o noua institutie cu responsabilitati in coordonarea autoritatilor de management, care sa regandeasca mecanismul de absorbtie este importanta si imbunatatirea interconectivitatii IT intre diferitele autoritati cu atributii in materia gestionarii fondurilor si cointeresarea materiala reala a functionarilor cu atributii in gestionarea procesului de absorbtie a fondurilor europene", a mai precizat Ligia Popescu.
Comentarii articol (0)