Autoritatea de Supraveghere Financiara, institutie ce desfiinteaza toate autoritatile de supraveghere din sectorul financiar, cu exceptia celor care tin de Banca Nationala a Romaniei, este functionala inca din 30 aprilie, potrivit Legii nr. 113/2013 pentru aprobarea OUG nr. 93/2012 privind infiintarea, organizarea si functionarea Autoritatii de Supraveghere Financiara.
Totusi, desi membrii Consiliului de conducere au fost alesi de Parlament inca din 24 aprilie, Guvernul a decis, intre timp, sa schimbe conducerea institutiei.
Mai exact, la inceputul acestei luni, a fost publicata in Monitorul Oficial Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 55/2013 privind unele masuri fiscal-bugetare si pentru modificarea unor acte normative, act normativ ce impune alte conditi de selectare a membrilor ASF.
Avand in vedere noile reguli impuse de OUG nr. 55/2013 (despre care puteti citi mai mult AICI, n.red.), Parlamentul Romaniei a validat, in 18 iunie, noii membri ai institutiei, anunta un document de presa remis redactiei noastre. "Parlamentului a adoptat, cu majoritatea voturilor parlamentarilor prezenti, prin vot secret cu buletine, numirea celor 11 membri ai Consiliului Autoritatii de Supraveghere Financiara", se precizeaza in comunicatul Camerei Deputatilor.
In aceeasi zi, 18 iunie, Hotararea Parlamentului de numire a membrilor ASF a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 363, stabilind componenta Consiliului de conducere a ASF, dupa cum urmeaza:
- Dan-Radu Rusanu - presedinte
- Daniel Daianu - prim-vicepresedinte
- Mircea Ursache - vicepresedinte
- Tudor Daniel George - vicepresedinte
- Ion Giurescu - vicepresedinte
- Marian Sarbu - membru neexecutiv
- Biro Albin - membru neexecutiv
- Marian Marzac - membru neexecutiv
- Corneliu Moldoveanu - membru neexecutiv
- Gheorghe Marcu - membru neexecutiv
- Dorina Teodora Mihailescu – membru neexecutiv
Conform actului normativ publicat recent, cei 11 membri vor avea un mandat de 5 ani, incepand cu data de 18 iunie 2013.
Ce este ASF?
Conform dispozitiilor legale, ASF va prelua disponibilitatile banesti existente in conturi si patrimoniul de la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor si de la Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, precum si numarul de posturi si personalul celor trei autoritati, cu mentinerea tuturor drepturilor avute la data preluarii, inclusiv cele salariale. Odata indeplinita aceasta etapa procedurala, ASF isi poate exercita prerogativele, iar CSA, CSSPP si CNVM se desfiinteaza si mandatele membrilor acestor autoritati, respectiv a membrilor conducerii acestora inceteaza de drept.
Totodata contractele, conventiile, intelegerile, protocoalele, memorandumurile, acordurile si celelalte acte incheiate de autoritatile desfiintate si aflate in executare isi mentin valabilitatea si se preiau de catre ASF. In mod similar, actele emise de autoritatile care se desfiinteaza isi pastreaza valabilitatea.
Noile reglementari stabilesc ca Autoritatea de Supraveghere Financiara va urmari activitatea:
- intermediarilor in instrumente financiare, organismelor de plasament colectiv, pietelor de instrumente financiare si depozitarului central, precum si asupra operatiunilor de piata si emitentilor;
- asiguratorilor, reasiguratorilor, intermediarilor in asigurari si reasigurari si a altor activitati in legatura cu acestea;
- entitatile din sistemul de pensii private.
Autoritatea va avea dreptul de a acorda, suspenda, retrage autorizatii, aprobari, avize, atestate, derogari, precum si dreptul de a controla entitatile din sectorul financiar ori de a emite reglementari care se publica in Monitorul Oficial.
Obiectivele ei, potrivit OUG nr. 93/2012, sunt:
- asigurarea stabilitatii, competitivitatii si bunei functionari a pietelor de instrumente financiare, promovarea increderii in aceste piete si in investitiile in instrumente financiare, precum si asigurarea protectiei operatorilor si investitorilor impotriva practicilor neloiale, abuzive si frauduloase;
- promovarea stabilitatii activitatii de asigurare si apararea drepturilor asiguratilor;
- asigurarea unei functionari eficiente a sistemului de pensii private si protejarea intereselor participantilor si ale beneficiarilor.
Comentarii articol (0)