Dintre cei 499.657 de romani, care isi sarbatoresc pe 29 iunie ziua numelui, 376.881 sunt barbati, iar 122.776 sunt femei.
Majoritatea barbatilor care ii au ca patroni spirituali pe Sfintii Apostoli Petru si Pavel, respectiv 134.005, poarta numele de Petru, in timp ce 68.259 se numesc Petre, iar alti 77.661 se numesc Paul, conform statisticilor Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date.
De asemenea, alte 36.112 persoane se numesc Petrica, 32.314 poarta numele de Pavel, 17.725 pe cel de Petrisor, iar 4.560 se numesc Petronel.
Dintre femeile care isi sarbatoresc onomastica cu acesta ocazie, 47.277 poarta numele de Paula, 34.973 pe cel de Petronela, 23.693 se numesc Petruta, iar alte 15.450 – Paulina.
Targ Traditional la Muzeul Satului
Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti" va gazdui, incepand de vineri si pana duminica, traditionalul Targ de Sfintii Apostoli Petru si Pavel, care cuprinde o serie de datini si obiceiuri specifice sarbatorii, lansari de carte si CD, conferinte stiintifice, muzica veche, de jazz si muzica de fanfara, potrivit Agerpres.
De asemenea, la Muzeul Satului vor sustine concerte, in acest week-end, ansambluri folclorice romanesti (inclusiv din afara tarii), dar si ansamblurile grupurilor etnice din Romania - ucrainieni, bulgari, greci si romi.
Semnificatia zilei Sfintilor Apostoli Petru si Pavel
Sfintii Petru si Pavel sunt praznuiti impreuna pentru ca au murit in aceeasi zi, de 29 iunie a anului 67 d. Hr. Totusi, cei doi apostoli au primit moarte martirica in mod diferit: Pavel pentru ca era cetatean roman, a fost omorat prin decapitare, iar Petru a fost rastignit cu capul in jos, potrivit crestinortodox.ro.
Sfantul Apostol Petru a fost numit la nastere Simon, fiind fratele Sfantului Apostol Andrei, insa Iisus Hristos ii va schimba numele din Simon in Chefa ("piatra" in aramaica), de unde numele de Petru in greaca si latina.
Sfantul Apostol Pavel a fost botezat de Anania, episcopul Damascului, schimbandu-i-se numele din Saul in Pavel.
Comentarii articol (0)