Fiscul a aprobat modelul formularului 013 prin Ordinul nr. 877/2013 privind aprobarea Procedurii de inregistrare fiscala a contribuabililor nerezidenti care desfasoara activitate in Romania prin unul sau mai multe sedii permanente, precum si a modelului si continutului formularului 013 “Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru contribuabilii nerezidenti care desfasoara activitate in Romania prin unul sau mai multe sedii permanente", publicat in Monitorul Oficial nr. 439, din 18 iulie 2013.
Noua declaratie este necesara ca urmare a unor noi reglementari fiscale aplicabile de la 1 iulie care prevad ca, incepand cu aceasta data, persoanele juridice straine care isi desfasoara activitatea in Romania prin intermediul mai multor sedii permanente au obligatia sa desemneze doar unul dintre sedii pentru indeplinirea obligatiilor fiscale care le revin tututor.
Potrivit Codului fiscal, sediul permanent este un loc prin care se desfasoara integral sau partial activitatea unui nerezident. Un sediu permanent presupune, conform art. 8 din Codul fiscal:
- un loc de conducere,
- o sucursala,
- un birou,
- o fabrica,
- un magazin,
- un atelier,
- o mina, un put de titei sau gaze,
- o cariera sau alte locuri de extractie a resurselor naturale,
- locul in care continua sa se desfasoare o activitate cu activele si pasivele unei persoane juridice romane care intra intr-un proces de reorganizare,
- un santier de constructii, un proiect de constructie, numai daca santierul sau proiectul dureaza mai mult de 6 luni.
Practic, de la 1 iulie, fiecare firma nerezidenta, care are mai multe sedii permanente, isi va desemna unul singur prin intermediul caruia se va achita de toate obligatiile fiscale ce ii revin pe teritoriul Romaniei din punct de vedere al impozitului pe profit.
Astfel, conform noilor reguli aplicabile de la inceputul lunii iulie, sediul permanent desemnat in Romania calculeaza, declara si plateste impozitul pe profit pe baza veniturilor si cheltuielilor inregistrate de toate sediile permanente care apartin aceleiasi persoane juridice straine.
Reglementarile fiscale din Legea nr. 168/2013 mai stabilesc, la art. III, ca acei contribuabili nerezidenti care, la data de 30 iunie 2013, desfasoara activitati pe teritoriul Romaniei prin unul sau mai multe sedii permanente, sunt obligati sa depuna declaratie de inregistrare fiscala in perioada 1-31 iulie 2013. Declaratia de inregistrare fiscala va fi insotita de Anexa la formular care cuprinde lista sediilor permanente inregistrate fiscal pana la data de 30.06.2013.
Declaratia de inregistrare fiscala mentionata este tocmai formularul 013, pe care Fiscul l-a aprobat recent.
Acest formular se va alatura celorlalte sapte declaratii de inregistrare fiscala existente in momentul de fata, si anume:
- 010 - utilizata de persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica,
- 020 - utilizata de persoanele fizice romane,
- 030 - utilizata de persoanele fizice straine,
- 040 - utilizata de pentru institutiile publice,
- 060 - utilizata de sediile secundare,
- 070 - utilizata de persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere,
- 090 - utilizata de contribuabilii nerezidenti stabiliti in spatiul comunitar care se inregistreaza direct.
Cum se depune noua declaratie 013?
Conform dispozitiilor aplicabile in acest an, in forma aprobata de Fisc, declaratia de inregistrare 013 se depune pana in ultima zi a lunii iulie de contribuabilul nerezident, prin sediul permanent desemnat, la organul fiscal competent si va fi insotita de certificatul de inregistrare fiscala si certificatul de inregistrare in scopuri de TVA, dupa caz, in original, ale sediului permanent desemnat, precum si de certificatele de inregistrare fiscala, in original, ale sediilor permanente care nu indeplinesc conditiile prevazute de lege pentru a fi platitoare de salarii si venituri asimilate salariilor.
Pe baza declaratiei de inregistrare fiscala (formular 013), organul fiscal competent inregistreaza fiscal contribuabilul nerezident, atribuindu-i codul de inregistrare fiscala al sediului permanent desemnat.
"In cazul in care sediul permanent desemnat este inregistrat in scopuri de TVA, potrivit titlului VI din Codul fiscal, odata cu inregistrarea fiscala, organul fiscal pastreaza inregistrarea in scopuri de TVA a contribuabilului nerezident, preschimband certificatul de inregistrare in scopuri de TVA al sediului permanent desemnat. Data inregistrarii in scopuri de TVA a contribuabilului nerezident este data inregistrarii in scopuri de TVA inscrisa in certificatul de inregistrare in scopuri de TVA initial", se arata in actul normativ aflat in vigoare.
Un an fiscal cat un semestru
Va reamintim ca, potrivit reglementarilor fiscale in vigoare, sediile permanente ale firmei nerezidente in Romania vor trebui sa isi declare profitul realizat in primele sase luni ale lui 2013 separat (si nu consolidat).
Mai exact, calculul, plata si declararea impozitului pe profit datorat pentru profitul impozabil obtinut de fiecare sediu permanent in perioada 1 ianuarie 2013 - 30 iunie 2013 se efectueaza pana la 25 iulie 2013 inclusiv. Aceste entitati vor trebui sa completeze si sa depuna la Fisc formularul 101 pana cel tarziu in 25 iulie.
Declaratia de impozit pe profit a fost modificata recent. Fiscul a aprobat pe 16 iulie 2013 noul model al formularului 101 pentru a face posibila raportarea diferentiata a impozitului pe profit. AvocatNet.ro a scris despre acest subiect aici.
Puteti consulta atasat formularul 013 si Anexa care cuprinde lista sediilor permanente inregistrate fiscal pana la data de 30.06.2013.
Ordinul ANAF nr. 877/2013 este disponibil integral in sectiunea noastra de legislatie.