Sa radeti impreuna este o modalitate de a relationa. Ai fi surprinsa sa afli ca un simt al umorului dezvoltat ii face pe copii mai sanatosi, mai inteligenti si mai apti sa faca fata provocarilor.
Ca adulti, tindem sa ne gandim la simtul umorului ca la o caracteristica genetica, cum ar fi culoarea parului, mostenita de la parinti sau de la bunici. Simtul umorului, insa, este o calitate care se dobandeste cu timpul. Este o deprindere care vine odata cu varsta, care poate fi cultivata si despre care in niciun caz nu putem spune ca ori o ai, ori nu. Asa ca nu, simtul umorului nu face parte dintre caracteristicile cu care ne nastem.
Asadar, ce este atat de haios?
Umorul este acel ceva care face o situatie sau o intamplare sa fie haioasa, iar simtul umorului este acea capacitate de a recunoaste situatia sau intamplarea in cauza.
O persoana cu un simt al umorului dezvoltat are capacitatea de a recunoaste ce este amuzant la altii si ii poate amuza pe cei din jur.
Simtul umorului este o unealta pe care copiii se pot baza in viata pentru a-i ajuta sa:
- vada lucrurile din mai multe puncte de vedere decat cele evidente;
- fie spontani;
- imbratiseze ideile neconventionale si sa isi diversifice gandirea, imaginatia si creativitatea;
- vada dincolo de suprafata lucrurilor sau situatiilor;
- se bucure de acele aspecte jucause din viata;
- nu se ia prea mult lucrurile in serios.
Copiii cu un simt al umorului bine dezvoltat sunt mai fericiti, mai optimisti, au o stima de sine ridicata si pot face fata diverselor situatii dificile din viata.
Copiii care pot aprecia si impartasi umorul cu cei din jur sunt mult mai placuti de prieteni si de colegi si sunt mult mai predispusi sa faca fata diverselor situatii dificile din copilarie, ca de exemplu mutatul intr-un oras nou sau certurile cu alti copii.
Dar sa nu crezi ca simtul umorului ii ajuta pe cei mici doar din punct de vedere emotional si social! Cu cat rad mai mult, oamenii sunt mai sanatosi, mai putin predispusi la depresii, sunt mai rezistenti la boli si alte probleme fizice, nivelul de stres este mai mic, au o tensiune arteriala normala, un puls echilibrat si o digestie sanatoasa. Expresia “haz de necaz” nu s-a nascut din neant. Din punct de vedere stiintific, se pare ca rasul ii poate ajuta pe oameni sa indure mai usor durerea si imbunatateste functiile imunitare.
Dar cel mai important lucru este ca simtul umorul face viata mai frumoasa si mai distractiva. Micile bucurii fac orice sa para fezabil, mai ales atunci cand ai impresia ca cei mici iti dezordoneaza si acapareaza cu totul viata.
Varste diferite, tipuri de umor diferite
Copiilor li se dezvolta simtul umorului inca de la varste foarte fragede. Parintii sunt uneori depasiti de evolutia rapida a copiilor si uita ca ce este amuzant pentru un copil de 2-3 ani cu siguranta nu va fi la fel de haios pentru un copil de 5-6 ani. Pentru a-ti ajuta copiii, in functie de stadiul lor de dezvoltare, este important sa stii si cum sa ii faci sa rada.
Bebelusii
Bebelusii stiu cand le zambesti si esti fericita. Cand faci fete amuzante iar apoi razi, nou-nascutul tau iti va simti, cel mai probabil, bucuria si te va imita.
Nu uita ca, in acest stadiu incipient al vietii lor, cei mici sunt foarte atenti si sensibili la stimuli fizici, cum ar fi, spre exemplu, gadilatul.
Undeva intre 9 si 15 luni, copiii stiu suficient de multe despre lume incat sa inteleaga ca atunci cand mama isi pune un scutec pe cap si incepe sa macaie ca o ratusca face ceva complet neasteptat… Pentru ei acest lucru este foarte amuzant.
Copiii de 2-3 ani
Acestia apreciaza umorul fizic de genul unui element surpriza, al unei jucarii care sa ii surprinda sau jocului de-a “cucu-bau”. In acest punct al vietii, copiii se amuza foarte mult de ceea ce vad. Pe masura ce isi dezvolta abilitatile de a vorbi, vor fi amuzati de diverse rime sau cuvinte.
Undeva in aceasta perioada, multi copii incearca tot posibilul sa isi faca parintii sa rada. Ar putea in mod intentionat sa indice alta parte anatomica atunci cand il intrebi unde ii este nasucul, tocmai pentru a-ti vedea reactia amuzata, sau sa iti incalte pantofii si sa tropaie de-a lungul si latul casei.
Prescolarii
Acestia vor gasi mai multe motive sa rada din imagini care prezinta lucruri care nu exista in realitate, cum ar fi o masina cu roti patrate, un porc ce poarta ochelari de soare etc. Acestea au, se pare, mai mult efect la ei decat o gluma. Incongurenta dintre imagini si sunete (spre exemplu, un cal care guita) este, de asemenea, amuzanta pentru copiii de aceasta varsta.
Totodata, cu cat devin mai constienti de functiile corpului lor, acestia vor chicoti cu fiecare sunet pe care il vor auzi in baie sau informatie despre cum le functioneaza corpul.
Scolarii
Pe masura ce copiii cresc si trec de la gradinita la scoala, jocurile de cuvinte (exagerate in limita bunului simt), precum si variatiunile pe tema, devin din ce in ce mai amuzante.
Copiii descopera la aceasta varsta placerea de a spune glume simple si nu se vor satura din a spune aceleasi glume o data, si inca o data, si inca o data…
Elevii de gimnaziu au o mai buna intelegere a ceea ce inseamna puterea cuvintelor si sunt capabili sa se joace cu ele. Le plac jocurile de cuvinte, ghicitorile, bancurile etc. Aceasta este si varsta cand vor incepe sa faca haz de orice abatere de la ceea ce ei percep ca fiind “normal”. Fie ca vorbim de anumite reactii, situatii, carti sau chiar si haine, cei mici adora sa faca acum glume pe seama celor din jur, mai ales daca implica in jocul lor de cuvinte si functiile corpului.
Totodata, copiii de aceasta varsta incep sa isi dezvolte si un simt mai subtil a umorului. Acum apar primele forme de ironie si sarcasm, precum si rezolvarea anumitor conjuncturi folosindu-se de simtul umorului.
Umorul – notiuni de baza
Nu este niciodata prea devreme sa incepi sa dezvolti simtul umorului la copilul tau. Zambetele si rasetele bebelusilor sunt atat de incantatoare incat parintii fac primii pasi in dezvoltarea umorului lor in mod instinctiv, zambindu-le, folosind diverse voci, schimonsindu-se, gadilandu-i etc.
Este important sa pastrezi aceasta incurajare pe masura ce copiii cresc. Cand esti jucausa si haioasa cu copilul tau, cand imbratisezi si sprijini rasul, zambetele si hazul, il ajuti sa isi dezvolte o atitudine plina de umor despre viata.
Una dintre cele mai bune metode de a face acest lucru este sa iti petreci fiecare zi incercand sa iti faci copilul sa zambeasca sau sa rada. Fii spontana, jucausa si atenta la ceea ce copilul gaseste amuzant, in functie de varsta pe care o are.
De asemenea, diversifica-ti modul de a-l amuza pe cel mic astfel incat sa nu il plictisesti la un moment dat.
Ce altceva poti face pentru a incuraja simtul umorului la copil?
Fii un model de umor pentru el. Unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poti face pentru a dezvolta simtul umorului la copilul tau este sa iti folosesti propriul tau umor. Fa glume, spune-i povesti amuzante, razi cu voce tare, glumeste pe seama ta atunci cand faci greseli, cum ar fi sa versi lapte pe masa.
Ia umorul copilului in serios. Incurajeaza incercarile copilului de a fi haios. Fie ca este sau nu hilar pentru tine, zambeste la glumele lui sau la desenele pe care le face. Lauda-ti copilul pentru incercarile sale de a fi amuzant. Fii deschisa si arata-te surprinsa de glumele lui. Prima data cand copilul te face sa razi este una din marile placeri ale vietii, pe acelasi piedestal cu momentul cand iti spune “mama” pentru prima oara.
Invata-l ca si adultii sunt amuzanti si ca, in mod similar, poate fi si el. Transforma umorul si buna dispozitie intr-o rutina zilnica. Incurajeaza-ti copilul sa impartaseasca observatiile sau reactiile amuzante, chiar si atunci cand sunteti in preajma altor adulti.
Creeaza un mediu familial bogat in umor. Inconjoara-ti copilul cu carti amuzante – pentru copii mici si prescolari acestea sunt cartile ilustrate, cu rime simple, in timp ce copiii mai mari se vor bucura de benzi desenate. De asemenea, pune-te la curent cu emisiunile de divertisment, comediile la cinema sau teatru si site-urile pentru toate grupele de varsta. Ajuta-ti copilul sa faca alegerile bune si apoi bucurati-va impreuna de ele.
Cand trebuie sa tragi linia
Nu vrei sa fii cea care strica distractia celor mici, insa copiii au nevoie de limite atunci cand vine vorba de umor, la fel cum e necesar si in alte situatii. Nu vrei sa incurajezi glumele proaste sau insultatoare, mai ales cele care pot jigni pe cineva.
Adu-ti aminte ca esti un model pentru copilul tau, asa ca foloseste-te de experienta proprie pentru a-i suprima nevoia de a se folosi in acest mod de umor. Daca cineva spune o gluma dureroasa sau nepotrivita, cauta sa nu razi. Explica-i copilului de ce gluma respectiva nu este chiar atat de amuzanta.
Poti, de asemenea, sa descurajezi umorul in ceea ce priveste anumite lucruri care trebuie facute in mod serios, cum ar fi timpul de culcare sau de baie, mersul la scoala sau statul in scaunul de masina. Nu este tocmai genul de umor care raneste sentimentele cuiva, dar copiii pot avea dificultati in a face diferenta intre ce trebuie facut serios in mod consecvent si ce nu.
Familia rade impreuna
Mai presus de toate, umorul este o abilitate sociala. Acesta este motivul pentru care o comedie te face sa razi mai cu aplomb atunci cand esti in compania familiei decat daca ai urmari-o singura.
Un aspect-cheie pentru dezvoltarea simtului umorului al copilului este timpul petrecut distrandu-va impreuna cu toti membrii familiei. Jucati jocuri, spuneti-va unul altuia glume, urmariti filme si emisiuni amuzante impreuna.
Ati putea adopta chiar propriile traditii de familie, cum ar fi, spre exemplu, sa purtati cu totii pijamale asortate sau cu motive haioase. Ar putea fi o activitate distractiva acum, iar cu timpul, pe masura ce copilul creste, sa zambeasca amintindu-si cum va simteati bine impreuna.
Comentarii articol (1)