Continutul noii scrisori de intentie cu FMI prevede o intreaga serie de masuri necesare realizarii reformelor din domenii precum sanatatea, transporturile, sectorul energetic, absorbtia fondurilor UE, continuarea restructurarii companiilor de stat, care sa conduca la crestere economica, se arata intr-un comunicat publicat, marti, pe site-ul Ministerului Finantelor.
Potrivit sursei citate, scopul incheierii unui nou acord nu este legat de introducerea unor noi taxe si impozite.
Totusi, scrisoarea de intentie cuprinde o serie de masuri privind contributiile de asigurari sociale de sanatate, impozitarea proprietatilor si scaderea TVA la paine, care au fost confirmate, recent, de Ministerul Finantelor.
Astfel, potrivit Finantelor, urmeaza sa fie introdusa plata CASS in cazul veniturilor obtinute din chirii de persoanele fizice.
“Precizam ca aceasta masura are in vedere largirea bazei de contributie, reprezentand un prim pas in vederea implementarii unei abordari fiscale unitare, astfel incat contributiile pentru sanatate sa fie platite de catre persoanele care obtin venituri si din alte surse decat cele de natura salariala”, potrivit sursei citate.
Dupa ce Finantele au confirmat introducerea platii CASS de catre cei care obtin venituri din chirii, Ministerul Sanatatii a anuntat, miercuri, ca nu a initiat aceasta masura.
“Ministerul Sanatatii nu a avansat nicio propunere pentru introducerea vreunei taxe suplimentare in sanatate”, se arata intr-un comunicat al institutiei.
Totusi, Ministerul Sanatatii este solidar cu intregul Guvern in politica pe care acesta o stabileste, mentioneaza documentul
Mai mult, politica fiscala, care include stabilirea impozitelor si taxelor, este responsabilitatea Ministerului de Finante, si nu intra in atributia Ministerului Sanatatii, se arata in comunicat.
Tot in privinta contributiilor de asigurari, Finantele au dezmintit informatiile aparute in presa, potrivit carora, Guvernul si-a asumat in scrisoarea de intentie cu FMI introducerea CAS si CASS pentru sotiile si copiii majori aflati in intretinerea angajatilor cu venituri mari.
“O asemenea masura nu se regaseste in scrisoarea cu FMI”, a precizat ministerul.
In acelasi timp, Finantele au mentionat ca scrisoarea de intentie contine si o masura legata de impozitarea diferentiata a proprietatilor in functie de utilizarea acestora, incepand cu 1 ianuarie 2014.
“Aceasta prevedere nu este o noutate introdusa in actuala scrisoare, ci reprezinta o masura asumata prin scrisorile precedente si care a fost mentinuta in noua scrisoare”, au adaugat sursele citate.
Impozitarea diferentiata a proprietatilor a fost solicitata de mediul de afaceri, care a semnalat existenta unor practici ce generau concurenta neloiala in piata. Mai exact, persoanele fizice care utilizau proprietatile in vederea desfasurarii unor activitati economice, plateau un impozit mult mai mic decat persoanele juridice care desfasurau acelasi tip de activitati, a precizat ministerul.
De asemenea, mediul de afaceri a mai solicitat si scaderea TVA pe tot lantul de productie si distributie a painii, respectiv si pentru faina si grau, de la 24% la 9 %, masura care a fost prevazuta in scrisoare de intentie cu FMI.
Potrivit Finantelor, aceasta hotarare ofera premisele dezvoltarii unei piete concurentiale loiale, in care oamenii de afaceri corecti isi pot dirija eforturile pentru dezvoltarea bussinesului, pentru investitii.
In plus, scaderea TVA la paine, de la 24% la 9%, are ca obiectiv diminuarea evaziunii fiscale si cresterea colectarii la bugetul de stat.
Comentarii articol (45)