Consiliul UNBR a modificat Statutul profesiei de avocat, prin Hotararea nr. 769/2013, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 497 din 7 august 2013.
Noul document completeaza anumite prevederi din statut care se refera la abaterile disciplinare ale avocatilor.
Mai exact, potrivit noilor dispozitii, in cazul abaterii disciplinare, incalcarea indatoririlor profesionale o constituie nu doar refuzul de a da curs convocarii, asa cum era stabilit in legislatia veche, ci si refuzul de a prezenta inscrisurile solicitate de catre organul care ancheteaza abaterea.
De asemenea, Hotararea Consiliului UNBR nr. 769/2013 prevede, in mod specific, cum se comunica avocatului cercetat disciplinar, decizia Consiliului UNBR, respectiv a consiliului baroului, in urma anchetei.
Astfel, solutia se va comunica, in termen de cel mult 15 zile de la luarea deciziei de catre Consiliului UNBR, respectiv consiliul baroului, dupa cum urmeaza:
- prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire sau
- prin remitere directa, cu luare de semnatura, avocatului cercetat, la sediul profesional principal al acestuia, persoanei care a facut plangerea, la domiciliul declarat de aceasta, precum si, prin adresa de comunicare, presedintelui UNBR.
Amintim ca dupa efectuarea anchetei disciplinare, Consiliul UNBR, respectiv consiliul baroului va decide, dupa caz, exercitarea actiunii disciplinare, clasarea cauzei sau completarea cercetarilor.
Potrivit noilor dispozitii, in caz de abatere grava, pe baza unui referat motivat, intocmit de consilierul desemnat de Consiliul UNBR sau, dupa caz, de consiliul baroului, presedintele U.N.B.R. sau, respectiv, decanul poate solicita comisiei de disciplina competente suspendarea din profesie a avocatului in cauza, in conformitate cu dispozitiile legale referitoare la ordonanta presedintiala cuprinse in Codul de procedura civila.
Noutatea introdusa de aceasta prevedere este trimiterea directa catre anumite dispozitii din Codul de procedura civila, lucru care nu era specificat in vechiul statut.
In acelasi timp, Hotararea Consiliului UNBR nr. 769/2013 aduce modificari referitoare si la citarea avocatilor in fata instantelor disciplinare. Potrivit noilor reglementari, citarea se face prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire cu continut declarat, la sediul profesional principal al avocatului.
Vechiul statut preciza doar ca citarea se realiza prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire.
In plus, actul emis de UNBR detaliaza ca daca citarea prin recomandare nu este posibila prin transmiterea unei scrisori recomandate, atunci procedura de citare si comunicare se va realiza in conformitate cu regulile privitoare la citarea si comunicarea actelor de procedura cuprinse in Codul de procedura civila.
Totodata, se modifica si prevederea legata de sedinta instantei disciplinare. Mai precis, dupa ce este citat, avocatul trebuie sa se infatiseze personal in fata instantelor disciplinare, in cadrul unor sedinte. Daca vechiul statut stabilea ca aceasta nu este publica, noile reglementari precizeaza in mod clar ca sedinta nu este publica nici in etapa cercetarii procesului, nici in faza dezbaterilor in fond, iar lucrarile sedintei se consemneaza intr-o incheiere.
In urma acestei sedinte, instanta disciplinara urmeaza sa se pronunte in privinta abaterii disciplinare a avocautui, printr-o decizie. Potrivit actului emis de UNBR, recent intrat in vigoare, decizia de excludere sau de suspendare din profesie se va comunica avocatului la sediul profesional al acestuia, lucru care nu era stipulat in vechiul document.
In ceea ce priveste contestatia pe care avocatul o poate face impotriva deciziei disciplinare, noile reglementari introduc un element de noutate. Si anume, contestatia are caracter devolutiv si determina controlul de legalitate si de temeinicie a acestora de catre organul competent.
In plus, contestatia se depune si se inregistreaza la secretariatul baroului, respectiv la secretariatul UNBR, iar dupa expirarea termenelor de declarare a contestatiei, se inregistreaza la comisia de disciplina care a pronuntat hotararea, care o va inainta, impreuna cu dosarul cauzei, instantei disciplinare competente.
Potrivit Hotararii Consiliului UNBR nr. 769/2013, dispozitiile privind procedura judecarii actiunilor disciplinare prevazute in Statutul profesiei de avocat se completeaza in mod corespunzator cu prevederile Codului de procedura civila.
Atentie! Dispozitiile legii noi de procedura se aplica numai proceselor disciplinare incepute dupa intrarea in vigoare a acesteia, se arata in actul emis de UNBR. Procesele disciplinare in curs de desfasurare sunt supuse dispozitiilor normative in vigoare la data la care au fost incepute. Procesul disciplinar incepe la data la care consiliul baroului sau, respectiv, Consiliul UNBR a decis exercitarea actiunii disciplinare.
Comentarii articol (6)