Regulile pentru depunerea raportarilor contabile la 30 iunie 2013 au fost aprobate prin Ordinul MFP nr. 1013/2013.
Potrivit actului normativ, numai firmele care au inregistrat o cifra de afaceri mai mare de 220.000 de lei la 31 decembrie 2012.depun bilanturi pentru primul semestru al acestui an.
Regulile emise de MFP stabilesc ca agentii economici vor intocmi in lei raportari contabile la 30 iunie 2013 care cuprind urmatoarele formulare:
- Situatia activelor, datoriilor si capitalurilor proprii (cod 10)
- Contul de profit si pierdere (cod 20)
- Date informative (cod 30)
Informatiile indispensabile din raportarile contabile
Firmele trebuie sa completeze pe prima pagina a formularului "Situatia activelor, datoriilor si capitalurilor proprii", fara a folosi prescurtari sau initiale, urmatoarele date de identificare:
- denumirea entitatii,
- adresa,
- telefonul,
- numarul de inmatriculare la registrul comertului,
- datele referitoare la incadrarea corecta in forma de proprietate,
- codul unic de inregistrare.
Daca aceste date nu vor fi completate corect, se va considera ca raportarea contabila la 30 iunie 2013 nu a fost depusa, intrucat identificarea entitatii a fost imposibila.
De asemenea, conform actului normativ citat, formularul "Situatia activelor, datoriilor si capitalurilor proprii" se intocmeste pe baza balantei de verificare a conturilor sintetice la data de 30 iunie 2013, puse in acord cu soldurile din balanta conturilor analitice, incheiata dupa inregistrarea tuturor documentelor in care au fost consemnate operatiunile financiar-contabile aferente perioadei de raportare.
Operatorii economici care au ales un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic completeaza formularul "Situatia activelor, datoriilor si capitalurilor proprii" cu informatiile corespunzatoare datelor de la 1 ianuarie 2013 si 30 iunie 2013.
In ceea ce priveste formularul "Contul de profit si pierdere", acesta cuprinde cifra de afaceri neta, veniturile realizate si cheltuielile efectuate, precum si rezultatele financiare obtinute (profit sau pierdere), preluate din conturile de venituri si cheltuieli cuprinse in balanta de verificare la 30 iunie 2013.
Datele care se raporteaza in acest formular trebuie cumulate de la inceputul anului pana la sfarsitul perioadei de raportare. Cei care au ales un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic completeaza formularul "Contul de profit si pierdere" cu informatiile corespunzatoare perioadelor 1 ianuarie 2012 - 30 iunie 2012, respectiv 1 ianuarie 2013 - 30 iunie 2013.
Conform prevederilor cuprinse de documentul Finantelor, raportarile contabile vor fi semnate atat de persoanele in drept, cat si de catre administratorul sau persoana care are obligatia gestionarii entitatii.