Proiect de lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 571 din 2003 privind Codul Fiscal
In vederea sustinerii programului de guvernare si pentru corelarea unor dispozitii din legislatie fiscala, se impune adoptarea in regim de urgenta a prezentului act normativ.
In temeiul art. 115 alin. (4) din Constitutia Romaniei, republicata,
Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta de urgenta.
Art. I. - Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 927 din 23 decembrie 2003, cu modificãrile ºi completãrile ulterioare, se modificã ºi se completeazã dupã cum urmeazã:
A. TITLUL I - DISPOZIÞII GENERALE
1. Articolul 7 alineatul (1) punctul 21 litera a) se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
"21. persoane afiliate - o persoana este afiliata cu alta persoana daca relatia dintre ele este definita de cel putin unul dintre urmatoarele cazuri:
a) o persoana fizica este afiliata cu alta persoana fizica, daca acestea sunt sot/soþie sau rude pana la gradul al III-lea inclusiv;"
B.TITLUL II - IMPOZITUL PE PROFIT
1. Articolul 15 alineatul (2) litera f) se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
"f) dividendele primite de la o persoanã juridicã românã;"
2. Articolul 15 alineatul (3) se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Organizaþiile nonprofit, organizaþiile sindicale ºi organizaþiile patronale datoreazã impozit pe profit pentru partea din profitul impozabil ce corespunde veniturilor, altele decât cele prevãzute la alin. (2), impozit calculat prin aplicarea cotei prevãzute la art. 17 alin. (1) sau art. 18, dupã caz."
3. Articolul 21 alineatul (2) litera d) se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
"d) cheltuielile de reclamã ºi publicitate efectuate în scopul popularizãrii firmei, produselor sau serviciilor, în baza unui contract scris, precum ºi costurile asociate producerii materialelor necesare pentru difuzarea mesajelor publicitare. Se includ în categoria cheltuielilor de reclamã ºi publicitate ºi mostrele acordate de cãtre producãtori, din produsele proprii, precum ºi serviciile prestate în cadrul unor campanii publicitare, cu scopul stimulãrii vânzãrilor;"
4. Articolul 21 alineatul (4) litera p) se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
"p) cheltuielile de sponsorizare ºi/sau mecenat efectuate potrivit legii.
Contribuabilii care efectueazã sponsorizãri ºi/sau acte de mecenat, potrivit prevederilor legii privind sponsorizarea ºi ale legii bibliotecilor, precum si cheltuieli privind bursele private acordate potrivit legii, scad din impozitul pe profit datorat sumele aferente, dacã sunt îndeplinite cumulativ urmãtoarele condiþii:
1. sunt în limita a 3 la mie din cifra de afaceri;
2. nu depãºesc mai mult de 20% din impozitul pe profit datorat.
În limitele respective se încadreazã ºi cheltuielile de sponsorizare a bibliotecilor de drept public, în scopul construcþiei de localuri, a dotãrilor, achiziþiilor de tehnologie a informaþiei ºi de documente specifice, finanþãrii programelor de formare continuã a bibliotecarilor, schimburilor de specialiºti, a burselor de specializare, a participãrii la congrese internaþionale."
5. La articolul 21 se introduce un nou alineat, alineatul (5), cu urmãtorul cuprins:
"(5) Regia Autonomã "Administraþia Patrimoniului Protocolului de Stat" deduce la calculul profitului impozabil urmãtoarele cheltuieli:
a) cheltuielile reprezentând diferenþa dintre sumele cuvenite pe bazã de contract de prestãri de servicii cu Senatul, Camera Deputaþilor, Administraþia Prezidenþialã, Guvernul României ºi Curtea Constituþionalã pentru plata activitãþii de reprezentare ºi protocol ºi cheltuielile înregistrate efectiv de regie. b) cheltuielile, în condiþiile legii, pentru asigurarea administrãrii, pãstrãrii integritãþii ºi protejãrii imobilului "Palat Elisabeta" din domeniul public al statului;
c) cheltuielile aferente producerii ºi emiterii permiselor de ºedere temporarã/permanentã pentru cetãþenii strãini, în condiþiile reglementãrilor legale.
6. Articolul 22 alineatul (1) litera a) se abrogã.
7. Articolul 22 alineatul (1) litera e) se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
"e) rezervele constituite de societãþile comerciale bancare sau alte instituþii de credit autorizate, precum ºi de societãþile de credit ipotecar, potrivit legilor de organizare ºi funcþionare, cu exceptia fondului pentru riscuri bancare generale;"
8. Articolul 22 alineatul (1) litera h) se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
"h) rezervele tehnice de daune si de prime constituite de societãþile de asigurare ºi reasigurare, potrivit prevederilor legale de organizare ºi funcþionare. Pentru contractele de asigurare cedate în reasigurare, rezervele se diminueazã astfel încât nivelul acestora sã acopere partea de risc care rãmâne în sarcina asigurãtorului, dupã deducerea reasigurãrii;"
9. Dupa alineatul (5) al articolului 22 se introduce un nou alineat, alineatul (5)1 , cu urmãtorul cuprins:
"(5)1 Prin derogare de la prevederile alineatului precedent, rezerva din reevaluarea activelor corporale se include in veniturile impozabile la momentul cedãrii, casãrii sau scoaterii din funcþiune a acestora, dupã caz."
10. Dupa alineatul (8) al articolului 22 se introduce un nou alineat, alineatul (9), cu urmãtorul cuprins:
"(9) Provizioanele constituite de companiile aeriene din România pentru acoperirea cheltuielilor de întreþinere ºi reparare a parcului de aeronave, potrivit reglementãrilor emise de Autoritatea Aeronauticã Civilã Românã."
11. La articolul 24 alineatele (15) ºi (22) se modificã ºi vor avea urmãtorul cuprins:
(15) Pentru mijloacele fixe amortizabile, deducerile de amortizare se determinã fãrã a lua în calcul amortizarea contabilã ºi orice reevaluare contabilã a acestora. Câºtigurile sau pierderile rezultate din vânzarea sau din scoaterea din funcþiune a acestor mijloace fixe se calculeazã pe baza valorii fiscale a acestora, care reprezintã valoarea fiscalã de intrare a mijloacelor fixe, diminuatã cu amortizarea fiscalã. Pentru mijloacele fixe cu valoarea contabilã evidenþiatã în sold la 31 decembrie 2003, amortizarea se calculeazã în baza valorii rãmase neamortizate, pe durata normalã de utilizare rãmasã, folosindu-se metodele de amortizare aplicate pânã la aceastã datã.
(22) Prevederile Legii nr. 15/1994 privind amortizarea capitalului imobilizat în active corporale ºi necorporale, republicatã, cu modificãrile ºi completãrile ulterioare, nu se aplicã la calculul profitului impozabil, cu excepþia prevederilor art. 3 alin. 2 lit. a) ºi ale art. 8 din aceeaºi lege. Din punct de vedere fiscal, la stabilirea duratei normale de funcþionare se utilizeazã limita maximã prevãzutã în Catalogul privind clasificarea ºi duratele normale de funcþionare a mijloacelor fixe.
12. Articolul 34 alineatul (2) se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Societãþile comerciale bancare - persoane juridice române, ºi sucursalele din România ale bãncilor persoane juridice strãine, au obligaþia de a plãti impozitul pe profit lunar, pânã la data de 25 inclusiv a lunii urmãtoarele celei pentru care se calculeazã impozitul, dacã în prezentul articol nu este prevãzut altfel."
13. Articolul 34 alineatul (5) se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
"(5) În înþelesul alin. (1) ºi (2), profitul impozabil ºi impozitul pe profit sunt calculate ºi înregistrate trimestrial, respectiv lunar, în cazul societãþilor comerciale bancare - persoane juridice române ºi sucursalelor din România ale bãncilor - persoane juridice strãine, cumulat de la începutul anului fiscal."
14. Articolul 34 alineatul (6) se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
"(6) Contribuabilii care efectueazã plãþi trimestriale ºi, respectiv, lunare plãtesc pentru ultimul trimestru sau pentru luna decembrie, în cazul societãþilor comerciale bancare, persoane juridice române, ºi în cazul sucursalelor din România ale bãncilor, persoane juridice strãine, o sumã egalã cu impozitul calculat ºi evidenþiat pentru trimestrul III al aceluiaºi an fiscal, respectiv o sumã egalã cu impozitul calculat ºi evidenþiat pentru luna noiembrie a aceluiaºi an fiscal, urmând ca plata finalã a impozitului pe profit pentru anul fiscal sã se facã pânã la data stabilitã ca termen limitã pentru depunerea situaþiilor financiare ale contribuabilului."
15. Articolul 34 alineatul (7) se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
"(7) Contribuabilii care au definitivat pânã la data de 15 februarie închiderea exerciþiului financiar anterior depun declaraþia anualã de impozit pe profit ºi plãtesc impozitul pe profit aferent anului fiscal încheiat pânã la data de 15 februarie inclusiv a anului urmãtor, fãrã a efectua plãþi reprezentând o sumã egalã cu impozitul calculat ºi evidenþiat pentru trimestrul III al aceluiaºi an fiscal, respectiv o sumã egalã cu impozitul calculat ºi evidenþiat pentru luna noiembrie a aceluiaºi an fiscal, dupã caz, potrivit alineatului precedent."
#PAGEBREAK#
C. TITLUL III - IMPOZITUL PE VENIT
1. Articolul 43 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"ART. 43
Cotele de impozitare
(1) Cota de impozit pentru determinarea impozitului pe veniturile din:
a) activitãþi independente;
b) salarii;
c) cedarea folosinþei bunurilor;
d) investitii;
e) pensii;
f) activitãþi agricole;
g) premii;
h) alte surse
este de 16% aplicatã asupra venitului impozabil corespunzãtor fiecãrei surse din categoria respectivã.
(2) Fac excepþie de la prevederile alin. (1) cotele de impozit prevãzute în categoriile de venituri din jocuri de noroc ºi din transferul proprietãþilor imobiliare."
2. Articolul 48 alineatul (5), litera a) si alineatul (6) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"(5) Urmatoarele cheltuieli sunt deductibile limitat:
a) cheltuielile de sponsorizare, mecenat precum si pentru acordarea de burse private, efectuate conform legii, în limita unei cote de 5% din baza de calcul determinatã conform alin. (6);
......................
"(6) Baza de calcul se determinã ca diferenþã dintre venitul brut ºi cheltuielile deductibile, altele decât cheltuielile de sponsorizare, mecenat, pentru acordarea de burse private, cheltuielile de protocol ºi cotizaþiile plãtite la asociaþiile profesionale."
3. Articolul 49 alineatele (2) si (3) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"(2) Direcþiile generale ale finanþelor publice teritoriale au urmatoarele obligaþii:
- stabilirea nomenclatorului activitãþilor pentru care venitul net se determina pe bazã de norme de venit;
- stabilirea nivelului normelor de venit;
- publicarea acestora anual inainte de 1 ianuarie a anului in care urmeaza a se aplica.
(3) Ministerul Finanþelor Publice elaboreazã normele metodologice care conþin regulile pentru stabilirea acestor norme de venit."
4. Articolul 55 alineatul (4), litera k 1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"k1) veniturile din salarii realizate de catre persoanele fizice cu handicap grav si accentuat, la functia de baza;"
5. Articolul 55 alineatul (4), litera l) se abroga.
6. Articolul 57 alineatul (4) se modifica si va avea urmatorul cuprins: "(4) Contribuabilii pot dispune asupra destinaþiei unei sume reprezentând pânã la 2% din impozitul stabilit la alin. (3), pentru sponsorizarea entitãþilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii, unitatilor de cult precum si pentru acordarea de burse private conform legii ."
7. Articolul 60 alin.(4) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(4) Persoana fizicã, juridicã sau orice altã entitate la care contribuabilul iºi desfãºoarã activitatea potrivit alin.(1) este obligatã sã ofere informaþii organului fiscal competent referitoare la data începerii desfãºurãrii activitãþii de cãtre contribuabil ºi, respectiv, a încetãrii acesteia, în termen de 15 zile de la data producerii evenimentului, cu excepþia situaþiei în care îndeplineºte obligaþia privind calculul, reþinerea ºi virarea impozitului pe veniturile din salarii potrivit alin.(3)."
8. Dupa alineatul (2) al articolului 65 se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmatorul cuprins:
"(3) Nu sunt venituri impozabile, veniturile realizate la prima tranzactionare a actiunilor emise de Fondul "Proprietatea", de catre persoanele fizice carora le-au fost emise aceste actiuni in conditiile legii privind regimul de stabilire si plata a despagubirilor aferente imobilelor preluate in mod abuziv sau, dupa caz, de mostenitorii legali sau testamentari ai acestora."
9. Alineatele (1) si (4) ale articolului 66 se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"(1) Câºtigul/pierderea din transferul titlurilor de valoare, altele decât titlurile de participare la fondurile deschise de investiþii ºi pãrþile sociale, reprezintã diferenþa pozitivã/negativa dintre preþul de vânzare ºi preþul de cumpãrare pe tipuri de titluri de valori, diminuatã, dupã caz, cu comisioanele datorate intermediarilor. În cazul tranzacþiilor cu acþiuni primite de persoanele fizice, cu titlu gratuit, în cadrul Programului de privatizare în masã, preþul de cumpãrare la prima tranzacþionare va fi asimilat cu valoarea nominalã a acestora. În cazul tranzacþiilor cu acþiuni cumpãrate la preþ preferenþial, în cadrul sistemului stock options plan, câºtigul se determinã ca diferenþã între preþul de vânzare ºi preþul de cumpãrare preferenþial, diminuata cu comisioanele datorate intermediarilor.
..............
(4) Determinarea câºtigului potrivit alin. (1) - (3) se efectueazã la data încheierii tranzacþiei, pe baza contractului încheiat între pãrþi."
10. Alineatul (41) al art. 66 se abroga.
11. Dupa alineatul (6) al articolului 66 se introduce un nou alineat, alineatul (7), cu urmatorul cuprins:
"(7) La sfarsitul anului fiscal, pentru titlurile de valoare altele decat:
- titlurile de participare la fondurile deschise de investiþii;
- pãrþile sociale;
- valorile mobiliare in cazul societatilor inchise;
fiecare intermediar sau plãtitor de venit, dupã caz, are obligaþia calculãrii castigului anual/pierderii anuale pentru tranzactiile efectuate in cursul anului pentru fiecare contribuabil si transmiterii informatiilor in forma scrisa catre acesta, pana la data de 28 februarie a anului urmator celui pentru care se face calculul.
(8) Contribuabilul poate opta pentru determinarea castigului net anual/pierderii anuale ca diferenta intre castigurile si pierderile inregistrate in cursul anului, ca urmare a tranzactionarii titlurilor de valoare prevazute la alin. (7), pe baza declaratiei speciale.
Optiunea se considera exercitata prin depunerea declaratiei speciale conform prevederilor art. 83.
#PAGEBREAK#
12. Articolul 67 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
ART. 67
Reþinerea impozitului din veniturile din investiþii
(1) Veniturile sub formã de dividende, inclusiv sume primite ca urmare a deþinerii de titluri de participare la fondurile închise de investiþii, se impun cu o cotã de 16% din suma acestora. Obligaþia calculãrii ºi reþinerii impozitului pe veniturile sub formã de dividende revine persoanelor juridice odatã cu plata dividendelor cãtre acþionari sau asociaþi. Termenul de virare a impozitului este pânã la data de 25 inclusiv a lunii urmãtoare celei în care se face plata. În cazul dividendelor distribuite, dar care nu au fost plãtite acþionarilor sau asociaþilor pânã la sfârºitul anului în care s-a aprobat bilanþul contabil, termenul de platã a impozitului pe dividende este pânã la data de 31 decembrie a anului respectiv.
(2) Veniturile sub formã de dobânzi pentru:
- depozitele la termen constituite;
- instrumentele de economisire dobandite;
- contractele civile incheiate;
- depozite la vedere/conturi curente, care genereaza venituri din dobanzi impozabile conform prevederilor art. 65 alin. (2) lit. a), constituite;
incepand cu 1 ianuarie 2006 se impun cu o cotã de 16% din suma acestora. Pentru veniturile sub formã de dobânzi, impozitul se calculeazã ºi se reþine de cãtre plãtitorii de astfel de venituri la momentul înregistrãrii în contul curent sau în contul de depozit al titularului, respectiv la momentul rãscumpãrãrii, în cazul unor instrumente de economisire. În situaþia sumelor primite sub formã de dobândã pentru împrumuturile acordate în baza contractelor civile, calculul impozitului datorat se efectueazã la momentul plãþii dobânzii. Virarea impozitului pentru veniturile din dobânzi se face lunar, pânã la data de 25 inclusiv a lunii urmãtoare înregistrãrii/rãscumpãrãrii, în cazul unor instrumente de economisire, respectiv la momentul plãþii dobânzii, pentru venituri de aceastã naturã pe baza contractelor civile.
Veniturile din dobanzi impozabile conform prevederilor art. 65 alin. (2) lit. a) se supun prevederilor de mai sus privind calculul, retinerea si virarea impozitului.
Pentru
- depozitele la termen constituite;
- instrumentele de economisire dobandite;
- contractele civile incheiate;
- depozite la vedere/conturi curente care genereaza venituri din dobanzi impozabile conform prevederilor art. 65 alin. (2) lit. a), constituite;
anterior datei de 1 ianuarie 2006 dar a caror scadenta este incepand cu data de 1 ianuarie 2006, pentru determinarea impozitului pe veniturile din dobanzi se aplica cota de impozit de la data constituirii.
(3) Calculul, reþinerea ºi virarea impozitului pe veniturile din investiþii, altele decât cele prevãzute la alin. (1) ºi (2), se efectueazã astfel:
a) Câºtigul determinat in cursul anului, din transferul titlurilor de valoare, se impune cu cota de 16%, impozitul astfel calculat reprezentand impozit final.
Obligaþia calculãrii, reþinerii ºi virãrii impozitului revine intermediarilor sau altor plãtitori de venit, dupã caz, la fiecare tranzactie. Impozitul calculat si retinut la sursa se vireaza pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.
b) Prin exceptie de la lit. a), in cazul tranzactiilor cu titluri de valoare, altele decat :
- titlurile de participare la fondurile deschise de investiþii;
- pãrþile sociale;
- valorile mobiliare in cazul societatilor inchise;
contribuabilul care a optat pentru determinarea impozitului pe castigul net anual, datoreaza un impozit anual stabilit de catre organul fiscal competent, pe baza declaratiei de venit, prin aplicarea cotei de 16% asupra castigului net anual, situatie in care impozitul retinut in cursul anului reprezinta plata anticipata in contul impozitului anual datorat.
c) obligaþia calculãrii, reþinerii si virarii impozitului in cazul castigurilor determinate din transferul valorilor mobiliare in cazul societatilor inchise si din transferul partilor sociale revine dobânditorului de valori mobiliare sau de pãrþi sociale, în momentul încheierii tranzacþiei, pe baza contractului încheiat între pãrþi.
d) in cazul in care dobânditorul de titluri de valoare prevazute la lit. c) nu este o persoanã fizicã românã cu domiciliul în România, obligaþia de calcul, retinere ºi virare a impozitului dupa caz, revine persoanei juridice romane la care persoana fizica a detinut titluri de valoare supuse tranzactiei.
Persoana juridica indeplineste aceste obligatii fiscale urmare calitatii acesteia de reprezentant fiscal al dobaditorului de titluri de valoare.
Transmiterea dreptului de proprietate asupra valorilor mobiliare sau pãrþilor sociale trebuie înscrisã în registrul comerþului ºi/sau în registrul asociaþilor/acþionarilor, dupã caz, operaþiune care nu se poate efectua fãrã justificarea virãrii impozitului la bugetul de stat.
Termenul de virare a impozitului este pânã la data la care se depun documentele pentru transcrierea dreptului de proprietate asupra pãrþilor sociale sau valorilor mobiliare la registrul comerþului sau în registrul acþionarilor, dupã caz.
În situaþia în care pãrþile contractante convin ca plata pãrþilor sociale sau a valorilor mobiliare sã se facã eºalonat, termenul de virare a impozitului pentru plãtitorii de astfel de venituri este pânã la data de 25 inclusiv a lunii urmãtoare celei în care a fost reþinut.
e) obligaþia calculãrii, reþinerii ºi virãrii impozitului in cazul câºtigului determinat din rascumpararea titlurilor de participare la un fond deschis de investitii revine societãþii de administrare a investiþiilor. Impozitul calculat si retinut la sursa se vireaza pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.
f) câºtigul din operaþiuni de vânzare-cumpãrare de valutã la termen, pe bazã de contract, precum ºi din orice alte operaþiuni de acest gen, se impune cu o cota de 16%, impozitul fiind final.
Obligaþia calculãrii, reþinerii ºi virãrii impozitului revine intermediarilor sau altor plãtitori de venit, dupã caz. Impozitul calculat si retinut la sursa se vireaza pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut. g) venitul impozabil obþinut din lichidare/dizolvare fãrã lichidare a unei persoane juridice de cãtre acþionari/asociaþi persoane fizice, se impune cu o cota de 16%, impozitul fiind final.
Obligaþia calculãrii, reþinerii si virarii impozitului revine persoanei juridice. Impozitul calculat si retinut la sursa se vireaza pânã la data depunerii situaþiei financiare finale la oficiul registrului comerþului, întocmite de lichidatori."
(4) Pierderile rezultate din tranzactiile cu:
- titlurile de participare la fondurile deschise de investiþii;
- pãrþile sociale;
- valorile mobiliare in cazul societatilor inchise;
nu sunt recunoscute din punct de vedere fiscal, nu se recupereazã ºi constituie pierderi definitive ale contribuabilului.
(5) Pierderile rezultate din tranzactionarea titlurilor de valoare altele decat cele prevazute la alin. (4) detinute de un contribuabil care nu a optat pentru determinarea castigului net anual/pierderii anuale, nu sunt recunoscute din punct de vedere fiscal, nu se recupereazã ºi constituie pierderi definitive ale contribuabilului.
Daca optiunea a fost exercitata de contribuabil, pierderile inregistrate in cursul anului se compenseaza cu castigurile realizate in cursul aceluiasi an fiscal. Daca in urma acestei compensari rezulta o pierdere anuala aceasta nu este reportabila, fiind pierdere definitiva a contribuabilului.
(6) Cursul de schimb necesar pentru transformarea în lei a sumelor exprimate în valutã, în cazul transferului dreptului de proprietate asupra titlurilor de valoare, este cursul de schimb al pieþei valutare, comunicat de Banca Naþionalã a României, pentru ziua anterioarã efectuãrii plãþii venitului. În situaþia în care pãrþile contractante convin ca plata sã se facã eºalonat, în rate, cursul de schimb utilizat este cel al pieþei valutare, comunicat de Banca Naþionalã a României, pentru ziua anterioarã efectuãrii fiecãrei plãþi.
(7) În aplicarea prevederilor prezentului articol se utilizeazã norme privind determinarea, reþinerea ºi virarea impozitului pe câºtigul de capital din transferul titlurilor de valoare obþinut de persoanele fizice, care se emit de Comisia Naþionalã a Valorilor Mobiliare, cu avizul Ministerului Finanþelor Publice."
13. Articolul 77 alineatul (4) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(4) Nu sunt impozabile veniturile obþinute din premii ºi din jocuri de noroc, în bani ºi/sau în naturã, sub valoarea sumei neimpozabile stabilite în sumã de 6.000.000 lei (600 RON) pentru fiecare concurs sau joc de noroc, realizate de la acelaºi organizator sau plãtitor într-o singurã zi."
#PAGEBREAK#
14. Capitolul VIII1 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"capitolul viii1
venituri
DIN TRANSFERUL PROPRIETATILOR IMOBILIARE
din patrimoniul personal
ART. 771
Definirea venitului din transferul proprietãþilor imobiliare din patrimoniul personal
(1) Sunt supuse impozitãrii veniturile realizate din transferul dreptului de proprietate asupra construcþiilor de orice fel ºi terenul aferent acestora, care se înstrãineazã în termen de pânã la 3 ani inclusiv, de la data dobândirii, precum ºi veniturile realizate din transferul dreptului de proprietate asupra terenurilor de orice fel, fãrã construcþii, dobândite dupã 1 ianuarie 1990.
In sensul prezentei ordonante, prin teren aferent constructiei se intelege terenul de sub constructie.
(2) Venitul impozabil din transferul proprietãþilor imobiliare, cu excepþiile prevãzute la alin. (3), reprezintã, dupa caz:
a) pretul de vanzare, mentionat in contractul de vanzare cumparare;
b) valoarea proprietatii imobiliare menþionatã în act, pentru: schimb, rentã viagerã, dare în platã, adjudecare, contract de întreþinere, hotãrâre judecãtoreascã etc.;
c) valoarea maxima rezultatã din expertizele utilizate de cãtre camerele notarilor publici, în circumscripþia cãreia se aflã proprietatea imobiliara, la data efectuarii transferului in cazul imobilelor a cãror valoare nu se poate stabili prin modalitãþile prevãzute la lit. a) si b);
d) venitul impozabil se determina la momentul incheierii contractelor de vanzare-cumparare cu plata in rate si orice acord preliminar de vanzare cumparare sau transfer pentru care exista o data ulterioara a transferului dreptului de proprietate asupra proprietatii imobiliare, si reprezinta suma totala din contract/acord, indiferent de momentul platii sumei.
e) valoarea din raportul de expertiza intocmit de un expert autorizat in conditiile legii, in cazul in care nu se pot aplica prevederile lit. a) - c).
f) in cazul in care proprietatea imobiliara instrainata este compusa din bunuri a caror transfer genereaza venituri impozabile si neimpozabile conform alin. (1) valoarea de instrainare se va imparti pe elemente componente instrainate.
(3) Sunt exceptate de la prevederile alin. (1) aportul în naturã la capitalul social al societãþilor comerciale, precum ºi veniturile realizate prin:
a) reconstituirea dreptului de proprietate, in conditiile legilor speciale;
b) moºtenire;
c) donaþie între rude pânã la gradul al patrulea inclusiv;
asupra construcþiilor de orice fel cu terenul aferent, terenurile fãrã construcþii din intravilan ºi extravilan.
(4) Expertizele întocmite de camerele notarilor publici vor fi reactualizate cel puþin o datã pe an ºi comunicate directiilor generale ale finantelor publice din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
(5) Venitul din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal detinute in comun, in devalmasie, se repartizeaza in mod egal intre proprietarii comuni. In conditiile in care coproprietarii decid asupra unei alte impartirii, se va anexa la actul de transfer al dreptului de proprietate asupra constructiilor si/sau terenurilor, un act autentificat din care sa rezulte vointa partilor."
ART. 772
Stabilirea si plata impozitului pe veniturile din transferul proprietãþilor imobiliare
(1) Impozitul se calculeaza si se retine de catre dobanditorul proprietatii imobiliare prin aplicarea unei cote de 2% asupra venitului impozabil, la momentul incheierii tranzactiei intre parti. Proprietatea imobiliara nu poate fi intabulata pe numele noului proprietar fara justificarea platii impozitului.
(2) Impozitul retinut potrivit alin.(1) se vireaza de dobanditor, la bugetul de stat in termen de 5 zile de la data la care a fost retinut.
(3) Impozitul retinut la sursa reprezinta impozit final pe venit.
ART. 773
Obligatii declarative privind transferul proprietãþilor imobiliare
(1) Notarii publici care autentificã actele între vii translative ale dreptului de proprietate au obligaþia sã depunã semestrial la organul fiscal teritorial o declaraþie informativã privind transferurile de proprietãþi imobiliare, cuprinzând urmãtoarele elemente pentru fiecare tranzacþie:
a) pãrþile contractante;
b) valoarea înscrisã în documentul de transfer;
c) impozitul pe venitul din transferul proprietãþilor imobiliare din patrimoniul personal.
(2) În cazul în care transferul dreptului de proprietate asupra construcþiilor sau terenurilor se face prin altã procedurã decât cea notarialã, contribuabilul care a realizat venitul are obligaþia de a declara venitul obþinut, în maximum 5 zile de la data înstrãinãrii bunului, la organul fiscal în a cãrui razã teritorialã îºi are domiciliul fiscal. Contribuabilii care nu au domiciliul fiscal în România declarã venitul obþinut la organul fiscal în a cãrui razã teritorialã este situata proprietatea imobiliara înstrãinata.
Organul fiscal competent calculeaza impozitul datorat aplicand cota prevazuta la art. 772 la venitul impozabil si emite decizia de impunere. Impozitul se achita in termen de 30 de zile de la data primirii deciziei de impunere, impozitul astfel stabilit reprezentand impozit final.
(3) Procedura de declarare, de calcul ºi de platã a impozitului se stabileºte prin ordin al ministrului finanþelor publice, care se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.
15. Articolul 83 alineatul (3)1 si alineatul (5) literele a) si b) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"(31) Declaratiile speciale se depun si pentru castigul net/pierderea generata de tranzactii cu titlurilor de valoare altele decat:
- titlurile de participare la fondurile deschise de investiþii;
- pãrþile sociale;
- valorile mobiliare in cazul societatilor inchise;
de catre contribuabilii care au optat pentru determinarea impozitului pe castigul net anual.
...........................
(5) Contribuabilii nu sunt obligati sa depuna declaratie de venit la organul fiscal competent, daca:
a) obþin numai venituri sub formã de salarii;
b) obþin numai venituri din investiþii, pensii, venituri din premii ºi din jocuri de noroc, venituri din alte surse a cãror impunere este finalã;"
16. Articolul 84 alineatele (1) si (2) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"(1) Impozitul pe venitul net anual impozabil datorat este calculat de organul fiscal competent pe fiecare sursã din categoriile de venituri menþionate la art.41 lit.a), c) ºi f) prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului net anual impozabil din anul fiscal respectiv, pe baza declaraþiei de venit pentru contribuabilii persoane fizice care au domiciliul fiscal în România. Pentru ceilalþi contribuabili persoane fizice impozitul pe venitul net anual impozabil datorat este calculat de organul fiscal competent pe baza declaraþiilor speciale. (2) Contribuabilii pot dispune asupra destinaþiei unei sume reprezentând pânã la 2% din impozitul pe venitul net anual impozabil datorat pentru sponsorizarea entitãþilor nonprofit care se infiinteaza si funcþioneazã în condiþiile legii, unitatilor de cult precum si pentru acordarea de burse private conform legii ".
17. Dupa alineatul (6) al articolului 84, se introduce un nou alineat, alineatul (7), cu urmatorul cuprins:
"(7) Prevederile alin. (5) si (6) se aplica si pentru impozitul pe castigul net anual stabilit conform art. 67 alin. (3). lit. b)."
18. Articolul 86 alineatul (2) paragraful 3 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
" Contractul de asociere se înregistreazã la organul fiscal competent în termen de 15 zile de la data încheierii acestuia."
19. Articolul 95 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 95
Definitivarea impunerii pe anul 2005
Pentru definitivarea impozitului aferent venitului realizat în anul fiscal 2005, se va elabora formularistica necesarã ce va fi aprobatã prin ordin al ministrului finanþelor publice."
20. Articolul III alineatul (1) lit. c), (2) si (4) se abroga.
#PAGEBREAK#
D. TITLUL V - Impozitul pe veniturile obTinute din Romania de nerezidenti si impozitul pe reprezentantele firmelor straine infiintate in Romania
1. Art.115 alineatul (1) se completeaza cu o noua litera, litera p1) si va avea urmatorul cuprins :
"p1) venituri realizate de nerezidenti din lichidare/ dizolvare fara lichidare a unei persoane juridice romane. Venitul brut realizat din lichidare /dizolvare fara lichidare a unei persoane juridice romane reprezinta suma excedentului distributiilor in bani sau in natura care depaseste aportul la capitalul social al persoanei fizice/juridice beneficiare. "
2. Alineatul (3) al articolului 116 se abroga.
3. Articolul 117, litera c) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"c) dobanda la instrumente/titluri de creanta emise de societatile comerciale romane, constituite potrivit Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, daca instrumentele/titlurile de creanta sunt tranzactionate pe o piata de valori mobiliare recunoscuta si dobanda este platita unei persoane care nu este o persoana afiliata a emitatorului instrumentelor/ titlurilor de creanta."
4. Articolul 117, litera g) se completeaza si va avea urmatorul cuprins:
"g) veniturile persoanelor juridice straine care desfasoara in Romania activitati de consultanta in cadrul unor acorduri de finantare gratuita incheiate de Guvernul Romaniei/autoritati publice cu alte guverne/autoritati publice sau organizatii internationale guvernamentale sau neguvernamentale;".
5. Dupa litera h) de la articolul 117 se introduce o noua litera, litera i), cu urmatorul continut:
"i) dupa data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, dobanzile obtinute din Romania de persoane fizice rezidente in statele membre ale Uniunii Europene, sunt scutite de impozit."
6. Articolul 118, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(2) Pentru aplicarea prevederilor conventiei de evitare a dublei impuneri nerezidentul are obligatia de a prezenta platitorului de venit, in momentul realizarii venitului, certificatul de rezidenta fiscala eliberat de catre autoritatea competenta din statul sau de rezidenta. In cazul in care certificatul de rezidenta fiscala nu se prezinta in acest termen, se aplica prevederile titlului V. In momentul prezentarii certificatului de rezidenta fiscala se aplica prevederile conventiei de evitare a dublei impuneri si se face regularizarea impozitului in cadrul termenului legal de prescriptie."
7. Dupa alineatul (1) al articolului 119 se introduce un nou alineat, alineatul (1)1, cu urmatorul cuprins:
"(1)1 Dupa data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, platitorii de venituri sub forma dobanzilor au obligatia sa depuna o declaratie informativa referitoare la platile de astfel de venituri facute catre persoane fizice rezidente in statele membre ale Uniunii Europene. Declaratia se depune pana la data de 28 (29) februarie inclusiv a anului curent pentru informatii referitoare la platile de dobanzi facute in cursul anului precendent. Modelul si continutul declaratiei informative, precum si procedura de declarare a veniturilor din dobanzile realizate din Romania de catre persoane fizice rezidente in statele membre ale Uniunii Europene se aproba prin ordin al ministrului finantelor publice, de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala, potrivit Codului de procedura fiscala."
#PAGEBREAK#
E. Titlul VI - Taxa pe valoarea adaugata
1. Alineatul (2) al articolului 131 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(2) Prin derogare de la prevederile alin. (1), atunci când bunurile sunt plasate, dupã intrarea lor în þarã, în regimuri vamale suspensive, aceste bunuri nu se cuprind în sfera de aplicare a taxei pe valoarea adãugatã. Totuºi, acestea sunt supuse reglementãrilor vamale în ceea ce priveºte plata sau, dupã caz, garantarea taxei pe valoarea adaugata pe perioada cât se aflã în regim vamal suspensiv."
2. La articolul 132 alineatul (1), dupã litera e) se adaugã douã noi litere, lit. f) si g), cu urmãtorul cuprins:
"f) în cazul livrãrii de gaze prin sistemul de distribuþie a gazelor naturale, sau al livrãrii de energie electricã, cãtre un comerciant persoanã impozabilã, locul livrarii se considerã locul unde comerciantul persoanã impozabilã iºi are sediul activitãþii sau un sediu permanent pentru care se livreazã bunurile, sau, în absenþa unui astfel de sediu, locul în care acesta are domiciliul stabil sau reºedinþa sa obiºnuitã. În sensul prezentei prevederi, comerciantul persoanã impozabilã reprezintã persoana impozabilã a cãrei principalã activitate în ceea ce priveºte cumpãrãrile de gaz ºi energie electricã o reprezintã revânzarea de astfel de bunuri ºi al cãrei consum propriu de astfel de bunuri este neglijabil;
g) în cazul livrãrii de gaze prin sistemul de distribuþie a gazelor naturale, sau al livrãrii de energie electricã, in situaþia in care o astfel de livrare nu se regaseºte la litera f), locul livrãrii reprezintã locul în care cumpãrãtorul utilizeazã ºi consumã efectiv gazul natural sau energia electricã. În situaþia în care bunurile nu sunt consumate de cumpãrator ci sunt livrate unei alte persoane, partea neutilizatã de gaz sau energia electricã se considerã ca fiind utilizatã ºi consumatã la locul în care noul cumpãrãtor iºi are sediul activitãþii sau un astfel de sediu permanent pentru care se livreazã bunurile, sau, in absenþa unui astfel de sediu, locul în care acesta are domiciliul stabil sau resedinþa sa obiºnuitã."
3. Alineatul (3) al articolului 132 se modifica si va avea urmãtorul cuprins:
"(3) În situatia în care locul livrãrii stabilit conform alin.(1) lit.a) se situeazã în afara României, bunurile fiind importate in Romania, locul importului de bunuri, precum si locul oricãrei livrãri ulterioare importului, se considerã a fi in România."
4. La articolul 133 alineatul (2) litera c) se modifica si va avea urmãtorul cuprins:
"c) sediul activitãþii economice sau sediul permanent al beneficiarului pentru care sunt prestate serviciile sau, în absenþa acestora, domiciliul sau reºedinþa obiºnuitã a beneficiarului în cazul urmãtoarelor servicii:
1. închirierea de bunuri mobile corporale;
2. operaþiunile de leasing având ca obiect utilizarea bunurilor mobile corporale;
3. transferul ºi/sau transmiterea folosinþei drepturilor de autor, brevetelor, licenþelor, mãrcilor comerciale ºi al altor drepturi similare;
4. serviciile de publicitate ºi marketing;
5. serviciile de consultanþã, de inginerie, juridice ºi de avocaturã, serviciile contabililor ºi experþilor contabili, ale birourilor de studii ºi alte servicii similare;
6. prelucrarea de date ºi furnizarea de informaþii;
7.operaþiunile bancare, financiare ºi de asigurãri, inclusiv reasigurãri, cu excepþia închirierii de seifuri;
8. punerea la dispoziþie de personal;
9. acordarea accesului la sistemele de distribuþie a gazului natural ºi energiei electrice, inclusiv serviciile de transport ºi transmitere prin intermediul acestor sisteme, precum ºi alte prestãri de servicii legate direct de acestea;
10. telecomunicaþiile. Sunt considerate servicii de telecomunicaþii serviciile având ca obiect transmiterea, emiterea ºi recepþia de semnale, înscrisuri, imagini ºi sunete sau informaþii de orice naturã prin cablu, radio, mijloace optice sau alte mijloace electromagnetice, inclusiv cedarea dreptului de utilizare a mijloacelor pentru astfel de transmisii, emiteri sau recepþii; serviciile de telecomunicaþii cuprind, de asemenea, ºi furnizarea accesului la reþeaua mondialã de informaþii;
11. serviciile de radiodifuziune ºi de televiziune;
12. serviciile furnizate pe cale electronicã; sunt considerate servicii furnizate pe cale electronicã: furnizarea ºi conceperea de site-uri informatice, mentenanþã la distanþã a programelor ºi echipamentelor, furnizarea de programe informatice - software - ºi actualizarea acestora, furnizarea de imagini, de texte ºi de informaþii ºi punerea la dispoziþie de baze de date, furnizarea de muzicã, de filme ºi de jocuri, inclusiv jocuri de noroc, transmiterea ºi difuzarea de emisiuni ºi evenimente politice, culturale, artistice, sportive, ºtiinþifice, de divertisment ºi furnizarea de servicii de învãþãmânt la distanþã. Atunci când furnizorul de servicii ºi clientul sãu comunicã prin curier electronic, aceasta nu înseamnã în sine cã serviciul furnizat este un serviciu electronic;
13. obligaþia de a se abþine de la realizarea sau exercitarea, total sau parþial, a unei activitãþi economice sau a unui drept menþionat în prezenta literã;
14. prestãrile de servicii efectuate de intermediari care intervin în furnizarea prestãrilor prevãzute în prezenta literã;"
5. Alineatul (5) al articolului 134 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(5) Exigibilitatea taxei pe valoarea adãugatã este anticipatã faptului generator ºi intervine:
a) la data la care este emisã o facturã fiscalã, înaintea livrãrii de bunuri sau a prestãrii de servicii;
b) la data încasãrii avansului, în cazul în care se încaseazã avansuri înaintea livrãrii de bunuri sau a prestãrii de servicii. Se excepteazã de la aceastã prevedere avansurile încasate pentru plata importurilor, a drepturilor vamale si a altor impozite datorate in vama potrivit legii, precum ºi orice avansuri încasate pentru operaþiuni scutite de taxa pe valoarea adãugatã sau care nu sunt în sfera de aplicare a taxei. Prin avansuri se înþelege încasarea parþialã sau integralã a contravalorii bunurilor sau serviciilor, înaintea livrãrii, respectiv a prestãrii."
6. Alineatul (4) al articolului 135 se modifica si va avea urmãtorul cuprins:
"(4) Pentru livrãrile de bunuri ºi prestãrile de servicii care se efectueazã continuu, dând loc la decontãri sau plãþi succesive - energie electricã ºi termicã, gaze naturale, apã, servicii telefonice ºi altele similare -, exigibilitatea taxei pe valoarea adãugatã intervine la data întocmirii documentelor prin care furnizorii/prestatorii au stabilit cantitãþile livrate ºi serviciile prestate, dar nu mai târziu de finele lunii urmãtoare celei în care s-a efectuat livrarea/prestarea. În cazul livrãrilor de gaze naturale ºi energie electricã prevãzute la art. 132 alin.(1) lit. f) si g), efectuate de persoane impozabile stabilite in strãinãtate, exigibilitatea taxei pe valoarea adaugatã intervine la data primirii facturii sau la data achitãrii parþiale sau totale a livrãrii, în cazul în care nu s-a primit factura furnizorului pânã la aceasta datã." 7. Articolul 136 se modifica si va avea urmãtorul cuprins:
"Exigibilitatea pentru importul de bunuri
Art. 136. - (1) În cazul unui import de bunuri, taxa pe valoarea adãugatã devine exigibilã la data la care ia nastere datoria vamala pentru bunurile respective, conform legislatiei vamale în vigoare.
(2) În cazul importurilor de bunuri care sunt plasate în regimul de antrepozit fiscal prevãzut la art. 163 lit. c), exigibilitatea taxei pe valoarea adãugatã aferentã accizei, care, potrivit art. 139 alin. (1), este cuprinsã în baza de impozitare a taxei pe valoarea adãugatã, intervine la data la care acciza este exigibilã."
8. La articolul 142, dupa litera j), se adaugã o nouã literã, litera k), cu urmãtorul cuprins:
"k) importul de gaze prin sistemul de distribuþie a gazului natural, si importul de energie electricã."
9. Articolul 145 alineatul (8) litera a) se modifica si va avea urmãtorul cuprins:
"a) pentru taxa pe valoarea adãugatã datoratã sau achitatã, aferentã bunurilor care i-au fost livrate sau urmeazã sã îi fie livrate, ºi pentru prestãrile de servicii care i-au fost prestate ori urmeazã sã îi fie prestate de o altã persoanã impozabilã, cu facturã fiscalã, care cuprinde informaþiile prevãzute la art. 155 alin. (8), ºi este emisã pe numele persoanei de cãtre o persoanã impozabilã înregistratã ca plãtitor de taxã pe valoarea adãugatã. Beneficiarii livrãrilor de gaze naturale ºi energie electricã prevãzuti la art. 150 alin.(1) lit.c) ºi beneficiarii serviciilor prevãzute la art. 150 alin. (1) lit. b) ºi art. 151 alin. (1) lit. b), care sunt înregistraþi ca plãtitori de taxã pe valoarea adãugatã, justificã taxa dedusã, cu factura fiscalã, întocmitã potrivit art. 155 alin. (4);"
10. La articolul 150 alineatul (1), dupa litera b) se adauga o noua litera, litera c), cu urmatorul cuprins:
"c) beneficiarii prevãzuti la art. 132 alin.(1) lit.f) si g) ai livrãrilor de gaze naturale ºi energie electricã efectuate de persoane impozabile stabilite în strãinãtate, indiferent dacã beneficiarii sunt sau nu înregistraþi ca plãtitori de taxã pe valoarea adãugatã."
11. Alineatul (3) al articolului 151 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(3) În cazul livrãrilor de bunuri taxabile pentru care locul livrãrii este considerat a fi în România, efectuate de persoane stabilite în strãinãtate, acestea au obligatia sã desemneze un reprezentant fiscal în România, cu exceptia livrãrilor de gaze naturale ºi energie electricã prevãzute la art. 132 alin.(1) lit. f) si g) pentru care persoana obligata la plata taxei pe valoarea adaugata este beneficiarul conform art. 150 alin. (1) lit.c)."
12. Dupa articolul 151 se introduce un nou articol, articolul 1511, cu urmatorul cuprins:
Art. 1511 "Raspunderea individuala si in solidar pentru plata taxei"
"(1) Beneficiarul este tinut raspunzator individual si in solidar pentru plata taxei, in situatia in care persoana obligata la plata taxei pe valoarea adaugata este furnizorul sau prestatorul conform art. 150 alin.(1) lit. a), sau reprezentantul fiscal desemnat de o persoana impozabila stabilita in strainatate conform art. 151, daca factura fiscala prevazuta la alin.155 alin.(1):
a) nu este emisa;
b)cuprinde date incorecte in ceea ce priveste una din urmatoarele informatii: numele, adresa, codul de identificare fiscala al partilor contractante, natura sau cantitatea bunurilor livrate sau serviciilor prestate, elementele necesare calcularii bazei impozabile;
c) nu mentioneaza valoarea taxei sau o mentioneaza incorect.
(2) Prin derogare de la prevederile alin.(1) daca beneficiarul dovedeste achitarea taxei catre furnizor sau prestator, nu mai este tinut raspunzator individual si in solidar pentru plata taxei.
(3)Beneficiarul este tinut raspunzator individual si in solidar pentru plata taxei, in situatia in care persoana obligata la plata taxei pentru o livrare de bunuri taxabila, care are locul livrarii in Romania, conform art. 151 alin.(3), este o persoana stabilita in strainatate care nu si-a desemnat un reprezentant fiscal in Romania sau nu are un sediu permanent in Romania.
(4) Obligatiile beneficiarului prevazute la art. 1511 alin. (1) si alin.(3) nu afecteaza exercitarea dreptului de deducere in conditiile stabilite la art. 145."
13. Articolul 152 se completeaza cu un doua noi alineate, alineatul (8) si alineatul (9), cu urmatorul cuprins:
"(8) Persoanele impozabile care nu sunt inregistrate ca platitori de taxa pe valoarea adaugata si care obtin in anul precedent aderarii Romaniei la Uniunea Europeana o cifra de afaceri din operatiunile prevazute la alin.(9) care depaseste plafonul de 35.000 Euro transformat in lei la cursul de schimb valutar din ultima zi lucratoare a anului 2005, rotunjit la urmatoarea mie, sunt obligate sa solicite inregistrarea ca platitor de taxa pe valoarea adaugata in termen de 30 de zile de la data aderarii.
(9) Cifra de afaceri care serveste drept referinta pentru aplicarea alin.(8) este constituita din valoarea totala, exclusiv taxa pe valoarea adaugata, a operatiunilor prevazute la art. 126 alin. (1) desfasurate de persoana impozabila in decursul unui an calendaristic, in masura in care cuprind si operatiuni taxabile si/sau scutite cu drept de deducere, dar inclusiv operatiunile scutite de taxa pe valoarea adaugata fara drept de deducere. La calculul cifrei de afaceri se vor exclude urmatoarele:
(a) livrari de active fixe corporale sau necorporale efectuate de persoana impozabila. In sensul prezentului articol prin active fixe corporale se intelege orice activ detinut pentru a fi utilizat in productia sau livrarea de bunuri, ori in prestarea de servicii, pentru a fi inchiriat tertilor sau pentru scopuri administrative, daca acest activ are o durata normala de utilizare mai mare de 1 an si are o valoare mai mare decat limita prevazuta prin hotarare a Guvernului sau prin prezentul titlu ;
(b) operatiunile imobiliare, financiare si de asigurari, daca acestea sunt accesorii activitatii principale;"
14. Articolul 156 se completeaza cu un nou alineat, alineatul (4), cu urmatorul cuprins:
"(4) Persoanele impozabile inregistrate ca platitori de taxa pe valoarea adaugata care presteaza servicii de transport international trebuie sa comunice printr-o notificare scrisa organelor fiscale de care apartin, pana la data de 25 februarie a anului urmator, suma totala a veniturilor obtinute din vanzarea de bilete pentru transportul rutier international de persoane cu locul de plecare din Romania."
15. Alineatul (4) al articolului 155 se modifica si va avea urmãtorul cuprins:
"(4) Pentru prestãrile de servicii efectuate de prestatori stabiliþi în strãinãtate, pentru care beneficiarii au obligaþia plãþii taxei pe valoarea adãugatã, aceºtia din urmã, dacã sunt înregistraþi ca plãtitori de taxã pe valoarea adãugatã, trebuie sã autofactureze operaþiunile respective, prin emiterea unei facturi fiscale, la data primirii facturii prestatorului sau la data efectuãrii plãþii cãtre prestator, în cazul în care nu s-a primit factura prestatorului pânã la aceastã datã. Pentru livrãrile de gaze naturale ºi energie electricã prevãzute la art. 132 alin.(1) lit.f) si g), efectuate de persoane impozabile stabilite în strãinãtate, pentru care beneficiarii au obligaþia plãþii taxei pe valoarea adãugatã, aceºtia din urmã, dacã sunt înregistraþi ca plãtitori de taxã pe valoarea adãugatã, trebuie sã autofactureze operaþiunile respective, prin emiterea unei facturi fiscale, la data primirii facturii sau la data efectuãrii plãþii cãtre furnizor, în cazul în care nu s-a primit factura furnizorului pânã la aceastã datã. Operaþiunile de leasing extern se autofactureazã de cãtre beneficiarii din România, înregistraþi ca plãtitori de taxã pe valoarea adãugatã, la data stabilitã prin contract pentru plata ratelor de leasing ºi/sau la data plãþii de sume în avans. Persoanele care nu sunt înregistrate ca plãtitori de taxã pe valoarea adãugatã vor urma procedura prevãzutã la art. 156 alin. (3). Regimul fiscal al facturilor fiscale emise prin autofacturare se stabileºte prin norme."
16. Alineatul (3) al articolului 156 se modifica si va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Persoanele neînregistrate ca plãtitori de taxã pe valoarea adãugatã, care sunt beneficiari ai operaþiunilor prevãzute la art. 150 alin. (1) lit. b) si c) ºi art. 151 alin. (1) lit. b), trebuie sã întocmeascã un decont de taxã pe valoarea adãugatã special, potrivit modelului stabilit de Ministerul Finanþelor Publice, pe care îl depun la organul fiscal competent numai atunci când realizeazã astfel de operaþiuni. Decontul se depune pânã la data de 25 a lunii urmãtoare celei în care a fost primitã factura furnizorului/prestatorului sau a fost efectuatã plata cãtre furnizor/prestator, în cazul plãþilor fãrã facturã. Pentru operaþiunile de leasing extern, decontul special se depune pânã la data de 25 a lunii urmãtoare celei stabilite prin contract pentru plata ratelor de leasing ºi/sau celei în care au fost efectuate plãþi în avans.
(4) Persoanele impozabile inregistrate ca platitori de taxa pe valoarea adaugata a cãror cifrã de afaceri, astfel cum este prevazuta la art.152 alin.(6), realizatã la finele unui an calendaristic este inferioarã sumei de 10.000 EURO calculata la cursul de schimb valutar din ultima zi lucratoare a anului precedent, trebuie sa comunice printr-o notificare scrisa organelor fiscale de care apartin pana la data de 25 februarie a anului urmator, urmatoarele informatii :
a) suma totala a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii, si suma taxei pe valoarea adaugata aferente, catre platitori de taxa pe valoarea adaugata;
b)suma totala a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii, si suma taxei pe valoarea adaugata aferente, catre persoane care nu sunt inregistrate ca platitori de taxa pe valoarea adaugata.
(5) Persoanele impozabile neinregistrate ca platitori de taxa pe valoarea adaugata a cãror cifrã de afaceri, astfel cum este prevazuta la art. 152 alin.(6) dar excluzand veniturile obtinute din vanzarea de bilete de transport international rutier de persoane cu locul plecarii din Romania, realizatã la finele unui an calendaristic este intre 10.000- 35.000 EURO, calculata la cursul de schimb valutar din ultima zi lucratoare a anului precedent, trebuie sa comunice printr-o notificare scrisa organelor fiscale de care apartin, pana la data de 25 februarie a anului urmator, urmatoarele informatii:
a) suma totala a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii catre platitori de taxa pe valoarea adaugata;
b)suma totala a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii catre persoane care nu sunt inregistrate ca platitori de taxa pe valoarea adaugata.
c) suma totala si taxa pe valoarea adaugata aferenta a achizitiilor de la persoane inregistrate ca platitori de taxa pe valoarea adaugata;
d)suma totala a achizitiilor de la persoane care nu sunt inregistrate ca platitori de taxa pe valoarea adaugata." 17. Alineatul (2) al articolului 157 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(2) Taxa pe valoarea adãugatã pentru importuri de bunuri, cu exceptia celor scutite de taxa pe valoarea adãugatã, se plãteste la organul vamal la data la care intervine exigibilitatea taxei pe valoarea adaugata conform art. 136."
18. Articolul 1601 alin.(2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(2) Bunurile pentru care se aplicã mãsurile de simplificare sunt:
a) deºeurile ºi materiile prime secundare rezultate din valorificarea acestora, astfel cum sunt definite de Ordonanþa de urgenþã a Guvernului nr. 16/2001 privind gestionarea deºeurilor industriale reciclabile, republicatã, cu modificãrile ulterioare;
b) terenurile de orice fel;
c) clãdirile de orice fel sau pãrþile de clãdire;
d) materialul lemnos prevazut prin normele metodologice de aplicare a Codului fiscal."
#PAGEBREAK#
F. Titlul VII - ACCIZE
1. Articolul 162 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Sfera de aplicare
Art.162. - Accizele armonizate sunt taxe speciale de consum care se datoreaza bugetului de stat, pentru urmatoarele produse provenite din productia interna sau din import:
a) bere;
b) vinuri;
c) bauturi fermentate, altele decât bere si vinuri;
d) produse intermediare;
e) alcool etilic;
f) produse din tutun;
g) produse energetice;
h) electricitate."
2. Literele c) si h) de la articolul 163 se modifica si vor avea urmatorul cuprins: "c) antrepozitul fiscal este locul, reteaua de transport si reteaua de distributie, aflate sub controlul autoritatii fiscale competente, unde produsele accizabile sunt produse, transformate, detinute, primite sau expediate în regim suspensiv, de catre antrepozitarul autorizat, în exercitiul activitatii, în anumite conditii prevazute de prezentul titlu si de norme; [...]
h) codul NC reprezinta pozitia tarifara, subpozitia tarifara sau codul tarifar, conform Nomenclaturii Combinate din Tariful Vamal de Import al Romaniei valabil în anul anterior anului în curs." 3. La articolul 163 se introduc doua litere noi, literele i) si j) cu urmatorul cuprins:
"i) operatorul înregistrat este persoana fizica sau juridica autorizata sa primeasca în exercitarea activitatii economice produse supuse accizelor în regim suspensiv, provenite din alte state comunitare; acest operator nu poate detine sau expedia produse în regim suspensiv;
j) operatorul neînregistrat este persoana fizica sau juridica autorizata în exercitarea profesiei sale, sa efectueze, cu titlu ocazional, aceleasi operatiuni prevazute pentru operatorul înregistrat."
4. La alineatul (1) al articolului 166, dupa litera e) se introduce o noua litera, litera f), cu urmatorul cuprins:
"f) receptia de catre un operator înregistrat sau neînregistrat de produse accizabile deplasate de la un antrepozit fiscal dintr-un alt stat membru."
5. La articolul 166, dupa alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (11), cu urmatorul cuprins:
"(11) Eliberare în consum se considera si detinerea în scopuri comerciale de catre un comerciant de produse accizabile, care au fost eliberate în consum sau importate în alt stat membru, si pentru care acciza nu a fost platita în România."
6. La articolul 166, dupa alineatul (2) se introduc doua noi alineate, alineatele (3) si (4), cu urmatorul cuprins:
"(3) Nu se considera de asemenea eliberare pentru consum miscarea produselor accizabile din antrepozitul fiscal, în conditiile prevazute la sectiunile 5 si 51 din prezentul capitol si conform prevederilor din norme, catre:
a) un alt antrepozit fiscal în alt stat membru;
b) un comerciant înregistrat în alt stat membru;
c) un comerciant neînregistrat în alt stat membru;
d) o tara terta.
(4) Nu se considera eliberare pentru consum distrugerea de produse accizabile într-un antrepozit fiscal, în conditiile stabilite prin ordin al ministrului finantelor publice."
7. Alineatul (2) al articolului 173 se modifica si va avea urmatorul cuprins :
"(2) Tuica si rachiurile de fructe destinate consumului propriu al gospodariilor individuale sunt exceptate de la plata accizelor în limita unei cantitati echivalente a 50 de litri cu concentratia alcoolica de 40% în volum pentru fiecare gospodarie individuala/an, indiferent de locul în care este realizata aceasta productie."
8. La articolul 173, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmatorul cuprins :
" (3) În toate situatiile cantitatea de tuica si rachiuri de fructe, care depaseste limita neaccizabila prevazuta la alin.(2) este supusa accizelor legale în vigoare."
9. Articolul 175 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Produse energetice si electricitate
Art.175. - (1) În întelesul prezentului titlu, produsele energetice sunt:
a) produsele cu codurile NC de la 1507 la 1518, daca acestea sunt destinate utilizarii drept combustibil pentru încalzire sau combustibil pentru motor;
b) produsele cu codurile NC 2701; 2702 si de la 2704 la 2715;
c) produsele cu codurile NC 2901 si 2902;
d) produsele cu codul NC 2905 11 00 care nu sunt de origine sintetica, numai daca sunt destinate utilizarii drept combustibil pentru încalzire sau combustibil pentru motor;
e) produsele cu codul NC 3403;
f) produsele cu codul NC 3811;
g) produsele cu codul NC 3817;
h) produsele cu codul NC 3824 90 99, daca sunt destinate utilizarii drept combustibil pentru încalzire sau combustibil pentru motor;
(2) Intra sub incidenta prevederilor de la sectiunile a 4-a si a 5-a ale capitolului I din prezentul titlu, doar urmatoarele produse energetice:
a) produsele cu codurile NC de la 1507 la 1518, daca acestea sunt destinate utilizarii în calitate de combustibil pentru încalzire sau combustibil pentru motor;
b) produsele cuprinse în codurile NC 2707 10, 2707 20, 2707 30 si 2707 50;
c) produsele cuprinse în codurile NC de la 2710 11 la 2710 19 69. Pentru pentru produsele cuprinse în codurile NC 2710 11 21, 2710 11 25 si 2710 19 29 prevederile sectiunilor a 4-a si a 5-a se vor aplica numai circulatiei comerciale în vrac;
d) produse cuprinse în codurile NC 2711 (cu exceptia 2711 11, 2711 21 si 2711 29);
e) produse cuprinse în codul NC 2901 10;
f) produse cuprinse în codurile NC 2902 20, 2902 30, 2902 41, 2902 42, 2902 43 si 2902 44;
g) produse cuprinse în codul NC 2905 11 00, care nu sunt de origine sintetica, daca acestea sunt destinate utilizarii în calitate de combustibil pentru încalzire sau pentru motor;
h) produse cuprinse în codul NC 3824 90 99 daca acestea sunt destinate utilizarii în calitate de combustibil pentru încalzire sau pentru motor.
(3) Produsele energetice pentru care se datoreaza accize sunt:
a) benzina cu plumb cu codurile: NC 2710 11 31; 2710 11 51 si 2710 11 59;
b) benzina fara plumb cu codurile: NC 2710 11 31; NC 2710 11 41; 2710 11 45 si 2710 11 49;
c) motorina cu codurile NC de la 2710 19 41 pana la 2710 19 49;
d) petrol lampant (kerosen) cu codurile : NC 2710 19 21 si 2710 19 25;
e) gazul petrolier lichefiat cu codurile NC de la 2711 12 11 pâna la 2711 19 00;
f) gazul natural cu codurile NC 2711 11 00 si 27 11 21 00;
g) pacura cu codurile NC de la 2710 19 61 pâna la 2710 19 69;
h) carbune si cocs cu codurile NC 2701, 2702 si 2704;
i) produsele cu codurile NC 2707 10, 2707 20 si 2707 30;
j) produsele cu codurile NC 2902 20, 2902 30, 2902 41, 2902 42, 2902 43 si 2902 44;
k) produsele cu codurile NC 3811 21 00 si 3811 29 00.
(4) Produsele energetice, altele decât cele de la alin.(3), sunt supuse unei accize daca sunt destinate a fi utilizate, puse în vânzare sau utilizate drept combustibil pentru încalzire sau combustibil pentru motor. Nivelul accizei va fi fixat în functie de destinatie, la nivelul aplicabil combustibilului pentru încalzire sau combustibilului pentru motor echivalent.
(5) Pe lânga produsele accizabile prevazute la alin. (1), orice produs destinat a fi utilizat, pus în vânzare sau utilizat drept combustibil pentru motor sau ca aditiv ori pentru a creste volumul final al combustibilului pentru motor este accizat la nivelul combustibilului pentru motor echivalent.
(6) Orice hidrocarbura, cu exceptia turbei destinata a fi utilizata, pusa în vânzare sau utilizata pentru încalzire este accizata cu acciza aplicabila produsului energetic echivalent.
(7) Consumul de produse energetice în incinta unui loc de productie de produse energetice nu este considerat fapt generator de accize atunci când se efectueaza în scopuri de productie. Când acest consum se efectueaza în alte scopuri decât cel de productie si, în special, pentru propulsia vehiculelor, se considera ca un fapt generator de accize.
(8) În întelesul prezentului titlu, electricitate este produsul cu codul NC 2716.
(9) Nu este considerat fapt generator de accize, consumul de electricitate destinat productiei de electricitate, productiei combinate de energie electrica si energie termica, precum si consumul utilizat pentru mentinerea capacitatii de a produce electricitate"
Comentarii articol (0)