Proiect de Ordonanta de Urgenta pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal
In vederea sustinerii programului de guvernare si pentru corelarea unor dispozitii din legislatia fiscala, se impune adoptarea in regim de urgenta a prezentului act normativ.
In temeiul art. 115 alin. (4) din Constitutia Romaniei, republicata,
Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta de urgenta.
Art. I. - Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 927 din 23 decembrie 2003, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
A. TITLUL I - DISPOZITII GENERALE
1. Articolul 7 alineatul (1) punctul 21 litera a) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
21. persoane afiliate - o persoana este afiliata cu alta persoana daca relatia dintre ele este definita de cel putin unul dintre urmatoarele cazuri:
a) o persoana fizica este afiliata cu alta persoana fizica, daca acestea sunt sot/sotie sau rude pana la gradul al III-lea inclusiv
2. Articolul 12 litera l) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
l) venituri din prestarea de servicii de management sau de consultanta din orice domeniu, daca aceste venituri sunt obtinute de la un rezident sau daca veniturile respective sunt cheltuieli ale unui sediu permanent in Romania;
B.TITLUL II - IMPOZITUL PE PROFIT
1. Articolul 15 alineatul (2) litera f) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
f) dividendele si dobanzile obtinute din plasarea disponibilitatilor rezultate din venituri scutite;
2. Articolul 21 alineatul (2) litera e) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
e)cheltuielile de transport si cazare in tara si in strainatate efectuate de catre salariati si administratori;
3. Articolul 21 alineatul (3) litera b) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
b) suma cheltuielilor cu indemnizatia de deplasare acordata salariatilor pentru deplasari in Romania si in strainatate, in limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru institutiile publice, in cazul in care contribuabilul realizeaza profit in exercitiul curent si/sau din anii precedenti. Cheltuielile cu indemnizatia acordata salariatilor, in cazul contribuabilului care realizeaza pierdere in exercitiul curent si/sau din anii precedenti, sunt limitate la nivelul legal stabilit pentru institutiile publice.
4. Articolul 21 alineatul (4) litera p) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
p) cheltuielile de sponsorizare si/sau mecenat si cheltuielile privind bursele private efectuate potrivit legii.
Contribuabilii care efectueaza sponsorizari si/sau acte de mecenat, potrivit prevederilor legii privind sponsorizarea si ale legii bibliotecilor, precum si cheltuieli privind bursele private acordate potrivit legii, scad din impozitul pe profit datorat sumele aferente, daca totalul acestor cheltuieli indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
1. sunt in limita a 3 la mie din cifra de afaceri;
2. nu depasesc mai mult de 20% din impozitul pe profit datorat.
In limitele respective se incadreaza si cheltuielile de sponsorizare a bibliotecilor de drept public, in scopul constructiei de localuri, a dotarilor, achizitiilor de tehnologie a informatiei si de documente specifice, finantarii programelor de formare continua a bibliotecarilor, schimburilor de specialisti, a burselor de specializare, a participarii la congrese internationale.”
5. La articolul 21 alineatul (4) litera s) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“s) cheltuielile cu taxele si cotizatiile catre organizatiile neguvernamentale sau asociatiile profesionale care depasesc echivalentul in lei a 2000 euro anual, altele decat cele prevazute la alin. (2) lit. g) si m);”
6. La articolul 21 dupa alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (5), cu urmatorul cuprins:
“(5) Regia Autonoma "Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat" deduce la calculul profitului impozabil urmatoarele cheltuieli:
a) cheltuielile reprezentand diferenta dintre sumele cuvenite pe baza de contract de prestari de servicii cu Senatul, Camera Deputatilor, Administratia Prezidentiala, Guvernul Romaniei si Curtea Constitutionala pentru plata activitatii de reprezentare si protocol si cheltuielile inregistrate efectiv de regie.
b) cheltuielile, in conditiile legii, pentru asigurarea administrarii, pastrarii integritatii si protejarii imobilului "Palat Elisabeta" din domeniul public al statului;
c) cheltuielile aferente producerii si emiterii permiselor de sedere temporara/permanenta pentru cetatenii straini, in conditiile reglementarilor legale.
#PAGEBREAK#
7. La articolul 22 alineatul (1) litera e) se abroga.
8. La articolul 22 alineatul (1) litera h) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“h) rezervele tehnice de daune si de prime constituite de societatile de asigurare si reasigurare, potrivit prevederilor legale de organizare si functionare. Pentru contractele de asigurare cedate in reasigurare, rezervele se diminueaza astfel incat nivelul acestora sa acopere partea de risc care ramane in sarcina asiguratorului, dupa deducerea reasigurarii;”
9. La articolului 22 alineatul (1) dupa litera k) se introduce o noua litera, litera l), cu urmatorul cuprins:
“l) provizioanele constituite de companiile aeriene din Romania pentru acoperirea cheltuielilor de intretinere si reparare a parcului de aeronave si a componentelor aferente, potrivit programelor de intretinere ale aeronavelor, abrobate corespunzator de catre Autoritatea Aeronautica Civila Romana.”
10. La articolul 24 alineatul (15) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
(15) Pentru mijloacele fixe amortizabile, deducerile de amortizare se determina fara a lua in calcul amortizarea contabila si orice reevaluare contabila a acestora. Castigurile sau pierderile rezultate din vanzarea sau din scoaterea din functiune a acestor mijloace fixe se calculeaza pe baza valorii fiscale a acestora, care reprezinta valoarea fiscala de intrare a mijloacelor fixe, diminuata cu amortizarea fiscala. Pentru mijloacele fixe cu valoarea contabila evidentiata in sold la 31 decembrie 2003, amortizarea se calculeaza in baza valorii ramase neamortizate, pe durata normala de utilizare ramasa, folosindu-se metodele de amortizare aplicate pana la aceasta data.
11. Articolul 34 alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(2) Societatile comerciale bancare - persoane juridice romane, si sucursalele din Romania ale bancilor persoane juridice straine, au obligatia de a plati impozitul pe profit lunar, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoarele celei pentru care se calculeaza impozitul, daca in prezentul articol nu este prevazut altfel."
12. Articolul 34 alineatul (5) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(5) In intelesul alin. (1) si (2), profitul impozabil si impozitul pe profit sunt calculate si inregistrate trimestrial, respectiv lunar, in cazul societatilor comerciale bancare - persoane juridice romane si sucursalelor din Romania ale bancilor - persoane juridice straine, cumulat de la inceputul anului fiscal."
13. Articolul 34 alineatul (6) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(6) Contribuabilii care efectueaza plati trimestriale si, respectiv, lunare platesc pentru ultimul trimestru sau pentru luna decembrie, in cazul societatilor comerciale bancare, persoane juridice romane, si in cazul sucursalelor din Romania ale bancilor, persoane juridice straine, o suma egala cu impozitul calculat si evidentiat pentru trimestrul III al aceluiasi an fiscal, respectiv o suma egala cu impozitul calculat si evidentiat pentru luna noiembrie a aceluiasi an fiscal, urmand ca plata finala a impozitului pe profit pentru anul fiscal sa se faca pana la data stabilita ca termen limita pentru depunerea situatiilor financiare ale contribuabilului."
14. Articolul 34 alineatul (7) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(7) Contribuabilii care au definitivat pana la data de 15 februarie inchiderea exercitiului financiar anterior depun declaratia anuala de impozit pe profit si platesc impozitul pe profit aferent anului fiscal incheiat pana la data de 15 februarie inclusiv a anului urmator, fara a efectua plati reprezentand o suma egala cu impozitul calculat si evidentiat pentru trimestrul III al aceluiasi an fiscal, respectiv o suma egala cu impozitul calculat si evidentiat pentru luna noiembrie a aceluiasi an fiscal, dupa caz, potrivit alineatului precedent."
C. TITLUL III - IMPOZITUL PE VENIT
1. Articolul 43 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“ART. 43
Cotele de impozitare
(1) Cota de impozit pentru determinarea impozitului pe veniturile din:
a) activitati independente;
b) salarii;
c) cedarea folosintei bunurilor;
d) investitii;
e) pensii;
f) activitati agricole;
g) premii;
h) alte surse
este de 16% aplicata asupra venitului impozabil corespunzator fiecarei surse din categoria respectiva.
(2) Fac exceptie de la prevederile alin. (1) cotele de impozit prevazute in categoriile de venituri din jocuri de noroc si din transferul proprietatilor imobiliare.”
2. Articolul 48 alineatul (5), litera a) si alineatul (6) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
“(5) Urmatoarele cheltuieli sunt deductibile limitat:
a) cheltuielile de sponsorizare, mecenat precum si pentru acordarea de burse private, efectuate conform legii, in limita unei cote de 5% din baza de calcul determinata conform alin. (6);
......................
(6) Baza de calcul se determina ca diferenta dintre venitul brut si cheltuielile deductibile, altele decat cheltuielile de sponsorizare, mecenat, pentru acordarea de burse private, cheltuielile de protocol si cotizatiile platite la asociatiile profesionale.”
3. Articolul 49 alineatele (2) si (3) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
“(2) Directiile generale ale finantelor publice teritoriale au urmatoarele obligatii:
- stabilirea nomenclatorului activitatilor pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit;
- stabilirea nivelului normelor de venit;
- publicarea acestora anual in cursul trimestrului IV al anului anterior celui in care urmeaza a se aplica.
(3) Ministerul Finantelor Publice elaboreaza normele metodologice care contin regulile pentru stabilirea acestor norme de venit.”
4. Articolul 55 alineatul (4), litera k 1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“k1) veniturile din salarii realizate de catre persoanele fizice cu handicap grav si accentuat, la functia de baza;”
5. Articolul 57 alineatul (4) se modifica si va avea urmatorul cuprins: “(4) Contribuabilii pot dispune asupra destinatiei unei sume reprezentand pana la 2% din impozitul stabilit la alin. (3), pentru sponsorizarea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii, unitatilor de cult precum si pentru acordarea de burse private conform legii .”
6. Articolul 60 alineatele (2) si (4) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
“(2) Orice contribuabil prevazut la alin. (1) are obligatia de a declara si de a plati impozit lunar la bugetul de stat, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care s-a realizat venitul, direct sau printr-un imputernicit conform Codului de procedura fiscala. Impozitul aferent unei luni se stabileste potrivit art. 57.
.............................
(4) Persoana fizica, juridica sau orice alta entitate la care contribuabilul isi desfasoara activitatea potrivit alin.(1) este obligata sa ofere informatii organului fiscal competent referitoare la data inceperii desfasurarii activitatii de catre contribuabil si, respectiv, a incetarii acesteia, in termen de 15 zile de la data producerii evenimentului, cu exceptia situatiei in care indeplineste obligatia privind calculul, retinerea si virarea impozitului pe veniturile din salarii potrivit alin.(3).”
7. Dupa alineatul (2) al articolului 65 se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmatorul cuprins:
“(3) Nu sunt venituri impozabile, veniturile realizate la prima tranzactionare a actiunilor emise de Fondul “Proprietatea”, de catre persoanele fizice carora le-au fost emise aceste actiuni in conditiile legii privind regimul de stabilire si plata a despagubirilor aferente imobilelor preluate in mod abuziv sau, dupa caz, de mostenitorii legali sau testamentari ai acestora.”
#PAGEBREAK#
8. Alineatele (1) si (4) ale articolului 66 se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
“(1) Castigul/pierderea din transferul titlurilor de valoare, altele decat titlurile de participare la fondurile deschise de investitii si partile sociale, reprezinta diferenta pozitiva/negativa dintre pretul de vanzare si pretul de cumparare pe tipuri de titluri de valori, diminuata, dupa caz, cu comisioanele datorate intermediarilor. In cazul tranzactiilor cu actiuni primite de persoanele fizice, cu titlu gratuit, in cadrul Programului de privatizare in masa, pretul de cumparare la prima tranzactionare va fi asimilat cu valoarea nominala a acestora. In cazul tranzactiilor cu actiuni cumparate la pret preferential, in cadrul sistemului stock options plan, castigul se determina ca diferenta intre pretul de vanzare si pretul de cumparare preferential, diminuata cu comisioanele datorate intermediarilor.
..............
(4) Determinarea castigului potrivit alin. (1) - (3) se efectueaza la data incheierii tranzactiei, pe baza contractului incheiat intre parti.”
9. Alineatul (41) al art. 66 se abroga.
10. Dupa alineatul (6) al articolului 66 se introduce un nou alineat, alineatul (7), cu urmatorul cuprins:
“(7) La sfarsitul fiecarui trimestru din anul fiscal, pana la data de 25 a lunii urmatoare trimestrului incheiat, pentru titlurile de valoare altele decat:
- titlurile de participare la fondurile deschise de investitii;
- partile sociale;
- valorile mobiliare in cazul societatilor inchise;
fiecare intermediar sau platitor de venit, dupa caz, are obligatia calcularii castigului trimestrial/pierderii trimestriale pentru tranzactiile efectuate in cursul trimestrului respectiv, pentru fiecare contribuabil.
Fiecare intermediar/platitor are obligatia sa calculeze castigul trimestrial/pierderea trimestriala ca diferenta intre castigurile si pierderile inregistrate in cursul trimestrului respectiv pe urmatoarele componente:
- titluri tranzactionate si care au fost dobandite inainte de data de 1 ianuarie 2006;
- titluri tranzactionate si care au fost dobandite dupa data de 1 ianuarie 2006, inclusiv.
Intermediarii/platitorii au obligatia transmiterii informatiilor in forma scrisa catre contribuabili pana pe data de 25 a lunii urmatoare trimestrului incheiat.
11. Articolul 67 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
ART. 67
Retinerea impozitului din veniturile din investitii
(1) Veniturile sub forma de dividende, inclusiv sume primite ca urmare a detinerii de titluri de participare la fondurile inchise de investitii, se impun cu o cota de 16% din suma acestora. Obligatia calcularii si retinerii impozitului pe veniturile sub forma de dividende revine persoanelor juridice odata cu plata dividendelor catre actionari sau asociati. Termenul de virare a impozitului este pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se face plata. In cazul dividendelor distribuite, dar care nu au fost platite actionarilor sau asociatilor pana la sfarsitul anului in care s-a aprobat bilantul contabil, termenul de plata a impozitului pe dividende este pana la data de 31 decembrie a anului respectiv.
(2) Veniturile sub forma de dobanzi pentru:
- depozitele la termen constituite;
- instrumentele de economisire dobandite;
- contractele civile incheiate;
- depozitele la vedere/conturile curente care genereaza venituri din dobanzi impozabile conform prevederilor art. 65 alin. (2) lit.a), constituite;
incepand cu 1 ianuarie 2006 se impun cu o cota de 16% din suma acestora. Pentru veniturile sub forma de dobanzi, impozitul se calculeaza si se retine de catre platitorii de astfel de venituri la momentul inregistrarii in contul curent sau in contul de depozit al titularului, respectiv la momentul rascumpararii, in cazul unor instrumente de economisire. In situatia sumelor primite sub forma de dobanda pentru imprumuturile acordate in baza contractelor civile, calculul impozitului datorat se efectueaza la momentul platii dobanzii. Virarea impozitului pentru veniturile din dobanzi se face lunar, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare inregistrarii/rascumpararii, in cazul unor instrumente de economisire, respectiv la momentul platii dobanzii, pentru venituri de aceasta natura pe baza contractelor civile.
Veniturile din dobanzi impozabile conform prevederilor art. 65 alin. (2) lit. a) se supun prevederilor de mai sus privind calculul, retinerea si virarea impozitului.
Pentru
- depozitele la termen constituite;
- instrumentele de economisire dobandite;
- contractele civile incheiate;
- depozitele la vedere/conturile curente care genereaza venituri din dobanzi impozabile conform prevederilor art. 65 alin. (2) lit.a), constituite;
anterior datei de 1 ianuarie 2006 dar a caror scadenta este incepand cu data de 1 ianuarie 2006, pentru determinarea impozitului pe veniturile din dobanzi se aplica cota de impozit de la data constituirii.
(3) Calculul, retinerea si virarea impozitului pe veniturile din investitii, altele decat cele prevazute la alin. (1) si (2), se efectueaza astfel:
a) Castigul determinat din transferul titlurilor de valoare , altele decat :
- titlurile de participare la fondurile deschise de investitii;
- partile sociale;
- valorile mobiliare in cazul societatilor inchise;
se impune cu cota de 1% pentru cele dobandite de contribuabili inainte de 1 ianuarie 2006 si respectiv, cota de 16% pentru cele dobandite de contribuabili dupa data de 1 ianuarie 2006, inclusiv.
Contribuabilul datoreaza un impozit trimestrial stabilit de catre intermediar/platitor prin aplicarea cotelor de impozit de 1% si respectiv, de 16% asupra castigului trimestrial.
Obligatia calcularii, retinerii si virarii impozitului revine intermediarilor sau altor platitori de venit, dupa caz, la fiecare tranzactie. Impozitul calculat si retinut la sursa reprezinta plata anticipata in contul impozitului trimestrial datorat si se vireaza pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.
Trimestrial intermediarii sau platitorii de venit au obligatia calcularii impozitului trimestrial datorat, prin aplicarea cotelor de 1% respectiv 16% asupra castigului trimestrial al fiecarui contribuabil si stabilirii diferentei intre impozitul trimestrial datorat si cel retinut, pana la data de 25 a lunii urmatoare trimestrului incheiat.
c) in cazul castigurilor determinate din transferul valorilor mobiliare in cazul societatilor inchise si din transferul partilor sociale impozitul se calculeaza prin aplicarea cotei de 16%, impozitul fiind final.
Obligatia calcularii, retinerii si virarii impozitului revine dobanditorului de valori mobiliare sau de parti sociale, in momentul incheierii tranzactiei, pe baza contractului incheiat intre parti.
In cazul in care dobanditorul de titluri de valoare nu este o persoana fizica romana cu domiciliul in Romania, obligatia de calcul, retinere si virare a impozitului dupa caz, revine persoanei juridice romane la care persoana fizica a detinut titlurile de valoare supuse tranzactiei, in cazul in care dobanditorul de titluri nu isi desemneaza un alt imputernicit conform Codului de procedura fiscala.
Persoana juridica indeplineste aceste obligatii fiscale urmare calitatii acesteia de imputernicit conform Codului de procedura fiscala al dobaditorului de titluri de valoare.
Transmiterea dreptului de proprietate asupra valorilor mobiliare sau partilor sociale trebuie inscrisa in registrul comertului si/sau in registrul asociatilor/actionarilor, dupa caz, operatiune care nu se poate efectua fara justificarea virarii impozitului la bugetul de stat.
Termenul de virare a impozitului este pana la data la care se depun documentele pentru transcrierea dreptului de proprietate asupra partilor sociale sau valorilor mobiliare la registrul comertului sau in registrul actionarilor, dupa caz.
In situatia in care partile contractante convin ca plata partilor sociale sau a valorilor mobiliare sa se faca esalonat, termenul de virare a impozitului pentru platitorii de astfel de venituri este pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost scadent.
d) in cazul castigului determinat din rascumpararea titlurilor de participare la un fond deschis de investitii impozitul se calculeaza la fiecare tranzactie, prin aplicarea cotei de 16%, impozitul fiind final.
Obligatia calcularii, retinerii si virarii impozitului revine societatii de administrare a investitiilor. Impozitul calculat si retinut la sursa se vireaza pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.
f) castigul din operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen, pe baza de contract, precum si din orice alte operatiuni de acest gen, se impune cu o cota de 16%, impozitul fiind final.
Obligatia calcularii, retinerii si virarii impozitului revine intermediarilor sau altor platitori de venit, dupa caz. Impozitul calculat si retinut la sursa se vireaza pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.
g) venitul impozabil obtinut din lichidare/dizolvare fara lichidare a unei persoane juridice de catre actionari/asociati persoane fizice, se impune cu o cota de 16%, impozitul fiind final.
Obligatia calcularii, retinerii si virarii impozitului revine persoanei juridice. Impozitul calculat si retinut la sursa se vireaza pana la data depunerii situatiei financiare finale la oficiul registrului comertului, intocmite de lichidatori."
(4) Pierderile rezultate din tranzactiile cu:
- titlurile de participare la fondurile deschise de investitii;
- partile sociale;
- valorile mobiliare in cazul societatilor inchise;
nu sunt recunoscute din punct de vedere fiscal, nu se recupereaza si constituie pierderi definitive ale contribuabilului.
(5) Pierderile trimestriale rezultate din tranzactionarea titlurilor de valoare altele decat cele prevazute la alin. (4) nu sunt recunoscute din punct de vedere fiscal, nu se recupereaza si constituie pierderi definitive ale contribuabilului.
(6) Cursul de schimb necesar pentru transformarea in lei a sumelor exprimate in valuta, in cazul transferului dreptului de proprietate asupra titlurilor de valoare, este cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, pentru ziua anterioara efectuarii platii venitului. In situatia in care partile contractante convin ca plata sa se faca esalonat, in rate, cursul de schimb utilizat este cel al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, pentru ziua anterioara efectuarii fiecarei plati.
(7) In aplicarea prevederilor prezentului articol se utilizeaza norme privind determinarea, retinerea si virarea impozitului pe castigul de capital din transferul titlurilor de valoare obtinut de persoanele fizice, care se emit de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, cu avizul Ministerului Finantelor Publice.”
12. Articolul 77 alineatul (4) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“(4) Nu sunt impozabile veniturile obtinute din premii si din jocuri de noroc, in bani si/sau in natura, sub valoarea sumei neimpozabile stabilite in suma de 6.000.000 lei (600 RON) pentru fiecare concurs sau joc de noroc, realizate de la acelasi organizator sau platitor intr-o singura zi.”
13. Capitolul VIII1 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“capitolul viii1 venituri DIN TRANSFERUL PROPRIETATILOR IMOBILIARE din patrimoniul personal
ART. 771
Definirea venitului din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal
(1) Sunt supuse impozitarii veniturile realizate din transferul dreptului de proprietate asupra constructiilor de orice fel si terenul aferent acestora, care se instraineaza in termen de pana la 3 ani inclusiv, de la data dobandirii, precum si veniturile realizate din transferul dreptului de proprietate asupra terenurilor de orice fel, fara constructii, dobandite dupa 1 ianuarie 1990.
In sensul prezentei ordonante, prin teren aferent constructiei se intelege terenul de sub constructie.
(2) Venitul impozabil din transferul proprietatilor imobiliare, cu exceptiile prevazute la alin. (3), reprezinta, dupa caz:
a) pretul de vanzare, mentionat in contractul de vanzare cumparare;
b) valoarea proprietatii imobiliare mentionata in act, pentru: schimb, renta viagera, dare in plata, adjudecare, contract de intretinere, hotarare judecatoreasca etc.;
c) valoarea maxima rezultata din expertizele utilizate de catre camerele notarilor publici, in circumscriptia careia se afla proprietatea imobiliara, la data efectuarii transferului in cazul imobilelor a caror valoare nu se poate stabili in cazurile prevazute la lit. b);
d) venitul impozabil se determina la momentul incheierii contractelor de vanzare-cumparare cu plata in rate si orice acord preliminar de vanzare cumparare sau transfer pentru care exista o data ulterioara a transferului dreptului de proprietate asupra proprietatii imobiliare, si reprezinta suma totala din contract/acord, indiferent de momentul platii sumei.
e) valoarea din raportul de expertiza intocmit de un expert autorizat in conditiile legii, in cazul in care nu se pot aplica prevederile lit. a) - c).
f) in cazul in care proprietatea imobiliara instrainata este compusa din bunuri a caror transfer genereaza venituri impozabile si neimpozabile conform alin. (1) valoarea de instrainare se va imparti pe elemente componente instrainate.
(3) Sunt exceptate de la prevederile alin. (1) aportul in natura la capitalul social al societatilor comerciale, precum si veniturile realizate prin:
a) reconstituirea dreptului de proprietate, in conditiile legilor speciale;
b) mostenire;
c) donatie intre rude pana la gradul al doilea, inclusiv;
asupra constructiilor de orice fel cu terenul aferent, terenurile fara constructii din intravilan si extravilan.
(4) Expertizele intocmite de camerele notarilor publici vor fi reactualizate cel putin o data pe an si comunicate directiilor generale ale finantelor publice din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
(5) Venitul din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal detinute in comun, in devalmasie, se repartizeaza in mod egal intre proprietarii comuni. In conditiile in care coproprietarii decid asupra unei alte impartirii, se va anexa la actul de transfer al dreptului de proprietate asupra constructiilor si/sau terenurilor, un act autentificat din care sa rezulte vointa partilor.”
#PAGEBREAK#
ART. 772
Stabilirea si plata impozitului pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare
(1) Impozitul se calculeaza si se retine de catre dobanditorul proprietatii imobiliare prin aplicarea unei cote de 2% asupra venitului impozabil, la momentul incheierii tranzactiei intre parti. Proprietatea imobiliara nu poate fi intabulata pe numele noului proprietar fara justificarea platii impozitului.
(2) Impozitul retinut potrivit alin.(1) se vireaza de dobanditor, la bugetul de stat in termen de 5 zile de la data la care a fost retinut.
(3) Impozitul retinut la sursa reprezinta impozit final pe venit.
ART. 773
Obligatii declarative privind transferul proprietatilor imobiliare
(1) Notarii publici care autentifica actele intre vii translative ale dreptului de proprietate au obligatia sa depuna semestrial la organul fiscal teritorial o declaratie informativa privind transferurile de proprietati imobiliare, cuprinzand urmatoarele elemente pentru fiecare tranzactie:
a) partile contractante;
b) valoarea inscrisa in documentul de transfer;
c) impozitul pe venitul din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal.
(2) In cazul in care transferul dreptului de proprietate asupra constructiilor sau terenurilor se face prin alta procedura decat cea notariala, contribuabilul care a realizat venitul are obligatia de a declara venitul obtinut, in maximum 5 zile de la data instrainarii bunului, la organul fiscal in a carui raza teritoriala isi are domiciliul fiscal. Contribuabilii care nu au domiciliul fiscal in Romania declara venitul obtinut la organul fiscal in a carui raza teritoriala este situata proprietatea imobiliara instrainata.
Organul fiscal competent calculeaza impozitul datorat aplicand cota prevazuta la art. 772 la venitul impozabil si emite decizia de impunere. Impozitul se achita in termen de 30 de zile de la data primirii deciziei de impunere, impozitul astfel stabilit reprezentand impozit final.
(3) Procedura de declarare, de calcul si de plata a impozitului se stabileste prin ordin al ministrului finantelor publice, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
14. Articolul 83 alineatul (3)1 se abroga.
15. Articolul 83 alineatul (5) literele a) si b) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
(5) Contribuabilii nu sunt obligati sa depuna declaratie de venit la organul fiscal competent, daca:
a) obtin numai venituri sub forma de salarii;
b) obtin numai venituri din investitii, pensii, venituri din premii si din jocuri de noroc, venituri din alte surse a caror impunere este finala;”
16. Articolul 84 alineatele (1) si (2) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
“(1) Impozitul pe venitul net anual impozabil datorat este calculat de organul fiscal competent pe fiecare sursa din categoriile de venituri mentionate la art.41 lit.a), c) si f) prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului net anual impozabil din anul fiscal respectiv, pe baza declaratiei de venit pentru contribuabilii persoane fizice care au domiciliul fiscal in Romania. Pentru ceilalti contribuabili persoane fizice impozitul pe venitul net anual impozabil datorat este calculat de organul fiscal competent pe baza declaratiilor speciale.
(2) Contribuabilii pot dispune asupra destinatiei unei sume reprezentand pana la 2% din impozitul pe venitul net anual impozabil datorat pentru sponsorizarea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii, unitatilor de cult precum si pentru acordarea de burse private conform legii “.
17. Articolul 86 alineatul (2) paragraful 3 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“ Contractul de asociere se inregistreaza la organul fiscal competent in termen de 15 zile de la data incheierii acestuia.”
18. Articolul 89 alineatul (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“(3) Cu exceptia platii impozitului pe venit prin retinere la sursa, contribuabilii persoane fizice nerezidente, care realizeaza venituri din Romania, potrivit prezentului titlu, au obligatia sa declare si sa plateasca impozitul corespunzator fiecarei surse de venit, direct sau printr-un imputernicit conform Codului de procedura fiscala.”
19. Articolul 95 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“Art. 95
Definitivarea impunerii pe anul 2005
Pentru definitivarea impozitului aferent venitului realizat in anul fiscal 2005, se va elabora formularistica necesara ce va fi aprobata prin ordin al ministrului finantelor publice.”
20. Articolul III alineatul (1) lit. c), (2) si (4) se abroga.
D. TITLUL V - Impozitul pe veniturile obTinute din Romania de nerezidenti si impozitul pe reprezentantele firmelor straine infiintate in Romania
1. Art.115 alineatul (1) se completeaza cu o noua litera, litera p1) si va avea urmatorul cuprins :
“p1) venituri realizate de nerezidenti din lichidare/ dizolvare fara lichidare a unei persoane juridice romane. Venitul brut realizat din lichidare /dizolvare fara lichidare a unei persoane juridice romane reprezinta suma excedentului distributiilor in bani sau in natura care depaseste aportul la capitalul social al persoanei fizice/juridice beneficiare. “
2. Articolul 116, alin. (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“(2) Impozitul datorat se calculeaza prin aplicarea urmatoarelor cote asupra veniturilor brute:
a) 16% pentru dobanzile la depozitele la termen, certificate de depozit si alte instrumente de economisire la banci si la alte institutii de credit autorizate si situate in Romania, precum si pentru dobanzile la depozitele la vedere/conturi curente pentru care ratele dobanzilor sunt mai mari sau egale cu nivelul ratelor dobanzilor de referinta pe pietele interbancare la depozitele la o luna, comunicate in prima zi lucratoare a lunii pentru care se face calculul, corespunzatoare monedelor in care sunt denominate depozitele la vedere/conturile curente respective, precum si la depunerile la casele de ajutor reciproc, constituite/achizitionate dupa data de 1 ianuarie 2006.
Pentru dobanzile la depozitele la termen, certificate de depozit si alte instrumente de economisire la banci si la alte institutii de credit autorizate si situate in Romania, precum si pentru dobanzile la depozitele la vedere/conturi curente pentru care ratele dobanzilor sunt mai mari sau egale cu nivelul ratelor dobanzilor de referinta pe pietele interbancare la depozitele la o luna, comunicate in prima zi lucratoare a lunii pentru care se face calculul, corespunzatoare monedelor in care sunt denominate depozitele la vedere/conturile curente respective, precum si la depunerile la casele de ajutor reciproc, constituite/achizitionate anterior datei de 1 ianuarie 2006 impozitul pe dobanzi se calculeaza prin aplicarea cotei de impozit de la data constituirii.
b) 20% pentru veniturile obtinute din jocuri de noroc, prevazute la art. 115 alin. (1) lit. p);
c) 16% in cazul oricaror venituri impozabile obtinute din Romania, asa cum sunt enumerate la art. 115.
3. Alineatul (3) al articolului 116 se abroga.
4. Dupa alineatul (5) al articolului 116 se introduce un nou alineat, alineatul (51), cu urmatorul cuprins:
“(51) Pentru veniturile sub forma de dobanzi, impozitul se calculeaza si se retine de catre platitorii de astfel de venituri la momentul inregistrarii in contul curent sau in contul de depozit al titularului, respectiv la momentul rascumpararii, in cazul unor instrumente de economisire. Virarea impozitului pentru veniturile din dobanzi se face lunar, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare inregistrarii/rascumpararii.
5. Articolul 117, litera c) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“c) dobanda la instrumente/titluri de creanta emise de societatile comerciale romane, constituite potrivit Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, daca instrumentele/titlurile de creanta sunt tranzactionate pe o piata de valori mobiliare recunoscuta si dobanda este platita unei persoane care nu este o persoana afiliata a emitatorului instrumentelor/ titlurilor de creanta.”
6. Articolul 117, litera g) se completeaza si va avea urmatorul cuprins:
“g) veniturile persoanelor juridice straine care desfasoara in Romania activitati de consultanta in cadrul unor acorduri de finantare gratuita incheiate de Guvernul Romaniei/autoritati publice cu alte guverne/autoritati publice sau organizatii internationale guvernamentale sau neguvernamentale;”.
7. Dupa litera h) de la articolul 117 se introduce o noua litera, litera i), cu urmatorul continut:
“i) dupa data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, dobanzile obtinute din Romania de persoane fizice rezidente in statele membre ale Uniunii Europene, sunt scutite de impozit.”
8. Articolul 118, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“(2) Pentru aplicarea prevederilor conventiei de evitare a dublei impuneri nerezidentul are obligatia de a prezenta platitorului de venit, in momentul realizarii venitului, certificatul de rezidenta fiscala eliberat de catre autoritatea competenta din statul sau de rezidenta. In cazul in care certificatul de rezidenta fiscala nu se prezinta in acest termen, se aplica prevederile titlului V. In momentul prezentarii certificatului de rezidenta fiscala se aplica prevederile conventiei de evitare a dublei impuneri si se face regularizarea impozitului in cadrul termenului legal de prescriptie, in conditiile in care certificatul de rezidenta fiscala mentioneaza ca beneficiarul venitului a avut, in termenul de prescriptie, rezidenta fiscala in statul contractant cu care este incheiata conventia de evitare a dublei impuneri, pentru toata perioada in care s-au realizat veniturile din Romania.”
9. Dupa alineatul (1) al articolului 119 se introduce un nou alineat, alineatul (1)1, cu urmatorul cuprins:
“(1)1 Dupa data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, platitorii de venituri sub forma dobanzilor au obligatia sa depuna o declaratie informativa referitoare la platile de astfel de venituri facute catre persoane fizice rezidente in statele membre ale Uniunii Europene. Declaratia se depune pana la data de 28 (29) februarie inclusiv a anului curent pentru informatii referitoare la platile de dobanzi facute in cursul anului precendent. Modelul si continutul declaratiei informative, precum si procedura de declarare a veniturilor din dobanzile realizate din Romania de catre persoane fizice rezidente in statele membre ale Uniunii Europene se aproba prin ordin al ministrului finantelor publice, de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala, potrivit Codului de procedura fiscala.”
E. Titlul VI - Taxa pe valoarea adaugata
1. Alineatele (7) si (8) ale articolului 128 se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
“(7) Transferul de active efectuat cu ocazia operatiunilor de divizare nu constituie livrare de bunuri/prestare de servicii, indiferent daca e facuta cu plata sau nu, daca primitorului activelor i-ar fi fost permisa deducerea integrala a taxei pe valoarea adaugata, daca aceasta s-ar fi aplicat transferului respectiv. Destinatarul este considerat a fi succesorul cedentului in ceea ce priveste ajustarea dreptului de deducere a taxei pe valoarea adaugata aferente activelor transferate in conditiile prevazute de prezentul titlu.
(8) Nu constituie livrare de bunuri/prestare de servicii aportul in natura la capitalul social al unei societati comerciale, sau transferul de active efectuat cu ocazia operatiunilor de fuziune, daca primitorului activelor i-ar fi fost permisa deducerea integrala a taxei pe valoarea adaugata, daca aceasta s-ar fi aplicat transferului respectiv. Destinatarul este considerat a fi succesorul cedentului in ceea ce priveste ajustarea dreptului de deducere a taxei pe valoarea adaugata aferente activelor transferate in conditiile prevazute de prezentul titlu. In situatia in care primitorul activelor este o persoana impozabila, care nu are dreptul de deducere a taxei pe valoarea adaugata sau are dreptul de deducere partial, operatiunea se considera livrare de bunuri/prestare de servicii, daca taxa pe valoarea adaugata aferenta activelor respective sau partilor lor componente a fost dedusa total sau partial.
2. Alineatul (2) al articolului 131 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“(2) Prin derogare de la prevederile alin. (1), atunci cand bunurile sunt plasate, dupa intrarea lor in tara, in regimuri vamale suspensive, aceste bunuri nu se cuprind in sfera de aplicare a taxei pe valoarea adaugata. Totusi, acestea sunt supuse reglementarilor vamale in ceea ce priveste plata sau, dupa caz, garantarea taxei pe valoarea adaugata pe perioada cat se afla in regim vamal suspensiv.”
3. La articolul 132 alineatul (1), dupa litera e) se adauga doua noi litere, lit. f) si g), cu urmatorul cuprins:
"f) in cazul livrarii de gaze prin sistemul de distributie a gazelor naturale, sau al livrarii de energie electrica, catre un comerciant persoana impozabila, locul livrarii se considera locul unde comerciantul persoana impozabila isi are sediul activitatii sau un sediu permanent pentru care se livreaza bunurile, sau, in absenta unui astfel de sediu, locul in care acesta are domiciliul stabil sau resedinta sa obisnuita. In sensul prezentei prevederi, comerciantul persoana impozabila reprezinta persoana impozabila a carei principala activitate in ceea ce priveste cumpararile de gaz si energie electrica o reprezinta revanzarea de astfel de bunuri si al carei consum propriu de astfel de bunuri este neglijabil;
g) in cazul livrarii de gaze prin sistemul de distributie a gazelor naturale, sau al livrarii de energie electrica, in situatia in care o astfel de livrare nu se regaseste la litera f), locul livrarii reprezinta locul in care cumparatorul utilizeaza si consuma efectiv gazul natural sau energia electrica. In situatia in care bunurile nu sunt consumate de cumparator ci sunt livrate unei alte persoane, partea neutilizata de gaz sau energia electrica se considera ca fiind utilizata si consumata la locul in care noul cumparator isi are sediul activitatii sau un astfel de sediu permanent pentru care se livreaza bunurile, sau, in absenta unui astfel de sediu, locul in care acesta are domiciliul stabil sau resedinta sa obisnuita."
4. Alineatul (3) al articolului 132 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“(3) In situatia in care locul livrãrii stabilit conform alin.(1) lit.a) se situeazã in afara Romaniei, bunurile fiind importate in Romania, locul importului de bunuri, precum si locul oricãrei livrãri ulterioare importului, se considerã a fi in Romania."
5. La articolul 133 alineatul (2) litera c) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"c) sediul activitatii economice sau sediul permanent al beneficiarului pentru care sunt prestate serviciile sau, in absenta acestora, domiciliul sau resedinta obisnuita a beneficiarului in cazul urmatoarelor servicii:
1. inchirierea de bunuri mobile corporale;
2. operatiunile de leasing avand ca obiect utilizarea bunurilor mobile corporale;
3. transferul si/sau transmiterea folosintei drepturilor de autor, brevetelor, licentelor, marcilor comerciale si al altor drepturi similare;
4. serviciile de publicitate si marketing;
5. serviciile de consultanta, de inginerie, juridice si de avocatura, serviciile contabililor si expertilor contabili, ale birourilor de studii si alte servicii similare;
6. prelucrarea de date si furnizarea de informatii;
7.operatiunile bancare, financiare si de asigurari, inclusiv reasigurari, cu exceptia inchirierii de seifuri;
8. punerea la dispozitie de personal;
9. acordarea accesului la sistemele de distributie a gazului natural si energiei electrice, inclusiv serviciile de transport si transmitere prin intermediul acestor sisteme, precum si alte prestari de servicii legate direct de acestea;
10. telecomunicatiile. Sunt considerate servicii de telecomunicatii serviciile avand ca obiect transmiterea, emiterea si receptia de semnale, inscrisuri, imagini si sunete sau informatii de orice natura prin cablu, radio, mijloace optice sau alte mijloace electromagnetice, inclusiv cedarea dreptului de utilizare a mijloacelor pentru astfel de transmisii, emiteri sau receptii; serviciile de telecomunicatii cuprind, de asemenea, si furnizarea accesului la reteaua mondiala de informatii;
11. serviciile de radiodifuziune si de televiziune;
12. serviciile furnizate pe cale electronica; sunt considerate servicii furnizate pe cale electronica: furnizarea si conceperea de site-uri informatice, mentenanta la distanta a programelor si echipamentelor, furnizarea de programe informatice - software - si actualizarea acestora, furnizarea de imagini, de texte si de informatii si punerea la dispozitie de baze de date, furnizarea de muzica, de filme si de jocuri, inclusiv jocuri de noroc, transmiterea si difuzarea de emisiuni si evenimente politice, culturale, artistice, sportive, stiintifice, de divertisment si furnizarea de servicii de invatamant la distanta. Atunci cand furnizorul de servicii si clientul sau comunica prin curier electronic, aceasta nu inseamna in sine ca serviciul furnizat este un serviciu electronic;
13. obligatia de a se abtine de la realizarea sau exercitarea, total sau partial, a unei activitati economice sau a unui drept mentionat in prezenta litera;
14. prestarile de servicii efectuate de intermediari care intervin in furnizarea prestarilor prevazute in prezenta litera;"
6. Alineatul (5) al articolului 134 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“(5) Exigibilitatea taxei pe valoarea adaugata este anticipata faptului generator si intervine:
a) la data la care este emisa o factura fiscala, inaintea livrarii de bunuri sau a prestarii de servicii;
b) la data incasarii avansului, in cazul in care se incaseaza avansuri inaintea livrarii de bunuri sau a prestarii de servicii. Se excepteaza de la aceasta prevedere avansurile incasate pentru plata importurilor, a drepturilor vamale si a altor impozite datorate in vama potrivit legii, precum si orice avansuri incasate pentru operatiuni scutite de taxa pe valoarea adaugata sau care nu sunt in sfera de aplicare a taxei. Prin avansuri se intelege incasarea partiala sau integrala a contravalorii bunurilor sau serviciilor, inaintea livrarii, respectiv a prestarii.”
7. Alineatul (4) al articolului 135 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(4) Pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii care se efectueaza continuu, dand loc la decontari sau plati succesive - energie electrica si termica, gaze naturale, apa, servicii telefonice si altele similare -, exigibilitatea taxei pe valoarea adaugata intervine la data intocmirii documentelor prin care furnizorii/prestatorii au stabilit cantitatile livrate si serviciile prestate, dar nu mai tarziu de finele lunii urmatoare celei in care s-a efectuat livrarea/prestarea. In cazul livrarilor de gaze naturale si energie electrica prevazute la art. 132 alin.(1) lit. f) si g), efectuate de persoane impozabile stabilite in strainatate, exigibilitatea taxei pe valoarea adaugata intervine la data primirii facturii sau la data achitarii partiale sau totale a livrarii, in cazul in care nu s-a primit factura furnizorului pana la aceasta data."
8. Articolul 136 se modifica si va avea urmãtorul cuprins:
"Exigibilitatea pentru importul de bunuri
Art. 136. - (1) In cazul unui import de bunuri, taxa pe valoarea adãugatã devine exigibilã la data la care ia nastere datoria vamala pentru bunurile respective, conform legislatiei vamale in vigoare.
(2) In cazul importurilor de bunuri care sunt plasate in regimul de antrepozit fiscal prevãzut la art. 163 lit. c), exigibilitatea taxei pe valoarea adãugatã aferentã accizei, care, potrivit art. 139 alin. (1), este cuprinsã in baza de impozitare a taxei pe valoarea adãugatã, intervine la data la care acciza este exigibilã."
#PAGEBREAK#
9.Alineatul (3) al articolului 141 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“Orice persoana impozabila poate opta pentru taxarea operatiunilor prevazute la alin.(2) lit. k), in conditiile stabilite prin norme. Pentru aplicarea regimului de taxare persoana impozabila are obligatia sa depuna la organul fiscal competent o notificare. Regimul de taxare poate fi aplicat de la data depunerii notificarii sau de la o data ulterioara inscrisa in notificare.”
10. La articolul 142, dupa litera j), se adauga o noua litera, litera k), cu urmatorul cuprins:
"k) importul de gaze prin sistemul de distributie a gazului natural, si importul de energie electrica."
11. Articolul 145 alineatul (8) litera a) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"a) pentru taxa pe valoarea adaugata datorata sau achitata, aferenta bunurilor care i-au fost livrate sau urmeaza sa ii fie livrate, si pentru prestarile de servicii care i-au fost prestate ori urmeaza sa ii fie prestate de o alta persoana impozabila, cu factura fiscala, care cuprinde informatiile prevazute la art. 155 alin. (8), si este emisa pe numele persoanei de catre o persoana impozabila inregistrata ca platitor de taxa pe valoarea adaugata. Beneficiarii livrarilor de gaze naturale si energie electrica prevazuti la art. 150 alin.(1) lit.c) si beneficiarii serviciilor prevazute la art. 150 alin. (1) lit. b) si art. 151 alin. (1) lit. b), care sunt inregistrati ca platitori de taxa pe valoarea adaugata, justifica taxa dedusa, cu factura fiscala, intocmita potrivit art. 155 alin. (4);"
12. La articolul 150 alineatul (1), dupa litera b) se adauga o noua litera, litera c), cu urmatorul cuprins:
"c) beneficiarii prevazuti la art. 132 alin.(1) lit.f) si g) ai livrarilor de gaze naturale si energie electrica efectuate de persoane impozabile stabilite in strainatate, indiferent daca beneficiarii sunt sau nu inregistrati ca platitori de taxa pe valoarea adaugata."
13. Alineatul (3) al articolului 151 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(3) In cazul livrarilor de bunuri taxabile pentru care locul livrarii este considerat a fi in Romania, efectuate de persoane stabilite in strainatate, acestea au obligatia sa desemneze un reprezentant fiscal in Romania, cu exceptia livrarilor de gaze naturale si energie electrica prevazute la art. 132 alin.(1) lit. f) si g) pentru care persoana obligata la plata taxei pe valoarea adaugata este beneficiarul conform art. 150 alin. (1) lit.c)."
14. Dupa articolul 151 se introduce un nou articol, articolul 1511, cu urmatorul cuprins:
Art. 1511 “Raspunderea individuala si in solidar pentru plata taxei pe valoarea adaugata”
“(1) Beneficiarul este tinut raspunzator individual si in solidar pentru plata taxei pe valoarea adaugata, in situatia in care persoana obligata la plata taxei pe valoarea adaugata este furnizorul sau prestatorul conform art. 150 alin.(1) lit. a), sau reprezentantul fiscal desemnat de o persoana impozabila stabilita in strainatate conform art. 151, daca factura fiscala prevazuta la alin.155 alin.(1):
a) nu este emisa;
b)cuprinde date incorecte in ceea ce priveste una din urmatoarele informatii: numele, adresa, codul de identificare fiscala al partilor contractante, denumirea sau cantitatea bunurilor livrate sau serviciilor prestate, elementele necesare calcularii bazei impozabile;
-321 c) nu mentioneaza valoarea taxei pe valoarea adaugata sau o mentioneaza incorect.
(2) Prin derogare de la prevederile alin.(1) daca beneficiarul dovedeste achitarea taxei pe valoarea adaugata catre furnizor sau prestator, nu mai este tinut raspunzator individual si in solidar pentru plata taxei.
(3)Beneficiarul este tinut raspunzator individual si in solidar pentru plata taxei pe valoarea adaugata, in situatia in care persoana obligata la plata taxei pe valoarea adaugata pentru o livrare de bunuri taxabila, care are locul livrarii in Romania, conform art. 151 alin.(3), este o persoana stabilita in strainatate care nu si-a desemnat un reprezentant fiscal in Romania sau nu are un sediu permanent in Romania.
(4) Obligatiile beneficiarului prevazute la alin. (1) si alin.(3) nu afecteaza exercitarea dreptului de deducere in conditiile stabilite la art. 145.”
15. Articolul 152 se completeaza cu doua noi alineate, alineatul (8) si alineatul (9), cu urmatorul cuprins:
“(8) Persoanele impozabile care nu sunt inregistrate ca platitori de taxa pe valoarea adaugata si care obtin in anul precedent aderarii Romaniei la Uniunea Europeana o cifra de afaceri din operatiunile prevazute la alin.(9) care depaseste plafonul de 35.000 Euro transformat in lei la cursul de schimb valutar din ultima zi lucratoare a anului 2006, rotunjit la urmatoarea mie, sunt obligate sa solicite inregistrarea ca platitor de taxa pe valoarea adaugata in termen de 30 de zile de la data aderarii.
(9) Cifra de afaceri care serveste drept referinta pentru aplicarea alin.(8) este constituita din valoarea totala, exclusiv taxa, a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii efectuate in cursul unui an calendaristic, care ar fi taxabile daca nu ar fi desfasurate de o persoana impozabila care aplica regimul special de scutire, incluzand si operatiunile scutite cu drept de deducere si cele scutite fara drept de deducere prevazute la art. 141 alin.(2) lit. c), d) si k) daca acestea nu sunt accesorii activitatii principale. Nu se includ in calculul cifrei de afaceri urmatoarele:
a)livrarile de active fixe corporale sau necorporale efectuate de persoana impozabila. In sensul prezentului articol prin activ fix corporal sau necorporal se intelege orice activ detinut pentru a fi utilizat in productia sau livrarea de bunuri, ori in prestarea de servicii, pentru a fi inchiriat tertilor sau pentru scopuri administrative, daca acest activ are o durata normala de utilizare mai mare de 1 an si are o valoare mai mare decat limita prevazuta prin hotarare a Guvernului ;
b)operatiunile prevazute la art. 141 alin.(2) lit. c), d) si k), daca acestea sunt accesorii activitatii principale.”
-321 16. Alineatul (4) al articolului 155 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(4) Pentru prestarile de servicii efectuate de prestatori stabiliti in strainatate, pentru care beneficiarii au obligatia platii taxei pe valoarea adaugata, acestia din urma, daca sunt inregistrati ca platitori de taxa pe valoarea adaugata, trebuie sa autofactureze operatiunile respective, prin emiterea unei facturi fiscale, la data primirii facturii prestatorului sau la data efectuarii platii catre prestator, in cazul in care nu s-a primit factura prestatorului pana la aceasta data. Pentru livrarile de gaze naturale si energie electrica prevazute la art. 132 alin.(1) lit.f) si g), efectuate de persoane impozabile stabilite in strainatate, pentru care beneficiarii au obligatia platii taxei pe valoarea adaugata, acestia din urma, daca sunt inregistrati ca platitori de taxa pe valoarea adaugata, trebuie sa autofactureze operatiunile respective, prin emiterea unei facturi fiscale, la data primirii facturii sau la data efectuarii platii catre furnizor, in cazul in care nu s-a primit factura furnizorului pana la aceasta data. Operatiunile de leasing extern se autofactureaza de catre beneficiarii din Romania, inregistrati ca platitori de taxa pe valoarea adaugata, la data stabilita prin contract pentru plata ratelor de leasing si/sau la data platii de sume in avans. Persoanele care nu sunt inregistrate ca platitori de taxa pe valoarea adaugata vor urma procedura prevazuta la art. 156 alin. (3). Regimul fiscal al facturilor fiscale emise prin autofacturare se stabileste prin norme."
17. Alineatul (3) al articolului 156 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(3) Persoanele neinregistrate ca platitori de taxa pe valoarea adaugata, care sunt beneficiari ai operatiunilor prevazute la art. 150 alin. (1) lit. b) si c) si art. 151 alin. (1) lit. b), trebuie sa intocmeasca un decont de taxa pe valoarea adaugata special, potrivit modelului stabilit de Ministerul Finantelor Publice, pe care il depun la organul fiscal competent numai atunci cand realizeaza astfel de operatiuni. Decontul se depune pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care a fost primita factura furnizorului/prestatorului sau a fost efectuata plata catre furnizor/prestator, in cazul platilor fara factura. Pentru operatiunile de leasing extern, decontul special se depune pana la data de 25 a lunii urmatoare celei stabilite prin contract pentru plata ratelor de leasing si/sau celei in care au fost efectuate plati in avans.”
18. La art. 156, dupa alineatul (3), se introduc 3 alineate noi, alineatele (4), (5) si (6), care vor avea urmatorul cuprins:
“(4) Persoanele impozabile inregistrate ca platitori de taxa pe valoarea adaugata, a caror cifra de afaceri, astfel cum este prevazuta la art.152 alin.(6), realizata la finele unui an calendaristic este inferioara sumei de 10.000 EURO calculata la cursul de schimb valutar din ultima zi lucratoare a anului precedent, trebuie sa comunice printr-o notificare scrisa organelor fiscale de care apartin pana la data de 25 februarie, urmatoarele informatii :
a) suma totala a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii, si suma taxei pe valoarea adaugata aferente, catre platitori de taxa pe valoarea adaugata;
b)suma totala a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii, si suma taxei pe valoarea adaugata aferente, catre persoane care nu sunt inregistrate ca platitori de taxa pe valoarea adaugata.
(5) Persoanele impozabile neinregistrate ca platitori de taxa pe valoarea adaugata, care aplica regimul special de scutire prevazut la art. 152, a caror cifra de afaceri, astfel cum este prevazuta la art. 152 alin.(6) dar excluzand veniturile obtinute din vanzarea de bilete de transport international rutier de persoane cu locul plecarii din Romania, realizata la finele unui an calendaristic este intre 10.000- 35.000 EURO, calculata la cursul de schimb valutar din ultima zi lucratoare a anului precedent, trebuie sa comunice printr-o notificare scrisa organelor fiscale de care apartin, pana la data de 25 februarie, urmatoarele informatii:
a) suma totala a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii catre platitori de taxa pe valoarea adaugata;
b)suma totala a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii catre persoane care nu sunt inregistrate ca platitori de taxa pe valoarea adaugata.
c) suma totala si taxa pe valoarea adaugata aferenta achizitiilor de la persoane inregistrate ca platitori de taxa pe valoarea adaugata;
d)suma totala a achizitiilor de la persoane care nu sunt inregistrate ca platitori de taxa pe valoarea adaugata.
(6) Persoanele impozabile inregistrate ca platitori de taxa pe valoarea adaugata care presteaza servicii de transport international trebuie sa comunice printr-o notificare scrisa organelor fiscale de care apartin, pana la data de 25 februarie a anului urmator, suma totala a veniturilor obtinute din vanzarea de bilete pentru transportul rutier international de persoane cu locul de plecare din Romania.”
19. Alineatul (2) al articolului 157 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“(2) Taxa pe valoarea adãugatã pentru importuri de bunuri, cu exceptia celor scutite de taxa pe valoarea adãugatã, se plãteste la organul vamal la data la care intervine exigibilitatea taxei pe valoarea adaugata conform art. 136.”
20. Articolul 1601 alin.(2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(2) Bunurile pentru care se aplica masurile de simplificare sunt:
a) deseurile si materiile prime secundare rezultate din valorificarea acestora, astfel cum sunt definite de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 16/2001 privind gestionarea deseurilor industriale reciclabile, republicata, cu modificarile ulterioare;
b) terenurile de orice fel;
c) cladirile de orice fel sau partile de cladire;
d) materialul lemnos prevazut prin normele metodologice de aplicare a Codului fiscal.”
#PAGEBREAK#
F. Titlul VII - ACCIZE
1. Articolul 162 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“Sfera de aplicare
Art.162. - Accizele armonizate sunt taxe speciale de consum care se datoreaza bugetului de stat, pentru urmatoarele produse provenite din productia interna sau din import:
a) bere;
b) vinuri;
c) bauturi fermentate, altele decat bere si vinuri;
d) produse intermediare;
e) alcool etilic;
f) produse din tutun;
g) produse energetice;
h) electricitate.”
2. Literele c), e) si h) de la articolul 163 se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
“c) antrepozitul fiscal este locul, reteaua de transport si reteaua de distributie de energie electrica, aflate sub controlul autoritatii fiscale competente, unde produsele accizabile sunt produse, transformate, detinute, primite sau expediate in regim suspensiv, de catre antrepozitarul autorizat, in exercitiul activitatii, in anumite conditii prevazute de prezentul titlu si de norme; [...]
e) antrepozitarul autorizat este persoana fizica sau juridica autorizata de autoritatea fiscala competenta, in exercitarea activitatii acesteia, sa produca, sa transforme, sa detina, sa primeasca si sa expedieze produse accizabile, intr-un antrepozit fiscal. Se considera antrepozitar autorizat si persoana juridica, titulara a unei licente de furnizare, care asigura alimentarea cu energie electrica a unuia sau mai multor consumatori, in baza unui contract de furnizare;[...]
h) codul NC reprezinta pozitia tarifara, subpozitia tarifara sau codul tarifar, conform Nomenclaturii Combinate din Tariful Vamal de Import al Romaniei valabil in anul anterior anului in curs.”
3. La articolul 163 se introduc doua litere noi, literele i) si j) cu urmatorul cuprins:
“i) operatorul inregistrat este persoana fizica sau juridica autorizata sa primeasca in exercitarea activitatii economice produse supuse accizelor in regim suspensiv, provenite din alte state membre ale Uniunii Europene; acest operator nu poate detine sau expedia produse in regim suspensiv;
j) operatorul neinregistrat este persoana fizica sau juridica autorizata in exercitarea profesiei sale, sa efectueze, cu titlu ocazional, aceleasi operatiuni prevazute pentru operatorul inregistrat.”
4. La alineatul (1) al articolului 166, dupa litera e) se introduce o noua litera, litera f), cu urmatorul cuprins:
“f) receptia de catre un operator inregistrat sau neinregistrat de produse accizabile deplasate de la un antrepozit fiscal dintr-un alt stat membru al Uniunii Europene.”
5. La articolul 166, dupa alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (11), cu urmatorul cuprins:
“(11) Eliberare pentru consum se considera si detinerea in scopuri comerciale de catre un comerciant de produse accizabile, care au fost eliberate in consum sau importate in alt stat membru, si pentru care acciza nu a fost platita in Romania.”
6. La articolul 166, dupa alineatul (2) se introduc doua noi alineate, alineatele (3) si (4), cu urmatorul cuprins:
“(3) Nu se considera de asemenea eliberare pentru consum miscarea produselor accizabile din antrepozitul fiscal, in conditiile prevazute la sectiunile 5 si 51 din prezentul capitol si conform prevederilor din norme, catre:
a) un alt antrepozit fiscal in alt stat membru;
b) un comerciant inregistrat in alt stat membru;
c) un comerciant neinregistrat in alt stat membru;
d) o tara terta.
(4) Nu se considera eliberare pentru consum distrugerea de produse accizabile intr-un antrepozit fiscal, datorata unor cazuri fortuite sau de forta majora ori neindeplinirii conditiilor legale de comercializare, in conditiile stabilite prin ordin al ministrului finantelor publice.”
7. La articolul 168, dupa alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (5), cu urmatorul cuprins:
“(5) Prevederile alin.(1) si (2) nu se aplica pentru energia electrica obtinuta de acumulatorii electrici, grupurile electrogene mobile, instalatiile electrice amplasate pe vehicule de orice fel, sursele stationare de energie electrcia in curent continuu, instalatiile energetice amplasate in marea teritoriala care nu sunt racordate la reteaua electrica si sursele electrice cu o putere activa instalata sub 250 KW.”
8. Alineatul (2) al articolului 173 se modifica si va avea urmatorul cuprins :
“(2) Tuica si rachiurile de fructe destinate consumului propriu al gospodariilor individuale sunt exceptate de la plata accizelor in limita unei cantitati echivalente a 50 de litri cu concentratia alcoolica de 40% in volum pentru fiecare gospodarie individuala/an, indiferent de locul in care este realizata aceasta productie. Cantitatea de tuica si rachiuri de fructe, care depaseste limita neaccizabila, poate fi realizata numai intr-un antrepozit fiscal de productie.”
9. La articolul 173, dupa alineatul (2) se introduc doua noi alineate, alineatele (3) si (4) cu urmatorul cuprins :
“(3) Pentru alcoolul etilic produs in micile distilerii a caror productie nu depaseste 600 litri alcool pur/an, se aplica accize specifice reduse.
(4) Beneficiaza de nivelul redus al accizelor micile distilerii care detin instalatii confectionate din cupru astfel incat sursa de caldura sa actioneze direct asupra peretilor cazanului, sunt independente din punct de vedere juridic si economic de orice alta distilarie si care nu produc sub licenta.”
10. Articolul 175 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“Produse energetice si electricitate
Art.175. - (1) In intelesul prezentului titlu, produsele energetice sunt:
a) produsele cu codurile NC de la 1507 la 1518, daca acestea sunt destinate utilizarii drept combustibil pentru incalzire sau combustibil pentru motor;
b) produsele cu codurile NC 2701; 2702 si de la 2704 la 2715;
c) produsele cu codurile NC 2901 si 2902;
d) produsele cu codul NC 2905 11 00 care nu sunt de origine sintetica, numai daca sunt destinate utilizarii drept combustibil pentru incalzire sau combustibil pentru motor;
e) produsele cu codul NC 3403;
f) produsele cu codul NC 3811;
g) produsele cu codul NC 3817;
h) produsele cu codul NC 3824 90 99, daca sunt destinate utilizarii drept combustibil pentru incalzire sau combustibil pentru motor;
(2) Intra sub incidenta prevederilor de la sectiunile a 4-a si a 5-a ale capitolului I din prezentul titlu, doar urmatoarele produse energetice:
a) produsele cu codurile NC de la 1507 la 1518, daca acestea sunt destinate utilizarii in calitate de combustibil pentru incalzire sau combustibil pentru motor;
b) produsele cuprinse in codurile NC 2707 10, 2707 20, 2707 30 si 2707 50;
c) produsele cuprinse in codurile NC de la 2710 11 la 2710 19 69. Pentru produsele cuprinse in codurile NC 2710 11 21, 2710 11 25 si 2710 19 29 prevederile sectiunilor a 4-a si a 5-a se vor aplica numai circulatiei comerciale in vrac;
d) produse cuprinse in codurile NC 2711 (cu exceptia 2711 11, 2711 21 si 2711 29);
e) produse cuprinse in codul NC 2901 10;
f) produse cuprinse in codurile NC 2902 20, 2902 30, 2902 41, 2902 42, 2902 43 si 2902 44;
g) produse cuprinse in codul NC 2905 11 00, care nu sunt de origine sintetica, daca acestea sunt destinate utilizarii in calitate de combustibil pentru incalzire sau pentru motor;
h) produse cuprinse in codul NC 3824 90 99 daca acestea sunt destinate utilizarii in calitate de combustibil pentru incalzire sau pentru motor;
i) produse cu codurile NC 2710 19 81 si 2710 19 99;
j) produsele cu codurile NC 3811 21 00 si 3811 29 00.
(3) Produsele energetice pentru care se datoreaza accize sunt:
a) benzina cu plumb cu codurile: NC 2710 11 31; 2710 11 51 si 2710 11 59;
b) benzina fara plumb cu codurile: NC 2710 11 31; NC 2710 11 41; 2710 11 45 si 2710 11 49;
c) motorina cu codurile NC de la 2710 19 41 pana la 2710 19 49;
d) petrol lampant (kerosen) cu codurile : NC 2710 19 21 si 2710 19 25;
e) gazul petrolier lichefiat cu codurile NC de la 2711 12 11 pana la 2711 19 00;
f) gazul natural cu codurile NC 2711 11 00 si 27 11 21 00;
g) pacura cu codurile NC de la 2710 19 61 pana la 2710 19 69;
h) carbune si cocs cu codurile NC 2701, 2702 si 2704;
i) produsele cu codurile NC 2707 10, 2707 20, 2707 30 si 2707 50;
j) produsele cu codurile NC 2902 20, 2902 30, 2902 41, 2902 42, 2902 43 si 2902 44;
k) produsele cu codurile NC 3811 21 00 si 3811 29 00;
l) uleiuri lubrifiante pentru motoare auto, cu codurile NC 2710 19 81 si 2710 19 99;
m) uleiuri usoare si preparate cu codurile NC 2710 11 11, 2710 11 21 si 2710 11 25.
(4) Produsele energetice, altele decat cele de la alin.(3), sunt supuse unei accize daca sunt destinate a fi utilizate, puse in vanzare sau utilizate drept combustibil pentru incalzire sau combustibil pentru motor. Nivelul accizei va fi fixat in functie de destinatie, la nivelul aplicabil combustibilului pentru incalzire sau combustibilului pentru motor echivalent.
(5) Pe langa produsele accizabile prevazute la alin. (1), orice produs destinat a fi utilizat, pus in vanzare sau utilizat drept combustibil pentru motor sau ca aditiv ori pentru a creste volumul final al combustibilului pentru motor este accizat la nivelul combustibilului pentru motor echivalent.
(6) Orice hidrocarbura, cu exceptia turbei destinata a fi utilizata, pusa in vanzare sau utilizata pentru incalzire este accizata cu acciza aplicabila produsului energetic echivalent.
(7) Consumul de produse energetice in incinta unui loc de productie de produse energetice nu este considerat fapt generator de accize atunci cand se efectueaza in scopuri de productie. Cand acest consum se efectueaza in alte scopuri decat cel de productie si, in special, pentru propulsia vehiculelor, se considera ca un fapt generator de accize.
(8) In intelesul prezentului titlu, electricitate este produsul cu codul NC 2716.
(9) Nu este considerat fapt generator de accize, consumul de electricitate destinat productiei de electricitate, productiei combinate de energie electrica si energie termica, precum si consumul utilizat pentru mentinerea capacitatii de a produce, de a transporta si de a distribui electricitate, in limitele stabilite de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei.”
11. Art.176 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“Nivelul accizelor
Art.176. - (1) Nivelul accizelor pentru urmatoarele produse este:
Nr. crt. |
Denumirea produsuluisau a grupei de produse |
U.M.
|
Acciza (echivalent euro/U.M.) |
Acciza *) (echivalent euro/U.M.) |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
1. |
Bere din care: 1.1. Bere produsa de producatorii independenti cu o capacitate de productie anuala ce nu depaseste 200 mii hl
|
hl/1 grad Plato1) |
0,74
0,43
|
0,748
0,43
|
2. |
Vinuri 2.1. Vinuri linistite 2.2. Vinuri spumoase |
hl de produs |
0,00 34,05 |
0,00 34,05 |
3. |
Bauturi fermentate, altele decat bere si vinuri 3.1. linistite 3.2. spumoase |
hl de produs |
0,00 34,05 |
0,00 34,05 |
4. |
Produse intermediare |
hl de produs |
51,08 |
51,08 |
5. |
Alcool etilic 5.1. Alcool etilic produs in micile distilerii |
hl alcool pur2) |
465,35
250,00 |
550,00
300,00 |
Produse din tutun |
| |||
6. |
Tigarete |
1.000 tigarete |
9,10 + 30% |
11,47 + 29% |
7. |
Tigari si tigari de foi |
1.000 bucati |
22,13 |
24,50 |
8. |
Tutun destinat fumatului, din care: 8.1. Tutun destinat rularii in tigarete |
kg
kg |
29,51
29,51 |
33,00
33,00 |
Produse energetice |
| |||
9. |
Benzine cu plumb |
tona 1.000 litri |
480,00 369,60 |
513,00 395,01 |
10. |
Benzine fara plumb |
tona 1.000 litri |
425,06 327,29 |
425,06 327,29 |
11. |
Motorine |
tona 1.000 litri |
307,59 259,91 |
307,59 259,91 |
12. |
Pacura |
1.000 kg |
6,81 |
9,50 |
13. |
Gaze petroliere lichefiate, din care: 13.1. Utilizate drept combustibil pentru motor 13.2. Utilizate drept combustibil pentru incalzire 13.3. Utilizate in consum casnic3) |
1.000 kg
|
128,26
113,50
0,00 |
128,26
113,50
0,00 |
14. |
Gaz natural, din care : 14.1. utilizat drept combustibil pentru motor 14.2. utilizat drept combustibil pentru incalzire |
gigajoule |
1,59
0,00 |
2,00
0,00 |
15. |
Petrol lampant (kerosen4) din care : 15.1. utilizat drept combustibil pentru motor
15.2 utilizat drept combustibil pentru incalzire |
tona 1.000 litri
tona 1.000 litri |
469,89 375,91
469,89 375,91 |
469,89 375,91
469,89 375,91 |
16. |
Benzen, toluen, xileni si alte amestecuri de hidrocarburi aromatice |
tona |
425,06 |
425,06 |
17. |
Aditivi pentru carburanti |
tona |
425,06 |
425,06 |
18. |
Uleiuri usoare si preparate |
tona |
425,06 |
425,06 |
19. |
Uleiuri lubrifiante pentru motoare auto |
tona |
50,00 |
50,00 |
20. |
Carbune si cocs |
gigajoule |
0,00 |
0,00 |
Electricitate |
| |||
21. |
Electricitate utilizata in scop comercial |
MWh |
0,14 |
0,19 |
22. |
Electricitate utilizata in scop necomercial |
MWh |
0,30 |
0,39 |
|
|
|
|
|
1) Gradul Plato reprezinta greutatea de zahar exprimata in grame, continuta in 100 g de solutie masurata la origine, la temperatura de 200/40C.
2) Hl alcool pur reprezinta 100 litri alcool etilic rafinat cu concentratia de 100% alcool in volum, la temperatura de 20oC, continut intr-o cantitate data de produs alcoolic.
3) Prin gaze petroliere lichefiate utilizate in consum casnic se intelege gazele petroliere lichefiate, distribuite in butelii tip aragaz. Buteliile tip aragaz sunt acele butelii cu o capacitate de pana la maximum 12,5 kg.
4) Petrolul lampant utilizat drept combustibil de persoanele fizice nu se accizeaza .
(2) Pentru produsele energetice pentru care nivelul accizelor este stabilit la 1000 litri, volumul va fi masurat la o temperatura de 15°C.”
#PAGEBREAK#
12. Articolul 177 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“Calculul accizei pentru tigarete
Art. 177 - (1) Pentru tigarete, acciza datorata este egala cu suma dintre acciza specifica si acciza ad valorem, dar nu mai putin de 90% din acciza aferenta tigaretelor din categoria de pret cea mai vanduta, care reprezinta acciza minima. Cand suma dintre acciza specifica si acciza ad valorem este mai mica decat acciza minima, se plateste acciza minima.
(2) Acciza specifica se calculeaza in echivalent euro pe 1.000 de tigarete.
(3) Acciza ad valorem se calculeaza prin aplicarea procentului legal stabilit, asupra pretului maxim de vanzare cu amanuntul.
(4) Pretul maxim de vanzare cu amanuntul este pretul la care produsul este vandut altor persoane decat comercianti si care include toate taxele si impozitele.
(5) Pretul maxim de vanzare cu amanuntul pentru orice marca de tigarete se stabileste de catre persoana care produce tigaretele in Romania sau care importa tigaretele si este adus la cunostinta publica in conformitate cu cerintele prevazute de norme. Preturile maxime de vanzare cu amanuntul notificate la Ministerul Finantelor Publice nu pot fi modificate in termen de cel putin 30 de zile de la data notificarii.
(6) Pretul maxim de vanzare cu amanuntul stabilit de catre persoana care produce tigaretele in Romania sau care importa tigaretele in Romania nu poate fi mai mic decat o valoare de referinta care sa reprezinte 76% din pretul maxim de vanzare cu amanuntul aferent tigaretelor din categoria de pret cea mai vanduta.
(7) Este interzisa vanzarea de catre orice persoana, a tigaretelor pentru care nu s-au stabilit si declarat preturi maxime de vanzare cu amanuntul.
(8) Este interzisa vanzarea de tigarete, de catre orice persoana, la un pret ce depaseste pretul maxim de vanzare cu amanuntul, declarat.
(9) Trimestrial, pana pe data de 15 a primei luni din trimestru, Ministerul Finantelor Publice, prin ordin al ministrului, va determina valoarea accizei minime, precum si valoarea de referinta care vor sta la baza stabilirii preturilor maxime de vanzare cu amanuntul.”
13. Alineatul (6) al art.178 se modifica si va avea urmatorul cuprins :
“(6) Fac exceptie de la prevederile alin. (4) antrepozitele fiscale care livreaza produse energetice catre avioane si nave sau furnizeaza produse accizabile din magazinele duty-free, precum si antrepozitarii autorizati care furnizeaza energie electrica direct catre consumatorii finali.”
14. Alineatul (1) al art.179 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“(1) Un antrepozit fiscal poate functiona numai pe baza autorizatiei emisa de autoritatea fiscala competenta. Autorizatia va avea o valabilitate de 5 ani, cu conditia reavizarii anuale. Emiterea autorizatiei si reavizarea acesteia se face cu plata unei taxe anuale, diferentiata pe grupe de produse, al carei cuantum va fi stabilit prin norme.”
15. La articolul 179, dupa alin.(3) se introduce un nou alineat, alin.(31), cu urmatorul cuprins :
“(31) Prevederile alineatului (3) se vor adapta potrivit specificului de activitate ce urmeaza a se desfasura in antrepozitul fiscal, conform prevederilor din norme.”
16. La articolul 179, dupa alin.(5) se introduce un nou alineat, alin.(6), cu urmatorul cuprins :
“(6) Nu vor fi autorizate ca antrepozitari persoanele care inregistreaza obligatii fiscale restante fata de bugetul general consolidat. Nu se considera obligatii fiscale restante:
- obligatiile restante pentru care agentii economici au obtinut inlesniri la plata acestora, aflate in vigoare la data depunerii documentatiei;
- cuantumul obligatiilor datorate si neachitate, cuprinse in titluri executorii pentru care instanta judecatoreasca a dispus suspendarea executarii silite.”
17. La articolul 180, litera b) se modifica si va avea urmatorul cuprins :
“b) locul este amplasat, construit si echipat astfel incat sa se previna scoaterea produselor accizabile din acest loc fara plata accizelor. Locul trebuie sa fie strict delimitat – acces propriu, imprejmuire –, iar activitatea ce se desfasoara in acest loc sa fie independenta de alte activitati desfasurate de societatea care solicita autorizarea ca antrepozit fiscal. Locul trebuie sa beneficieze de contorizarea individuala a utilitatilor necesare desfasurarii activitatii. Locurile destinate productiei de alcool etilic, de distilate si de bauturi alcoolice trebuie sa fie dotate cu mijloace de masurare legale pentru determinarea cantitatii si concentratiei alcoolice, avizate de Biroul Roman de Metrologie Legala. Locurile destinate productiei de alcool etilic si distilate, ca materie prima, trebuie sa fie dotate cu un sistem de supraveghere prin camere video a punctelor unde sunt amplasate contoarele si rezervoarele de alcool si distilate, precum si a cailor de acces in antrepozitul fiscal. Locurile destinate productiei de produse energetice trebuie sa fie dotate cu mijloace de masurare volumica sau masica, in conditiile stabilite prin norme;
18. La articolul 180, dupa lit.b), se introduce o noua litera, litera b1) , cu urmatorul cuprins :
“b1) instalatiile pentru productia de alcool etilic si de distilate ca materii prime sunt expertizate pentru stabilirea capacitatii reale de distilare sau de rafinare sau numai de distilare, dupa caz, de catre experti selectati conform procedurii stabilite prin ordin al ministrului finantelor publice; costurile aferente activitatii de expertizare se suporta de catre agentii economici care solicita autorizarea;”
19. La articolul 180, literele d) si e) vor avea urmatorul cuprins:
“d) in cazul unei persoane fizice care urmeaza sa-si desfasoare activitatea ca antrepozitar autorizat, aceasta sa nu fi fost condamnata in mod definitiv pentru infractiunea de abuz de incredere, fals, uz de fals, inselaciune, delapidare, marturie mincinoasa, dare sau luare de mita in Romania sau in oricare din statele straine in care aceasta a avut domiciliul/rezidenta in ultimii 5 ani, sa nu fi fost condamnata pentru o infractiune din cele reglementate de Codul fiscal, Codul de procedura fiscala, Legea pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale, Legea contabilitatii si Legea societatilor comerciale, sau orice alta fapta prevazuta contra regimului fiscal in Codul penal;
e) in cazul unei persoane juridice care urmeaza sa-si desfasoare activitatea ca antrepozitar autorizat, administratorii acestor persoane juridice sa nu fi fost condamnati in mod definitiv pentru infractiunea de abuz de incredere, fals, uz de fals, inselaciune, delapidare, marturie mincinoasa, dare sau luare de mita in Romania sau in oricare din statele straine in care aceasta a avut domiciliul/rezidenta in ultimii 5 ani, sa nu fi fost condamnata pentru o infractiune din cele reglementate de Codul fiscal, Codul de procedura fiscala, Legea pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale, Legea contabilitatii si Legea societatilor comerciale, sau orice alta fapta prevazuta contra regimului fiscal in Codul penal;”
20. La articolul 180 se introduce un nou alineat, alineatul (2), cu urmatorul cuprins :
“(2) Prevederile alin.(1) vor fi adaptate corespunzator conform precizarilor din norme, in cazul energiei electrice si al micilor distilerii producatoare in exclusivitate de tuica si rachiuri din fructe.”
21. La articolul 181, dupa alineatul (6), se introduce un nou alineat, alineatul (7), cu urmatorul cuprins:
“(7) Procedura de autorizare a antrepozitelor fiscale nu intra sub incidenta prevederilor legale privind procedura aprobarii tacite.”
22. La articolul 183 litera a) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“a) sa depuna la autoritatea fiscala competenta o garantie obligatorie, in conditiile stabilite prin norme;”
23. La articolul 183 litera i1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“i1) sa respecte conditiile de autorizare si sa instiinteze autoritatea fiscala competenta despre orice modificare adusa datelor initiale in baza carora a fost emisa autorizatia de antrepozit fiscal, in termen de 15 zile de la data inregistrarii modificarii;”
24. La articolul 183, dupa litera i2), se introduce o noua litera, litera i3), cu urmatorul cuprins :
“i3) sa asigure pentru productia de alcool etilic si de distilate ca materii prime, exploatarea instalatiei la capacitatea maxima, care nu poate fi mai mica de 80% din capacitatea reala determinata prin expertiza tehnica;“
25. La articolul 183 se introduce un nou alineat, alineatul (2), cu urmatorul cuprins :
“(2) Prevederile alin.(1) vor fi adaptate corespunzator conform precizarilor din norme, pentru antrepozitarii autorizati in domeniul energiei electrice si pentru micile distilerii producatoare in exclusivitate de tuica si rachiuri din fructe.
26. Alineatul (3) al articolului 184 se abroga.
27. Articolul 185 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“Anularea, revocarea si suspendarea autorizatiei
Art.185. - (1) Autoritatea fiscala competenta poate anula autorizatia pentru un antrepozit fiscal, atunci cand i-au fost oferite informatii inexacte sau incomplete in legatura cu autorizarea antrepozitului fiscal, precum si in cazul in care s-a pronuntat o hotarare definitiva pentru o infractiune din cele reglementate de Codul fiscal, Codul de procedura fiscala, Legea pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale, Legea contabilitatii si Legea societatilor comerciale sau orice alta fapta penala prevazuta contra regimului fiscal in Codul penal.
(2) Autoritatea fiscala competenta poate revoca autorizatia pentru un antrepozit fiscal, in urmatoarele situatii:
a) in cazul unui antrepozitar autorizat, persoana fizica, daca:
1. persoana a decedat;
2. persoana a fost condamnata printr-o hotarare judecatoreasca definitiva, in Romania sau intr-un stat strain, pentru infractiunea de abuz de incredere, fals, uz de fals, inselaciune, delapidare, marturie mincinoasa, dare sau luare de mita sau o infractiune din cele reglementate de Codul fiscal, Codul de procedura fiscala, Legea pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale, Legea societatilor comerciale sau orice alta fapta penala prevazuta contra regimului fiscal in Codul penal; sau
3. activitatea desfasurata este in situatie de faliment sau lichidare.
b) in cazul unui antrepozitar autorizat, care este persoana juridica, daca:
1. in legatura cu persoana juridica a fost deschisa o procedura de faliment sau de lichidare; sau
2. oricare dintre administratorii persoanei juridice a fost condamnat printr-o hotarare judecatoreasca definitiva, in Romania sau intr-un stat strain, pentru infractiunea de abuz de incredere, fals, uz de fals, inselaciune, delapidare, marturie mincinoasa, dare sau luare de mita sau o infractiune din cele reglementate de Codul fiscal, Codul de procedura fiscala, Legea pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale, Legea contabilitatii, Legea societatilor comerciale sau orice alta fapta penala prevazuta contra regimului fiscal in Codul penal;
c) antrepozitarul autorizat nu respecta oricare dintre cerintele prevazute la sectiunea a 6-a din prezentul capitol sau la art. 183, cu exceptia lit. i3);
d) cand antrepozitarul incheie un act de vanzare a locului sau a afacerii, potrivit art. 184 alin. (2);
e) pentru situatia prevazuta la alin. (8) din prezentul articol;
f) antrepozitarul autorizat nu respecta cerintele prevazute la art. 183 lit.i3), cu exceptia cazurilor de forta majora, conform procedurii stabilite prin ordin al Presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
(3) La propunerea organelor de control, autoritatea fiscala competenta poate suspenda autorizatia pentru un antrepozit fiscal, astfel:
a) pe o perioada de 1 - 6 luni, in cazul in care s-a constatat savarsirea uneia dintre faptele contraventionale ce atrag suspendarea autorizatiei;
b) pana la solutionarea definitiva a cauzei penale in cazul in care a fost pusa in miscare actiunea penala pentru o infractiune din cele reglementate de Codul fiscal, Codul de procedura fiscala, Legea pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale, Legea contabilitatii sau Codul penal.
(4) Daca autoritatea fiscala competenta hotaraste suspendarea, revocarea, sau anularea autorizatiei de antrepozit fiscal, aceasta va trimite catre antrepozitarul detinator al autorizatiei o notificare cu privire la aceasta decizie.
(5) Antrepozitarul autorizat nemultumit poate contesta decizia de suspendare, revocare sau anulare a autorizatiei pentru un antrepozit fiscal, potrivit legislatiei in vigoare.
(6) Decizia de suspendare, revocare sau anulare a autorizatiei de antrepozit fiscal isi produce efecte de la data comunicarii.
(7) In situatia in care antrepozitarul autorizat contesta decizia de suspendare, revocare sau anulare a autorizatiei de antrepozit fiscal, efectul deciziei se suspenda pana la solutionarea contestatiei.
(8) Antrepozitarul autorizat poate renunta la autorizatia pentru un antrepozit fiscal, prin depunerea la autoritatea fiscala competenta a unei instiintari in scris, cu minimum 60 de zile inaintea datei cand renuntarea produce efecte.
(9) In cazul anularii autorizatiei, cererea pentru o noua autorizatie poate fi depusa numai dupa o perioada de cel putin 5 ani de la data deciziei de anulare.
(10) In cazul revocarii autorizatiei, cu exceptia situatiei in care decizia a fost luata in temeiul prevederilor alin.(2) lit. e), f) sau g) din prezentul articol, cererea pentru o noua autorizatie poate fi depusa numai dupa o perioada de cel putin 6 luni de la data deciziei de revocare.
(11) Antrepozitarii autorizati, carora le-a fost suspendata, revocata sau anulata autorizatia si care detin stocuri de produse accizabile la data suspendarii, revocarii sau anularii, pot valorifica produsele inregistrate in stoc - materii prime, semifabricate, produse finite - numai cu acordul autoritatii fiscale competente, in conditiile prevazute de norme.”
28. Alineatul (3) al articolului 187 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“(3) Face exceptie de la prevederile alin.(1) deplasarea in regim suspensiv a energiei electrice si a gazului natural.”
29. Articolul 188 va avea urmatorul cuprins:
“Primirea produselor accizabile aflate in regim suspensiv
Art. 188 - Pentru un produs in regim suspensiv care este deplasat, acciza continua sa fie suspendata la primirea produsului in antrepozitul fiscal, daca sunt satisfacute urmatoarele cerinte:
a) produsul accizabil este plasat in antrepozitul fiscal sau expediat catre alt antrepozit fiscal, potrivit cerintelor prevazute la art. 186;
b) antrepozitul fiscal primitor indica, pe fiecare exemplar al documentului administrativ de insotire, tipul si cantitatea fiecarui produs accizabil primit, precum si orice discrepanta intre produsul accizabil primit si produsul accizabil indicat de documentele administrative de insotire, semnand si inscriind data pe fiecare exemplar al documentului;
c) antrepozitul fiscal primitor trebuie sa obtina de la autoritatea fiscala competenta certificarea documentului administrativ de insotire a produselor accizabile primite, cu exceptiile prevazute in norme;
d) in termen de 10 zile de la primirea produselor, antrepozitul fiscal primitor returneaza exemplarul 3 al documentului administrativ de insotire persoanei care a expediat produsul.”
30. Articolul 190 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“ Deplasarea produselor energetice prin conducte fixe si a energiei electrice prin retele electrice
Art.190 - In cazul produselor energetice si al energiei electrice, deplasate in regim suspensiv, prin conducte fixe sau retele electrice, pe langa prevederile art. 188 si 189, antrepozitul fiscal expeditor are obligatia de a asigura autoritatilor fiscale competente, la cererea acestora, informatii exacte si actuale cu privire la deplasarea produselor energetice si a energiei electrice.”
31. Alineatul (6) al articolului 192 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“(6) In cazul unui produs energetic, pentru care acciza nu a fost anterior exigibila, acciza devine exigibila la data la care produsul energetic este oferit spre vanzare sau la care este utilizat drept combustibil pentru motor sau combustibil pentru incalzire.”
32. La Capitolul I, dupa Sectiunea a 5-a de introduce o sectiune noua, Sectiunea 51, dupa cum urmeaza:
“ SECTIUNEA 51
Circulatia intracomunitara a produselor accizabile
Miscarea produselor accizabile intre antrepozite fiscale
Art 1921 - Antrepozitarii autorizati de catre autoritatile competente ale unui stat membru sunt recunoscuti ca fiind autorizati atat pentru circulatia nationala cat si pentru circulatia intracomunitara a produselor accizabile.
Miscarea produselor accizabile catre operatori inregistrati si catre operatori neinregistrati
Art 1922 - (1) Operatorul inregistrat, inainte de primirea bunurilor trebuie sa fie inregistrat la autoritatea fiscala competenta.
(2) Operatorul inregistrat trebuie sa respecte urmatoarele conditii:
a) sa garanteze plata accizelor in conditiile fixate de autoritatile fiscale competente;
b) sa tina contabilitatea livrarilor de produse;
c) sa prezinte produsele oricand i se cere aceasta de catre organele de control;
d) sa accepte orice monitorizare sau verificare a stocului.
(3) Pentru operatorii inregistrati acciza se datoreaza in momentul receptionarii marfurilor si se plateste conform procedurii stabilite prin norme.
(4) Operatorul neinregistrat are urmatoarele obligatii:
a) sa dea o declaratie la autoritatea fiscala competenta, inainte de expedierea marfurilor de catre antrepozitarul autorizat si sa garanteze plata accizelor;
b) sa plateasca acciza la momentul receptionarii bunurilor, conform procedurii stabilite prin norme;
c) sa accepte orice control ce permite autoritatii fiscale competente sa se asigure de primirea marfurilor si de plata accizelor aferente.
Reprezentantul fiscal
Art. 1923 - (1) Reprezentantul fiscal poate fi desemnat numai de catre antrepozitarul autorizat expeditor.
(2) Reprezentantul fiscal trebuie sa fie stabilit in statul membru de destinatie si autorizat de catre autoritatea fiscala competenta din acest stat.
(3) Reprezentantul fiscal trebuie ca in locul si in numele destinatarului, care nu are calitatea de antrepozitar autorizat, sa respecte urmatoarele cerinte:
a) sa garanteze plata accizelor;
b) sa plateasca accizele la momentul receptionarii marfurilor, conform procedurilor stabilite prin norme;
c) sa tina contabilitatea livrarilor de produse;
d) sa indice autoritatii fiscale competente locul in care sunt livrate marfurile.
#PAGEBREAK#
Registrul antrepozitelor si antrepozitarilor
Art. 1924 - (1) Pana cel mai tarziu la data de 1 ianuarie 2007, autoritatea competenta va lua masuri pentru intocmirea unei baze de date electronice care sa contina o lista a persoanelor autorizate ca antrepozitari sau operatori inregistrati pentru accize, precum si o lista a locurilor autorizate ca antrepozite fiscale, in conformitate cu prevederile din norme.
(2) Persoanelor autorizate ca antrepozitari sau operatori inregistrati li se va atibui de catre autoritatea fiscala competenta un numar de accize a caror configuratie se va face conform prevederilor din norme.
(3) Datele descrise la alin.(1) vor fi comunicate autoritatii competente din fiecare stat membru. Toate datele vor fi utilizate numai pentru a verifica daca o persoana sau un loc sunt autorizate sau inregistrate.
(4) Autoritatea competenta va lua masuri pentru ca persoanelor implicate in circulatia intracomunitara a produselor supuse accizelor sa li se permita sa obtina confirmarea informatiilor detinute.
(5) Orice informatie comunicata, indiferent in ce fel, va fi de natura confidentiala, va fi supusa obligatiei secretului fiscal si beneficiaza de protectia aplicata informatiilor similare conform legislatiei nationale a statului membru care o primeste.
Deplasarea intracomunitara a produselor accizabile aflate in regim suspensiv
Art. 1925. - Deplasarea intracomunitara a produselor accizabile in regim suspensiv este permisa numai atunci cand este insotita de documentele prevazute la art. 187, conform prevederilor din norme.
Vanzarea la distanta
Art. 1926. - (1) Produsele supuse accizelor, cumparate de catre persoane care nu au calitatea de antrepozitari autorizati sau de operatori inregistrati sau neinregistrati si care sunt expediate sau transportate direct sau indirect de catre vanzator sau in numele acestuia sunt supuse accizelor in statul membru de destinatie. In intelesul prezentului articol “statul membru de destinatie“ este statul membru in care soseste transportul de produse accizabile.
(2) Livrarea produselor supuse accizelor, eliberate deja in consum intr-un stat membru, si care sunt expediate sau transportate direct sau indirect de catre vanzator sau in numele acestuia catre o persoana mentionata la alin.(1), stabilita intr-un alt stat membru, face ca acciza sa fie datorata pentru respectivele produse, in statul membru de destinatie. In aceasta situatie accizele platite in statul membru de provenienta a bunurilor, vor fi rambursate la cererea vanzatorului, in conditiile stabilite prin norme.
(3) Acciza statului membru de destinatie va fi datorata de vanzator in momentul efectuarii livrarii. Acciza poate fi platita de catre un reprezentant fiscal, altul decat destinatarul produselor. Acest reprezentant fiscal trebuie sa fie stabilit in statul membru de destinatie si trebuie sa fie aprobat de catre autoritatile fiscale ale acelui stat membru.
(4) Statul membru in care este stabilit vanzatorul trebuie sa se asigure ca acesta raspunde urmatoarelor cerinte:
a) sa garanteze plata accizelor in conditiile fixate de statul membru de destinatie inaintea expedierii produselor si sa asigure plata accizelor dupa sosirea produselor;
b) sa tina contabilitatea livrarilor de produse.
Declaratii privind achizitii si livrari intracomunitare
Art. 1927 - Operatorii inregistrati si neinregistrati, precum si reprezentantii fiscali au obligatia de a transmite autoritatii fiscale competente o situatie lunara privind achizitiile si livrarile intracomunitare de produse accizabile, pana la data de 15 inclusiv a lunii urmatoare celei la care se refera situatia, in conditiile stabilite prin norme.”
33. Alineatul (1) al articolului 195 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“(1) Pentru produsele accizabile, altele decat cele marcate, care sunt transportate sau detinute in afara antrepozitului fiscal sau a unui antrepozit vamal, originea trebuie sa fie dovedita folosindu-se un document care va fi stabilit prin norme. Documentul nu poate fi mai vechi de 5 zile. Aceasta prevedere nu este aplicabila pentru produsele accizabile transportate sau detinute de catre alte persoane decat comerciantii, in masura in care aceste produse sunt ambalate in pachete destinate vanzarii cu amanuntul.”
34. La articolul 197, dupa alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (11) cu urmatorul cuprins:
“(11) - Lunar, pana la data de 15 a fiecarei luni, pentru luna precedenta, antrepozitarii autorizati pentru productie, sunt obligati sa depuna la organele fiscale teritoriale o situatie care sa contina informatii cu privire la stocul de materii prime si produse finite la inceputul lunii, achizitiile de materii prime, cantitatea fabricata in cursul lunii, stocul de produse finite si materii prime la sfarsitul lunii de raportare si cantitatea de produse livrate, conform modelului prezentat in norme. Nu intra sub incidenta acestor prevederi energia electrica si gazul natural.”
35. La articolul 199, litera c) a alineatului (1) va avea urmatorul cuprins:
“b) organizatiile internationale recunoscute ca atare de catre autoritatile publice ale Romaniei, si membrii acestor organizatii, in limitele si in conditiile stabilite prin conventiile internationale, care pun bazele acestor organizatii, sau prin acorduri incheiate la nivel statal sau guvernamental;”
36. La articolul 198 dupa alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (5) cu urmatorul cuprins:
“(5) Prevederile alin.(1) nu se aplica pentru energia electrica.”
37. Alineatul (1) al articolului 201 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“(1) Sunt scutite de la plata accizelor:
a) produsele energetice folosite in orice alt scop decat drept combustibil pentru motor sau combustibil pentru incalzire;
b) produsele energetice livrate in vederea utilizarii drept combustibil pentru motor pentru aeronave, altele decat aviatia turistica in scop privat. Prin aviatie turistica in scop privat se intelege utilizarea unei aeronave, de catre proprietarul sau sau de catre persoana fizica sau juridica care o detine cu titlu de inchiriere sau cu un alt titlu, in alte scopuri decat cele comerciale si in special altele decat transportul de persoane sau de marfuri sau prestari de servicii cu titlu oneros ori pentru nevoile autoritatilor publice;
c) produsele energetice livrate in vederea utilizarii drept comustibil pentru motor pentru navigatia maritima internationala si pentru navigatia pe caile navigabile interioare, altele decat navigatiile de agrement in scop privat. Prin navigatie de agrement in scop privat se intelege utilizarea oricarei ambarcatiuni, de catre proprietarul sau sau de catre persoana fizica sau juridica care o detine cu titlu de inchiriere sau cu un alt titlu, in alte scopuri decat cele comerciale si in special altele decat transportul de persoane sau de marfuri ori prestari de servicii cu titlu oneros sau pentru nevoile autoritatilor publice;
d) produsele energetice si energia electrica utilizate pentru productia de energie electrica si energia electrica utilizata pentru mentinerea capacitatii de a produce energie electrica;
e) produsele energetice si energia electrica utilizata pentru productia combinata de energie electrica si energie termica;
f) produsele energetice utilizate in scopul testarii aeronavelor si vapoarelor;
g) produsele energetice injectate in furnale sau in alte agregate industriale in scop de reducere chimica, ca aditiv la cocsul utilizat drept combustibil principal;
h) produsele energetice care intra in Romania in rezervorul standard al unui autovehicul cu motor, destinat utilizarii drept combustibil pentru acel autovehicul;
i) orice produs energetic care este scos de la rezerva de stat sau rezerva de mobilizare, fiind acordat gratuit in scop de ajutor umanitar;
j) orice produs energetic achizitionat direct de la agenti economici producatori, importatori sau distribuitori agreati, utilizat drept combustibil pentru incalzirea spitalelor, sanatoriilor, azilelor de batrani, orfelinatelor si altor institutii de asistenta sociala, institutiilor de invatamant si lacasurilor de cult;
k) produsele energetice utilizate drept combustibil neconventional (biocombustibil) in conditiile prevazute in norme;
l) energia electrica produsa din surse regenerabile de energie, in conditiile prevazute in norme.”
38. La articolul 205, litera b) de la alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“(b) antrepozitarii autorizati care produc produsele accizabile prevazute la art.202.”
39. Alineatul (3) al articolului 205 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“(3) Solicitarea marcajelor se face prin depunerea unei cereri si a unei garantii la autoritatea fiscala competenta, sub forma si in maniera prevazute in norme.”
40. La art. 207, dupa litera o) se introduce o noua litera, litera p) cu urmatorul cuprins:
“p) motoare cu capacitate de peste 15 CP destinate iahturilor si barcilor pentru agrement, cu codurile NC 8407 21 10; 8407 21 91; 8407 21 99; 8407 29 20; 8408 10 11; 8408 10 19; 8408 10 22; 8408 10 24; 8408 10 26; 8408 10 28; 8408 10 31; 8408 10 39 si 8408 10 41.
41. La articolul 208, punctul 8 va avea urmatorul cuprins:
Nr. crt |
Denumirea produsului sau a grupei de produse |
Acciza (%) |
8 |
Iahturi si barci cu sau fara motor pentru agrement*) |
50 30 |
42. La articolul 208, dupa punctul 8 al alineatului (4) se introduce un nou punct, punctul 9, cu urmatorul cuprins:
Nr. crt |
Denumirea produsului sau a grupei de produse |
Acciza (%) |
9 |
Motoare cu capacitate de peste 15 CP destinate iahturilor si barcilor pentru agrement**) |
50 30 |
43. La alineatul (4) al articolul 208 nota din subsolul tabelului va avea urmatorul cuprins:
“ *) Nu intra sub incidenta accizelor iahturile si barcile destinate utilizarii in sportul de performanta, in conditiile prevazute in norme.
**) Nu intra sub incidenta accizelor barcile cu sau fara motor cu lungime mai mica de 7 m si cu motor mai mic de 15 CP.
1) Prin cristal se intelege sticla avand un continut minim de monoxid de plumb de 24% din greutate.”
44. Alineatul (3) al articolului 209 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“(3) Platitori de accize sunt si persoanele fizice care introduc in tara produsele prevazute la art. 207 lit. g), n), o) si p).”
45. Alineatul (11) al articolului 221 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“(11) Nu intra sub incidenta prevederilor alin.(1) si pot fi antrepozite fiscale de depozitare spatiile detinute de terminalul petrolier maritim.”
56. Dupa alineatul (4) al articolului 221 se introduce un nou alineat, alin. (41), cu urmatorul cuprins:
“(41) Pentru antrepozitarii autorizati, termenul limita de indeplinire a conditiilor prevazute la art. 180 lit. b1) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, este de 30 aprilie 2006. Neindeplinirea acestor conditii atrage dupa sine revocarea autorizatiei.”
47. Alineatul (5) al art. 221 se abroga.
48. La art. 221 dupa alineatul 5 se introduce un nou alineat, alineatul (6) cu urmatorul cuprins:
“(6) Agentii economici care desfasoara activitate de productie, transport si distributie de energie electrica sunt obligati ca pana la data de 31 mai 2006 sa depuna cererile si documentatia intocmita in conformitate cu prevederile titlului VII - Accize din Hotararea Guvernului nr.44/2004 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, in vederea autorizarii ca antrepozitari.
49. La articolul 221, dupa alineatul (5) se introduc doua noi alineate, alineatele (6) si (7) , cu urmatorul cuprins:
“(6) Prevederile de la art.163 lit.i) si j); art.166 alin.(1) lit.f), alin. (11), alin. (3), precum si cele de la Sectiunea 51, cu exceptia art. 1924, intra in vigoare la data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana.
(7) Antrepozitarii autorizati care inregistreaza obligatii restante la bugetul general consolidat au obligatia achitarii acestora pana la data de 31 ianuarie 2006. In situatia in care pana la data de 15 februarie 2006 antrepozitarii autorizati nu depun la autoritatea fiscala emitenta a autorizatiei certificatul de atestare fiscala, eliberat de organul fiscal teritorial, din care sa rezulte ca agentul economic nu inregistreaza obligatii restante, autorizatiile vor fi suspendate de catre aceasta autoritate.”
G. TITLUL VIII - Masuri speciale privind supravegherea productiei, importului si circulatiei unor produse accizabile
1. Alineatul (1) al articolului 223 se abroga.
2. Alineatul (2) al articolului 223 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“(2) Antrepozitarii autorizati pentru productia de alcool etilic si de distilate vor intocmi si vor depune la autoritatea fiscala competenta in vederea aprobarii, programul de lucru defalcat pe luni, care sa prevada cantitatea estimata a se obtine intr-un an, in functie de capacitatea reala, conform procedurii aprobata prin ordin al ministrului finantelor publice.”
3. Articolul 225 se modifica si va avea urmatorul cuprins :
“Certificate de calibrare
Art.225 - Antrepozitarii autorizati pentru productia de alcool etilic si de distilate sunt obligati sa detina certificate de calibrare, eliberate de un laborator de metrologie agreat de Biroul Roman de Metrologie Legala, pentru toate rezervoarele si recipientele in care se depoziteaza alcoolul etilic, distilatele si materiile prime din care provin acestea, cu exceptia cerealelor.“
4. Alineatul (2) al articolului 226 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“(2) Aparatele si piesele de pe tot circuitul coloanelor de distilare, rafinare, precum si de pe tot circuitul instalatiilor de distilare trebuie imbinate in asa fel incat sa poata fi sigilate. Sigiliile apartin autoritatii fiscale competente, vor fi inseriate si vor purta, in mod obligatoriu, insemnele acesteia. Operatiunile de sigilare si desigilare se vor efectua de catre un reprezentant al autoritatii fiscale competente, astfel incat sa nu se deterioreze aparatele si piesele componente. Amprentele sigiliilor aplicate trebuie sa fie mentinute intacte. Sigilarea si desigilarea vor fi consemnate intr-un proces-verbal. “
5. Alineatul (2) al articolului 227 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“(2) In cazul in care, pentru producerea alcoolului etilic si a distilatelor, se achizitioneaza materii prime de la persoane fizice, borderourile de achizitie si documentele de receptie se intocmesc in 3 exemplare. Un exemplar al acestor documente ramane la antrepozitul fiscal care a achizitionat materia prima, exemplarul 2 la persoana fizica furnizoare iar exemplarul 3 se depune in 24 de ore de catre antrepozitul fiscal la autoritatea fiscala competenta.“
6. Articolul 228 se abroga.
#PAGEBREAK#
7. Articolul 229 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“Desigilarea instalatiilor
Art.229 - (1) Desigilarea aparatelor si a pieselor de pe tot fluxul tehnologic se face numai in baza unei solicitari scrise, justificate, din partea antrepozitului fiscal de productie de alcool etilic si de distilate sau in situatii de avarie.
(2) Cererea de desigilare se transmite autoritatii fiscale competente cu cel putin trei zile inainte de termenul stabilit pentru efectuarea operatiunii propriu-zise, care va proceda la desigilare. La desigilare, reprezentantul autoritatii fiscale competente intocmeste un proces-verbal de desigilare. In procesul-verbal se vor consemna data si ora desigilarii, cantitatea de alcool etilic si de distilate - in litri si in grade - inregistrata de contoare la momentul desigilarii, precum si stocul de alcool etilic si de distilate, pe sortimente, aflat in rezervoare si in recipiente.
(3) Se interzice antrepozitarilor autorizati deteriorarea sigiliilor aplicate de catre autoritatea fiscala competenta. In cazul in care sigiliul este deteriorat accidental sau in caz de avarie, antrepozitarul autorizat este obligat sa solicite prezenta unui reprezentant al autoritatii fiscale competente pentru constatarea cauzelor deteriorarii accidentale a sigiliului sau ale avariei.
(4) Daca antrepozitarul autorizat constata un incident sau o disfunctie in functionarea unui contor, acesta trebuie sa faca imediat o declaratie autoritatii fiscale competente, in vederea inregistrarii, si va fi consemnata intr-un registru special destinat acestui scop, procedandu-se imediat la remedierea defectiunii. Totodata, antrepozitarul autorizat va solicita prezenta unui reprezentant al autoritatii fiscale competente odata cu prezenta reprezentantului autorizat de catre Biroul Roman de Metrologie Legala pentru activitati de reparatii ale mijloacelor de masurare din categoria respectiva, in vederea desigilarii mijloacelor de masurare, a repunerii lor in stare de functionare si a resigilarii.
(5) Contoarele defecte pot fi inlocuite, sub supraveghere metrologica, cu alte contoare de rezerva, cu specificarea indicilor de la care se reia activitatea in procesul-verbal de inlocuire intocmit de reprezentantul autorizat de Biroul Roman de Metrologie Legala.
(6) Daca timpul de remediere a contoarelor depaseste 24 de ore, se suspenda activitatea de productie a alcoolului etilic si a distilatelor. Instalatiile respective vor fi sigilate de reprezentantul autoritatii fiscale competente.
(7) Suspendarea se face in baza unui proces-verbal de suspendare, incheiat in 2 exemplare de catre reprezentantul autoritatii fiscale competente, in prezenta reprezentantului legal al antrepozitarului autorizat.
(8) In procesul-verbal incheiat se vor mentiona cauzele accidentului sau ale avariei care au generat intreruperea activitatii, data si ora intreruperii acesteia, stocul de alcool si de distilate existent la acea data si indicii inregistrati de contoare in momentul suspendarii activitatii.
(9) Originalul procesului-verbal de desigilare sau de suspendare, dupa caz, se depune la autoritatea fiscala competenta, in termen de 24 de ore de la incheierea acestuia. Al doilea exemplar al procesului-verbal ramane la antrepozitarul autorizat.
(10) Reluarea activitatii dupa desigilarea instalatiilor respective se va face in baza unei declaratii de remediere a defectiunii, intocmita de antrepozitarul autorizat si vizata de reprezentantul autoritatii fiscale competente, insotita de un aviz eliberat de specialistul care a efectuat remedierea. Reprezentantul autoritatii fiscale competente va proceda la sigilarea intregului flux tehnologic.
(11) In cazuri fortuite sau de forta majora care impun desigilarea instalatiilor, antrepozitarul autorizat va face imediat o declaratie autoritatii fiscale in vederea inregistrarii si va solicita prezenta reprezentantului autoritatii fiscale competente in vederea desigilarii instalatiilor.“
8. Alineatele (1) si (2) ale articolului 231 se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
“(1) Toate cisternele si recipientele prin care se vor transporta cantitatile de alcool si de distilate vor purta sigiliul autoritatii fiscale competente si vor fi insotite de documentele fiscale prevazute la titlul VII.
(2) Reprezentantul autoritatii fiscale competente, care a procedat la sigilarea cisternelor sau a recipientelor de transport al alcoolului etilic si al distilatelor in vrac, va comunica in aceeasi zi, la autoritatea fiscala competenta in a carei raza teritoriala iti desfasoara activitatea agentul economic beneficiar, data plecarii transportului de alcool etilic si de distilate, numarul de inmatriculare al mijlocului de transport, cantitatea expediata si data aproximativa a sosirii acestuia.”
9. Alineatul (2) al articolului 233 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“(2) Cazanele detinute de gospodariile individuale care produc tuica si rachiuri de fructe, precum si cazanele detinute de antrepozitarii autorizati pentru productia de tuica si rachiuri de fructe, trebuie sa fie litrate si dotate cu vase litrate de organele abilitate de Biroul Roman de Metrologie Legala, precum si cu mijloace de masurare legala a concentratiei alcoolice a produselor obtinute.”
10. Alineatul (1) al articolului 237 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“Art.237 - (1) Lunar, pana la data de 15 a fiecarei luni, pentru luna precedenta, antrepozitarii autorizati pentru productie si importatorii de alcool etilic si de distilate vor depune la organele fiscale teritoriale o situatie continand informatii privind modul de valorificare a acestor produse prin vanzare sau prelucrare, si anume: destinatia, denumirea si adresa beneficiarului, numarul si data facturii, cantitatile, pretul unitar si valoarea totala, din care, dupa caz, valoarea accizei, conform modelului prezentat in norme.“
11. Dupa art.237, se introduce un nou articol, articolul 238, cu urmatorul cuprins :
“Valori de referinta
Art.238 - (1) Pentru alcool, distilate si bauturi spirtoase care provin din productia interna sau din import, se vor stabili valori minime de referinta care vor fi avute in vedere pentru comercializarea acestor produse pe piata interna.
(2) Valoarea minima de referinta, in mod obligatoriu nu poate fi mai mica decat valoarea reprezentand costul de productie sau de import, la care se adauga acciza legala aferenta.
(3) Valorile minime de referinta vor fi stabilite de catre organizatia patronala a producatorilor de alcool, distilate si bauturi spirtoase, legal infiintata, existenta in Romania, care detine cel putin 70% din totalul cifrei de afaceri realizate de societatile comerciale producatoare si importatoare de alcool, distilate si bauturi spirtoase. Cifra de afaceri care sta la baza stabilirii reprezentativitatii va fi preluata din raportarile contabile ale agentilor economici la 30 iunie a anului precedent.
(4) Listele cuprinzand valorile minime de referinta stabilite, vor fi inregistrate la Ministerului Finantelor Publice, dupa care vor fi publicate, prin grija organizatiei patronale care le-a stabilit, in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, cu minimum 5 zile inainte de data intrarii in vigoare a acestor valori.
(5) Organizatia patronala are obligatia de a actualiza valorile minime de referinta odata cu fiecare majorare a accizei.
(6) Agentii economici producatori si importatori de alcool, distilate si bauturi spirtoase care realizeaza preturi mai mici decat valorile minime de referinta publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, vor notifica aceste preturi la Ministerul Finantelor Publice - directia cu atributii in autorizarea antrepozitelor fiscale.
(7) Preturile astfel notificate, vor fi analizate de catre autoritatea fiscala competenta si vor putea fi practicate de agentii economici numai in conditiile in care acestia nu inregistreaza pierderi din activitatea de productie sau import de alcool, distilate si bauturi spirtoase si nu au obligatii restante la bugetul general consolidat, in conditiile prevederilor din norme.
(8) Ori de cate ori se intentioneaza modificarea valorilor minime de referinta stabilite, organizatia patronala a producatorilor de alcool, distilate si bauturi spirtoase are obligatia sa notifice noile valori minime, indiferent daca modificarea intervine la unul sau mai multe produse. Notificarea valorilor minime de referinta se face in conditiile prevazute la alin.(4) al acestui punct.”
12. Capitolul VI se modifica si va avea urmatorul cuprins :
“CAPITOLUL VI
Masuri speciale privind productia, importul si circulatia produselor energetice
Restrictii
Art.239 - (1) Se interzice orice operatiune comerciala cu produse energetice care nu provin din antrepozite fiscale de productie.
(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1) toate reziduurile de produse energetice rezultate din exploatare, in alte locatii decat antrepozitele fiscale de productie, pot fi cedate sau vandute numai in vederea prelucrarii si numai catre un antrepozit fiscal de productie, in conditiile prevazute de norme.
(3) Colectarea uleiurilor uzate provenite de la motoare se poate face si de catre agentii economici autorizati in acest sens iar prelucrarea uleiurilor respective se realizeaza numai in antrepozite fiscale de productie de produse energetice.
Conditii de comercializare
Art.240 - Se interzice comercializarea, prin pompele statiilor de distributie, a altor produse energetice decat cele din categoria gazelor petroliere lichefiate, benzinelor si motorinelor auto, care corespund standardelor nationale de calitate.
Conditii de calitate
Art.241 - Se interzice importul de produse energetice de tipul benzinelor si motorinelor care nu corespund standardelor nationale si prevederilor legale referitoare la calitatea benzinelor.
Procedura de import
Art.242 - Efectuarea formalitatilor vamale de import, aferente benzinelor si motorinelor, se face prin birourile vamale de control si vamuire la frontiera, stabilite prin decizia autoritatii vamale, care va fi publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.”
13. Dupa articolul 242, se introduce un nou articol, articolul 243, cu urmatorul cuprins :
“(1) Cesionarea ori instrainarea, sub orice forma, a actiunilor, a partilor sociale, sau a activelor fixe ale antrepozitarilor autorizati ori ale unui antrepozitar a carui autorizatie a fost anulata, revocata sau suspendata conform titlului VII va fi adusa la cunostinta autoritatii fiscale competente cu cel putin 60 de zile inainte de realizarea acestei operatiuni, in vederea efectuarii controlului financiar-fiscal.
(2) Prevederile alin.(1) nu se aplica in cazul actiunilor care fac obiectul tranzactiilor pe piata de capital.
(3) Cedarea sau instrainarea activelor imobilizate ale antrepozitarului autorizat ori ale unui antrepozitar a carui autorizatie a fost anulata, revocata sau suspendata conform titlului VII se va putea face numai dupa ce s-au achitat la bugetul general consolidat toate obligatiile fiscale.”
14. Articolul 2441 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Alte masuri
Art. 2441 - (1) Agentii economici care doresc sa distribuie si sa comercializeze cu ridicata bauturi alcoolice si produse din tutun sunt obligati sa se inregistreze la autoritatea fiscala teritoriala si sa indeplineasca urmatoarele conditii:
a) sa detina spatii de depozitare corespunzatoare, in proprietate, cu chirie, contract de comodat sau cu orice titlu legal;
b) sa aiba inscrise in obiectul de activitate potrivit Clasificarii activitatilor din economia nationala - CAEN, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 656/1997, cu modificarile ulterioare, activitatea de Comert cu ridicata al bauturilor, Comert cu ridicata al produselor din tutun sau Comert cu ridicata nespecializat de produse alimentare, bauturi si tutun;
c) sa se doteze cu mijloacele necesare depistarii marcajelor false sau contrafacute, in cazul comercializarii de produse supuse marcarii potrivit titlului VII.
(2) Agentii economici care doresc sa comercializeze cu amanuntul bauturi alcoolice si produse din tutun sunt obligati ca pana la data de 31 ianuarie 2006 sa se inregistreze la autoritatea fiscala teritoriala si sa indeplineasca urmatoarele conditii:
a) sa detina spatii de comercializare corespunzatoare, in proprietate, cu chirie, contract de comodat sau cu orice alt titlu legal;
b) sa aiba inscrise in obiectul de activitate potrivit Clasificarii activitatilor din economia nationala - CAEN, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 656/1997, cu modificarile ulterioare, activitatea de Comert cu amanuntul al produselor din tutun;
c) sa se doteze cu mijloacele necesare depistarii marcajelor false sau contrafacute, in cazul comercializarii de produse supuse marcarii potrivit titlului VII.
(3) Procedura de inregistrare a agentilor economici care doresc sa distribuie si sa comercializeze cu ridicata sau cu amanuntul bauturi alcoolice si produse din tutun se va face potrivit prevederilor Legii nr.92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicat.
(4) Bauturile alcoolice livrate de agentii economici producatori catre agentii economici distribuitori sau comercianti cu ridicata vor fi insotite si de o copie a certificatului de marca al producatorului, din care sa rezulte ca marca ii apartine.
(5) Agentii economici distribuitori si comerciantii de bauturi alcoolice si produse din tutun raspund pentru provenienta nelegala a produselor detinute si sunt obligati sa verifice autenticitatea facturilor primite.
(6) Agentii economici care desfasoara activitate de alimentatie publica sunt obligati ca pana la data de 31 ianuarie 2006 sa se inregistreze la autoritatea fiscala teritoriala si sa indeplineasca urmatoarele conditii:
a) sa detina spatii de comercializare in proprietate, cu chirie, contract de comodat sau cu orice alt titlu legal;
b) sa aiba inscrise in obiectul de activitate potrivit Clasificarii activitatilor din economia nationala - CAEN, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 656/1997, cu modificarile ulterioare, activitatea de hoteluri si restaurante.
(7) Pentru agentii economici prevazuti la alin.(1), inregistrarea la autoritatea fiscala teritoriala se efectueaza cu plata unei taxe si eliberarea unui atestat, in conditiile si cuantumul stabilite in norme.
(8) Pentru agentii economici prevazuti la alin. (2) si (5), inregistrarea la autoritatea fiscala teritoriala se efectueaza cu plata unei taxe si prin eliberarea unei plachete, in conditiile si cuantumul stabilite in norme.
15. Se introduce articolul 245 cu urmatorul cuprins:
“ Abilitarea Guvernului
Art.245. - Guvernul Romaniei este abilitat sa emita hotarari pentru instituirea unor masuri speciale in scopul contracararii operative a tuturor faptelor de contrabanda si evaziune fiscala din domeniul produselor supuse accizelor.”
H. Titlul IX - Impozite si taxe locale
1. In cuprinsul Titlului IX “Impozite si taxe locale”, sintagma “taxa asupra mijloacelor de transport” se va inlocui cu “impozitul pe mijloacele de transport”.
2. La art.247, dupa lit. b) se introduce lit. b1) care va avea urmatorul cuprins:
„b1) nomenclatura stradala – lista care contine denumirile tuturor strazilor dintr-o unitate administrativ-teritoriala, numerele de identificare a imobilelor pe fiecare strada in parte, precum si titularul dreptului de proprietate al fiecarui imobil; nomenclatura stradala se organizeaza pe fiecare localitate rurala si urbana si reprezinta evidenta primara unitara care serveste la atribuirea adresei domiciliului/resedintei persoanei fizice, a sediului persoanei juridice, precum si a fiecarui imobil, teren si/sau cladire.”
3. Denumirea Capitolului II se modifica si va avea urmatorul cuprins: „Impozitul si taxa pe cladiri”
4. La art.249, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
,,(2) Impozitul prevazut la alin.(1), denumit in continuare impozit pe cladiri, precum si taxa pe cladiri prevazuta la alin.(3) se datoreaza catre bugetul local al comunei, al orasului sau al municipiului in care este amplasata cladirea. In cazul municipiului Bucuresti, impozitul si taxa pe cladiri se datoreaza catre bugetul local al sectorului in care este amplasata cladirea."
5. La art.249, alineatul (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
,,(3) Pentru cladirile proprietate publica sau privata a statului ori a unitatilor administrativ-teritoriale, concesionate, inchiriate, date in administrare ori in folosinta, dupa caz, persoanelor juridice, se stabileste taxa pe cladiri care reprezinta sarcina fiscala a concesionarilor, locatarilor, titularilor dreptului de administrare sau de folosinta, dupa caz, in conditii similare impozitului pe cladiri."
6. La art.249, alineatul (5) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“(5) In intelesul prezentului titlu, cladire este orice constructie situata deasupra solului si/sau sub nivelul acestuia, indiferent de denumirea ori de folosinta sa, si care are una sau mai multe incaperi ce poate/pot servi la adapostirea de oameni, de animale, de obiecte, de produse, de materiale, de instalatii, de echipamente si de altele asemenea, iar elementele structurale de baza ale acesteia sunt peretii si acoperisul, indiferent de materialele din care sunt construite ; incaperea reprezinta spatiul din interiorul unei cladiri.”[v1]
7. Articolul 250 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(1) Cladirile pentru care nu se datoreaza impozit, prin efectul legii sunt dupa cum urmeaza:
1. cladirile proprietate a statului, a unitatilor administrativ-teritoriale sau a oricaror institutii publice, cu exceptia incaperilor care sunt folosite pentru activitati economice;
2. cladirile care, potrivit legii, sunt clasate ca monumente istorice, de arhitectura sau arheologice, muzee ori case memoriale indiferent de titularul dreptului de proprietate sau de administrare, cu exceptia incaperilor care sunt folosite pentru activitati economice;
3. cladirile care, prin destinatie, constituie locasuri de cult, apartinand cultelor religioase recunoscute oficial in Romania si componentelor locale ale acestora, cu exceptia incaperilor care sunt folosite pentru activitati economice;
4. cladirile care constituie patrimoniul unitatilor si ale institutiilor de invatamant de stat si particulare autorizate sa functioneze provizoriu sau acreditate, cu exceptia incaperilor care sunt folosite pentru activitati economice;
5. cladirile unitatilor sanitare publice, cu exceptia incaperilor care sunt folosite pentru activitati economice;
6. cladirile care sunt afectate centralelor hidroelectrice, termoelectrice si nuclearo-electrice, statiilor si posturilor de transformare, precum si statiilor de conexiuni;
7. cladirile aflate in domeniul public al statului si in administrarea Regiei Autonome "Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat", cu exceptia incaperilor care sunt folosite pentru activitati economice;
8. cladirile funerare din cimitire si crematorii;
9. cladirile [Emil Emil2] buie sã mai facem nici un fel de trimitere la construcþii, dat fiind faptul cã impozitul este pe clãdiri ºi nu pe construcþii.din parcurile industriale, stiintifice si tehnologice, potrivit legii;
10. cladirile restituite potrivit art.16 din Legea nr.10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
11. cladirile retrocedate potrivit art.1 alin.(6) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.94/2000 privind retrocedarea unor bunuri imobile care au apartinut cultelor religioase din Romania, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr.501/2002, cu modificarile si completarile ulterioare;
12. cladirile restituite potrivit art. 6 alin. (5) din Ordonanta de urgenta a Guvernului privind restituirea unor bunuri imobile care au apartinut comunitatilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale din Romania, aprobata cu modificari si completari prin Legea , cu modificarile si completarile ulterioare;
13. Scutirea de impozit prevazuta la alin. (1) pct. 11-13 se aplica pe durata pentru care proprietarul este obligat sa mentina afectatiunea de interes public;
14. Impozitul pe cladiri nu se datoreaza pentru cladirea unei persoane fizice daca:
a) cladirea este o locuinta noua realizata in conditiile Legii locuintei , republicata, cu modificarile si completarile ulterioare; sau
b) cladirea este realizata pe baza de credite, in conformitate cu Ordonanta Guvernului privind stimularea investitiilor pentru realizarea unor lucrari publice si constructii de locuinte, aprobata prin Legea , cu modificarile si completarile ulterioare.
c) scutirea de impozit prevazuta la pct. 14 se aplica pentru o cladire timp de 10 ani de la data dobandirii acesteia. In cazul instrainarii cladirii, scutirea de impozit nu se aplica noului proprietar al cladirii;
15.cladirile care sunt afectate activitatilor hidrotehnice, hidrometrice, hidrometeorologice, oceanografice, de imbunatatiri funciare si de interventii la apararea impotriva inundatiilor, precum si cladirile din porturi si cele afectate canalelor navigabile si statiilor de pompare aferente canalelor, cu exceptia incaperilor care sunt folosite pentru alte activitati economice;
16. cladirile care prin natura lor fac corp comun cu poduri, viaducte, apeducte, diguri, baraje si tuneluri si care sunt utilizate pentru exploatarea acestor constructii, precum si cu exceptia incaperilor care sunt folosite pentru alte activitati economice;
17 cladirile miniere situate integral sub nivelul solului, indiferent de folosinta acestora;
18. cladirile care sunt utilizate ca sere, solarii, rasadnite, ciupercarii, silozuri pentru furaje, silozuri si/sau patule pentru depozitarea si conservarea cerealelor, cu exceptia incaperilor care sunt folosite pentru alte activitati economice;
19. cladirile trecute in proprietatea statului sau a unitatilor administrativ-teritoriale in lipsa de mostenitori legali sau testamentari.
(2) Nu intra sub incidenta impozitului pe cladiri constructiile care nu au elementele constitutive ale unei cladiri.
#PAGEBREAK#
8. La articolul 251 alineatele (1)-(3), (5), (7) si (8) se modifica si vor avea urmatorul cuprins
„Art.251.- (1) In cazul persoanelor fizice, impozitul pe cladiri se calculeaza prin aplicarea cotei de impozitare de 0,1% la valoarea impozabila a cladirii.
(2) In cazul unei cladiri care are peretii exteriori din materiale diferite pentru stabilirea valorii impozabile a cladirii se identifica in tabelul prevazut la alin.(3) valoarea impozabila cea mai mare corespunzatoare tipului cladirii respective.
(3) Valoarea impozabila a cladirii, exprimata in lei, se determina prin inmultirea suprafetei construite desfasurate a acesteia, exprimata in metri patrati, cu valoarea impozabila corespunzatoare, exprimata in lei/m2, din tabelul urmator:
TIPUL CLADIRII |
VALOAREA IMPOZABILA - lei/m2 - | |
|
Cladire cu instalatie electrica, de apa, de canalizare si de incalzire (conditii cumulative) |
Cladire fara instalatie electrica, de apa, de canalizare, sau de incalzire
|
0 |
1 |
2 |
A. Cladire cu cadre din beton armat sau cu pereti exteriori din caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic |
669 |
397 |
B. Cladire cu peretii exteriori din lemn, din piatra naturala, din caramida nearsa, din valatuci sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic |
182 |
114 |
C. Cladire-anexa cu cadre din beton armat sau cu pereti exteriori din caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic |
114 |
102 |
D. Cladire-anexa cu peretii exteriori din lemn, din piatra naturala, din caramida nearsa, din valatuci sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic |
68 |
45 |
E. Cladire amplasata integral la subsol, la demisol si/sau la mansarda, utilizata ca locuinta |
75% din suma care s-ar aplica cladirii |
75% din suma care s-ar aplica cladirii |
F. Cladire amplasata integral la subsol, la demisol si/sau la mansarda, utilizata in alte scopuri decat cel de locuinta |
50% din suma care s-ar aplica cladirii |
50% din suma care s-ar aplica cladirii |
………………………………………………………………………
(5) Valoarea impozabila a cladirii se ajusteaza in functie de rangul localitatii si zona in care este amplasata cladirea, prin inmultirea valorii determinate conform alin.(3) cu coeficientul de corectie corespunzator, prevazut in tabelul urmator:
Zona in cadrul localitatii |
Rangul localitatii | |||||
|
0 |
I |
II |
III |
IV |
V |
A |
2,60 |
2,50 |
2,40 |
2,30 |
1,10 |
1,05 |
B |
2,50 |
2,40 |
2,30 |
2,20 |
1,05 |
1,00 |
C |
2,40 |
2,30 |
2,20 |
2,10 |
1,00 |
0,95 |
D |
2,30 |
2,20 |
2,10 |
2,00 |
0,95 |
0,90 |
(7) Valoarea impozabila a cladirii determinata in urma aplicarii prevederilor alin.(1)-(6) se reduce in functie de anul terminarii acesteia, dupa cum urmeaza:
a) cu 15 % pentru cladirea care are o vechime de peste 50 de ani la data de 1 ianuarie a anului fiscal de referinta;
b) cu 5 % pentru cladirea care are o vechime cuprinsa intre 30 de ani si 50 de ani, inclusiv, la data de 1 ianuarie a anului fiscal de referinta.
(8) In cazul cladirii utilizate ca locuinta a carei suprafata construita desfasurata depaseste 100 de metri patrati, valoarea impozabila a acesteia, determinata in urma aplicarii prevederilor alin.(1)-(7) se majoreaza cu cate 10 % pentru fiecare 100 de metri patrati sau fractiune din acestia.”
9. La articolul 251 se introduce alineatul (81), care va avea urmatorul cuprins:
„(81) In cazul cladirii la care au fost executate lucrari de reconstruire, de consolidare, de modernizare, de modificare sau de extindere, din punct de vedere fiscal, anul terminarii se actualizeaza, astfel ca acesta se considera ca fiind cel in care au fost terminate aceste ultime lucrari.”
10. La articolul 252 se introduce un nou alineat, alineatul (1¹), cu urmatorul cuprins:
(1¹) Nu intra sub incidenta alin. (1), persoanele fizice care detin in proprietate cladiri dobandite prin succesiune.
11. La articolul 252 se introduce un nou alineat, alineatul (2¹), cu urmatorul cuprins:
“(2¹) Persoanele fizice care detin la aceeasi adresa, potrivit nomenclaturii stradale aprobate de consiliul local, mai multe cladiri distincte utilizate ca locuinte nu datoreaza impozit pe cladiri majorat.”
12. La articolul 253, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(2) Cota de impozit se stabileste prin hotarare a consiliului local si poate fi cuprinsa intre 0,5% si 2%, inclusiv. La nivelul Municipiului Bucuresti aceasta atributie revine Consiliului General al Municipiului Bucuresti.”
13. La articolul 253, se completeaza cu un nou alineat, alin. 3¹, cu urmatorul cuprins:
“(31) In cazul cladirii la care au fost executate lucrari de reconstruire, de consolidare, de modernizare, de modificare sau de extindere, de catre locatar, din punct de vedere fiscal, acesta are obligatia sa comunice locatorului valoarea lucrarilor executate pentru depunerea unei noi declaratii fiscale in termen de 30 de zile de la data terminarii lucrarilor respective.”
14. La articolul 253, alineatul (5) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“(5) In cazul unei cladiri care a fost reevaluata conform Normelor privind reevaluarea imobilizarilor corporale, valoarea impozabila a cladirii este valoarea contabila rezultata din reevaluare, inregistrata ca atare in contabilitatea proprietarului-persoana juridica.”
15. La articolul 253, alineatul (6) se abroga.
16. La articolul 253, alineatul (7) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(7) In cazul unei cladiri ce face obiectul unui contract de leasing, pe intreaga durata a acestuia, se aplica urmatoarele reguli:
a) impozitul pe cladiri se datoreaza de locator;
b) valoarea impozabila a cladirii este valoarea cladirii inregistrata in contractul de leasing, exclusiv taxa pe valoarea adaugata;”
17. Articolul 254, alineatul (5) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“(5) Orice persoana care dobandeste, instraineaza sau construieste o cladire are obligatia de a depune o declaratie fiscala la compartimentul de specialitate al autoritatii administratiei publice locale in termen de 30 de zile de la data dobandirii, instrainarii sau construirii.”
#PAGEBREAK#
18. La articolul 254, dupa alin. (6) se introduc trei alineate noi, alineatul (61), (62) si (63) cu urmatorul cuprins:
“(61) Instrainarea unei cladiri, prin oricare dintre modalitatile prevazute de lege, nu poate fi efectuata pana cand titularul dreptului de proprietate asupra cladirii respective nu are stinse orice creante fiscale, cuvenite bugetului local al unitatii administrativ-teritoriale unde este amplasata cladirea sau al celui unde isi are domiciliul fiscal contribuabilul in cauza, cu termene de plata scadente pana la data de intai a lunii urmatoare celei in care are loc instrainarea. Atestarea achitarii obligatiilor bugetare se face prin certificatul fiscal emis de compartimentul de specialitate ale autoritatilor administratiei publice locale. Actele prin care se instraineaza cladiri cu incalcarea prevederilor prezentului alineat sunt nule de drept.
(62) Inscrierea in cartea funciara a dreptului de proprietate asupra cladirii dobandite se poate face numai daca se prezinta dovada inregistrarii actului de proprietate la compartimentul de specialitate in a carui raza de competenta se afla amplasata cladirea respectiva.
(63) Notarii publici au obligatia comunicarii, in termen de 30 de zile de la autentificare, a unei copii a actului translativ al dreptului de proprietate asupra cladirii compartimentului de specialitate in a carui raza de competenta se afla amplasata cladirea respectiva.
19. Articolul 255 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“(1) Impozitul/taxa pe cladiri se plateste anual, in doua rate egale, pana la datele de 31 martie si 30 septembrie, inclusiv.
(2) Pentru plata cu anticipatie a impozitului pe cladiri, datorat pentru intregul an de catrecontribuabili, pana la data de 31 martie a anului respectiv, se acorda o bonificatie de pana la 10%, stabilita prin hotarare a consiliului local. La nivelul Municipiului Bucuresti aceasta atributie revine Consiliului General al Municipiului Bucuresti.
(3) Impozitul anual pe cladiri, datorat aceluiasi buget local de catre contribuabili persoane fizice sau juridice, de pana la 50 lei inclusiv se plateste integral pana la primul termen de plata. In cazul in care contribuabilul detine in proprietate mai multe cladiri amplasate pe raza aceleiasi unitati administrativ – teritoriale, suma de 50 lei se refera la impozitul pe cladiri cumulat.”
20. Denumirea Capitolului III se modifica si va avea urmatorul cuprins: „Impozitul si taxa pe teren”
21. La art. 256, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
,,(2)Impozitul prevazut la alin.(1), denumit in continuare impozit pe teren
, precum si taxa pe teren prevazuta la alin.(3) se datoreaza catre bugetul local al comunei, al orasului sau al municipiului in care este amplasat terenul. In cazul municipiului Bucuresti, impozitul si taxa pe teren se datoreaza catre bugetul local al sectorului in care este amplasat terenul."
22. La art.256, alineatul (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
,,(3) Pentru terenurile proprietate publica sau privata a statului ori a unitatilor administrativ-teritoriale, concesionate, inchiriate, date in administrare ori in folosinta, dupa caz, persoanelor juridice, se stabileste taxa pe teren care reprezinta sarcina fiscala a concesionarilor, locatarilor, titularilor dreptului de administrare sau de folosinta, dupa caz, in conditii similare impozitului pe teren."
23. La articolul 258, alineatele (2) – (4) [v3] se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
„(2) In cazul unui teren amplasat in intravilan, inregistrat in registrul agricol la categoria de folosinta terenuri cu constructii, impozitul pe teren se stabileste prin inmultirea suprafetei terenului, exprimata in hectare, cu suma corespunzatoare prevazuta in urmatorul tabel:
Zona din cadrul localitatii |
Rangul localitatii (lei/ha) |
|
0 |
I |
II |
III |
IV |
V |
A |
7.404 |
6.148 |
5.401 |
4.681 |
636 |
509 |
B |
6.148 |
4.648 |
3.768 |
3.180 |
509 |
382 |
C |
4.648 |
3.180 |
2.385 |
1.511 |
382 |
254 |
D |
3.180 |
1.511 |
1.261 |
880 |
249 |
127 |
(3) In cazul unui teren amplasat in intravilan, inregistrat in registrul agricol la alta categorie de folosinta decat cea de terenuri cu constructii, impozitul pe teren se stabileste prin inmultirea suprafetei terenului, exprimata in hectare, cu suma corespunzatoare prevazuta la alin.(4), iar acest rezultat se inmulteste cu coeficientul de corectie corespunzator prevazut la alin.(5). |
(4) Suprafata terenului, potrivit alin.(3), se inmulteste cu suma corespunzatoare prevazuta in urmatorul tabel:
Nr. crt. |
Categoria de folosinta |
Zona (lei/ha) | |||
|
|
A |
B |
C |
D |
1 |
Teren arabil |
20 |
15 |
13 |
11 |
2 |
Pasune |
15 |
13 |
11 |
9 |
3 |
Faneata |
15 |
13 |
11 |
9 |
4 |
Vie |
33 |
25 |
20 |
13 |
5 |
Livada |
38 |
33 |
25 |
20 |
6 |
Padure sau alt teren cu vegetatie forestiera |
20 |
15 |
13 |
11 |
7 |
Teren cu apa |
11 |
9 |
6 |
x |
8 |
Drumuri si cai ferate |
x |
x |
x |
x |
9 |
Teren neproductiv |
x |
x |
x |
x |
24. La articolul 258, se introduc doua noi alineate (6) si (6 1) care vor avea urmatorul cuprins:
„(6 ) Inregistrarea datelor in registrul agricol privind cladirile si terenurile, titularul dreptului de proprietate asupra acestora, precum si schimbarea categoriei de folosinta, se poate face numai pe baza de documente, anexate la declaratia facuta sub semnatura proprie a capului de gospodarie sau, in lipsa acestuia, a unui membru major al gospodariei, potrivit normelor metodologice prevazute la art.293, sub sanctiunea nulitatii.
(6 1) Atat in cazul cladirilor, cat si al terenurilor, daca se constata unele diferente intre suprafetele inscrise in actele de proprietate si situatia reala rezultata din masuratorile executate, in conditiile Legii cadastrului si a publicitatii imobiliare nr.7/1996, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 61 din 26 martie 1996, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru determinarea sarcinii fiscale se au in vedere suprafetele care corespund situatiei reale, dovedite prin lucrari tehnice de cadastru. Datele rezultate din lucrarile tehnice de cadastru se inscriu in evidentele fiscale, in registrul agricol, precum si in cartea funciara, iar modificarea sarcinilor fiscale opereaza incepand cu data de intai a lunii urmatoare celei in care se inregistreaza la compartimentul de specialitate lucrarea respectiva ca anexa la declaratia fiscala.
#PAGEBREAK#
25. La articolul 259, dupa alin. (6) se introduce un nou alineat (6 1 ) cu urmatorul cuprins:
“(61) Instrainarea unui teren, prin oricare dintre modalitatile prevazute de lege, nu poate fi efectuata pana cand titularul dreptului de proprietate asupra terenului respectiv nu are stinse orice creante fiscale, cuvenite bugetului local al unitatii administrativ-teritoriale unde este amplasata cladirea sau al celui unde isi are domiciliul fiscal contribuabilul in cauza, cu termene de plata scadente pana la data de intai a lunii urmatoare celei in care are loc instrainarea. Atestarea achitarii obligatiilor bugetare se face prin certificatul fiscal emis de compartimentul de specialitate al autoritatilor administratiei publice locale. Actele prin care se instraineaza terenul cu incalcarea prevederilor prezentului alineat sunt nule de drept. Orice persoana care dobandeste sau instraineaza un teren are obligatia de a depune o declaratie fiscala la compartimentul de specialitate al autoritatii administratiei publice locale in termen de 30 de zile de la data dobandirii sau instrainarii, dupa caz.”
26. La articolul 259, dupa alin. (7) se introduc alineatele (71) si (72) cu urmatorul cuprins:
“(71) Inscrierea in cartea funciara a dreptului de proprietate asupra terenului dobandit se poate face numai daca se prezinta dovada inregistrarii actului de proprietate la compartimentul de specialitate in a carui raza de competenta se afla amplasat terenul respectiv.
(72) Notarii publici au obligatia comunicarii, in termen de 30 de zile de la autentificare, a unei copii a actului translativ al dreptului de proprietate asupra terenului compartimentului de specialitate in a carui raza de competenta se afla amplasat terenul respectiv.”
27. Articolul 260 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“(1) Impozitul/taxa pe teren se plateste anual, in doua rate egale, pana la datele de 31 martie si 30 septembrie, inclusiv;
(2) Pentru plata cu anticipatie a impozitului pe teren, datorat pentru intregul an de catre contribuabili pana la data de 31 martie inclusiv a anului respectiv, se acorda o bonificatie de pana la 10%, stabilita prin hotarare a consiliului local. La nivelul municipiului Bucuresti aceasta atributie revine Consiliului General al Municipiului Bucuresti.
(3) Impozitul anual pe teren,datorat aceluiasi buget local de catre contribuabili persoane fizice si juridice, de pana la 50 lei inclusiv se plateste integral pana la primul termen de plata. In cazul in care contribuabilul detine in proprietate mai multe terenuri amplasate pe raza aceleiasi unitati administrativ – teritoriale, suma de 50 lei se refera la impozitul pe teren cumulat”.
28. La art. 262 dupa litera d) se introduce o noua litera e) cu urmatorul cuprins :
" e) vehiculele istorice definite conform prevederilor legale in vigoare.”
29. La articolul 263, alineatul (2) si alin (7) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“(2) In cazul oricaruia dintre urmatoarele autovehicule, impozitul pe mijlocul de transport se calculeaza in functie de capacitatea cilindrica a acestuia, prin inmultirea fiecarei grupe de 200 de cm3 sau fractiune din aceasta cu suma corespunzatoare din tabelul urmator:
Tipuri de autovehicule |
Suma, in lei, pentru fiecare grupa de 200 cm3 sau fractiune din aceasta |
1. Autoturisme cu capacitatea cilindrica de pana la 2.000 cm3 inclusiv |
10 |
2. Autoturisme cu capacitatea cilindrica cuprinse intre 2.000 cm3 si 3000 cm3 inclusiv |
60
|
3. Autoturisme cu capacitatea cilindrica de peste 3.000 cm3 |
150 |
4. Autobuze, autocare, microbuze |
20 |
5. Alte autovehicule cu masa totala maxima autorizata de pana la 12 tone inclusiv |
25 |
6. Tractoare inmatriculate |
15 |
7. Motociclete, motorete si scutere |
35 |
) In cazul mijloacelor de transport pe apa, impozitul pe mijlocul de transport este egal cu suma corespunzatoare din tabelul urmator:
Mijlocul de transport pe apa |
Impozit (lei) |
1. Luntre, barci fara motor, folosite pentru uz personal |
13 |
2. Barci fara motor, folosite in alte scopuri |
38 |
3. Barci cu motor |
150 |
5. Salupe |
752 |
6. Iahturi |
5000 |
7. Scutere de apa |
150 |
8. Remorchere si impingatoare: |
|
a) Pana la 500 CP inclusiv |
376 |
b) peste 500 CP si pana la 2.000 CP, inclusiv |
627 |
c) peste 2.000 CP si pana la 4.000 CP, inclusiv; |
1004 |
d) Peste 4.000 CP |
1.505 |
9. Vapoare – pentru fiecare 1.000 tdw sau fractiune din acesta |
126 |
10. Ceamuri, slepuri si barje fluviale: |
x |
a) Cu capacitatea de incarcare pana la 1.500 tone inclusiv |
126 |
b ) cu capacitatea de incarcare de peste 1.500 tone si pana la 3.000 tone, inclusiv; |
188 |
c) Cu capacitatea de incarcare de peste 3.000 tone |
314 |
30. La articolul 264, alineatul (4) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“(4) Orice persoana care dobandeste/instraineaza un mijloc de transport sau isi schimba domiciliul/sediul/punctul de lucru are obligatia de a depune o declaratie fiscala cu privire la mijlocul de transport la compartimentul de specialitate al autoritatii administratiei publice locale pe a carei raza teritoriala isi are domiciliul/sediul/punctul de lucru in termen de 30 de zile inclusiv, de la modificarea survenita.”
31. La articolul 264, dupa alineatul (4), se introduc trei alineate noi, 4 1 , 4 2 si 4 3 cu urmatorul cuprins:
“(4 1) Instrainarea unui mijloc de transport, prin oricare dintre modalitatile prevazute de lege, nu poate fi efectuata pana cand titularul dreptului de proprietate asupra mijlocului de transport respectiv nu are stinse orice creante fiscale, cuvenite bugetului local al unitatii administrativ-teritoriale unde isi are domiciliul fiscal contribuabilul in cauza, cu termene de plata scadente pana la data de intai a lunii urmatoare celei in care are loc instrainarea. Atestarea achitarii obligatiilor bugetare se face prin certificatul fiscal emis de compartimentul de specialitate al autoritatilor administratiei publice locale. Actele prin care se instraineaza mijloace de transport cu incalcarea prevederilor prezentului alineat sunt nule de drept.
(4 2) Inmatricularea mijloacelor de transport la entitatea competenta se poate face numai daca contribuabilul prezinta dovada inregistrarii actului de proprietate la compartimentul de specialitate al autoritatilor administratiei publice locale in a carui raza de competenta isi are domiciliul fiscal contribuabilul respectiv.
(43 ) Entitatea competenta, prevazuta la alin.( (4 2) are obligatia ca la radierea din evidentele proprii a unui mijloc de transport care a facut obiectul unui act translativ al dreptului de proprietate sa solicite, persoanei care a instrainat, certificatul fiscal prevazut la alin. (4 1).”
32. Articolul 265, se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“(1). Impozitul pe mijlocul de transport se plateste anual, in doua rate egale, pana la datele de 31 martie si 30 septembrie, inclusiv;
(2) Pentru plata cu anticipatie a impozitului pe mijlocul de transport, datorat pentru intregul an de catre contribuabili, pana la data de 31 martie a anului respectiv, inclusiv, se acorda o bonificatie de pana la 10%, inclusiv, stabilita prin hotarare a consiliului local. La nivelul municipiului Bucuresti aceasta atributie revine Consiliului General al Municipiului Bucuresti.[Emil Emil4]
(3) Detinatorii, persoane fizice sau juridice straine, care solicita inmatricularea temporara a mijloacelor de transport in Romania, in conditiile legii, au obligatia sa achite integral, la data solicitarii, impozitul datorat pentru perioada cuprinsa intre data de intai a lunii urmatoare celei in care se inmatriculeaza si pana la sfarsitul anului fiscal respectiv.
(4) In situatia in care inmatricularea priveste o perioada care depaseste data de 31 decembrie a anului fiscal in care s-a solicitat inmatricularea, detinatorii prevazuti la alin. (1) au obligatia sa achite integral impozitul pe mijlocul de transport pana la data de 31 ianuarie a fiecarui an, astfel:
a) in cazul in care inmatricularea priveste un an fiscal, impozitul anual;
b) in cazul in care inmatricularea priveste o perioada care se sfarseste inainte de data de 1 decembrie a aceluiasi an, taxa aferenta perioadei cuprinse intre data de 1 ianuarie si data de intai a lunii urmatoare celei in care expira inmatricularea.
(5) Impozitul anual pe mijlocul de transport, datorat aceluiasi buget local de catre contribuabili persoane fizice si juridice,de pana la 50 lei inclusiv se plateste integral pana la primul termen de plata. In cazul in care contribuabilul detine in proprietate mai multe mijloace de transport, a caror impozit este datorat bugetului local al aceleiasi unitati administrativ – teritoriale, suma de 50 lei se refera la impozitul pe mijlocul de transport cumulat al acestora”.
33. La articolul 282, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(2) Domeniile in care consiliile locale, judetene si Consiliul General al Municipiului Bucuresti, dupa caz, pot adopta taxe speciale, pentru serviciile publice locale sunt urmatoarele:
a) administrarea domeniului public si privat al unitatilor administrativ-teritoriale, numai pentru serviciile al caror obiect este prevazut la art.3 alin.(1) lit.a)-e) si h)-n) din Ordonanta Guvernului nr.71/2002 privind organizarea si functionarea serviciilor publice de administrare a domeniului public si privat de interes local, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr.3/2003;
b) organizarea si functionarea serviciilor de iluminat public, in conditiile Ordonantei Guvernului nr.42/2003 privind organizarea si functionarea serviciilor de iluminat public, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr.475/2003, cu modificarile si completarile ulterioare;
c) colectarea deseurilor menajere;
d) prestarea serviciilor de vidanjare;
e) sanatatea, reproducerea si ameliorarea in sectorul animal;
f) administrarea pajistilor comunale, orasenesti si municipale;
g) valorificarea nisipului ori a pietrisului din albiile raurilor, din cariere sau alte locuri asemanatoare;
h) bibliotecile publice;
i) asezamintele culturale;
j) eliberarea de documente din arhivele autoritatilor administratiei publice locale, reprezentand contravaloarea cheltuielilor ocazionate de eliberare;
k) prestarea serviciilor funerare;
l) efectuarea unor lucrari de interes sau de utilitate publica;
m) paza in mediul rural;
n) alte domenii necuprinse la lit.a)-m), dar care nu contravin conditiilor prevazute la alin.(3).
34. La articolul 282 dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat (21) cu urmatorul cuprins:
21) Conditiile care trebuie avute in vedere la stabilirea taxelor speciale pentru functionarea unor institutii/servicii publice de interes local sunt urmatoarele:
a) taxele speciale se incaseaza numai de la persoanele fizice si juridice care beneficiaza de serviciile oferite de institutia/serviciul public de interes local, potrivit regulamentului de organizare si functionare al acesteia/acestuia sau de la cele care sunt obligate, potrivit legii, sa efectueze prestatii ce intra in sfera de activitate a acestui tip de serviciu;
b) nu se pot stabili taxe speciale pentru functionarea nici unei/unui institutii/serviciu public de interes local avand ca platitori proprietarii ori utilizatorii autovehiculelor care circula pe drumurile publice, indiferent de categoria sau denumirea, precum si de titularul dreptului de proprietate asupra drumului public respectiv;
c) Nu se pot stabili taxe speciale in legatura cu exercitarea atributiilor ce revin primarului prin lege in unitatea administrativ-teritoriala in care a fost ales.”.”
#PAGEBREAK#
35. Denumirea Capitolului XI se modifica dupa cum urmeaza: „CAPITOLUL XI Facilitati comune”.
36. Denumirea marginala a articolului 284 se modifica dupa cum urmeaza: „Facilitati pentru persoanele fizice”
37. La articolul 284 alineatul (4) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(4) Impozitul pe cladiri, impozitul pe teren, taxa pentru eliberarea unei autorizatii pentru desfasurarea unei activitati economice nu se datoreaza de catre persoanele cu handicap grav sau accentuat si persoanele incadrate in gradul I de invaliditate.”
38. Denumirea marginala a articolului 285 se modifica dupa cum urmeaza: „Facilitati pentru persoanele juridice”
39. La articolul 285 alineatul 1, litera c) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
" c) organizatiilor umanitare care desfasoara numai activitati de: integrare a tinerilor care au implinit varsta de 18 ani si parasesc Centrele de Plasament, sprijinirea, reabilitarea si educarea copiilor abuzati si neglijati, intretinerea si functionarea caminelor de batrani, a caselor pentru ocrotirea copiilor orfani, a copiilor strazii si a copiilor cu deficiente fizice si psihice."
40. Articolul 287 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
'Peste nivelul impozitelor si taxelor locale, prevazute in prezentul titlu,consiliile locale, judetene si Consiliul General al Municipiului Bucuresti, dupa caz, pot majora anual impozitele si taxele locale cu pana la 50%.'
41. Termenul „Deciziile” din cuprinsul denumirii marginale a articolului 288 se inlocuieste cu „Hotararile”.
42. Articolul 290 se abroga.
43. La articolul 292 alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“In cazul oricarui impozit sau taxa locala care consta intr-o anumita suma in lei sau care este stabilita pe baza unei anumite sume in lei, sumele respective se indexeaza o data la 3 ani, tinand cont de evolutia ratei inflatiei de la ultima indexare si pana in momentul implinirii celor 3 ani, dupa caz, cand rata inflatiei depaseste cumulat 10%.'
44. La articolul 294 la alineatul (2), dupa litera b) se introduce litera b1) si b2 ) cu urmatorul cuprins:
„b1 ) nerespectarea prevederilor art. 254 alin. (7)-(9), ale art. 259 alin. (6), (8) si (9) si ale art. 264 alin. (5)-(7), referitoare la instrainarea, la inregistrarea/radierea bunurilor impozabile, precum si la comunicarea actelor translative ale dreptului de proprietate;
b2) refuzul de a furniza informatii sau documente de natura celor prevazute la art.2951, precum si depasirea termenului de 15 zile lucratoare de la data solicitarii acestora.”
45. La articolul 294 alineatul (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(3) Contraventia prevazuta la alin. (2) lit. a) se sanctioneaza cu amenda de la 200 lei la 500 lei, cea de la lit. b) cu amenda de la 500 lei la 1.500 lei, iar cele de la lit.c) si d) cu amenda de la 1.500 lei la 10.000 lei.”
46. La articolul 294, alin. (8) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(8) Contraventiilor prevazute la alin. (2), (3) si (4) li se aplica dispozitiile Ordonantei nr.2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr.180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, inclusiv posibilitatea achitarii, pe loc sau in termen de cel mult 48 de ore de la data incheierii procesului-verbal ori, dupa caz, de la data comunicarii acestuia, a jumatate din minimul amenzii.”
47. La articolul 295, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(1) Impozitele si taxele locale, inclusiv taxele prevazute la alin.(11), precum si penalitatile aferente acestora si amenzile, constituie integral venituri proprii ale bugetelor locale ale comunelor, ale oraselor, judetelor, sau ale sectoarelor municipiului Bucuresti, dupa caz, potrivit prevederilor prezentului titlu si ale normelor metodologice.”
48. La articolul 295, alineatul (10) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(10) Celelalte taxe locale prevazute la art. 283 si accesoriile aferente acestora si amenzile constituie venituri la bugetul local al unitatii administrativ-teritoriale unde este situat locul public, edificiul ce face obiectul vizitarii, infrastructura publica ori se desfasoara activitatea cu impact asupra mediului inconjurator.
49. Dupa art. 295 se introduce un nou art. 2951 cu urmatorul cuprins:
„In vederea clarificarii si stabilirii reale a situatiei fiscale a contribuabililor, compartimentele de specialitate ale autoritatilor administratiei publice locale au competenta de a solicita informatii si documente cu relevanta fiscala sau pentru identificarea contribuabililor sau a materiei impozabile ori taxabile, dupa caz, iar notarii, avocatii, executorii judecatoresti, organele de politie, organele vamale, serviciile publice comunitare regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor, serviciile publice comunitare pentru eliberarea pasapoartelor simple, serviciile publice comunitare de evidenta a persoanelor, precum si orice alta entitate care detine informatii sau documente cu privire la bunuri impozabile sau taxabile, dupa caz, ori la persoane care au calitatea de contribuabil, au obligatia furnizarii acestora, fara plata.”
I. Titlul IX1 - InfracTiuni
1. La alineatul (1) al articolului 2961, dupa litera b) se introduce o noua litera, lit. b1) cu urmatorul cuprins:
“b1) producerea intr-un antrepozit fiscal, a oricarui alt produs decat cel pentru care antrepozitul fiscal a fost autorizat de catre autoritatea fiscala competenta;”
2. La alineatul (1) al articolului 2961 literele e, f), j) si k) se modifica si vor avea urmatorul cuprins :
“Art. 2961
(1) [...]
e) achizitionarea de produse energetice care provin pe circuitul economic de la alti furnizori decat antrepozitarii autorizati pentru productie sau importatori;
f) livrarea de produse energetice de catre antrepozitarii autorizati pentru productie fara prezentarea de catre cumparator, persoana juridica, a documentului de plata care sa ateste virarea la bugetul de stat a valorii accizelor aferente cantitatii ce urmeaza a fi facturata; [...]
j) livrarea reziduurilor de produse energetice catre alti clienti decat antrepozitele fiscale de productie autorizate sa le colecteze si sa le prelucreze, ori fara viza reprezentantului organului fiscal teritorial aplicata pe documentul de livrare;
k) achizitionarea de catre antrepozitele fiscale de productie a reziduurilor de produse energetice cu exceptia uleiurilor pentru motoare, de la alti furnizori decat unitatile care le obtin din exploatare sau fara viza reprezentantului organului fiscal teritorial aplicata pe documentul de livrare.”
3. La alineatul (1) al articolului 2961, litera g) se abroga.
4. Litera c) a alineatului (2) de la articolul 2961 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“c) cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani, cele prevazute la lit. b1), j) si k);
5. Alineatul (3) al art 2961 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“ (3) Dupa constatarea faptelor prevazute la alin. (1), lit.b1) - i) si k), organul de control competent dispune oprirea activitatii, sigilarea instalatiei si inainteaza actul de control autoritatii fiscale care a emis autorizatia, cu propunerea de suspendare a autorizatiei de antrepozit fiscal.
6. La art.2961, dupa alin.(3), se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu urmatorul cuprins :
“ (4) Dupa constatarea faptei prevazuta la alin.(1) lit.b) organul de control competent dispune confiscarea si distrugerea instalatiilor de productie.”
J. Titlul X - DISPOZItII FINALE
1. Articolul 298 alineatul (1) se completeaza cu noi puncte, punctele 432 - 436, cu urmatorul cuprins:
“432. Litera b) a art. 76 din Legea cooperatiei agricole nr. 566/2004, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 1236 din 22 decembrie 2004;
433. Literele a) si b) ale alineatului (2) al articolului 5 din Legea nr. 231/2004 pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 116/1998 privind instituirea regimului special pentru activitatea de transport maritim international;
434. Articolele 5, 6, 8 si 9 din Legea nr. 376/2004 privind bursele private, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 899 din 4 octombrie 2004;
435 Din paragraful 4 al articolului 60 din Legea nr. 58/1998 privind activitatea bancara, se elimina sintagma “inainte de deducerea impozitului pe profit.";
436 Din punctul 1 al art. 1 din Titlul VIII din Legea nr. 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei precum si unele masuri adiacente reglementarile referitoare la persoane fizice, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 653 din 22 iulie 2005."
Art. II. - Pentru aducerea la indeplinire a prevederilor Titlului IX -Impozite si taxe locale, autoritatile deliberative ale administratiei publice locale stabilesc impozitele si taxele locale pentru anul 2006 intre limitele si in conditiile prezentei ordonante de urgenta, coroborate cu cele ale Hotararii Guvernului 797/2005 privind aprobarea nivelurilor pentru valorile impozabile, impozitele si taxele locale si alte taxe asimilate acestora, precum si pentru amenzile care se indexeaza anual pe baza ratei inflatiei, aplicabile in anul fiscal 2006, in termen de 30 de zile de la data republicarii acesteia in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
(2) Hotararea Guvernului 797/2005 privind aprobarea nivelurilor pentru valorile impozabile, impozitele si taxele locale si alte taxe asimilate acestora, precum si pentru amenzile care se indexeaza anual pe baza ratei inflatiei, aplicabile in anul fiscal 2006 cu modificarile si completarile ulterioare, se republica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I. [Emil Emil5]
Art. III. - Prevederile Art. I se aplica incepand cu data de 1 ianuarie 2006, cu exceptia cazurilor cand se specifica altfel.
Art. IV - Incepand cu data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, la Titlul V, dupa art.121 se introduce un articol nou, art. 1211 care va avea cuprinsul prevazut in Anexa nr.1 la prezenta ordonanta.
Art. V.- Incepand cu data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, Titlul VI se modifica si va avea cuprinsul prevazut in Anexa nr. 2 la prezenta ordonanta.
Art. VI. - Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 927 din 23 decembrie 2003, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cele aduse prin prezenta ordonanta, se va republica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, dupa aprobarea acesteia prin lege.
Comentarii articol (0)