Evaluarea nationala la clasele a II-a, a IV-a si a VI-a, ca parte a masurilor de monitorizare si indrumare a elevilor si profesorilor, ar putea fi introdusa pe viitor, propunerea fiind inaintata recent de Remus Pricopie, ministrul Educatiei Nationale. Aceasta idee a aparut ca urmare a rezultatelor slabe obtinute de elevii din ciclul gimnazial la Evaluarea Nationala.
Remus Pricopie, ministrul Educatiei Nationale, s-a intalnit pe 10 septembrie cu directorii de unitati scolare din judetul Ilfov, se arata intr-un comunicat de presa al acestui minister.
Ministrul le-a cerut directorilor ca, in anul scolar 2013 - 2014, sa puna accent pe inspectia la clasa si sa monitorizeze, cu atentie, procesul de predare-invatare, avand in vedere ca rezultatele comparative intre mediile din gimnaziu si mediile de la Evaluarea Nationala pentru clasa a VIII-a au aratat, in multe cazuri, diferente mult prea mari de notare a elevilor, de la 1,5 pana la 7 puncte.
Din cauza acestei diferente prea mari de notare, Remus Pricopie a subliniat importanta introducerii evaluarii nationale la clasele a II-a, a IV-a si a VI-a, ca parte a masurilor de monitorizare si indrumare a elevilor si profesorilor.
„Degeaba am facut reforme la nivelul sistemului, daca ele nu se regasesc, zi de zi, in clasa, la nivelul comunitatii scolare. Inspectia la clasa va fi o prioritate a anului scolar 2013-2014. Testarea elevilor, fara note, fara a pune presiune pe ei, este necesara pentru a indrepta, din timp, parcursul educational al acestora. Este anormal ca, la finalul clasei a VIII-a, 34.000 de elevi sa nu fie capabili sa obtina media 5 la Evaluarea Nationala", a detaliat Remus Pricopie.
Ministrul Educatiei a precizat nevoia introducerii unui sistem de evaluare nationala constanta in ciclul primar si in cadrul unei prezentari pe care a facut-o pe 10 septembrie in fata membrilor Comisiei pentru invatamant, stiinta si sport a Camerei Deputatilor si a reprezentantilor Grupului minoritatilor nationale din Parlamentul Romaniei, se arata intr-un alt comunicat de presa al ministerului.
Remus Pricopie a subliniat si de aceasta data ca acest an va marca o monitorizare mai atenta, din partea comunitatii scolare, a activitatii de predare - invatare derulate in clasa, pentru a remedia din timp lacunele sesizate.
Ministrul Educatiei le-a mentionat deputatilor si noutatile din anul scolar 2013-2014. Principala modificare este
modul de calculul al mediei de admitere in invatamantul liceal, respectiv scaderea ponderii mediei generale a celor patru ani de liceu, la 25%, in favoarea mediei primite la Evaluarea Nationala la finalul clasei a VIII-a la 75%.
Mai multe detalii despre aceasta modificare gasiti intr-un articol publicat recent de AvocatNet.
In plus, Remus Pricopie le-a prezentat parlamentarilor programul de revizuire a curriculumului national, pe toate segmentele invatamantului preuniversitar si de introducere a manualelor noi, adaptate curricumului, care vor avea si suport digital.
Ministrul le-a mai spus deputatilor ca scolile sunt pregatite sa-si primeasca elevii, iar in clasa pregatitoare, ca prim nivel din sistemul obligatoriu de invatamant, s-a reusit atragerea mult mai multor copii, comparativ cu anul anterior.
Comentarii articol (4)