Activează serviciul premium pentru acces nelimitat!
avocatnet.ro premium te informează zilnic, în timp real, pe email sau direct în platformă, ori de câte ori se modifică legi importante pentru tine și afacerea ta.
Termenul de plata si cel de autorizare a cheltuielilor din cererea de rambursare pe fonduri europene s-a injumatatit, se mentioneaza intr-o Ordonanta de Urgenta a Guvernului publicata recent in Monitorul Oficial. In plus, beneficiarii de fonduri europene vor primi sumele pentru care s-a facut o sesizare de frauda, pana cand se declaneaza actiunea penala.
Newsletter avocatnet.ro: 10 lucruri de știut astăzi! Primești gratuit, zilnic, în căsuța ta de email, sinteza zilei avocatnet.ro cu cele mai importante noutăți, știri și analize de context.
Beneficiarii programelor operationale pot cheltui de doua ori mai repede bani din fondurile nerambursabile. Prevederea apare in Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 84/2013, care a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 579 din 11 septembrie 2013 si care a intrat in vigoare la data publicarii. Aceasta ordonanta modifica si completeaza Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 64/2009.
Astfel, autoritatea de management sau organismul intermediar este obligata ca in termen de 20 de zile lucratoare, nu 45 de zile lucratoare cat era pana in prezent, de la data depunerii de catre beneficiar a cererii de rambursare sa notifice plata aferenta cheltuielilor autorizate din cererea de rambursare sau, in cazul platilor directe, autorizarea cheltuielilor din cererea de rambursare.
Potrivit aceluiasi act normativ, s-a eliminat termenul de cinci zile lucratoarein care, dupa verificarea cererii de plata, autoritatea de management vireaza beneficiarului valoarea cheltuielilor rambursabile si contravaloarea taxei pe valoarea adaugata considerate neeligibila, aferenta cheltuielilor eligibile. In prezent, nu mai este mentionat niciun termen, dar autoritatea de management transmite beneficiarului o notificare in ziua urmatoare efectuarii virarii.
Conform noii OUG, sumele pentru care a fost formulata o sesizare de frauda se pot achita pana la punerea in miscare a actiunii penale.
De asemenea, beneficiarii de fonduri europene pot depune pentru rambursare si statele de plata, statelor/centralizatoarelor pentru acordarea burselor, subventiilor si premiilor, acceptate la plata, potrivit OUG 84/20013. Inainte, acestia depuneau doar facturi pentru livrarea bunurilor/prestarea serviciilor/executia lucrarilor receptionate, facturi de avans in conformitate cu clauzele prevazute in contractele de achizitii publice aferente proiectelor implementate. Beneficiarii trebuie sa trimita documentele mentionate in termen de maximum 3 zile lucratoare de la primirea acestora.
In plus, s-au diversificat si tipurile de contracte pe care le pot depune beneficiarii, adaugandu-se deciziilor si ordinele de finantare.
Noul act normativ diversifica si sursele de venit de la buget care se pot aloca pentru fonduri europene. Astfel, Guvernul poate aloca temporar sume din veniturile din privatizare in lei si in valuta. Alocarea se face din sumele inregistrate in contul curent general al Trezoreriei Statului si contul curent in valuta al Ministerului Finantelor Publice deschis la Banca Nationala a Romaniei. Pe tot parcursul exercitiului bugetar, soldul acestor sume nu poate fi mai mare de trei miliarde lei sau echivalent.
Puteti consulta OUG nr. 84/2013 in sectiunea noastra de Legislatie sau direct accesand acest link.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa office@avocatnet.ro.
Evenimente online oferite abonaților avocatnet.ro premium complet