De la blocul meu si pana la scoala era o distanta de peste un kilometru, pe care o parcurgeam in fiecare zi pe jos, dus-intors. Ai mei n-aveau masina, noi si scoala ne aflam intre statiile de ITB si de metrou care mai puteau scurta timpul petrecut per pedes, iar cea mai buna varianta de ajuns la ore era aceea in care imi puneam picioarele din dotare la treaba. Era si distractiv de cele mai multe ori sa merg pe jos, pentru ca drumul trecea pe langa doua librarii, o piata, o cofetarie si alte cateva magazine de confectii. Daca in clasa intai ma mai ducea mama la scoala, din clasa a doua am inceput sa merg singura.
Azi, nu-mi pot imagina cum ar fi daca si fetele mele ar trece printr-o situatie identica si ar trebui sa mearga singure pe jos catre scoala, si nu din pricina parcurgerii unei distante asa de mari la varste mici, ci din pricina lipsei de siguranta pe care o resimt din plin. Dar, daca as fi pusa in fata unei situatii similare, nu le-as lasa pe fete sa iasa din casa fara sa aiba un telefon mobil la ele.
Teama, factor determinant pentru achizitia de telefoane mobile
Discutand cu mai multi prieteni, am aflat de la ei ca un posibil motiv pentru a considera achizitionarea unui telefon mobil special pentru a i-l da copilului ar fi diferentele dintre lumea de azi si cea a copilariei noastre. Cred ca nu e nicio noutate pentru nimeni ca expresia "pe vremea mea nu se intampla asa ceva" este foarte des folosita azi nu numai de parintii nostri, ci si de generatia 30-45 de ani, care considera ca vremurile in care puteai sa bati mingea in fata blocului fara nicio temere si sa te plimbi in voie prin cartier au apus de mult.
Este adevarat, la capitolul infractionalitate stam statistic mai prost decat in urma cu cinci ani, potrivit datelor oficiale furnizate de Politia Romana.
Luand in calcul numarul infractiunilor inregistrate si solutionate, cifrele prezentate arata ca acestea se ridica in 2012 la 308.468, fata de 208.239 de infractiuni, cat au fost inregistrate in 2007. La aceasta statistica trista, care ii poate determina pe parinti sa le cumpere urgent copiilor telefon mobil pentru a sti ca cei mici se afla in siguranta, se adauga si legendele urbane care baga frica in parinti si care pun pe tapet asa-zise retele de trafic de organe, numarul mare de masini care circula de multe ori haotic pe strazile oraselor, dorinta de a fi permanent in contact cu copilul si lipsa unui ajutor extern din partea unui adult (bunica, bona).
La polul opus, se afla unii parinti care si-ar dori sa le cumpere copiilor telefon deoarece il vad ca pe un gadget interesant cu care poti sa faci poze si sa te joci si pe care poti sa instalezi tot felul de chestii haioase, mai mult sau mai putin utile celui mic.
Radiatiile, subiect de disputa intre cercetatori
De ce sa nu recunoastem, telefonul mobil este una dintre cele mai grozave inventii ale secolului trecut si uneori chiar nu ne-am descurca fara el. Ca orice tehnologie noua, insa, mobilul este destul de controversat. Nivelul radiatiilor sau al undelor electromagnetice emise de telefonul mobil este unul din aspectele la care parintii ar trebui sa se gandeasca inainte de a cumpara un telefon mobil. Acesta emite niste radiatii non-ionizate, care pot fi comparate cu radiatiile emise de cuptoarele cu microunde, doar ca sunt la o intensitate mai mica.
Acuzate ca duc la probleme de auz, pierderi de memorie si diminuarea capacitatii de concentrare, radiatiile sunt, totodata, considerate un posibil factor declansator al tumorilor pe creier. Desi niciun studiu international nu a putut sa ateste legatura directa dintre telefoanele mobile si aceste tumori, deoarece pentru depistarea unor efecte nocive concrete este nevoie de o perioada mult mai lunga de expunere a subiectilor la aceste unde, dintr-un anumit punct de vedere parerile cercetatorilor au fost convergente:exista un potential pericol pentru sanatatea organismului in momentul folosirii telefoanelor mobile.
Chiar Agentia Internationala pentru Cercetare in domeniul Cancerului (IARC), institutie aflata in subordinea Organizatiei Mondiale a Sanatatii - OMS (organizatie care include telefoanele mobile in aceeasi categorie de agenti cancerigeni din care fac parte Diclor-Difenil-Tricloretanul, DDT, si vaporii de benzina), nu a putut da un verdict clar in ceea ce priveste nocivitatea aparatelor, dar a pus telefoanele mobile si telefoanele fara fir in categoria produselor posibil cancerigene pentru om.
Acestei opinii i se adauga rezultatele unui amplu studiu international din 2010 despre legatura dintre cancer si telefoanele mobile, care a aratat ca subiectii care au folosit mobilul timp de 10 sau mai multi ani au contribuit la dublarea ratei de gliom, un tip de tumora la nivelul creierului.
Tot cercetatorii au mai venit cu un sfat: sa acordam mai multa atentie folosirii mobilului de catre copii si adolescenti, pentru ca la aceste grupe de varsta tesutul nervos este inca in dezvoltare. Asadar, ar fi bine sa amanam pe cat posibil sa ne facem copilul proprietar de celular.
Cum sa limitam riscul radiatiilor emise de telefon
In cazul in care va temeti ca aceste radiatii v-ar putea afecta, specialistii au cateva recomandari pentru noi, care sa ne ajute sa limitam riscul radiatiilor emise de telefon. Printre acestea se afla:
- Mentinerea telefonului la o distanta de cel putin 30 de centimetri de corpul nostru, atunci cand nu vorbim la el, si la minim 15-20 de mm in momentul convorbirilor.
- Folosirea dispozitivelor handsfree care te ajuta sa ai si mai multa flexibilitate.
- Evitarea dormitului in proximitatea telefonului si in niciun caz cu telefonul sub perna.
- Evitarea folosirii mobilului cand semnalul este slab, deoarece pentru a se conecta la o retea celularul va folosi mai multa energie si campul emis va fi mai puternic.
- Apropierea telefonului de ureche doar dupa ce persoana apelata a raspuns.
- Reducerea duratei convorbirilor.
Ce telefon sa aleg pentru copilul meu?
Daca v-ati hotarat sa-i cumparati copilului un telefon, in momentul in care plecati la shopping ar trebui sa luati in calcul si rata specifica de absorbtie a telefonului, abreviata SAR (Specific Absorption Rate), care masoara cantitatea de energie de radio-frecventa absorbita de corpul uman pe perioada utilizarii mobilului. Pentru a afla acest indice, puteti sa accesati site-ul producatorului sau al operatorului de retea ori sa intrati aici, unde veti gasi listat si telefonul dorit. In Europa, Comisia Internationala de Protectie Impotriva Radiatiilor Neionizante a stabilit limita maxima a expunerii publicului pentru zona capului si a trunchiului la 2 W/kg.
Totodata, chiar daca aveti un buget bine stabilit pentru achizitie, nu strica sa luati in calcul faptul ca un telefon sofisticat, eventual un smartphone, este foarte apetisant in ochii hotilor, care nu tin cont de faptul ca posesorul sau este doar un copil. De aceea, ar fi bine sa va indreptati atentia catre un telefon care sa nu suscite interesul raufacatorilor sau, chiar daca poate parea cinic, sa renuntati la telefonul dumneavoastra vechi si sa i-l dati celui mic, pentru ca, de ce sa nu recunoastem, asteptati de ceva vreme un motiv sa va innoiti.
O alta sugestie pentru o achizitie inteleapta ar fi sa mergeti pe varianta cartelei prepay, care reduce mult costurile si ii poate da chiar si copilului sentimentul de responsabilitate, atunci cand isi dramuieste minutele disponibile.
Noi am decis sa mai asteptam putin pana sa le luam fetelor un telefon. Copiii merg si vin de la scoala doar cu noi, iar, daca se intampla ceva neplacut acolo, doamna invatatoare si secretara au numerele noastre de telefon, asa incat ne pot suna fara probleme.
Din pacate, insa, discutia cu cele mici a pus pe tapet o alta problema. "Bine, bine, am inteles, nu avem, deocamdata, nevoie de mobil", mi-au zis fetele mari, cu o expresie plina de intelegere pe chip. "Ai putea sa ne cumperi o tableta, atunci?"
Comentarii articol (1)