In 2013, Organizatia Natiunilor Unite anunta ca oamenii au mai multe telefoane mobile decat closete. Mai exact, din sapte miliarde de oameni, sase miliarde aveau telefoane, in timp ce doar 4,5 miliarde aveau acces la un closet. In 2014, conform unor informatii prezentate de editia online a ziarului The Independent, numarul de dispozitive mobile (7,22 miliarde) a depasit numarul de oameni de pe Pamant (7,2 miliarde).
Practic, telefoanele mobile au devenit indispensabile in viata noastra de zi cu zi. Le folosim cu aproape orice ocazie pentru a ne usura treburile sau pentru a tine legatura cu familia, prietenii, colegii de munca sau alte cunostinte. Totodata, le utilizam cu precadere atunci cand vine vorba de copiii si nepotii nostri, pentru a surprinde in imagini si videoclipuri fiecare moment semnificativ al vietii lor.
Insa avand in vedere atat aspectele pozitive, cat si cele negative, este normal sa ne obisnuim copiii cu aceste dispozitive sau ar trebui sa-i lasam sa mai creasca inainte de a le da voie sa le utilizeze?
Argumente PRO:
1. Cu ajutorul telefoanelor mobile, parintii pot tine o legatura constanta cu copiii lor, astfel ca stiu unde se afla acestia si ca sunt in siguranta. Totodata, aceste aparate sunt utile copiilor atunci cand se gasesc intr-o situatie de urgenta sau cand se afla in pericol.
2. La scoala, telefoanele mobile pot fi, in anumite situatii, de un real folos pentru copii. De exemplu, daca un profesor isi da acordul pentru inregistrarea unui curs, elevii se pot folosi de fisierul video/audio pentru a reveni asupra unor explicatii pe care nu le-au retinut in timpul orei. De asemenea, in acest fel, elevii absenti din diverse motive, cum ar fi cele de sanatate, ar putea fi pusi la curent cu lectiile predate.
Argumente CONTRA:
1. Folosirea telefoanelor mobile la scoala, de exemplu, este problematica, deoarece copiii nu mai sunt atenti la cursuri si pot pierde informatii/explicatii care le-ar putea fi utile in intelegerea lectiilor predate. Chiar daca folosirea telefoanelor mobile in timpul orelor de curs este interzisa in scoli, profesorii nu pot controla mereu elevii, pentru a vedea daca acestia respecta regula. Totodata, elevii se pot folosi de aceste aparate pentru a copia la teste, astfel ca nu mai au o motivatie reala de a se pregati asa cum trebuie.
2. Campurile de radiofrecventa emise de telefoanele mobile au fost clasificate, de catre Agentia Internationala de Cercetare in Domeniul Cancerului, ca fiind posibil cangerigene, pe baza unor dovezi mixte, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii. In acelasi timp, cercetatorii au mai gasit ca folosirea mobilelor poate influenta activitatea creierului, timpii de reactie si somnul. De aceea, pentru ca oamenii de stiinta nu sunt 100% convinsi ca telefoanele mobile sunt sigure, este posibil ca folosirea acestora pe perioade indelungate (ani sau chiar zeci de ani) sa afecteze sanatatea intr-o anumita masura.
Suntem curiosi sa aflam ce parere aveti voi, cititorii nostri, despre acest subiect. Asa ca haideti sa dezbatem impreuna!
Comentarii articol (22)