Adolescentii nu ar trebui sa petreaca mai mult de o ora in fiecare zi facandu-si temele acasa, potrivit unui studiu publicat luna aceasta in Journal of Educational Psychology, citat de adevarul.ro.
De asemenea, studiul mai arata ca timpul indelungat acordat temelor de acasa este direct legat de scaderea performantei scolare.
In medie, respondetii petrec in jur de o ora - doua ore facandu-si temele acasa. Cei care petrec intre 60-100 de minute/zi facand teme au avut si cele mai bune rezultate la test, in timp ce elevii care petrec mai mult de 100 de minute/zi pentru realizarea temelor au avut rezultate mai slabe.
"Timpul optim pe care un elev ar trebui sa-l petreaca pe zi facand teme este de 60-70 de minute", este de parere unul dintre conducatorii studiului, profesorul Javier Suarez-Alvarez.
"Studiul nostru arata ca nu este necesar sa faci multe teme, ci sa sa faci teme in mod sistematic in ideea de a educa o disciplina de munca si de a deveni autonom, de a ajunge sa inveti singur", explica cercetatorii.
Argumente PRO
1. Principalul scop al temelor pentru acasa este de a-l ajuta pe elev sa isi insuseasca notiunile predate la orele de curs, aprofundand astfel informatiile. Temele pentru acasa dezvolta lectiile invatate de elevi la scoala si il ajuta sa inteleaga mai bine notiunile. Exersand si aprofundand acasa, elevul retine pentru mai mult timp ceea ce a invatat la scoala.
2. Temele pentru acasa il pot responsabiliza si disciplina pe elev. Astfel, acesta invata ca trebuie sa se comporte responsabil, pentru ca in caz contrar va suporta consecintele, adica va primi o nota mica la scoala sau va fi certat de parinti. De asemenea, elevul va invata sa isi organizeze singur timpul liber, astfel incat sa-si poata face temele, dar si sa se dedice altor activitati pe care si le mai propune. In plus, rezolvarea temelor reprezinta un mod eficient de petrecere a timpului liber pentru elev, care il va tine departe de televizor.
Argumente CONTRA
1. Desi temele pentru acasa au rolul de a-l ajuta pe elev sa inteleaga mai bine lectiile predate in clasa, totusi acest lucru nu garanteaza succesul, pentru ca unele dintre acestea sunt destul de dificile. De cele mai multe ori, copiilor le este greu sa rezolve temele pentru acasa, pentru ca fie nu inteleg cerinta problemei, fie nu au inteles informatiile la scoala si atunci nu stiu cum sa le aplice acasa. Mai mult decat atat, unele exercitii ii pot pune in dificultate chiar si pe parinti. Astfel, copiii se intorc la scoala cu temele nefacute si este posibil ca profesorii sa nu le explice rezolvarea din lipsa de timp.
2. Numarul temelor pentru acasa este destul de mare, iar rezolvarea lor le poate ocupa foarte mult copiilor, ceea ce nu este tocmai in regula daca acestia mai au de facut si alte activitati extrascolare. Totodata, daca au foarte multe teme de rezolvat acasa, atunci copiii isi pot pierde concentrarea, precum si interesul pentru materiile respective.
Voi ce parere aveti despre temele pe care le primesc copiii vostri acasa? II ajuta sau mai mult ii incurca?
Comentarii articol (26)