Avocatul Poporului a ridicat direct exceptia de neconstitutionalitate a articolului 348 din OUG nr. 91/2013 privind insolventa, potrivit caruia noul cod se va aplica procedurilor de insolventa aflate in derulare, se arata intr-un comunicat de presa publicat pe site-ul institutiei.
De asemenea, Avocatul Poporului a contestat si articolul 81 alin. (3) din aceeasi ordinanta de urgenta, care stabileste ca activitatea debitorilor aflati sub incidenta Legii audiovizualului, adica a posturilor de radio si televiziune, se suspenda incepand cu deschiderea procedurii de insolventa si pana la confirmarea planului de reorganizare. Cu alte cuvinte, in aceasta perioada, radiourile si televiziunile nu vor putea emite.
Cele doua prevederi din Noul Cod al Insolventei, care va intra in vigoare pe 25 octombrie 2013, au incalcat articolul 1 alin. (5) din Constitutie care stabileste ca in Romania respectarea Constitutiei, a suprematiei sale si a legilor este obligatorie, se arata intr-un document transmis de Avocatul Poporului catre Curtea Constitutionala.
Mai exact, conform Constitutiei toti subiectii de drept trebuie sa respecte Constitutia si sa asigure calitatea legislatiei, se mentioneaza in documentul .
Potrivit Avocatului Poporului, principiul previzibilitatii cuprins in Constitutie impune ca autoritatile publice sa adopte acte normative care sa intre in vigoare, in cazuri justificate, dupa trecerea unei perioada rezonabile de timp, astfel incat sa permita oricarei persoane sa poata recurge la consultanta pentru adoptarea unei atitudini pozitive.
In aceste conditii, dispozitiile Noului Cod al Insolventei, care prevad ca acestea se aplica tuturor procedurilor aflate in derulare, nu sunt constitutionale, a subliniat Avocatul Poporului.
“Mai mult, a da o interpretare diferita principiului neretroactivitatii inseamna, pe de o parte, a-i solicita subiectului de drept, inca de la data introducerii cererii, o anumita conduita care nu era prevazuta de lege, iar pe de alata parte, a admite faptul ca solutionarea cererii acestuia este supusa unor factori aleatori, interveniti in perioada de observatie specifica procedurii insolventei”, a continuat sursa citata.
In ceea ce priveste dispozitiile din noul cod care stipuleaza ca radiourile si televiziunile vor avea activitatea suspendata pana la aprobarea planului de reorganizare, Avocatul Poporului reclama ca acestea sunt neconstitutionale pentru ca debitorii care se afla sub imperiul vechii legislatii nu au cum sa prevada ca o reglementare ulterioara le va afecta insasi existenta ca subiecti de drept privat.
Potrivit Avocatului Poporului, este necesara acordarea unei perioade de timp suficiente pentru analizarea noului act normativ, astfel incat intelegerea si aplicarea procedurilor instituite sa respecte intocmai vointa legiuitorului de a echilibra interesele debitor/creditor in procedura insolventei, de a limita cauzele care genereaza reducerea sanselor de recuperare a crentelor, de a eficientiza instrumentele pre-insovlenta, precum si de a incuraja intelegerile extra-judiciare creditori-debitor pentru depasirea dificultatilor financiare fara a se aduce atingere drepturilor constitutionale ale subiectilor de drept implicati.