Andrei-Dominic Gerea a devenit oficial ministru al Economiei, dupa ce decretul de numire in functie a fost publicat in Monitorul Oficial si a depus juramantul de investitura. Pentru aceasta functie, el a fost propus ieri de Partidul National Liberal (PNL). Acest minister a ramas vacant pe 7 octombrie, dupa ce Varujan Vosganian a demisionat.
Deputatul Andrei-Dominic Gerea si-a inceput mandatul de ministru al Economiei, dupa ce tocmai a depus juramantului de investitura, in cadrul unei ceremonii care a avut loc la Palatul Cotroceni, Sala Unirii. In plus, Decretul de numire al acestuia a aparut in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 638 din 16 octombrie 2013. Astfel, prin Decretul nr. 822/2013 pentru desemnarea unui membru al Guvernului ca ministru interimar, Presedintele Romaniei, Traian Basescu, l-a numit pe Andrei-Dominic Gerea in functia de ministru al Economiei.
De asemenea, odata cu publicarea acestui decret inceteaza efectele Decretul nr. 814/2013 pentru desemnarea unui membru al Guvernului ca ministru interimar, aparut in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 630 din data de 10 octombrie 2013. Prin acest ultim decret, de la sfarsitul saptamanii trecute pana astazi, Ministerul Economiei a fost condus, printr-un mandat interimar, de Daniel Chitoiu, ministrul Finantelor Publice.
Functia de ministrul al economiei a ramas vacanta dupa ce
Varujan Vosganian si-a dat demisia pe
7 octombrie, dupa ce Senatul a votat impotriva urmarii sale penale de catre DNA. Pentru a deveni de facto, Presedintele Romaniei a luat act de aceasta demisie si a constatat incetarea functiei acestuia de membru al Guvernului prin D
ecretul nr 813/2013 pentru constatarea vacantei unui post de membru al Guvernului, aparut in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 630 din data de 10 octombrie 2013.
Membru PNL inca din 1990, Andrei Gerea este deputat de Arges, fiind la al treilea mandat consecutiv. De asemenea, el este liderul deputatilor PNL din mai 2013, vicepresedintele Organizatiei PNL Arges, din 2002 pana in prezent, si vicepresedintele Comisiei speciale din Parlament privind proiectul de la Rosia Montana. Andrei Gerea a absolvit Academia de Studii Economice in 1997, iar intre 1997 si 2004, a lucrat in domeniul bancar.
Cum se numeste un nou ministru
Guvernul si ministerele functioneaza conform Constitutiei Romaniei, care a fost publicata in 2003, si Legii nr. 90/2001 privind organizarea si functionarea Guvernului Romaniei si a ministerelor.
Astfel, in cazul in care incetarea calitatii de membru al Guvernului intervine ca urmare a demisiei, Presedintele Romaniei, la propunerea primului-ministru, ia act de aceasta si declara vacanta functia de membru al Guvernului. In plus, numirea in functia de membru al Guvernului, in caz de vacanta a postului, se face de catre Presedintele Romaniei, la propunerea primului-ministru. La randul sau, primul-ministru primeste propunerea in functia a unui ministru de la partidul care are majoritatea absoluta in Parlament ori, daca nu exista o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate in Parlament, conform Constitutiei.
Dupa numire, ministrul depune, in fata Presedintelui Romaniei, in cadrul unei ceremonii de investire, urmatorul juramant:
"Jur sa-mi daruiesc toata puterea si priceperea pentru propasirea spirituala si materiala a poporului roman, sa respect Constitutia si legile tarii, sa apar democratia, drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor, suveranitatea, independenta, unitatea si integritatea teritoriala a Romaniei. Asa sa-mi ajute Dumnezeu!".
Incepand de la data depunerii juramantului, ministrul isi incepe exercitarea mandatului.
De asemenea, functia de membru al Guvernului este incompatibila cu exercitarea altei functii publice de autoritate, cu exceptia celei de deputat sau de senator. De asemenea, ea este incompatibila cu exercitarea unei functii de reprezentare profesionala salarizate in cadrul organizatiilor cu scop comercial.
Comentarii articol (0)