Primul-ministru, Victor Ponta, a discutat, ieri, cu ministrii demisionari Daniel Chitoiu si Andrei Gerea, iar, in urma discutiei, a luat act de demisiile celor doi, potrivit comunicatului de presa al Guvernului.
Prim-ministrul a avut o convorbire cu presedintele PNL, Crin Antonescu, deoarece cei doi ministri demisionari fac parte din acest partid.
In cadrul convorbirii, Victor Ponta i-a solicitat lui Crin Antonescu sa inainteze patru propuneri de ministri liberali pentru portofoliile in discutie, dar propunerea a fost respinsa de catre cel din urma, care a motivat ca nu doreste sa intre in contradictie cu deciziile interne ale PNL, potrivit comunicatului de presa citat.
Ulterior, primul ministru Victor Ponta i-a solicitat lui Crin Antonescu sa propuna doi ministri din partea PNL pentru a prelua interimatul la Ministerul Finantelor Publice si, respectiv, la Ministerul Economiei, dar presedintele PNL a refuzat, si in acest caz, sa faca vreo propunere din partea PNL, conform Guvernului.
"Pentru asigurarea functionarii in conditii normale a acestor ministere foarte importante, primul ministru a desemnat doua propuneri pentru ocuparea interimara a acestor pozitii, pe care le va inainta spre aprobare Presedintelui Romaniei. Este vorba de preluarea de catre primul ministru, Victor Ponta, a conducerii interimare a Ministerului Finantelor Publice si de catre domnul Constantin Nita a conducerii interimare a Ministerului Economiei", se sublinia in comunicatul de presa al Guvernului.
Ieri, la aproximativ doua ore de la anuntul Guvernului, presedintele Romaniei, Traian Basescu, a semnat decretele prin care a luat act de demisia celor doi ministri si cele de numire a celor care ii inlocuiesc, conform unui comunicat de presa al Presidentiei.
- Decretul prin care a luat act de demisia lui Daniel Chitoiu, viceprim-ministru, ministrul Finantelor Publice, si a constat incetarea functiei acestuia de membru al Guvernului;
- Decretul prin care l-a desemnat pe Victor Ponta, prim-ministru al Guvernului Romaniei, ca ministru interimar al Finantelor Publice, viceprim-ministru;
- Decretul prin care a luat act de demisia lui Andrei-Dominic Gerea, ministrul Economiei, si a constat incetarea functiei acestuia de membru al Guvernului;
- Decretul prin care se desemneaza domnul Constantin Nita, ministrul delegat pentru Energie, ca ministru interimar al Economiei.
- demisia lui Daniel Chitoiu, prin Decretul nr. 225/2014;
- numirea lui Victor Ponta, prin Decretul nr. 226/2014;
- demisia lui Daniel Chitoiu, prin Decretul nr. 227/2014;
- numirea lui Victor Ponta, prin Decretul nr. 228/2014.
In aceste conditii, cei doi noi ministri interimari si-au inceput mandatele. Astfel, de-aseara, premierul Victor Ponta este ministru al MFP si viceprim-ministru, iar Constantin Nita ministru al MEC, el fiind deja ministru delegat pentru energie, in cadrul celui din urma minister.
Ministrul de Finante si-a anuntat demisia acum aproape doua saptamani
In primele zile ale lunii februarie, conform unor surse citate de Mediafax, liderii cualitiei aflate la guvernare, USL, formata din PSD, PNL, PC si UNPR, ar fi trebuit sa se intalneasca pentru a discuta o posibila remaniere a Guvernului, iar mai multi ministri sa fie schimbati din functii. Printre posibilii ministri schimbati era enumarat si Daniel Chitoiu.
Pe 6 februarie, Daniel Chitoiu si-a anuntat demisia din functia de ministru al Finantelor Publice, conform agentiei de presa Mediafax, care a citat un anunt al lui Crin Antonescu, presedintele PNL.
Daniel Chitoiu a fost numit in functia de ministru al Finantelor pe 21 decembrie 2012, el avand studii economice si fiind specializat in contabilitate si consultanta fiscala.
Crin Antonescu a precizat ca Daniel Chitoiu, care este si vicepresedintele PNL, a decis sa-si incheie activitatea din Guvern pentru a coordona Secretariatul General al PNL, cu titlu interimar, deoarece PNL-ul se afla intr-un moment de reorganizare.
Cu cateva ore inainte ca liderul PNL sa faca anuntul despre demisia lui Chitoiu, fostul ministru de Finante, citat de Mediafax, a declarat ca nu crede ca va fi remaniat, dar demisia este o posibilitate.
Chitoiu a facut aceasta declaratie dupa intalnirea liderilor USL, la care au participat liderii PSD Victor Ponta, Liviu Dragnea si Gabriel Oprea, precum si liderii PNL Crin Antonescu, Daniel Chitoiu si Eduard Hellvig.
Potrivit Mediafax, fostul liberal Bogdan Olteanu a declarat, pe 6 februarie, ca a fost deja contactat de lideri ai PNL pentru a-l inlocui pe Chitoiu, insa ramane la Banca Nationala a Romaniei. In plus, el a inaintat si varianta numirii la Finante a lui Eugen Nicolaescu, care, in prezent, este ministru al Sanatatii.
Pe de alta parte, Crin Antonescu a declarat, in aceeasi seara, ca el nu i-a propus lui Bogdan Olteanu sa preia Finantele, mentionand ca nu stie cine a facut acest lucru si adaugand ca celui caruia i-a propus el functia, a acceptat-o, conform Mediafax.
Pe 7 februarie, a avut loc reuniunea Biroului Politic National si a Delegatiei Permanente a PNL, la Palatul Parlamentului, in cursul careia era anuntat ca se va discuta schimbarea din functie a mai multor ministri si numirea unui nou ministru de Finante.
In plus, in aceeasi zi, Crin Antonescu a anuntat ca actualul ministru al Sanatatii era cel nominalizat sa preia portofoliul de la Finante, conform Mediafax. In aceste conditii, pentru functia de ministru al Sanatatii fusese nominalizat europarlamentarul Cristian Busoi.
In plus, in cursul acelorasi zile, a fost anuntata si demisia ministrului Economiei, Andrei Gerea, care si-a inceput mandatul acum aproximativ 4 luni, pe 16 octombrie.
Dupa aceasta perioada, au urmat mai multe discutii intre liderii cualitiei aflate la guvernare, dar de-abia astazi au aparut numiri oficiale.
Comentarii articol (2)