Pentru a va stabili codul CAEN, trebuie sa stiti sau sa anticipati, cat mai devreme, ce activitati veti desfasura. In acest mod, veti include toate codurile CAEN care au legatura cu obiectul principal de activitate si cu activitatile pe care credeti ca le veti realiza in viitor.
Clasificarea statistica nationala a activitatilor economice din Romania, cunoscuta drept Codul CAEN, este structurata prin Ordinul Institutului National de Statistica nr. 337/2007 cu modificarile si actualizarile ulterioare, dintre care cea mai recenta in 2008, pe niveluri, de la primul pana la ultimul, in urmatorul mod:
-
sectiuni, care cuprind titluri identificate printr-un cod alfabetic;
-
diviziuni, care au titluri identificate printr-un cod numeric de doua cifre;
-
grupe, care contin titluri identificate printr-un cod numeric de trei cifre;
-
clase, unde sunt titluri identificate printr-un cod numeric de patru cifre.
Avocatul Madalina Pascu mentioneaza ca, potrivit legislatiei in vigoare, principalele criterii utilizate in delimitarea diviziunilor si a grupelor CAEN se refera la caracteristicile activitatilor unitatilor productive, care joaca un rol decisiv in determinarea clasificarii activitatii desfasurate.
Principalele aspecte de grupare pentru activitati sunt urmatoarele:
-
caracterul bunurilor si al serviciilor realizate;
-
utilizarile carora sunt destinate produsele si serviciile;
-
mijloacele, procesul si tehnologia de productie.
"Criteriile privind maniera in care sunt grupate activitatile in cazul agentilor economici, indiferent de forma juridica in care aleg sa isi desfasoare activitatea, ocupa locul central in definirea claselor (nivel de 4 cifre). Practic, clasele permit in majoritatea cazurilor caracterizarea sectorului economic al unitatilor de productie sau al intreprinderilor in functie de tipul de activitate", explica Madalina Pascu.
De mentionat ca toate unitatile clasificate intr-o clasa sunt asemanatoare in privinta tipului de activitate exercitata.
In plus, clasele CAEN din prezent sunt definite astfel incat sa fie indeplinite cat mai bine urmatoarele doua conditii:
-
categoria de produse si servicii care caracterizeaza o clasa data sa reprezinte marea masa a productiei unitatilor clasificate in acea clasa;
-
o clasa sa contina unitatile care produc cea mai mare parte din categoria de marfuri si servicii ce o caracterizeaza.
Ce cod CAEN sa va alegeti
Fiecare societate, persoana fizica autorizata sau intreprindere familiala, poate avea un singur obiect principal de activitate caruia ii corespunde un singur cod CAEN, care este declarat, obligatoriu, la constituire, fiind prevazut in actul constitutiv sau statut si inscris in certificatul de inregistrare.
"In normele care reglementeaza Clasificarea Activitatilor Economice Nationale, nu prezinta relevanta forma juridica in care agentii economici aleg sa isi desfasoarea activitatea (societate, persoana fizica autorizata, intreprindere familiala, etc), deoarece astfel de criterii nu au legatura cu caracteristicile activitatii in sine. Potrivit Ordinulului INS nr. 337/2007 cu modificarile si actualizarile ulterioare, unitatile angajate in acelasi tip de activitate economica sunt clasificate in acelasi mod, independent de forma juridica in care este constituita", precizeaza Madalina Pascu.
De asemenea, societatile n-au limitari in ceea ce priveste alegerea numarului de obiecte secundare de activitate pentru niciuna din categorii.
Avocatul citat recomanda chiar alegerea cat mai multor astfel de obiecte de activitate, in masura in care pot fi previzibile la constituirea entitatii juridice spre a preintampina necesitatea adaugarii unui obiect de activitate pe parcursul derularii activitatii.
"Pentru a stabili care cod CAEN va fi adoptat, agentii economici trebuie sa cunoasca sau sa anticipeze, cat mai devreme ce activitati vor desfasura si sa autorizeze toate codurile care au legatura cu obiectul principal de activitate si cu activitatile pe care cred ca le vor realiza in viitor. Inainte de alegerea codurilor privind clasificarea activitatii desfasurate, agentii economici trebuie sa cunoasca reglementarile privind alegerea anumitor activitati care sunt interzise unor agenti economici precum activitatile specifice apararii nationale sau prelucrarii combustibililor nucleari", subliniaza Madalina Pascu.
Potrivit unor legi speciale, care reglementeaza acele activitati, unele organizatii economice pot avea numai un singur obiect de activitate. Situatia se intalneste in cazul domeniilor precum investigatia, leasingul financiar sau creditarea.
Avocatul citat adauga ca atentionare faptul ca unele activitati economice se pot alege numai in cazul in care acestea reprezinta obiectul principal de activitate precum cele veterinare, cele de intermediere a tranzactiilor financiare sau cele de garda si protectie.
"Avand in vedere ca legislatia in domeniul codurilor CAEN a fost modificata incepand cu anul 2008, societatile infiintate in baza vechilor clasificari trebuie sa isi reactualizeze clasificarea obiectelor de activitate. Aceasta reactualizare este necesara si din prisma obtinerii accesului la unele programe pentru finantare nerambursabila", atentioneaza Madalina Pascu.
Care sunt costurile de inscriere a Codurilor CAEN
Madalina Pascu precizeaza ca alegerea si inscrierea unuia sau mai multor coduri CAEN la momentul infiintarii societatii sau PFA-ului nu influenteaza costul total al derularii procedurii care se situeaza in jurul sumei de 550 lei, reprezentand taxele percepute de Registrul comertului pentru procesarea dosarului.
"Procedura de inscriere a codului CAEN este relativ simpla si costurile sunt relativ mici si pentru reactualizarea automata a codurilor CAEN mentionate in statutul societatii, cat si pentru introducerea unor noi coduri CAEN, care sa permita extinderea activitatilor firmei", completeaza Madalina Pascu.
Atentie! La infiintare, la costurile pentru inscrierea codurilor CAEN se adauga taxele pentru a rezerva denumirea firmei si a capitalului social care trebuie varsat anterior depunerii dosarului de constituire.
Madalina Pascu adauga ca, actualmente, pentru inregistrarea unei noi activitati, un singur cod CAEN, costurile se situeaza in jurul sumei de 300 de lei, care cuprinde, intre altele, taxa pentru publicarea hotararii firmei, taxa per operatiune de modificare a obiectului de activitate perceputa de Registrul Comertului si taxa judiciara de timbru.
Comentarii articol (5)