Societatile comerciale ale caror activitati economice nu mai corespund editiei revizuite a Clasificarii Activitatilor din Economia Nationala (CAEN), trebuie sa se conformeze noii recodificari, insa nu exista un termen obligatoriu pentru depunerea documentatiei.
De la 1 ianuarie 2008 a intrat in vigoare editia revizuita a CAEN si, astfel, unele dintre activitatile economice nu mai corespund vechii clasificari, valabila pana la sfarsitul anului 2007.
ONRC : Schimbarea codurilor CAEN nu este urgenta
Reprezentanti ai Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC) au declarat pentru AvocatNet.ro ca depunerea documentatiei pentru schimbarea codurilor CAEN nu este urgenta. Mai mult, ONRC nu a dat un termen in care societatile comerciale ar trebui sa se conformeze editiei revizuite a CAEN.
Noul CAEN presupune depunerea unei noi documentatii la Oficiile Registrului Comertului. In primul rand, societatile comerciale trebuie sa-si actualizeze actul constitutiv. Potrivit art. 204 alin. 1 din Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale, "actul constitutiv poate fi modificat prin hotarare a adunarii generale ori a Consiliului de administratie, respectiv directoratului (...)".
La alineatul 4 al aceluiasi articol se prevede ca "dupa fiecare modificare a actului constitutiv, administratorii, respectiv directoratul, vor depune la registrul comertului actul modificator si textul complet al actului constitutiv, actualizat cu toate modificarile (...)."
Documentatia care trebuie depusa la ORC
In privinta actului constitutiv al societatii comerciale, modificarile vizate de noul CAEN se refera la obiectul de activitate al societatii comerciale.
Pe langa, obiectul de activitate, actul constitutiv al societatii cu raspundere limitata mai cuprinde:
a) datele de identificare a asociatilor;
b) forma, denumirea si sediul social;
c) numarul si valoarea nominala a partilor sociale, precum si numarul partilor sociale atribuite fiecarui asociat pentru aportul sau;
d) asociatii care reprezinta si administreaza societatea sau administratorii neasociati, datele lor de identificare, puterile ce li s-au conferit si daca ei urmeaza sa le exercite impreuna sau separat;
e) in cazul societatilor cu raspundere limitata, daca sunt numiti cenzori sau auditor financiar, datele de identificare ale primilor cenzori, respectiv ale primului auditor financiar;
f) partea fiecarui asociat la beneficii si la pierderi;
g) sediile secundare - sucursale, agentii, reprezentante sau alte asemenea unitati fara personalitate juridica -, atunci cand se infiinteaza o data cu societatea, sau conditiile pentru infiintarea lor ulterioara, daca se are in vedere o atare infiintare;
h) durata societatii;
i) modul de dizolvare si de lichidare a societatii.
La schimbarea codurilor CAEN,
societatile comerciale trebuie sa depuna la Oficiile Registrului Comertului
Hotararea AGA sau
Decizia asociatului unic in vederea modificarii actului constitutiv, si, totodata,
actul constitutiv actualizat. In plus, trebuie completate si depuse:
-
Cererea de inregistrare in registrul comertului, emisa in temeiul dispozitiilor art. 43 alin. (1) din Legea nr. 359/2004, cu modificarile si completarile ulterioare;
-
Declaratia pe propria raspundere data in temeiul prevederilor art. 15 alin. 2 din Legea nr. 359/2004 , cu modificarile si completarile ulterioare – Modelul 3.
Conform art. 15 alin. 2 din Legea nr. 359/2004 privind simplificarea formalitatilor la inregistrarea in registrul comertului a persoanelor fizice, asociatiilor familiale si persoanelor juridice, inregistrarea fiscala a acestora, precum si la autorizarea functionarii persoanelor juridice, “orice modificare cu privire la cele declarate atrage obligatia solicitantului de a depune la biroul unic din cadrul oficiului registrului comertului de pe langa tribunal o noua declaratie-tip pe propria raspundere corespunzatoare modificarilor intervenite”.
-
Contor de cuvinte – in care vor fi specificate numarul de semne ale documentelor depuse (Ex. Hotararea AGA, Decizia, Actul aditional etc.) - comerciantii au obligatia sa anexeze la documentul care se va publica in Monitorul Oficial, modelul Contorului de cuvinte cuprinzand numarul total de de semne, respectiv 2000 de semne/pagina de manuscris (caractere si spatii).
Ce aduce noul CAEN
Oficiului National al Registrului Comertului precizeaza cateva dintre modificarile Codului CAEN intrat in vigoare in 2008.
Diferentele intre clasificarea anterioara si cea care a intrat in vigoare incapand cu 1 Ianuarie 2008 constau, in principal in:
- CAEN Rev. 2 cuprinde 272 grupe, cu 48 mai multe decat CAEN Rev. 1;
- CAEN Rev. 2 cuprinde 615 clase, cu 101 mai multe decat CAEN Rev. 1;
Modificarile intre CAEN Rev. 1 si CAEN Rev. 2 sunt de tipul:
-la doua sau mai multe clase CAEN Rev. 1 ii corespunde o singura clasa CAEN Rev. 2;
-o singura clasa CAEN Rev. 1 are in corespondenta doua sau mai multe clase CAEN Rev. 2;
-la doua sau mai multe clase CAEN Rev. 1 corespund doua sau mai multe clase CAEN Rev. 2.
___________________
Nota AvocatNet.ro:
Va prezentam atasat in format ".jpg": - Cererea de inregistrare;
- Declaratie pe propria raspundere - model 3;
- Contor de cuvinte.
Puteti consulta si noul cod CAEN - in vigoare de la 1 ianuarie 2008.
AvocatNet.ro va invita la o dezbatere pe tema editiei revizuite CAEN. In ce masura considerati ca noul cod CAEN afecteaza activitatea societatilor comerciale?
Comentarii articol (30)