Infiintat in 2003 de WWF, Gold Standard este singurul standard de certificare sustinut si aprobat de 85 de ONG-uri din intreaga lume, incluzand Care International, World Vision Australia, Forum for the Future si Mercy Corps. Acestor organizatii li se alatura si Asociatia MaiMultVerde, prin aceasta colaborare. Gold Standard este, de asemenea, standardul preferat de multe guverne si companii multinationale, cum ar fi H&M, DHL, Swiss Post, Nokia, Virgin Atlantic, Panasonic, TUI Travel si FIFA. Agentiile Natiunilor Unite folosesc Gold Standard pentru dezvoltarea propriilor proiecte de scadere a emisiilor de carbon sau a proiectelor de dezvoltare durabila.
Ca prim pas al proiectului, un calculator al amprentei de carbon pentru companii si persoane fizice a fost implementat pe website-ul MaiMultVerde oferind celor interesati posibilitatea neutralizarii propriei amprente de carbon prin achizitionarea certificatelor de carbon. In contextul dezbaterilor despre schimbarile climatice si a importantei reducerii amprentei de carbon si a cantitatilor de gaze cu efect de sera care ajung in atmosfera, cele doua instrumente pot ajuta publicul larg si companiile sa isi calculeze impactul pe care il au activitatile lor zilnice, sa il compenseze prin achizitionarea certificatelor de carbon si sa dezvolte obiceiuri si sa implementeze strategii - in cazul companiilor, pentru a-l reduce in viitor.
Calculatorul amprentei de carbon este disponibil gratuit la http://maimultverde.ro/calculator-al-amprentei-de-carbon si poate fi folosit atat de companii, cat si de persoane fizice. Prin completarea informatiilor solicitate despre consumul de energie electrica si combustibil, cantitatea de deseuri produsa, transportul public utilizat, stilul de viata si obiceiuri, utilizatorul poate afla cantitatea de CO2 pe care o genereaza intr-un anumit interval de timp. In urma acestui calcul, utilizatorul poate sa compenseze cantitatea de CO2 rezultata achizitionand certificate de carbon prin intermediul platformei puse la dispozitie de catre Carbon Solutions Global.
Un Certificat de Carbon este un certificat sau un permis tranzactionabil reprezentand o tona de dioxid de carbon ne-emisa. Prin acesta se demonstreaza ca proprietarul sau are dreptul de a compensa emisia unei tone de CO2 (sau a altor gaze cu efect de sera echivalente cu o tona de CO2), deoarece certificatul de carbon provine dintr-un proiect care a redus emisiile globale de dioxid de carbon sau a altor gaze cu efect de sera cu o tona.
Gazele cu efect de sera emise in cursul activitatilor umane si de business contribuie semnificativ la schimbarile climatice, conform numeroaselor cercetari stiintifice. Constientizarea faptului ca diminuarea emisiilor de gaze cu efect de sera este inevitabila si urgenta, a condus la crearea pietei certificatelor de carbon. Astazi, certificatele de carbon sunt un instrument din ce in ce mai important in incercarea de reducere a cantitatii de gaze cu efect de sera emise in atmosfera. Proiectele de compensare din portofoliul Carbon Solutions Globalpentru neutralizarea CO2 sunt: proiectul eolian Hebei Yuxian din China, proiectul eolian Cannakale, centrala hidroelectrica Kale din Turcia si padurea tasmaniana din Australia.
In viitor, in portofoliul de proiecte de compensare a Carbon Solutions Global vor fi incluse si proiectele de impadurire ale Asociatiei MaiMultVerde desfasurate in perioada 2008-2013 cu o suprafata de peste 120 ha. Astfel, companiile si persoanele fizice doritoare sa isi compenseze CO2 emis in urma activitatilor desfasurate vor putea alege chiar un proiect romanesc, care nu doar contribuie la cresterea suprafetei impadurite a Romaniei, ci si la reducerea cantitatii de CO2 din atmosfera, sprijinind in acelasi timp dezvoltarea unor noi proiecte.
MaiMultVerde a testat calculatorul de carbon pentru a-?i calcula amprenta de carbon in perioada iunie 2012-iunie 2013. Calculul a inclus: deplasarile realizate de membrii organizatiei in tara si strainatate cu autoturismul si cu avionul, dioxidul de carbon generat de functionarea site-ului www.maimultverde.ro, consumul de energie electrica necesar functionarii biroului organizatiei. Cele 61 de tone rezultate in urma calculului au fost compensate prin achizitionarea de certificate de carbon din proiectul eolian Hebei Yuxian din China, centrala hidroelectrica Kale din Turcia si padurea tasmaniana din Australia.
"Inainte de a fi o forma de compensare, calculatorul este un instrument de constientizare a faptului ca traim peste capacitatea de sustinere a planetei. Pasul urmator constientizarii este reducerea amprentei noastre de carbon, individuala sau de companie. Caracterul global al emisiilor de CO2 ne permite compensarea prin sustinerea unor proiecte aflate la mare distanta, dar scopul MaiMultVerde este de a atrage sustinere pentru proiecte cu adevarat verzi din Romania", a declarat Doru Mitrana, director Asociatia MaiMultVerde.
”Piata voluntara de carbon este abia la inceput in Romania si de aceea salut raspunsul prompt si deschiderea Asociatiei MaiMultVerde de a ni se alatura in schimbarea modului in care oamenii si companiile privesc impactul lor asupra mediului. Vedem in MaiMultVerde un partener de incredere, cu un trecut dedicat proiectelor verzi si cu o viziune clara pentru un viitor sustenabil. Sunt sigur ca am pus bazele unui parteneriat puternic si speram sa dezvoltam cat mai multe proiecte impreuna”, a declarat Constantin Popa, marketing manager Carbon Solutions Global.
Comentarii articol (0)