La polul opus, termenul mediu pentru radierea unei firme inregistrate in Romania poate fi cuprins intre 3 luni si 3 ani, in functie de motivul pentru care se solicita acest lucru: trecerea timpului stabilit pentru durata societatii, imposibilitatea realizarii obiectului de activitate al companiei, declararea nulitatii societatii, hotararea adunarii generale sau a tribunalului, falimentul societatii, etc.
„Analizand termenele de asteptare din Romania, in comparatie cu celelate state din regiune, putem observa ca tara noastra are printre cele mai scurte termene de raspuns. Mai mult decat atat, de exemplu, spre deosebire de Polonia, unde, desi termenul legal de inregistrare a unei mentiuni este de 1 – 4 saptamani, termenul real de solutionare a unei cereri poate fi prelungit pana la 8 saptamani, in Romania termenele legale sunt respectate”, a spus Nicoleta Boaru, Corporate Services Manager Accace.
In cazul Romaniei, in general, diferentele sunt intalnite in cazul termenelor de eliberare a rezolutiilor, acestea putand fi mai mari sau mai mici, dupa caz. Eliberarea rezolutiei poate fi amanata cu cel mult 30 de zile lucratoare si poate fi solicitata chiar si de catre partea care depune dosarul, in cazul in care Registrul Comertului solicita documente suplimentare, iar obtinerea acestora necesita o perioada mai mare de timp.
In ceea ce priveste perioada maxima de timp in care o firma poate deveni operationala, aceasta poate fi de 3 -5 zile lucratoare de la momentul depunerii dosarului la Registrul Comertului, in conditiile in care dosarul este complet si nu sunt necesare documente suplimentare.
De ce documente este nevoie pentru infiintarea unei firme
Dosarul pentru infiintarea unei firme in Romania trebuie sa contina o serie de documente in original, printre care: dovada verificarii disponibilitatii si rezervarii firmei, acordul pentru utilizarea denumirii, dovada verificarii calitatii de asociat unic, actul constitutiv al companiei, declaratii pe proprie raspundere ale fondatorilor sau administratorilor, precum si specimene de semnatura ale reprezentantilor societatii.
De asemenea, sunt necesare si copii dupa actele de identitate ale fondatorilor si dovezile privind efectuarea varsamintelor aporturilor subscrise de asociati la capitalul social, precum si o serie de acte obtinute prin intermediul Registrului Comertului si certificate de cazier fiscal pentru asociatii sau reprezentantii legali ai societatii.
In functie de situatie, pot fi necesare si acte de inregistrare ale fondatorilor, hotararea organului statutar privind infiintarea companiei, certificatul de bonitate al persoanelor juridice nerezidente care participa la constituirea companiei, avizele prealabile prevazute de legile speciale, mandatul pentru persoana abilitata sa semneze actul constitutiv in numele fondatorului sau, dupa caz, o imputernicire speciala pentru persoanele desemnate sa indeplineasca formalitatile legale.
„In afara de documentele necesare infiintarii unei societati, este necesara si achitarea unei taxe de registru, aceasta putand ajunge pana la maxim 400 RON. Taxa pentru radierea unei firme depinde de motivul radierii”, a precizat si Elena Radu, Junior Corporate Services Consultant Accace.
Astfel, singurul inconvenient il reprezinta timpul foarte mare de asteptare pentru a depune un dosar, aceasta problema putand fi solutionata prin suplimentarea numarului de referenti din cadrul Registrului Comertului sau eliminarea muncii duble in cazul verificarii dosarului.