Asistenta judiciara gratuita in materie penala inseamna asistarea si reprezentarea gratuita de catre un avocat (despre asistenta judiciara in cazurile civile, AvocatNet.ro a scris deja AICI, n.r.) Asadar, in cazul in care sunteti victima unei infractiuni, aveti dreptul de a solicita asistenta juridica statului, in baza Legii nr. 211/2004 privind protectia victimelor unor infractiuni.
Acest act normativ stabileste ca asistenta gratuita se va acorda, la cerere, urmatoarelor categorii de victime:
- persoana care a fost victima unei tentative de omor, tentative de omor calificat sau tentative de omor deosebit de grav;
- persoana care a fost victima unei infractiuni de vatamare corporala grava, a unei infractiuni savarsite cu intentie care a avut ca urmare vatamarea corporala grava;
- persoana care a fost victima unei infractiuni de viol, a unui act sexual cu un minor sau a unei perversiuni sexuale;
- daca sotul, parintele sau persoana care intretinea solicitantul a decedat ca urmare a unei infractiuni de omor, omor calificat, omor deosebit de grav, sau orice alta infractiune savarsita cu intentie, care a avut ca urmare moartea persoanei;
In plus, asistenta se va acorda, la cerere, si victimelor altor infractiuni decat cele prevazute mai sus, insa numai daca venitul lunar pe membru de familie al victimei este cel mult egal cu salariul de baza minim brut pe tara stabilit pentru anul in care victima a formulat cererea de asistenta juridica gratuita.
Pentru a putea obtine asistenta din partea statului, victimele infractiunilor trebuie sa sesizeze organele de urmarire penala in termen de maxim 60 de zile de la data savarsirii infractiunii sau de la data la care s-a luat cunostinta de savarsirea infractiunii. In caz contrar, victima nu va mai putea beneficia de acest drept.
Pe de alta parte, daca victima se afla in imposibilitatea, fizica sau psihica, de a sesiza instanta, termenul de 60 de zile se calculeaza de la data la care a incetat starea de imposibilitate.
Important! Victimele care nu au implinit varsta de 18 ani si cele puse sub interdictie nu au obligatia de a sesiza organele de urmarire penala sau instanta de judecata cu privire la savarsirea infractiunii. In aceste cazuri, reprezentantul legal poate sesiza organele competente.
Ce trebuie sa faci pentru a fi asistat de un avocat?
Pentru a beneficia de asistenta judiciara gratuita, trebuie formulata o cerere, in scris, care sa cuprinda urmatoarele informatii:
- numele si prenumele solicitantului, cetatenia, data si locul nasterii, domiciliul sau resedinta;
- data, locul si circumstantele savarsirii infractiunii;
- daca este cazul, data sesizarii si organul de urmarire penala, sau instanta de judecata;
- precizarea calitatii: victima a infractiunii, sot, copil sau persoana aflata in intretinerea victimei decedate;
- numele, prenumele si forma de exercitare a profesiei de avocat de catre aparatorul ales sau mentiunea ca nu are avocat.
La cerere se anexeaza, in copie, documentele justificative pentru datele inscrise in cerere si orice alte documente detinute de victima, utile pentru solutionarea cererii. Cererea este scutita de taxa de timbru si se depune la Tribunalul in a carui circumscriptie domiciliaza solicitantul.
Asistenta judiciara gratuita se acorda fiecarei victime pe tot parcursul procesului, in limita sumei echivalente cu doua salarii de baza minime brute pe tara, stabilite pentru anul in care victima a formulat cererea de asistenta judiciara gratuita.
Important! Potrivit unei informari a Portalului instantelor de judecata, trebuie sa stiti ca, in situatia in care, intr-un proces penal, in anumite cauze, aveti calitatea de parte vatamata si ati chemat in judecata o persoana pentru savarsirea unei infractiuni pentru care punerea in miscare a actiunii penale se face la plangerea prealabila, prezenta dumneavoastra la proces sau a reprezentantului, este obligatorie, intrucat daca lipsiti la 2 termene de judecata, consecutive, inceteaza procesul penal.
Concret, potrivit dispozitiilor Codului de procedura penala, prezenta dumneavoastra sau reprezentarea, este obligatorie cand formulati plangere pentru lovire sau alte violente, vatamare corporala din culpa, amenintare, insulta, calomnie, furt intre rude, abuz de incredere.
Si inculpatii pot beneficia de asistenta juridica gratuita
Si in cazul in care aveti calitatea de invinuit sau inculpat, pe tot parcursul urmaririi penale si a cercetarii judecatoresti, aveti dreptul sa fiti asistat sau reprezentat de un aparator (avocat). Acest drept procedural presupune sa fiti insotit de un avocat cand sunteti citat la politie sau la procuror, intr-o cauza penala.
Important! Potrivit dispozitiilor legale, organul de cercetare penala are obligatia sa va informeze, inainte de a va lua prima declaratie, despre dreptul la aparare, consemnandu-se aceasta in procesul verbal.
Codul de Procedura Penala stabileste ca apararea este obligatorie cand suspectul sau inculpatul cercetat penal este minor, militar cu termen redus, rezervist concentrat sau mobilizat, elev a unei institutii militare de invatamant, internat intr-un centru de reeducare sau intr-un institut medical educativ.
Apararea mai este obligatorie si in situatia in care cercetarile penale se fac cu privire la savarsirea unei infractiuni pentru care legea prevede pedeapsa cu detentie pe viata sau pentru care minimul pedepsei cu inchisoare este de 5 ani sau mai mare.
De asemenea, daca organul de urmarire penala apreciaza ca nu sunteti in masura sa va aparati corespunzator si nu aveti aparator ales, se dispune desemnarea unui aparator din oficiu, intrucat, potrivit Constitutiei Romaniei, dreptul la aparare este garantat.
Totodata, in situatia in care aveti un aparator ales, dar acesta, in mod nejustificat, nu se prezinta la doua termene consecutive, sa va asiste in cursul urmaririi penale sau a cercetarii judecatoresti, cand apararea este obligatorie, autoritatea judiciara este indreptatita sa continue cercetarea penala, prin desemnarea unui aparator din oficiu.
Afla de AICI cum poti beneficia de asistenta juridica gratuita in materie civila.
Comentarii articol (1)