avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 552 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Caz Penal: Recuperare daune
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Caz Penal: Recuperare daune

Buna seara,
In urma cu 6 ani fiul meu a fost ucis de catre un vecin (rom) minor.A fost condamnat la 9 ani inchisoare, si de curand am aflat ca a fost eliberat, desi nu a trecut tot termenul. La vremea aceea,Instanta a hotarat ca acest criminal sa imi acorde daune morale si materiale in suma de 57.000 lei. Cu titlu executoriu, am reusit sa obtin o suma simbolica de 200 lei lunar in ultimii 3 ani, mama acestuia neavand venituri. Acum, criminalul fiind in libertate, nu se sinchiseste sa depuna nici macar acesti bani lunar; vreau sa aflu ce este de facut in situatia in care eu vreau sa obtin un nou dosar, care sa imi permita sa obtin mai multi bani de la el. Ce sanse am? Pot sa fac acest demers fara sa ma coste alti bani?deoarece venitul lunar nu imi permite acest lucru.
Cel mai recent răspuns: vinerica , utilizator 21:17, 8 Februarie 2012
Puteti beneficia de asistenta juridica gratuita.
Daca sunteti parte vatamata, parte civila sau parte responsabila civilmente intr-un proces penal si din anumite motive, organele judiciare apreciaza ca, din anumite motive, nu va puteti apara singur organele judiciare vor lua masurile necesare pentru numirea unui aparator.

Conform legii 211/2004 pentru protectia victimelor unor infractiuni, asistenta juridica gratuita se acorda in limita unei sume echivalente cu doua salarii de baza minime brute pe tara, stabilite pentru anul in care victima a formulat cererea de asistenta juridica gratuita, in cadrul procesului penal, la cerere, daca va incadrati intr-una din urmatoarele categorii(parte vatamamta sau parte civila):
• victima unei tentative la infractiunea de omor, omor calificat si omor deosebit de grav (art. 174-176 Cod Penal), unei infractiuni de vatamare corporala grava (art.182 Cod penal), a unei infractiuni care a avut ca urmare o vatamare corporala grava a victimei sau a unei infractiuni de viol, act sexual cu un minor si perversiune sexuala (art. 197, 198, art.201 alin. 2-5 Cod Penal);
• ori sotul, copiii si persoanele aflate in intretinerea persoanelor decedate prin savarsirea infractiunii de omor, omor calificat, omor deosebit de grav (art. 174-176 Cod Penal), precum si infractiunilor intentionate care au avut ca urmare moartea persoanei;
• sau victima unei alte infractiuni decat cele prevazute anterior si in aceleasi conditii, daca venitul dvs. lunar pe membru de familie este cel mult egal cu salariul de baza minim brut pe tara stabilit pentru anul in care ati formulat cererea de asistenta juridica gratuita (440 lei pentru anul 2007);

Si daca sunt indeplinite urmatoarele conditii:
• cererea este adresata in scris Tribunalului in circumscriptia caruia domiciliaza victima;
• infractiunea
• a fost savarsita pe teritoriul Romaniei sau
• daca infractiunea a fost savarsita in afara teritoriului Romaniei, victima sa fie cetatean roman sau strain care locuieste legal in Romania si procesul penal se desfasoara in Romania;
• victima a sesizat organele de urmarire penala sau instanta de judecata in termen de 60 de zile de la data savarsirii infractiunii, cu exceptia cazurilor in care victima este minora sau pusa sub interdictie.

Conform aceleiasi legi 211/2004, victimele pot de asemenea solicita
• victimele pot solicita acordarea sumei necesare pentru punerea in executare a hotararii judecatoresti prin care au fost acordate despagubiri civile victimei infractiunii.

Toate aceste cereri sunt scutite de taxa de timbru.
Da ma incadrez ca parte civila in dosar si cazul meu s-a incadrat la omor calificat,art 174.Va multumesc pentru aceasta informatie, si as dori sa stiu daca imi puteti recomanda o astfel de asistenta care sa ma indrume.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concurs sau infractiune unica? law_and_order law_and_order Buna seara! am si eu o intrebare: daca o persoana savarseste o fapta care intruneste atat o circumstanta de la omor calificat cat si una de la omor deosebit de ... (vezi toată discuția)
Grile. ioana78adriana10 ioana78adriana10 Nu ar trebui sa raspundeti criticilor. Nu merita efortul. Mai degraba reactionati conform proverbului: \" CAINII LATRA, URSUL MERGE\". La urma urmei ar fi ... (vezi toată discuția)
Lamurire aspecte procedurale voldvold voldvold Buna dimineata! In urma cu ceva timp am facut plangere pe cale extraordinara la procurorul general acuzand institutii ale statului. Plangerea a fost remisa ... (vezi toată discuția)