ACCES GRATUIT
Oficiul pentru prevenirea spalarii banilor a depistat 2.305 tranzactii suspecte, în primele 10 luni
Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor a depistat 2.305 de tranzactii suspecte, în intervalul 1 ianuarie - 5 octombrie, cu sume totalizând 24,740 milioane RON, respectiv 7,08 milioane euro.
Operatiunile respective au fost blocate, fiind suspecte de spalare de bani, au anuntat reprezentantii Oficiului, într-o conferinta.
Articolul continuă mai jos
De asemenea, 60.000 de dolari, respectiv 48.000 de euro reprezinta sume blocate, operatiunile cu respectivele sume fiind suspectate de finantare a actelor de terorism.
Din totalul analizelor desfasurate de Directia de Implementare a Legislatiei Specifice, 371 de sesizari au fost transmise catre Parchetul Înaltei Curti de Casatie si Justitie, 37 au fost transmise catre Parchetul National Anticoruptie, iar trei catre SRI, fiind suspecte de finantarea actelor de terorism.
Concluziile celor doua instante judecatoresti arata ca principalele infractiuni generatoare de bani murdari sunt evaziunea fiscala, în proportie de 52 la suta din cazuri, înselaciunea, în 18 la suta din cazuri, criminalitatea organizata, cu o pondere de 14 la suta în totalul infractiunilor generatoare de bani murdari, folosirea bunurilor sau a creditului societatilor într-un scop contrar intereselor acestora sau în folosul propriu, în trei la suta din cazuri si coruptia, tot în trei la suta din cazuri.
Potrivit rezultatelor raportate de ONPCSB pentru primele zece luni, între domeniile de activitate curpinse în dosarele transmise catre PICCJ si Parchetului National Anticoruptie, 43 la suta reprezinta comert interior, 14 la suta crima organizata, 12 la suta comert exterior, iar sapte la suta sunt activitati din domeniul financiar.
Raportul mai mentioneaza ca persoanele suspectate în respectivele cazuri sunt în proportie de 49 la suta de cetatenie straina, respectiv 19 la suta chinezi, sapte la suta turci, iar irakieni si sirieni, câte patru la suta.
Oficiul a primit, în primul semestru al acestui an, 1.754 de rapoarte de tranzactii suspecte. Suma aproximata ca fiind 'reciclata' în sesizarile transmise în intervalul ianuarie-iunie este de 246.484.375 euro.
ONPCSB a facut public raportul pentru primele zece luni ale anului cu prilejul seminarului international "Masuri de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor", organizat cu sprijinul Organizatiei pentru Securitate si Cooperare în Europa (OSCE).
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)