Hotararea Consiliului Superior al Magistraturii nr. 1080/2013, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 684, din 7 noiembrie 2013, modifica Regulamentul de ordine interioara al instantelor judecatoresti.
Concret, actul normativ introduce o noua categorie de judecatori, cei cu atributii privind activitatea de notificare sau comunicare in statele membre a actelor judiciare si extrajudiciare in materie civila sau comerciala. Astfel, potrivit dispozitiilor, judecatorii desemnati de presedintii instantelor pentru realizarea acestei activitati vor solutiona cererile avand acest obiect. In acest sens, ei vor putea lua legatura cu membrii Retelei Europene de Cooperare Judiciara.
Documentul citat aduce completari si in ceea ce priveste repunerea pe rol a cauzei dupa suspendare. Mai precis, repunerea pe rol a cauzei dupa suspendare, pentru continuarea judecatii, pentru perimare sau pentru pronuntarea hotararii ca urmare a incheierii acordului de mediere, se va realiza de completul initial investit cu solutionarea cauzei, daca judecatorul care a compus completul respectiv isi desfasoara activitatea si la data aparitiei acestor situatii in cadrul sectiei sau, dupa caz, al instantei.
In cazul in care suspendarea cauzei a fost dispusa de un alt judecator decat cel din compunerea completului initial investit, ca urmare a absentei temporare a acestuia, la repunerea pe rol cauza va fi repartizata judecatorului initial investit, indiferent de numarul completului in care functioneaza la data respectiva.
Aceleasi dispozitii se vor aplica si in cazul completelor colegiale, care se vor reuni chiar daca membrii care au compus completul nu mai fac parte, impreuna, din acelasi complet. Practic, daca la data aparitiei oricareia dintre situatiile mentionate numai unul sau unii dintre respectivii judecatori isi desfasoara activitatea in cadrul sectiei, completul va fi intregit cu unul sau doi judecatori din lista de permanenta de la data inregistrarii sesizarii de repunere pe rol a cauzei dupa suspendare, pentru continuarea judecatii, pentru perimare sau pentru pronuntarea hotararii ca urmare a incheierii acordului de mediere. Completul astfel format va pastra cauza pana la solutionare.
In acelasi timp, cererile de indreptare a erorilor materiale si cererile de completare sau lamurire a hotararii se vor solutiona de completul care a pronuntat hotararea a carei indreptare ori lamurire se solicita. Aceeasi rezolvare se va da si contestatiilor la executare prevazute de Codul de procedura penala si de Codul de procedura civila. In cazul completelor colegiale, judecatorii care au pronuntat hotararea se vor reuni chiar daca nu mai fac parte, impreuna, din acelasi complet.
Daca la data aparitiei oricareia dintre situatiile mentionate numai unul sau unii dintre respectivii judecatori isi desfasoara activitatea in cadrul sectiei, completul va fi intregit cu unul ori, dupa caz, 2 judecatori din lista de permanenta de la data inregistrarii cererii de indreptare a erorilor materiale sau cererii de completare ori lamurire a hotararii, respectiv a contestatiei la executare.
In toate cazurile mentionate (repunerea pe rol a cauzei sau cererea de indreptare a erorilor materiale), daca judecatorul sau niciunul dintre judecatorii care au compus completul nu mai functioneaza in cadrul sectiei/instantei, cauza se va repartiza aleatoriu.
Hotararea CSM va putea fi consultata in curand in sectiunea noastra de Legislatie.
Comentarii articol (4)