avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Lamurire dispozitiv
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Lamurire dispozitiv

Am promovat un recurs la o incheiere de suspendare, recurs care a fost respins printr-o Decizie Civila data in data de 04.10.2017. Ulterior Instanta s-a sesizat din oficiu si in data de 26.10.2017, prin Incheiere de sedinta a indreptatat o eroare material in sensul ca a inlocuit Judecatoria P cu Judecatoria I. Decizia Civila, astfel corectata, a fost comunicata in jurul datei de 01.11.2017. In data 14.02.2018 avocatul partii adverse a depus o cerere de lamurire dispozitiv cu privire la cheltuielile de judecata, asupra carora Instanta nu s-a pronuntat. Instanta a fixat un termen la care am fost citat. Intrebari:
1. Pot face intampinare in care sa invoc exceptia tardivitatii?
2. Ce solutii ar putea sa dea Instanta la o astfel de cerere?
3. Se poate prelungi suspendarea judecarii cauzei pana la solutionarea acestei cereri chiar daca, intre timp, motivul pentru care a fost suspendata nu mai subzista?
Ultima modificare: Luni, 26 Martie 2018
dumifilote, utilizator
Cel mai recent răspuns: dumifilote , utilizator 11:31, 27 Martie 2018
Cred că ceea ce expuneţi nu este destul de clar. Dacă se făcea îndreptarea erorii materiale a Deciziei pronunţate în recursul la suspendare, nu putea să fie Judecatoria, ci doar Tribunalul sau Curtea de Apel. Dacă instanţa de recurs nu s-a pronunţat deloc pe cheltuielile de judecată, adversaul trebuia să formuleze cerere de completare a hotărârii, nu de lămurire, în 15 zile de la pronunţare. Dacă cele 15 zile de la pronunţare (pe zile libere, nu intră în calcul ziua pronunţării şi ultima zi, practic, 17 zile) au trecut până la formularea cererii, aceasta este tardivă. Invocaţi tardivitatea prin întâmpinare! Dacă e aşa, se va respinge ca tardivă cererea privind cheltuielile de judecată.
Cu privire la suspendare, dacă motivul suspendării nu mai subzistă depuneţi la dosar şi o cerere de repunere pe rol şi dovediţi acest lucru.
Ultima modificare: Luni, 26 Martie 2018
Izabella Rădoi, Avocat
Eroarea materiala indreptata din oficiu a constat in:
"Respinge recursul promovat ... împotriva încheierii pronunţată la ... de Judecătoria P", în loc de „Respinge recursul promovat ... împotriva încheierii pronunţată la ... de Judecătoria I”, cum fusese formulat initial. Decizia fiind data de Tribunalul I.
Aspectele pe care nu mi le explic sunt: cererea este de lamurire si nu de completare, temeiul legal invocat este art. 443 si nu 444, cererea are antetul biroului de avocat. Intrebarea pe care mi-o pun este "pentru ce un avocat ar redacta si promova o astfel de cerere la mai bine de 100 zile de la comunicarea Deciziei?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Prin cererea de lămurire nu se poate ajunge la o soluție favorabilă în sensul dorit de către avocat, dar probabil se încearcă varianta asta pentru că cererea de lămurire nu este limitată de un termen. Esența profesiei este aceea de a încerca orice posibilitate, decizia urmând să fie a instanței - asta trebuie să înțelegeți și să vă apărați în consecință.
Trebuie să arătați faptul că dacă instanța nu s-a pronunțat cu privire la cheltuielile de judecată (nu este nicio mențiune în dispozitivul hotărârii - ultima parte a deciziei, după „tribunalul hotărăște”), calea lămuririi dispozitivului este inadmisibilă pentru ca instanța să acorde cheltuielile de judecată, iar cererea de lămurire a dispozitivului este neîntemeiată raportat la faptul că nu este nimic neclar, fiind evident că instanța nu s-a pronunțat pe această cerere (dacă a existat o cerere de obligare la plata cheltuielilor de judecată). Soluția instanței depinde de cum se califică cererea: dacă se insistă pe lămurire, atunci va respinge cererea ca fiind neîntemeiată, dacă se califică drept una de completare, atunci o va respinge ca fiind tardivă.
Ultima modificare: Marți, 27 Martie 2018
Izabella Rădoi, Avocat
Acum imi este clar. Practic nu stiam ce exceptie sa invoc la cererea de lamurire dispozitiv.
Va multumesc pentru amabilitate.
Ultima modificare: Marți, 27 Martie 2018
dumifilote, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tardivitatea introducerii cererii, șanse în recurs, continuarea executãrii silite Alexandrarares Alexandrarares Buna ziua. O persoana a facut contestatie in tribunal la o executare silita.Contestatia a fost respinsa pe motiv de intarziere a depunerii dosarului.Avocatul ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, azi am primit acest raspuns de la instanta, mi-au ... maria1188 maria1188 Buna ziua, azi am primit acest raspuns de la instanta, mi-au respins contestatia , mai pot face ceva? As putea sa mai aspir la un raspuns pozitiv? (Tip ... (vezi toată discuția)
Indreptare, lamurire si completare dispozitiv sentinta Gaby98 Gaby98 Am o sentinta civila ramasa definitiva si irevocabila printr-o decizie a tribunalului prin care mi s-a respins recursul formulat de mine, datata 05.07.2012, ... (vezi toată discuția)