Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice ar putea fi modificata astfel incat varsta de pensionare la femei sa fie de 65 de ani, se arata intr-un proiect de lege lansat in consultare publica de Ministerul Muncii in noiembrie 2013 si aprobat de senatori inca din luna aprilie 2014.
Aceasta in conditiile in care, in momentul de fata, varsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru barbati si 63 de ani pentru femei.
Concret, documentul prevede urmatoarele: "Art. 53 - (1) Varsta standard de pensionare este de 65 de ani atat pentru femei, cat si pentru barbati. Atingerea acestei varste se realizeaza prin cresterea varstelor standard de pensionare".
Propunerea legislativa modifica, totodata, stagiul minim de cotizare, astfel ca acesta ar putea creste de la 13 ani, cat e in prezent, la 15 ani, atat pentru femei cat si pentru barbati. De asemenea, stagiul complet de cotizare va ajunge la 35 de ani, pana in anul 2030, atat pentru femei, cat si pentru barbati.
Atingerea acestor stagii se va realiza printr-o crestere graduala, conform esalonarii stabilite de legislatia pensiilor. In acest sens, tabelul complet ce cuprinde varstele de pensionare si stagiile de cotizare a fost modificat corespunzator de Ministerul Muncii si poate fi consultat in fisierul atasat.
Potrivit tabelului mentionat, majorarea varstei de pensionare la femei va incepe in 2033 si se va aplica femeilor nascute in anii 1969 si 1970, care vor iesi la pensie la varsta de 64 de ani. Din anul 2035, femeile nascute incepand cu anul 1971 vor iesi la pensie la varsta de 65 de ani.
Aceasta masura nu va avea un impact prea bun, dupa cum a explicat, pentru AvocatNet.ro, Antoanela Geaman, avocat si consultant in cadrul Forumului AvocatNet.ro.
Concret, potrivit specialistului contactat de noi, efectele negative se vor resimti in primul rand printre femeile cu o calificare medie, care lucreaza in fabrici sau care au locuri de munca solicitante, unde trebuie sa presteze si munca fizica. Pe de alta parte, cresterea varstei de pensionare ar putea avea un efect pozitiv pentru femeile cu studii superioare, care lucreaza ca manageri, medici, avocati sau functionari publici, intrucat ele oricum vor sa ramana pe piata muncii.
In ceea ce priveste impactul pentru angajatori, Antoanela Geaman este de parere ca acestia nu vor fi afectati in vreun fel, intrucat ei deja incadreaza in munca barbati, a caror varsta de pensionare este de 65 de ani.
--
Documentul elaborat de Ministerul Muncii a fost adoptat de Guvern in cadrul unei sedinte din 4 decembrie 2013, ulterior fiind inregistrat in Parlamentul Romaniei pentru a-si urma traseul legislativ. In aceste conditii, proiectul de lege a fost adoptat tacit de Senat, prima camera sesizata, intrucat termenul de adoptare tacita s-a implinit in 3 aprilie. Totusi, pentru a intra in vigoare, propunerea trebuie sa treaca si de Camera Deputatilor, care este for decizional in acest caz. Deputatii ar fi putut vota marti reglementarile, intrucat proiectul era inscris pe ordinea de zi. Totusi, el a fost amanat.
Cum motiveaza Ministerul Muncii cresterea varstei de pensionare?
Potrivit expunerii de motive a proiectului de act normativ, egalizarea varstelor de pensionare pentru femei si barbati se circumscrie Recomandarilor de tara ale Comisiei Europene transmise Romaniei, in contextul unei societati cu o populatie imbatranita, care afecteaza sustenabilitatea financiara a sistemului public de pensii.
Mai precis, Comisia Europeana a constatat ca, desi pozitia bugetara s-a imbunatatit in Romania, nivelul redus de respectare a obligatiilor fiscale constituie o provocare majora iar sustenabilitatea si adecvarea sistemului de pensii prezinta riscuri medii pe termen lung.
Potrivit recomandarilor Comisiei, Romania trebuie sa ia masuri de imbunatatire a colectarii impozitelor, sa egalizeze varsta standard de pensionare intre femei si barbati si sa sustina reforma pensiilor promovand incadrarea in munca a lucratorilor in varsta.
In plus, procesul progresiv de imbatranire a populatiei determina sporirea ponderii beneficiarilor de pensii in totalul populatiei, acest fenomen contribuind in mod semnificativ la majorarea cheltuielilor bugetului asigurarilor sociale de stat.
"Ca urmare, reforma sistemului de pensii prin cresterea varstelor de pensionare este importanta pentru restabilirea increderii in finantele publice si, totodata, pentru asigurarea unor pensii adecvate si viabile pe termen lung prin participarea mai activa pe piata fortei de munca a femeilor si barbatilor pe parcursul intregii vieti", sustin initiatorii in expunerea de motive.
Comentarii articol (208)