avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 555 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... dreptul la pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

dreptul la pensie

Bune ziua, ptr ca am si alte lucruri mai bune de facut decat sa citesc codul muncii - - cine e f.f.f.dragut si imi spune si mie la ce varsta se iese la pensie si daca are importanta gradul de dificultate al muncii in iesirea la pensie -- multam fain oameni buni! :)
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:49, 22 Octombrie 2011
Pai ati fi citit degeaba Codul Muncii pentru ca nu el se ocupa cu pensionarea ci Legea pensiilor.

Varsta pentru pensionare la limita de varsta pt barbati este de 65 ani iar pentru femei este in functie de anul nasterii.

Daca lucrati in conditii speciale sau deosebite beneficiati de reduceri.
Ati putea citi in schimb L 263/2010 (noua lege a pensiilor), o puteti gasi si pe acest site aici www.avocatnet.ro/content/tag...
Actul normativ a fost reexaminat la solicitarea sefului statului, care a cerut ca varsta standard de pensionare sa fie de 63 de ani la femei si de 65 de ani la barbati.
Astfel, singurul articol modificat, fata de varianta initiala adoptata, este cel referitor la varsta de pensionare. In forma initiala a legii, se prevedea ca varsta standard de pensionare este de 65 de ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati, incepand cu 2030. Stagiul minim de cotizare este, potrivit legii, de 15 ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati, in timp ce stagiul complet de cotizare este de 35 de ani.
Varsta de pensionare poate fi redusa in functie de conditiile de munca: deosebite, speciale si alte conditii si pt femei si dupa nr de copii nascuti vii (cel putin 3).
emil6702 a scris:


Varsta de pensionare poate fi redusa in functie de conditiile de munca: deosebite, speciale si alte conditii si pt femei si dupa nr de copii nascuti vii (cel putin 3).


Legea 263/2010 nu mai prevede reducerea varstei standard de pensionare a femeilor dupa numarul de copii nascuti. ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Varsta de pensionare morenamaria morenamaria In legea 19/2000 stagiul complet de cotizare este de 30 ani femei si 35 ani barbati,iar varsta standard de pensionare 60 ani femei, 65 ani barbati, peo ... (vezi toată discuția)
Pensie pentru 6 ani de activitate cristinaelena23 cristinaelena23 Buna ziua Este adevarat ca daca ai sub 15 ani vechime in munca si imprinesti varsta de pensionare nu beneficiezi de pensie? Pentru 6 ani de munca nu o sa ... (vezi toată discuția)
Legatura dintre varsta standard de pensionare si data nasterii tata90 tata90 La un moment dat varsta standard de pensionare este de 64 ani (Anexa 5 - barbati). Intrebarea este daca beneficiaza de acest lucru toate persoanele ... (vezi toată discuția)