Totusi, temele au rolul lor si, cu putina imaginatie si creativitate, pot fi transformate intr-o activitate placuta, interactiva, din care cel mic sa aiba numai lucruri bune de invatat.
Iata cateva modalitati simple prin care temele pot deveni una dintre activitatile preferate ale copilului tau:
Amenajeaza-i un spatiu de lucru potrivit
Spatiul de lucru unde copilul tau isi desfasoara activitatea influenteaza intr-o foarte mare masura nivelul de energie a celui mic si gradul de motivare cu care porneste in momentul in care se apuca de teme. Lasa-l pe el sa-si aleaga biroul si locul unde sa-l amplaseze, precum si decoratiunile: un orar haios lipit pe perete, o rama cu o fotografie cu cei dragi lui, un poster cu vedeta sau filmul preferate. In acest fel, copilul se va simti in elementul lui si isi va dori sa-si faca temele numai de dragul de a sta in spatiul lui propriu.
Rechizite haioase
Un spatiu de lucru nu poate fi complet fara toate instrumentele necesare rezolvarii temelor. Insa uitati de creioanele si caietele banale si inlocuiti-le cu unele cat mai colorate si simpatice. Puteti crea chiar voi insiva suporturi pentru pixuri din materiale reciclabile cum ar fi o cutie de carton sau o sticla de plastic taiata pe jumatate ori coperte personalizate pentru caiete.
Foile colorate vor fi ciorne excelente pentru schitarea ideilor inainte de trecerea lor pe caietul curat, iar markerele il vor ajuta pe cel mic sa-si structureze informatia mult mai clar. Sugereaza-i sa-si faca scheme cu informatiile importante si sa le lipeasca undeva deasupra biroului, la vedere, astfel incat sa le retina mult mai usor. Tabla inmultirii si regulile gramaticale la romana sau limba straina pe care o studiaza sunt doar cateva astfel de informatii care se or sedimenta in mintea lui prin simplul fapt ca le va vizualiza foarte usor.
Biroul celui mic va fi astfel personalizat pe gustul lui, iar temele si invatatul vor fi mult mai distractive si colorate.
Dati viata informatiilor
Uneori informatiile predate la scoala pot fi structurate intr-o modalitate mai greu de urmarit si de inteles de catre cel mic. Asa ca o alta abordare il va ajuta pe copil sa inteleaga mai bine informatia. De exemplu, cum ar arata lectia la istorie sub forma de benzi desenate? Sau rezumatul povestii de la romana sub forma de cartonase desenate cu momentele subiectului? Prin folosirea imaginilor, celui mic ii va fi mult mai usor sa retina informatia si sa apeleze la ea prin crearea unor conexiuni logice intre actiune si personaje atunci cand i se cere sa vorbeasca despre ele.
De asemenea, pentru retinerea informatiilor de la geografie, puteti pune in camera lui o harta mare a lumii, unde sa lipeasca cerculete colorate in dreptul tarilor despre care a invatat pana acum sau pe care ar vrea sa le viziteze la un moment dat.
Si lectiile gramaticale pot prinde viata intr-un mod haios: cum ar arata subiectul si predicatul ca niste personaje? Incurajeaza-l pe cel mic sa faca acest exercitiu de imaginatie si chiar sa se gandeasca la situatii prin care ar trece personajele si ce relatii se creeaza intre ele: predicatul este prieten bun cu verbul, atributul cu adjectivul si asa mai departe.
Matematica poate fi exersata foarte distractiv prin activitati in bucatarie. Retetele implica fractii, adunari, scaderi sau impartiri absolut delicioase.
Joc de rol
Jocurile de rol sunt preferatele copiilor. Cei mici adora sa se imagineze ca avand diferite meserii sau intrand in pielea unor personaje pe care le admira. Pentru momentele dedicate temelor, faceti urmatorul exercitiu: copilul tau va fi profesorul, iar tu elevul. Roaga-l sa-ti explice lectia si sa te faca sa intelegi informatiile, pentru ca mai apoi sa te si noteze la final. Piticul tau va fi mai mult decat incatat sa joace acest rol, iar temele vor deveni mult mai interactive.
Nu uitati de pauze
Pauzele au un rol foarte important pentru restaurarea nivelului de energie, insa ai grija ca acestea sa nu insemne timp petrecut in fata calculatorului. Mai degraba mergeti in bucatarie si luati o mica gustare sanatoasa: fructe si nuci, doua categorii de alimente bogate in nutrienti benefici pentru creier.
Este bine ca pentru fiecare 50 de minute de lucru, cel mic sa ia o pauza de 15 minute, timp in care sa se odihneasca si sa-si limpezeasca gandurile.
Trebuie doar sa reusiti sa creati o atmosfera relaxata si sa-i inspirati celui mic o viziune jucausa asupra informatiilor pe care le are de retinut. Astfel, ii va fi drag sa lucreze, va privi temele cu alti ochi si va reusi sa retina si sa foloseasca mult mai usor ceea ce are de invatat.
Inscrie-l pe piticul tau la Povestitor Junior si ofera-i sansa sa-si faca prieteni noi, sa invete si sa isi dezvolte abilitatile!
Comentarii articol (0)