Legea nr. 287/2013 privind aprobarea OUG nr.10/2013 a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr.693, din 13 noiembrie 2013, intrand in vigoare in 16 noiembrie.
Potrivit informatiilor prezentate de Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor, actul normativ instituie o ordine clara de solutionare a dosarelor de despagubire constituite in temeiul Legii nr. 9/1998 si a Legii nr. 290/2003, respectiv in ordinea cronologica a inregistrarii acestora la ANRP: "Dosarele de despagubire constituite in baza prevederilor Legii nr. 9/1998, republicata, sunt analizate de catre Directia pentru aplicarea tratatelor internationale, in vederea emiterii deciziei de plata sau de invalidare, in ordinea cronologica a inregistrarii acestora in registrul special deschis", se precizeaza in documentul citat.
De asemenea, noile reglementari stabilesc ca plata despagubirilor sa va efectua in ordinea cronologica a emiterii titlului de plata.
Concret, cetatenii romani prejudiciati in urma aplicarii Tratatului dintre Romania si Bulgaria, semnat la Craiova la 7 septembrie 1940 (extras din Legea nr. 9/1998), precum si cei deposedati ca urmare a parasirii fortate a Basarabiei, Bucovinei de Nord si a tinutului Herta, dar si ca urmare a celui de al Doilea Razboi Mondial si a aplicarii Tratatului de Pace intre Romania si Puterile Aliate si Asociate, semnat la Paris la 10 februarie 1947 (extras din Legea nr. 290/2003), au dreptul la despagubiri sau compensatii pentru bunurile imobile avute in proprietatea lor in aceste teritorii incepand cu ianuarie 2014. De aceste prevederi beneficiaza inclusiv mostenitorii legali ai acestora, pana la gradul al IV-lea inclusiv, care la data formularii cererii au cetatenie romana si poseda acte doveditoare, certificate de catre autoritati, completate cu declaratii autentificate.
"Incepand cu 2014 se vor putea depune din nou in instanta cereri de solicitare a platii sumelor cuvenite in urma despagubirilor", a declarat Mihai Lucian Lungu, avocat titular al Cabinetului de avocatura M.L. Lungu, dupa cum se arata intr-un comunicat de presa al cabinetului remis redactiei.
Cu toate acestea, potrivit avocatului, bugetul anual alocat ANRP este insuficient pentru plata dosarelor care isi asteapta randul pe listele institutiei. In situatia in care, conform legii, sentintele date in cazul dosarelor solutionate in instanta au prioritate la plata, o parte dintre romanii beneficiari ai legilor de despagubiri au reusit sa incaseze sumele datorate de statul roman, numai cu ajutorul cabinetelor de avocatura specializate in despagubiri ANRP.
Valoarea totala a despagubirilor platite pana acum de stat in baza Legii 290/2003 este de aproximativ 165 milioane lei. De cealalta parte, in baza Legii 9/1998, ANRP a acordat, in perioada 1998-2010, compensatii in valoare de aproximativ 465 milioane lei.
"Pana in prezent, peste 25.000 de beneficiari au primit despagubiri si compensatii, in valoare de peste 630 milioane de lei, dintre care 2.908 in baza Legii 290/2003 ai 22.668 beneficiari in baza Legii 9/1998", a adaugat avocatul Mihai Lucian Lungu.
Actul normativ publicat recent in Monitorul Oficial instituie, in plus, un termen de decadere in procedura administrativa, de 90 zile, in care persoanele care se considera indreptatite pot completa cu inscrisuri dosarele depuse la comisiile abilitate potrivit legii. "Termenul de decadere curge de la data la care persoanei indreptatite i se comunica, in scris, care sunt documentele necesare solutionarii cererii", se mentioneaza in Legea nr. 267/2013, pe care o puteti consulta AICI.
Comentarii articol (4)