Potrivit Legii nr. 287/2013, cetatenii romani prejudiciati in urma aplicarii Tratatului dintre Romania si Bulgaria, semnat la Craiova la 7 septembrie 1940 (Legea nr. 9/1998), precum si cei deposedati ca urmare a parasirii fortate a Basarabiei, Bucovinei de Nord si a tinutului Herta, dar si ca urmare a celui de al Doilea Razboi Mondial si a aplicarii Tratatului de Pace intre Romania si Puterile Aliate si Asociate, semnat la Paris la 10 februarie 1947 (Legea nr. 290/2003), au dreptul la despagubiri sau compensatii pentru bunurile imobile avute in proprietatea lor in aceste teritorii incepand cu ianuarie 2014.
Totusi, acest proces al despagubirilor a fost amanat in luna martie de autoritati, prin OUG nr. 10/2014. Masura a fost luata in scopul instituirii unui interval de timp in care sa se reglementeze un nou cadru legal necesar acordarii acestor despagubiri si pentru ca este nevoie de stabilirea unei noi modalitati de plata.
Astfel, documentul in vigoare din martie stabilea clar ca emiterea hotararilor privind acordarea de compensatii cetatenilor romani aflati in situatiile descrise mai sus se suspenda pe o perioada de 6 luni.
In acelasi timp, s-au suspendat, tot pe o perioada de 6 luni, plata voluntara a despagubirilor stabilite prin hotararile comisiilor judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, si prin deciziile de plata emise de catre ANRP.
Conform normelor, OUG nr. 10/2014 trebuie adoptata prin lege de Parlamentul Romaniei pentru a avea efecte in continuare. Lucru care s-a si intamplat, intrucat Legea nr. 112/2014 a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 530, din 16 iulie.
Noua lege, insa, nu doar aproba OUG, ci o si modifica. Mai precis, actul citat prevede suspendarea platilor pana la sfarsitul anului.
"Incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta se suspenda, pana la data de 31 decembrie 2014, plata despagubirilor stabilite prin hotararile comisiilor judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, pentru aplicarea Legii nr. 290/2003, prin ordinele emise de catre seful Cancelariei Primului-Ministru in temeiul Legii nr. 9/1998 si, respectiv, prin deciziile de plata emise de catre vicepresedintele Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor care coordoneaza aplicarea Legii nr. 9/1998, Legii nr. 290/2003 si Legii nr. 393/2006", se arata in documentul citat.
Practic, dupa cum a explicat, la o solicitare mai veche a noastra, Mihai Lucian Lungu, avocat titular al Cabinetului de avocatura M.L. Lungu, Guvernul a blocat activitatea serviciilor responsabile cu aplicarea celor doua legi din cadrul ANRP si a tuturor comisiilor judetene, insarcinate cu analiza si validarea dosarelor. "Procesul despagubirilor se amana din nou. Dupa ce au fost nevoiti sa astepte 50 de ani ca situatia lor sa abia un cadru legal, alti 15 ani de balbaieli legislative pentru ca statul sa fie capabil sa identifice o solutie, proprietarii se vad pusi in fata situatiei in care Guvernul isi mai ofera o amanare de 6 luni", arata specialistul.
Conform avocatului, argumentul Guvernului, conform caruia este nevoie de timp pentru "identificarea masurilor necesare pentru continuarea procesului de acordare a despagubirilor" nu este viabil. "De peste 15 ani statul nu este capabil sa identifice o solutie buna pentru acest domeniu si este evident ca nu va reusi acest lucru in sase luni, prin oprirea platilor si a activitatii de emitere a actelor administrative catre cetateni", sustine Mihai Lungu.
Avocatul explica mai departe ca Guvernul incalca articolul 53 din Constitutia Romaniei si articolul 52 din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene referitor la restrangerea exercitiului unor drepturi sau al unor libertati, savarsind in mod clar un abuz de putere asupra cetatenilor indreptatiti la obtinerea de compensatii pentru bunurile de care au fost lipsiti.
"O parte dintre beneficiari, deja foarte batrani, vor muri fara a-si recupera macar o parte din drepturile cuvenite, altii, in mod evident, isi vor pierde speranta si increderea ca statul isi va mai respecta vreodata angajamentele asumate", a adaugat specialistul.
Comentarii articol (4)