HG nr. 855/2013 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de munca a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 705, din 18 noiembrie 2013, intrand in vigoare la data publicarii.
Normele introduc noi reglementari in ceea ce priveste contractul de ucenicie, stabilesc un nou model de contract (despre care AvocatNet.ro a scris AICI), dar si relaxeaza regulile privind finantarea formarii profesionale a ucenicilor la locul de munca.
Mai precis, avand in vedere ca Legea nr. 179/2013, in vigoare din luna iunie, a stabilit ca angajatorul trebuie, in mod obligatoriu, sa asigure ucenicului accesul la pregatirea teoretica corespunzatoare programului de formare profesionala si sa suporte contravaloarea programului de formare profesionala a ucenicului, normele de aplicare a legii uceniciei au fost modificate in consecinta.
In acest sens, legiuitorul nu doar a introdus in norme schimbarile operate de Legea nr. 179/2013, ci a si dat angajatorului posibilitatea de a obtine bani pentru formare profesionala si din alte surse, precum sponsorizari ale persoanelor fizice sau juridice, fonduri structurale europene sau de la bugetul asigurarilor de somaj.
Cum se va realiza finantarea din alte surse?
Potrivit noilor reglementari, finantarea formarii profesionale prin ucenicie la locul de munca se poate realiza din:
- resurse proprii ale angajatorilor;
- sponsorizari ale persoanelor fizice si/sau juridice;
- fonduri structurale europene;
- bugetul asigurarilor de somaj;
- alte surse legale constituite: donatii, taxe
Finantarea uceniciei din sponsorizari ale persoanelor fizice si/sau juridice se face in conditiile respectarii Legii nr. 32/1994 privind sponsorizarea. Astfel, pentru finantarea de acest tip se va incheia un contract de sponsorizare, care se anexeaza in copie la contractul de ucenicie.
In ceea ce priveste finantarea din fonduri structurale europene, aceasta se realizeaza in conformitate cu prevederile Ghidului solicitantului, conditii generale, si a Ordinului pentru stabilirea regulilor de eligibilitate si a listei cheltuielilor eligibile in cadrul operatiunilor finantate prin Programul operational sectorial "Dezvoltarea resurselor umane", in vigoare la data incheierii contractului de ucenicie.
Totodata, angajatorul care incheie un contract de ucenicie poate solicita si beneficia, la cerere, de 60% din valoarea indicatorului social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca (ISR in prezent este de 500 lei).
Atentie! Aceasta facilitate nu aplica pe perioada de proba prevazuta in cuprinsul contractului de ucenicie si nici in perioada in care raporturile de munca sunt suspendate.
Potrivit normelor, pentru acordarea sumelor din bugetul asigurarilor pentru somaj, angajatorul incheie cu agentia pentru ocuparea fortei de munca judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti, in termen de 30 de zile lucratoare de la data expirarii perioadei de proba cuprinse in contractul de ucenicie, o conventie. In situatia in care conventia nu se incheie in termenul prevazut, angajatorul nu mai beneficiaza de sumele alocate din bugetul asigurarilor pentru somaj, pentru acel contract de ucenicie.
In vederea incheierii conventiei, angajatorii depun urmatoarele documente:
- actul de identitate al ucenicului, in copie.
- contractul de ucenicie, inregistrat la inspectoratul teritorial de munca, in copie
Conventia se incheie pentru fiecare contract de ucenicie pentru care angajatorul solicita sumele din bugetul asigurarilor pentru somaj, care se vor acorda de la data expirarii perioadei de proba cuprinse in contractul de ucenicie, lunar.
Acordarea sumei din bugetul asigurarilor pentru somaj - regimul fiscal
Conform normelor publicate recent, verificarea si acordarea sumei cuvenite lunar se efectueaza in baza declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate, depuse de angajatori potrivit Codului fiscal. In plus, angajatorii vor depune, la agentiile pentru ocuparea fortei de munca, si urmatoarele documente:
- un tabel nominal
- fisa de evidenta zilnica a salariatilor si statul de plata pentru luna respectiva, in copie certificata de angajator
- raportul de monitorizare a ucenicilor
Pentru luna pentru care angajatorii nu depun documentele de mai sus pana la expirarea termenului prevazut de lege pentru depunerea declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate, aferente lunii respective, sau le completeaza altfel decat potrivit prevederilor legale ori cu date eronate, suma cuvenita lunar nu se acorda. In schimb, suma se va acorda in continuare daca documentele au fost corectate si depuse in termen.
Stabilirea si incetarea drepturilor angajatorilor de a beneficia de suma cuvenita din bugetul asigurarilor de somaj se fac in baza dispozitiilor emise de directorul execuuptiv al agentiei pentru ocarea fortei de munca judetene sau a municipiului Bucuresti.
Totodata, conform dispozitiilor, suma se deduce de catre angajator din contributia pe care acesta este obligat, conform legii, sa o vireze lunar in contul bugetului asigurarilor pentru somaj.
"In cazul in care suma cuvenita este mai mare, diferenta se recupereaza prin intermediul agentiei pentru ocuparea fortei de munca judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, din bugetul asigurarilor pentru somaj, in termen de 5 zile lucratoare de la data de 1 a lunii urmatoare expirarii termenului prevazut de lege pentru depunerea declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate, aferenta lunii respective", se mai precizeaza in normele aplicabile deja.
Normele de aplicare a prevederilor Legii nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de munca vor putea fi consultate in perioada urmatoare in sectiunea noastra de legislatie.